MaapalloilijaMatkablogi - palloilua ympäri maailman
luetuimmat postaukset matkablogi

Isla Holbox Meksikossa: Kokemuksia & kenelle saari sopii?

Golfkärry yrittää väistellä mutakuoppia hiekkatiellä huonolla menestyksellä. Ajoneuvo keikkuu hitaasta vauhdista huolimatta. Kuravesi roiskuu. Ensimmäinen fiilikseni Holboxille saapuessamme on harmistus. Missä ryteiköstä hotellimme oikein sijaitsee? Kolmen kilometrin matka lauttasatamasta tuntuu pitkältä. Tuliko tehtyä virhe hotellin ja kohteenkin valinnan suhteen? Millainen saari tämä Isla Holbox oikein on?

Taksina toimiva golfkärry tuo meidät majapaikkamme portille. Pieni boutique-hotelli tuntuu sijaitsevan keskellä ei-mitään. Sisään astuessamme meidät ottaa vastaan ystävällinen, englanti hyvin puhuva mies sekä rapsutuksia kerjäävä ranskanbulldoggi. 

Hotellin tilat ovat todella hurmaavat. Upealla allasalueella me viettäisimme monta lomapäivää tekemättä mitään! Hotellihuone saa suurta kiitosta vaimolta. Eiköhän me täällä viihdytä vajaa viikko.

Tässä jutussa kerron, millaisia kokemuksia meillä on Isla Holboxilta. Kenelle se sopii lomakohteena? Miten se eroaa toisesta suositusta Meksikon lomasaaresta, Isla Mujeresista?

Lue myös: Vinkit Isla Holboxille!

isla holbox
Playa Punta Cocos sijaitsee Isla Holboxin rauhallisella läntisellä laidalla. Rantaan oli hotellistamme El Nidosta matkaa muutama sata metriä.

Isla Mujeres vai Isla Holbox?

Oli lähellä, että emme olisi valinneet viimeiseksi kohteeksemme reissullamme Isla Mujeresia. Voisi jopa sanoa, että kohtalo puuttui tässä peliin. Päätöksen teimme vasta aivan viime hetkillä Cancunissa, kumpaan aiomme suunnata. Saavuimme kaupunkiin niin myöhään illalla, että emme enää ehtineet Isla Mujeresin lauttaan. Tämä sai meidät vielä miettimään suunnitelmamme uusiksi nukuttuamme yön yli.

Isla Mujeresiin olisi ollut kätevää ja nopeaa matkustaa lautalla Cancunista 20 minuutissa. Isla Holboxille matkatessa taas piti ottaa ensin parin tunnin bussi Chiquilaan, ja sieltä lautta Holboxille.

Lukemani perusteella Isla Mujeres on enemmän bilesaari, jossa kaikkea on enemmän: ihmisiä, ajoneuvoja, kauppoja, kaupustelua ja meteliä. Siellä on ihan oikea kaupunki ja parempi infrastruktuuri, mm. päällystettyjä katuja ja teitä. Voisi kuvitella, että saari alkaa muistuttaa jo pientä Cancunia.

Isla Holbox taas on rennompi, kaukana Cancunin turistiövereistä. Ei kaupustelijoita, ei liikennettä, vaan pienempi ja rauhallisempi saari. Tiet ovat hiekkaa.

Snorklaamisen ja sukeltamisen kannalta Isla Mujeresia pidetään parempana kuin Holboxia. Ymmärtääkseni kuitenkaan merenalainen elämä ei siellä ole samalla tasolla kuin vaikka Belizen valliriutalla, joten siellä snorklaamisen tai sukeltamisen jälkeen Isla Mujeres olisi pettymys.

Kesäaikaan taas Isla Holbox on loistava paikka tehdä valashairetki, mutta se onnistuu kyllä myös Cancunista ja Isla Mujeresilta käsin.

Aktiviteettien puolesta molemmat saaret tarjoavat muutenkin suurin piirtein samoja vaihtoehtoja, kuten kajakkimelontaa ja saaren tutkimista golfkärryllä ajellen. Ei siis mitään adrenaliininhuuruista actionia. 

Molemmista voi tietysti tehdä päiväretkiä kuuluisille mayaraunioille, mm. Chichén Itzálle, sekä upeille cenoteille mantereen puolelle.

Isla Mujeresin vahvuutena on, että sen Playa Norte -rantaa pidetään yhtenä Meksikon ja Amerikankin upeimmista. Hiekka siellä on jauhomaista ja valkeaa, meri turkoosia. Tästä johtuen turistit ja veneet täyttävät rannan. Pitkiä, matalia ja hienohiekkaisia rantoja löytyy myös Holboxilta. Hieman syrjäisemmistä pääsee nauttimaan rauhassa. 

Kumpikaan saari ei varsinaisesti ole mikään budjettimatkailijoiden paratiisi. Molempia saaria pidetään varsin hintavina. Toisaalta edullisia majoituksia voi löytää, ja rannoilla voi hengailla aivan ilmaiseksi. 

Näiden lähtöoletusten pohjalta uskon, että teimme juuri meidän kannaltamme oikean valinnan. Suuntanamme oli siis Holbox, joten tässä tulee kokemuksemme sieltä!

playa punta cocos
Playa Punta Cocosilla matalaa ja kirkasta vettä riitti kahlattavaksi kaikessa rauhassa.

Mikä ihmeen Holbox?

Isla Holbox sijaitsee Jukatanin niemimaan pohjoisosassa Meksikossa. Saari on 40 kilometrin mittainen, mutta suurin osa siitä on asumatonta ja rakentamatonta ryteikköä. Saarella asuu pari tuhatta ihmistä.

Holbox lausutaan suurin piirtein “Houlbosh”. Ensimmäinen H ei oikeastaan edes kuulu vaan se on ennemminkin “Oulbosh”.

Nimi tulee mayoilta, ja tarkoittaa mustaa reikää. Alkuperäinen nimi ei nyt oletettavasti viittaa siihen, mikä monille saattaa ensimmäisenä tulla mieleen. Ilmeisesti taustalla on saaren mantereesta erottavan laguunin tumma sävy. 

Isla Holbox – tarkoin varjeltu salaisuus?

Jos jossain on vielä sellaista infoa, että Isla Holbox olisi joku piilotettu helmi, niin kumotaan se väite nyt aivan alkuun.

Esimerkiksi TUI:n sivuilla kirjoitetaan, että paikka on “ehkä Meksikon parhaiten varjeltu salaisuus”. Teksti on joko A) kirjoitettu 10 vuotta sitten, B) kopioitu saaren omasta matkailumarkkinoinnista tai C) harhaanjohtavaa markkinointia.

Jos jonnekin tehdään Suomesta pakettimatkoja, niin kohde ei ole kummoisesti varjeltu salaisuus tai sitten salaisuuksien säilyttäjien joukossa on kunnon tietovuoto. Pyyhitään siis tällä väitteellä liitutaulu puhtaaksi ja aloitetaan puhtaalta pöydältä.

Saarella on reilusti turismia ja turisteja. Tosin mittakaava on vielä aivan eri kuin Cancunin hotellialueella. Megalomaanisia all-inclusivea tarjoavia resortteja Holboxilla ei samaan tapaan ole.

Väkeä riitti elokuussa täyttämään suosituimmat rannat. Hotellivalikoima oli viime tipassa varaavalle hyvinkin suppea. Ja tosiaan paras sesonki saarella on vasta talvella…

Onko se silti paratiisisaari?

Saarelta löytyy monia upeita, kirkkaan turkoosin veden ja valkoisen hiekan rantoja. Ne ovat pitkiä ja matalia. Kauempana keskustasta, esimerkiksi saaren länsiosassa, jossa hotellimme sijaitsi, löytyi rauhallisia biitsejä. 

Merilevää kuulemma saattaa ajautua myös Holboxin rannoille, mutta elokuussa paikka näytti todella puhtaalta verrattuna likaiseen ja haisevaan Caye Caulkeriin Belizessa. Ainakaan hajuhaittaa ei ollut.

Saarella ei ole erityisen paljoa tekemistä, joten siellä on hyvä nauttia rannoista ja merestä. Holboxilla ei oikeastaan tarvitse kuin uikkarit ja sandaalit. Tai sitten voi kulkea paljain jaloin.

Toukokuusta syyskuuhun sieltä tehdään snorklausretkiä katsomaan valashaita, maailman suurinta kalaa. Tämä oli yksi syy, miksi halusimme Holboxille matkustaa, sillä valashain näkeminen on ollut yksi haaveistani!

Eli kyllä voin hyvällä omallatunnolla niputtaa Holboxin paratiisisaarten kategoriaan. Rakentamattomia rantoja ja alueita löytyy, sillä saaren luontoa suojellaan sen monipuolisen ja runsaan eläimistön takia. Katuvalojen puuttuessa voi elää auringon mukaan ja yöllä katsella kirkasta tähtitaivasta.

holbox kokemuksia

Holboxin infrastuktuuri ja turvallisuus

Saarella sijaitseva kaupunki on pieni, eikä se todellakaan ole mikään kaunistus. Ennemminkin jopa pieni kauhistus. En haluaisi olla kaupungissa sähkömiehenä, kun katselin niitä runsaita kimppuja roikkuvia sähköjohtoja. Sähkökatkoja ei ollut, vaikka sellaisetkin varmasti mahdollisia ovat. Wifi toimi hyvin ainakin hotellissamme.

Saaren tiet eivät ole päällystettyjä, vaan ne ovat hiekkaisia ja todella kuoppaisia. Ennen meidän saapumistamme saarelle oli ilmeisesti satanut kovaa, sillä kuopat olivat täynnä mutavelliä. Ne eivät kuivahtaneet edes kovassa auringossa saarella viettämämme viiden yön aikana, jolloin vettä ei satanut ollenkaan. Ns. sadekaudella voi siis olla aivan täydelliset kelit, joskin liian kuumat joidenkin mielestä. 

Holboxia pidetään erittäin turvallisena saarena. Liikenne ei siellä ainakaan juuri vaaratilanteita aiheuta. Turisteihin kohdistettua väkivaltaa tai taskuvarkauksia on todella vähän. Päiväsaikaan voi kulkea huoletta, mutta rannalla kävelyä yksin yöllä suositellaan välttämään.

Holbox matkablogi
Näin koetaan vauhdin hurmaa Holboxilla.

Tekemistä Isla Holboxilla

Holboxin saarella parasta on vain hengailla uima-altaalla tai rannalla tekemättä mitään. Erityisempää tekemistä ei ole tarjolla, joten saari soveltuu rentoutumiseen ja löhölomailuun. 

Yhtenä iltana hotelli järjesti ilmaisen retken katsomaan meressä hehkuvaa planktonia. Kävelimme pimeydessä taskulamppujen valossa rantaan, kunnes oli aika sammuttaa sekin. Paikalla oli paljon muutakin väkeä roiskuttelemassa merivettä. Kun vettä liikutti plankton hohti pimeässä bioluminesenssin ansiosta. Myös kirkas tähtitaivas loisti illalla upeasti.

Paikka on Google Mapsissa nimellä Bioluminiscencia. Sinne järjestetään saarella ihan maksullisia retkiä, mutta yhtä hyvin voi mennä aivan omatoimisesti. Ilmiö näkyy erityisesti heinä-tammikuussa tiettyyn aikaan kuukaudesta ja vuorokaudesta.

Ottakaa reilusti hyönteismyrkkyä mukaan rannalle, sillä hyttyset käyvät kimppuun auringon laskettua! Ja jos pyöräilee tai kävelee saarella pimeän tultua, kannattaa olla taskulamppu mukana. Katuvaloja ei nimittäin ole.

Toukokuusta syyskuuhun valashairetket Holboxilta ovat valtavassa suosiossa. Nuo merten lempeät jättiläiset saapuvat tuolloin lähivesiin uimaan, ja turistit niiden perästä. Koska olimme saarella sopivasti juuri parhaana sesonkina elokuun alussa, halusimme ehdottomasti mennä tälle reissulle. Tästä päiväretkestä tulee kokonaan oma postauksensa, mutta sitä odotellessa voit katsoa tunnelmat alta!

Holboxilla kaupitellaan kolmen saaren kierrosta, mutta tästä olen lukenut kommentteja, että se on käytännössä vain parin kolmen tunnin veneretki. Emme siis osallistuneet sellaiselle. Sen sijaan olisimme voineet lähteä bongaamaan flamingoja. Tämän mahdollisuuden missaaminen harmittaa näin jälkikäteen.

Me vietimme monta päivää El Nido -hotellin uima-altaalla, kun siellä saimme olla lähes koko ajan ihan kaksistaan. Iltaisin joko pyöräilimme tai kävelimme rantaa pitkin keskustan ravintoloihin syömään. 

Ensimmäisenä iltana tiet olivat huonoimmassa kunnossa eli kuopat olivat täynnä kuravelliä, kun pyöräilimme ruokapaikkaan. Vaikka mutaesteitä väisteli kiemurrellen, niin kaikkia roiskeita ei mitenkään pystynyt välttämään. Jalat olivat aivan rapaisissa roiskeissa, kun menimme vähän hienompaan ravintolaan syömään. Mutta minkäs teet, niin siellä oli kaikilla muillakin tielläliikkujilla.

isla holbox kokemuksia
Hotellimme El Nidon viihtyisällä altaalla saimme viettää aikaa suurimmaksi osaksi aivan kaksistaan!

Isla Holbox – kokemuksia paratiisisaarelta

Isla Holboxin saarella saimme rentoutua upeassa säässä. Vietimme paljon aikaa hotellimme täydellisen rauhallisella uima-altaalla tekemättä mitään. Minä tykkäsin myös kävellä ja istuskella hiekkarantojen matalassa vedessä maisemista nauttien. Tähän en varmaan kyllästy koskaan, vaan se on lempipuuhaani! 

Saarelta varmasti jää ikuisesti mieleen huikea luontoelämys, kun pääsimme snorklaamaan valashaiden kanssa. Jo pelkästään sen takia kannatti matkustaa Holboxille.  

Saarella oli turisteja ja reggae-musiikki pauhasi, mutta loppujen lopuksi vain pienellä alueella. Kaupustelua tai muutakaan huutelua ei saarella ollut. 

Erityisesti saaren länsiosassa, jossa majoituimme, oli todella rauhallista. Siellä ei ollut paljon mitään muuta kuin mangrovemetsää ja autiota hiekkarantaa. Illan tullen taivaalla loisti miljardi tähteä, ja saman verran hyttysiä kävi kimppuun. Moskiittojen lisäksi saarella kiusana oli vain korkea hintataso.

Paratiisin kääntöpuoli

Olen itse osa ongelmaa niin matkailemalla kuin kirjoittamalla matkailusta. En halua missään nimessä varauksettomasti hehkuttaa Holboxia, pikemminkin päinvastoin. Siksi loppuun muutama sana Holboxin “kestävästä matkailusta”, sen nykytilasta ja tulevaisuudesta.

Holboxilla käy jo nyt turisteja enemmän kuin mitä saaren kantokyky on. Tätä ei poista sekään seikka, että saarta mainostetaan kestävän matkailun kohteena luonnonsuojelualueineen.

Saarella esimerkiksi jätevedet ovat tulvineet kaduilla jo vuosia sitten vanhentuneen infrastuktuurin takia. Tänä vuonna saaren jätteidenkäsittelypisteelle on kasaantunut 50.000 tonnia jätettä.

Jos ei suunta muutu, Holbox kokee saman kohtalon kuin monet muutkin Meksikon suositut kohteet. Lue aiheesta lisää CillaMarian ansiokkaasta Tulumia käsittelevästä tekstistä.

Holboxille rakennetaan jatkuvasti lisää rantahotelleja, mutta ennemmin siellä kannattaisi harkita turistimäärän rajaamista. Ensin pitäisi laittaa jätteiden ja jäteveden käsittelyyn liittyvä infrastuktuuri kuntoon, jotta saaren luonto kärsisi kävijöistä mahdollisimman vähän.

Mahdollisuuksia tilanteen paranemiseen tulevaisuudessa Holboxilla on. Kanadalainen yritys Stantec on valittu vastaamaan saaren kestävän kehityksen suunnittelusta. Mahdollisuuden kääntöpuolella on myös uhka. Yrityksen tekemän tutkimuksen mukaan saarelle voisi rakentaa jopa 9000 hotellihuonetta lisää seuraavien muutaman vuosikymmenen aikana.

Muita postauksia Väli-Amerikasta:

kokemuksia isla holbox
Rantaelämää paratiisissa!
mujeres vai holbox
Meksiko matkablogi

Onko sinulla kokemuksia Isla Holboxilta, Isla Mujeresilta tai muusta rantakohteesta Meksikossa?

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 comments