MaapalloilijaMatkablogi - palloilua ympäri maailman

Fidel Castron Kuuba – Näin hän nousi valtaan ja hallitsi

Vihreäuniformuinen sissi sikari parrakkaassa suupielessä on ensimmäinen mielleyhtymäni Kuubaa vuosina 1959-2008 hallinneesta diktaattorista. Kuuban historia 1950-luvulta tähän päivään on hyvin pitkälle Fidel Castron sanelema. Millainen mies oli Fidel Castro?

Miten Fidel Castro nousi valtaan?

Castro nousi valtaan Kuubassa sissijoukkojensa avulla, joita Castro oli harjoittanut maanpaossa ollessaan. Vuonna 1958 Castron joukot nousivat maihin Kuubaan, ja aloittivat sissisodan Sierra Maestran vuorilta käsin.

Sissien lisäksi kaupunkeihin syntyi vastarintaliikkeitä, mutta vaikka joukot olivat hajanaiset, huonosti varustellut ja vähälukuiset, ei maan armeija kyennyt heitä lyömään. Lopulta Castron joukot saavuttivat tärkeitä voittoja sisällissodassa ja onnistuivat syrjäyttämään valtaa pitäneet Kuubassa.

Castron nousu tuntuu käsittämättömältä, sillä hän selvisi niin monista itseensä kohdistuneista salamurhayrityksistä ja onnistui ottamaan vallan hyvin vaatimattomilla resursseilla. Samalla hän loi itsestään myyttisen hahmon. Kenties Kuuban vallankumoushahmoista vain Ernesto “Che” Guevara, Fidelin oikea käsi, nousi myyttisempään asemaan.

Vallankumouksen aukio (La Plaza de la Revolucion) Havannassa
Vallankumouksen aukio (La Plaza de la Revolucion) Havannassa.

Millainen oli Fidel Castron valtakausi?

Valtaan noustuaan Castro teki uudistuksia kieltäen ulkomaisen maaomistuksen ja kansallistaen suuren osan maaomistuksesta. Fidel halusi olla riippumaton Yhdysvalloista, ja solmi suhteita Neuvostoliittoon, jonka takia Yhdysvallat laittoi Kuuban kauppasaartoon katkaisten diplomaattiset suhteet. Suhteet kiristyivät huonoimmilleen vuonna 1962 ns. Kuuban ohjuskriisin aikaan, jolloin sota lähes puhkesi Jenkkien ja Neuvostoliiton välille.

Castron Kuuba kävi ulkomaankauppaa lähinnä Itä-Euroopan kommunistimaiden kanssa, mikä aiheutti maahan surkean taloudellisen tilanteen, ja Neuvostoliiton taloudellinen apu oli tärkein keino selvitä talousvaikeuksista.

Maan oli keskityttävä sokerin tuotantoon, mutta sitä vaikeutti se, ettei koneita, varaosia ja osaamista enää saatu Yhdysvalloista, ja kommunistimaiden tekniikka oli vuosikymmeniä jäljessä länsimaita.

Entinen sokerintuotantolaitos Trinidadissa Kuubassa.
Entinen sokerintuotantolaitos.

Kansalaiset joutuivatkin vapaaehtoisiin pakkotöihin sokeriviljelmille, ja Kuuban teollisuus kupsahti pahaan kuoppaan. Maasta pakeni satoja tuhansia ihmisiä mm. Yhdysvaltoihin elintarvikepulan vuoksi. Kun nälänhätä maassa lisääntyi, Castro ovelasti antoi porukan lähteä, näin vähentäen ruokittavien suiden määrää.

Fidel Castro ei kunnioittanut muita

Castro ei sietänyt vastustajiaan, ja vakoili, vangitsi, kidutti ja tappoi henkilöitä, jotka katsoi uhaksi itselleen. Kaikki, jotka eivät olleet samaa mieltä, katsottiin vallankumouksen vastustajiksi ja näin maanpettureiksi. Heitä tuomittiin teatterimaisissa oikeuskäsittelyissä, joiden lopputulos oli ennalta määrätty Castron toimesta.

Pidätettyjä kidutettiin vankilassa mm. valvottamalla heitä monta vuorokautta putkeen herättämällä vähän väliä, jolloin ihminen muuttuu tahdottomaksi zombiksi, ja tunnustaa kaikki rikokset, joita hänen vaaditaan tunnustamaan.

Koko valtakautensa ajan Fidel Castro tuntui valmistautuvan Yhdysvaltojen hyökkäykseen, ja vihollisen varjolla hän piti kansaa koko ajan kuin sotatilassa. Hyökkäystä ei kuitenkaan milloinkaan tullut.

Valmistautuminen sotaan vei resursseja, ja maa kärsi ruoka-, sähkö- ja lääkepulasta kaupan hyllyjen ammottaessa tyhjyyttään. Fidel esimerkiksi varastoi maissa olleiden laivojen kylmätiloihin perunoita armeijaansa varten, mutta polttoaineen loppuessa kylmäsäilytystilat lämpenivät, ja perunat pilaantuivat, vaikka niillä olisi voitu ruokkia monta nälkäistä suuta.

Kuuba Fidel Castron jälkeen

Castro kuoli vuonna 2016. Maassa on edelleen kommunistisen puoleen yksipuoluejärjestelmä. Maassa on edelleen elintarvikepula. Kuubalaiset ovat maksaneet Castron aikakaudesta kovaa hintaa, eivätkä vaikeudet Castron kuolemaan loppuneet.

Lue lisää, millainen maa Kuuba on tänä päivänä, ja miksi siellä jokainen haluaa olla taksikuski.

20 x knoppitietoa Kuubasta, päde näillä reissutovereillesi Kuubassa!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *