MaapalloilijaMatkablogi - palloilua ympäri maailman
Gili Air beach

Kaakkois-Aasian parhaat matkakohteet – Reppureissuni kohokohdat

Kaakkois-Aasian reppureissu ja vaihto-opiskelu Malesiassa ovat kokemuksia, joita en unohda. Reissu alkoi joulukuussa 2011 ja päättyi seuraavan vuoden heinäkuussa. Aluksi kaksi kuukautta kului reppureissussa Thaimaassa, Vietnamissa, Kambodžassa ja Laosissa. Sen jälkeen asetuin viideksi kuukaudeksi Penangille Malesiaan, josta kevyen opinto-ohjelman turvin pääsin kiertämään Malesiaa, ja vierailemaan Indonesiassa, Singaporessa, Hongkongissa ja Manner-Kiinan puolellakin. Kaksi viimeistä eivät kuulu Kaakkois-Aasiaan. Mitkä olivatkaan Kaakkois-Aasian parhaat matkakohteet reppureissaajan näkökulmasta?

Kaakkois-Aasian maista vierailematta jäivät Brunei, Filippiinit, Itä-Timor ja Myanmar. Paljon hienoa kohteita ja monia maita siis on vielä koluamatta tuollakin suunnalla. 7/11 tuolta alueelta valtioista on kuitenkin koettu, osaa enemmän, osaa vähemmän. Kaikissa on vierähtänyt kuitenkin ainakin viikko. Eniten aikaa kului tietenkin Malesiassa, mutta Thaimaassakin tuli vietettyä ainakin kolmisen viikkoa. Myöhemmin olen tehnyt kolmen viikon reissun Thaimaahan. Siihen tykästyin kaikista eniten näistä.

Kaakkois-Aasia matkakohteena

Pidin todella paljon Kaakkois-Aasian ilmastosta. Seitsemän kuukautta kului reissussa poissa Suomen talvesta auttoi välttämään kaikki flunssat ja muut taudit. Kärsin vain pari pientä, nopeasti ohi menevää ruokamyrkytystä. Jostain syystä se olen aina minä porukasta, joka nämä nappaa muiden onnistuessa välttämään. Ilmeisesti pahin heikkouteni matkailijana on vatsa.

Kaakkois-Aasian kulttuuri oli todella mielenkiintoista koettavaa. Alueella on niin pitkä ja monipuolinen historia, että sieltä löytyy todella monimuotoista kulttuuriakin. On erilaisia kansakuntia ja uskontoja unohtamatta mm. maukasta ruokatarjontaa. Alueet ovat todella erilaisia köyhistä maalaisseuduista rikkaisiin kaupunkeihin. Härmän poikaa ihmetytti erityisesti aluksi väenpaljous.

Kaakkois-Aasiassa matkustaminen on helppoa ja turvallista. Siellä käy paljon turisteja, joten palveluita löytyy jokaiseen tarpeeseen. Kulkeminen kohteiden ja maiden välillä on helppoa ja edullista. Pienelläkin budjetilla pääsee pitkälle ja elämästä voi nauttia täysillä. Kaakkois-Aasian hintataso hellii länsimaalaista kukkaroa.

Monet suuntaavat Kaakkois-Aasiaan nauttimaan rantakohteista ja meren suomista mahdollisuuksista. Aurinkoa riittää ja merivesi on lämmintä. Merestä löytyy snorklaajien ja sukeltajien iloksi monenlaista korallia, kasvia ja merenelävää. Mm. Thaimaassa pääsee sukeltamaan ja käymään siihen vaadittavat kurssit halutessaan ihan suomeksi.

Lue lisää: 10 syytä, miksi Kaakkois-Aasiaan kannattaa matkustaa

Bali ja Gilien saaret
Gili Trawangan, Indonesia.

Kaakkois-Aasian reppureissun reitti

Reppureissuni alkoi suoralla lennolla Helsingistä Thaimaan pääkaupunkiin Bangkokiin. Enkelten kaupunki tarjosikin sopivan helpon, mutta eksoottisen ensikosketuksen Kaakkois-Aasiaan. Kujia, markkinoita, temppeleitä ja Khao San Roadia koluamalla saa helposti monta päivää kulumaan. 

Bangkokista matka jatkui noin tunnin lennolla Ho Chi Minh Cityyn, Vietnamiin. Etelä-Vietnamissa tutuiksi tulivat hullunmylly liikenne, Vietnamin sodan kauhut, Phan Thietin rantakohde sekä Mekong-jokisuiston elämänmeno. Jokea pitkin matka jatkuikin seuraavaan maahan, Kambodžaan.

Kambodžassa ensimmäiseksi saavuin pääkaupunkiin, Phnom Penhiin. Se ei ollut niinkään innostava kaupunki. Mieleen jäi kuitenkin Pol Potin punakhmerien hullutuksen vain joitain kymmeniä vuosia aikaisemmin. Bussi kuljettikin sieltä maan tärkeimpään turistikohteeseen tutustumaan. Kyseessä oli siis legendaarinen Angkor Watin temppelialue, johon tutustuminen hoituu kätevästi Siem Reapin kaupungista käsin. 

Siem Reapista matka jatkui bussisekoilujen ja aikataulujen paukkumisen sävyttämällä matkalla eteläiseen Laosiin, 4000 saaren rennolle Don Detille. Tuon matkan olen nimennyt sen aikaiseen reissupäiväkirjablogiin otsikolla “P***a reissu”, ilman sensurointia tosin.

Don Detilla rauhoituttuani matka jatkui Bolavenin tasangon ihmettelyllä. Yöbussi tuli myös koettua matkalla Paksesta Laosin pääkaupunkiin, Vientianeen. Se oli Kaakkois-Aasian pääkaupungeista ylivoimaisesti rennoin. Bussi kuljetti vielä pohjoisemmaksi Vang Viengiin, joka tuohon aikaan oli tubingia (lue biletystä ja sekoilua) harrastavien reppureissaajien ykköskohde Laosissa. Onneksi meno siellä suunnalla on rauhoittunut. 

Laosista poistuminen tapahtui kiskoja pitkin kolkutellen etelään, Thaimaan halki yöjunalla takaisin Bangkokiin. Bangkokista suoritin pistokeikan Kwai-joen siltaa ihmettelemään. Suhaamista oli ollut sen verran, että seuraava kohde oli Siaminlahden syleilyssä kelluva rauhallinen sukeltajien paratiisisaari Koh Tao. Siellä koin upean vedenalaisen maailman ensimmäistä kertaa, kun suoritin sukelluskurssin suomalaisen sukelluskoulun Koh Tao Diversin johdolla. 

Sairee beach, Koh Tao, Thaimaa.

Vaihto-opiskelu Kaakkois-Aasiassa

Koh Taon jälkeen kahden kuukauden vapaa seikkailu oli ohi. Suuntasin Penangin saarelle Malesiaan, jossa asunto ja paikallinen yliopisto odotti minua. Yliopisto-opinnot olivat naurettavaa pelleilyä pääosin, mutta onneksi minulla oli koulua vain kahtena päivänä viikossa. Oli siis hyvin aikaa tutustua vaihtaritovereihin, maata asuntomme uima-altaalla, reissata Malesian eri kohteissa ja pelata lentopalloa paikallisen tiimin mukana. 

Lue lisää: Selviytymisopas Malesiaan

Malesiasta reissut ulottuivat myös pidemmälle muihin maihin. Eteläisellä pallonpuoliskolla pyörähdin ensimmäisen kerran suunnatessani pääsiäislomaa viettämään Indonesiaan. Balilla ja Gilien saarilla sai kokea leppoisaa rantaelämää ja mielenkiintoista vesiurheilua monissa muodoissa. 

Tutustuin myös Kaakkois-Aasian rikkaimpaan, siisteimpään ja länsimaisimpaan valtioon, Singaporeen. Budjetti ei tuolloin venynyt siellä huikeimpia nähtävyyksiä ja kohteita tarkastelemaan, mutta tallailin maan putipuhtaita katuja senkin edestä välillä edullista katuruokaa nauttien.

Kaakkois-Aasiasta poikkesin pois vain lyhyellä visiitillä Hongkongista, josta myös Manner-Kiinan puolella pyörähdin. Kaakkois-Aasia tarjosi kyllä kiitettävän kattauksen mitä erilaisempia kokemuksia, joten ei voi muuta kuin suositella. Kaakkois-Aasian reppureissu on nykypäivän interrail. 

Malesia parhaat kohteet
Pulau Perhentian, Malesia.

Kaakkois-Aasia soveltuu ensimmäiseksi reppureissukohteeksi

Kaakkois-Aasia hyvä kohde ensimmäiselle reppureissulle. Sen vahvuuksia ovat mm. edullisuus ja helppous. Viisumeita ei joko tarvita tai ne voi ostaa rajalta. 

Reittejä ja liikennevälineitä on paljon. Kulkuneuvot, majoitus ja ruoka ovat halpoja länsimaalaiselle. Siellä pärjää jopa 600-1200 eurolla kuukaudessa! 1500 eurolla kuussa matkustelee jo oikein mukavasti. 

Kaakkois-Aasia on myös osoittautunut hyvinkin turvalliseksi kohteeksi. Se on varmasti yksi parhaista valinnoista kohteeksi ensimmäistä reppureissuaan pohtiville.

bali matkablogi
Surffauskokeilua Balilla.

Kaakkois-Aasian parhaat rantakohteet 

Tavallista rantalomaa etsivälle soveltuu parhaiten tuttu ja turvallinen Thaimaa kauniine hiekkarantoineen ja resortteineen. Se tarjoaa myös hienot mahdollisuudet helppoon saarihyppelyyn. 

Sukelluskurssin suorittaminen on esimerkiksi Thaimaan Koh Taolla edullista. Koh Lanta ja Koh Samui taas soveltuvat paremmin lapsiperheille. Koh Phangan taas on tunnettu täydenkuun bileistään. 

Lue lisää: Thaimaan parhaat rannat

Thaimaan parhaat saaret ja rannat
Phra Nang Beach Krabilla on yksi Thaimaan upeimmista rannoista.

Indonesian tärkein matkakohde on suurta suosiota nauttiva Bali. Sinne suuntaavat niin surffaajat, joogan harrastajat kuin diginomaditkin. Balin rannat eivät ole Kaakkois-Aasian upeimmat. Todellisia paratiisimaisemia löytyy venematkan päästä Gilien saarilta. Siellä pääsee vaikka kilpikonnien kanssa snorklaamaan. Sukellusvedetkin ovat mainiot. 

Malesian saarilta löytyy myös hienoja rantoja. Valinnan varaa ei ole kuitenkaan niin paljoa kuin Thaimaassa. Malesiassa turismi ei ole aivan samalla tavalla voimissaan kuin Balilla tai Thaimaassa. Monet sen varjopuolista loistavat poissaolollaan. 

Lue lisää: Kokemuksia Malesiasta

Gili Air beach
Gilien saaret tarjoavat vaaleaa hiekkaa ja turkoosia vettä.

Kaakkois-Aasian parhaat rantakohteet

  • Krabi, Thaimaa
  • Koh Tao, Thaimaa
  • Gilien saaret, Indonesia
  • Pulau Perhentian, Malesia
  • Langkawi, Malesia
Auringonlasku resortilla Koh Lantalla.

Kaakkois-Aasian parhaat matkakohteet

Kaakkois-Aasian tärkein nähtävyys on Kambodžassa sijaitsevat Angkor Wat. Paljon temppeleitä löytyy myös Bangkokista, joka on muutenkin Kaakkois-Aasian paras ja monipuolisin kaupunkikohde. Toinen kaupunki, jossa ainakin kannattaa vierailla, on Singapore. 

Malesian pääkaupungissa Kuala Lumpurissa ei vetovoima riitä näihin kaupunkeihin ja kohteisiin verrattuna. Siellä kannattaakin suunnata Penangin saaren pääkaupunkiin, Georgetowniin Unesco-listattuun vanhaan kaupunkiin tutustumaan. 

Vietnamin Ho Chi Minh City, Kambodžan Phnom Penh ja Laos Vientiane eivät nekään itsessään ole kohteita, joihin pelkästään kannattaa suunnata. 

Kaakkois-Aasian paras matkakohde
Angkor Wat on Kaakkois-Aasian mahtavin nähtävyys.

Kaakkois-Aasian parhaat matkakohteet

Lue lisää: Reissujännitys on luonnollista – reppureissaajan kokemuksia

Kaakkois-Aasian parhaat kohteet
Wat Arun ja jokinäkymä Bangkokissa.

Kaakkois-Aasian maat, joissa olen käynyt:

Vinkkejä Kaakkois-Aasiaan ja reppureissuun

Pakkaa järkevästi: Mukaan ei tarvita paljoakaan, koska oikeastaan kaikkea voi ostaa paikan päältä edullisesti. Rinkka on kätevin, sillä matkalaukun raahaaminen on monissa paikoissa haastavaa ja hikistä puuhaa. Rahavyö suojelee arvokkainta omaisuuttasi, kuten passia, luottokortteja, käteistä rahaa ja matka-asiakirjoja.

Yhdistä rantaloma, kaupunkiloma ja kulttuuria: Nauti auringosta ja merestä, mutta vieraile myös jossain suurkaupungissa ja historiallisessa kulttuurikohteessa. Ensikertalaiselle kova kolmen kombo voisi olla Bangkok, Angror Wat ja joku soveltuva rantakohde, jos aikaa on vähintään pari viikkoa ja halua liikkua ympäriinsä.

Säästä rahaa: Muista tinkiä toreilla sopivasti, sillä pyynnöt ovat todella korkeita aluksi. Neuvottele muistakin hinnoista, kuten aktiviteettien ja taksien hinnoista etukäteen. Syö rohkeasti edullisia katuruoka-annoksia. Ne maksavat vain muutammia euroja, ja ovat todella hyviä.

Terveys ja turvallisuus: Kaakkois-Aasia on turvallinen, kunhan pitää järjen mukana, missä liikkuu, mihin aikaan ja missä kunnossa. Liikenne on suurin vaaran aiheuttaja turisteille. Huolehdi rokotukset, tarvittaessa malarialääkitys sekä pidä aina matkavakuutusvoimassa. Pysy huumeista erossa, sillä monissa maassa niistä saa ankaria rangaistuksia. Suojaudu auringolta hyvin hatuin, vaattein, aurinkorasvalla ja varjoon hakeutumalla!

Lue lisää: Parhaat vinkit Kaakkois-Aasiaan – Reppureissun TOP3 listaus

Lisää kuvia reissuiltani löytyy Instagramista!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 comment