MaapalloilijaMatkablogi - palloilua ympäri maailman
Bali ja Gilien saaret

Bali ja Gilit – Rantalomailijoiden, sukeltajien ja surffaajien unelmakohteet

Indonesia Kaakkois-Aasiassa on rantalomailijan, surffaajan ja sukeltajan unelmakohde. Turismin kasvu maassa onkin ollut kovaa ennen koronaa ja monet paikalliset hankkivat turistien avulla elantonsa. Upea luonto, maailman toiseksi pisin rantaviiva ja tuhannet saaret, joista monet ovat asumattomia, houkuttelevat matkailijoita. Lisäksi houkuttimena toimii maan laaja kulttuurien kirjo sekä edullisuus. Bali ja Gilien saaret ovat kohteita, joista edellä mainittuja löytyy varmasti!

Bali ja Gilien saaret

Bali

Balin saari sijaitsee hieman päiväntasaajan eteläpuolella, joten vierailu sinne vei minut ensimmäistä kertaa etelään, “maailman toiselle puolelle”. Vaikka eteläisellä pallonpuoliskolla olinkin, ei vesi silti mielestäni pyörinyt käsienpesualtaassa väärään suuntaan. Tämä siis taitaa olla todellakin myytti.

Saavuin Balin lentokentälle kolmen tunnin lennolla Kuala Lumpurista AirAsian siivillä. Indonesiaan tarvitsee viisumin. Turistiviisumin saa lentokentältä saavuttaessa hintaan 35$. 

Bali on todella suosittu kohde turistien keskuudessa. Kuta beach ja sen lähialueet ovat turistisoituneinta seutua. Rannat ovat erityisesti surffaajien suosiossa, koska aaltoja riittää ja hiekkapohja tekee harrastuksesta turvallisen. Saaren turistikeskittymistä löytyy paljon kivoja kahviloita, ravintoloita, baareja ja yökerhoja. Balilta löytyy myös paljon rauhallisempia kolkkia.

Canggu, joka sijaitsee noin 15 kilometriä Kuta beachin alueelta pohjoiseen, vetää erityisesti nuoria matkailijoita, surffaajia ja diginomadeja. Noin 40 kilometrin päässä Kutalta taas on Ubud, jota ympäröivät kuvaukselliset riisipengermät. 

kuta beach bali
bali matkablogi

Gilien saariryhmä

Monet suuntaavat Balilta paljon pienemmille Gilien saarille, jotka sijaitsevat Lompokin saaren läheisyydessä. Saarille suunnataan veneillä. Esimerkiksi Padangbaista, noin 50 kilometriä Kutalta pohjoiseen, venematka kesti Gili Trawanganille 1,5 tuntia. 

Gilien saaret toivottavat matkailijan tervetulleiksi paratiisimaisiin maisemiin. Turisteja toki oli paljon, erityisesti Gili Trawanganilla. Saarella todella on hienoja hiekkarantoja ja merikin oli mahtavan kirkas. Huikeaa, kun rannan läheisyydessä snorklatessa näkee merikilpikonnien ruokailevan pohjassa aivan rauhassa. Muita moottorikäyttöisiä ajoneuvoja saarella ei ole kuin kauramoottorilla pärisevät hevosvaunut.

Saarella ollessani maa maa oli vavahdellut merenpohjassa ja tsunamivaroitus annettiin Intian valtamerelle. Kaverini Thaimaassa olivat vastanneet Iron Maidenin biisin kehotukseen ja juosseet vuorille henkensä edestä. Onneksi tsunami iski rannoille vain parikymmentä senttimetriä korkeana eli hitusen normaaleja aaltoja pienempänä. Mitään paniikin poikasta ei Indonesian suunnalla siis ollut, vaan seurasin rauhallisin mielin uutisointia asiasta. 

Advanced Open Water Diver -kurssi Gilillä

Gili Trawanganilla suoritin Advanced Open Water Diver -sukelluskurssin. Ostin sukelluspaketin Gili Diversilta vajaalla kolmella miljoonalla rupialla eli noin 170 eurolla. 

Sukelsin kaksi kertaa Shark point -nimisellä saitilla. Sukellukset olivat minulle ensimmäiset sukellukset 30 metriin. Molemmilla kerroilla bongasimme whitetip reef sharkin, vaarattoman vajaan parimetrisen hain. Ensimmäinen hai oli minulle, kuten varmasti kaikille sukeltajille, mahtava juttu. Muita isompia nähtyjä eläimiä olivat bumphead parrotfishit ja kilpikonnat, jotka ovat erittäin yleisiä saaria ympäröivissä merissä. 

Muita saitteja sukelluksilla olivat Sunset, Bounty ja Meno wall, jossa sain kokea uskomattoman hienon yösukelluksen. Jo pelkästään se fiilis, jonka pimeässä sukeltaminen aiheutti, oli järisyttävä. Samalla näimme myös paljon eliöitä, joita en ole päivällä nähnyt. 

Pelkäsin sukelluksen aikana, että ilmanpainemittarini on rikki. Välillä nimittäin tuntui, että en kuluta ilmaa lainkaan. 40 minuutin sukelluksen jälkeen sukellussäiliössä oli vielä 100 baria jäljellä. Yösukelluksella voi ilmeisesti rentoutua niin mukavasti, että ilmankulutus laskee huomattavasti. 

Olin myös vähentänyt kouluttajan ohjeistuksen takia painojani yhdellä kilolla. Kolmella kilolla sukeltaminen tuntui alun totuttelun jälkeen hyvältä. Kyseisellä sukelluksella sain kokea todellista sukeltamisen flowta!

AOWD kurssista täytyy sanoa sen verran, että kyseessä on käytännössä hupisukeltamista. Jotain siinä samalla myös oppi, kuten syvemmälle sukeltamisen periaatteet. Gili Diver oli hyvä valinta dive shopiksi. Varusteet olivat asianmukaiset ja henkilökunta todella ystävällistä ja auttavaista.

Parasta Balilla ja Gilien saarilla

  • Sukeltaminen Gilien saarilla
  • Snorklaaminen merikilpikonnien kanssa
  • Surffauskokeilu Kuta beachilla
  • Rentoutuminen riisipeltojen keskellä
  • Biitseillä lekottelu

Lue myös Thaimaan huikeista rantalomakohteista ja millainen maa Malesia on matkakohteena.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 comments