MaapalloilijaMatkablogi - palloilua ympäri maailman

Ranuan eläinpuisto: Jääkarhuja ja muita pohjoisen eläimiä

Oletko sinä koskaan nähnyt jääkarhuja? Minulla oli pitkään haaveena käydä Ranuan eläinpuistossa katsomassa noita arktisen alueen eläimiä. Tämä onnistui tänä kesänä pohjoisen autoreissulla, paluumatkalla Norjasta. Millainen paikka on Ranuan eläinpuisto aikuisen silmin? Mitä eläimiä näimmekään, ja mitkä piilottelivat katseiltamme?

Lue lisää: Luksusmajoitus lasi-iglussa Arctic Fox Igloosissa, talvinen RanuaZoo ja huskyajelu Ranualla

Tiesittekö, että Disneyn bambi on valkohäntäpeuran vasa?

Ranuan eläinpuiston aukioloajat ja liput

Ranua Zoo (Ranuan eläinpuisto) sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Rovaniemeltä, ja kahden tunnin matkan päässä Oulusta. Näin Pirkanmaalta ei tuolla aivan helposti tulekaan pyörähdettyä. Mutta kun sillä suunnalla liikkuu, kannattaa Ranua ottaa reitille pysähtymispaikaksi.

Eläinpuisto on auki kesäkaudella klo 10-18 ja talvikaudella klo 10-16 joka päivä. Meille selvisi vasta paikan päällä, että nämä ajat koskivat lipunmyyntiä. Alueella sai olla vielä sulkemisajan jälkeenkin.  

Saavuimme paikalla myöhäisiltapäivällä, ja luulimme meillä olevan vain noin tunnin aikaa tutustua eläinpuistoon. Onneksemme saimme rauhassa viettää pidempään aikaa eläinten seurassa, sillä nähtävää riitti. Saimme lisäksi olla rauhassa, sillä saimme käytännössä olimme alueella ainoat asiakkaat muutamaa muuta pariskuntaa lukuunottamatta. 

Lipun hinta aikuiselta oli 18,50 euroa, josta sai vihreällä etukortilla vielä höylättyä 10 prosenttia pois. Rapiat 33 euroa kahdelta aikuiselta ei siis tuntunut mitenkään mahdottomalta. Etenkään kun olimme oikein tyytyväisiä kohteeseen.

Viirupöllöt vierekkäin sulka sulkaa vasten.

Ranuan eläinpuiston eläimet

Eläinpuiston vetonauloina toimivat Suomen ainoat jääkarhut. Niiden lisäksi nähtävissä on noin 50 arktisen ja pohjoisen alueen eläinlajia. Eläimiä on yhteensä reilut pari sataa.

Aloitimme kierroksen lintujen osastolta. Mielenkiintoista oli nähdä monia eri pöllölajeja, sillä niitä näkee kovin harvoin luonnossa. Huuhkaja on aina komea lintu, hieman jopa sadunomainen.

Lisäksi tietenkin haukat ja erityisesti meri- ja maakotkat ovat vaikuttavia ilmestyksiä. Muutaman merikotkan näimme luonnossakin Norjan puolella tällä reissullamme.

Osalle eläimistä päivä oli ollut rankka. Monet pienet nisäkkäät olivat käpertyneet kerälle nukkumaan koloihinsa. Paitsi saukko, joka veti reporankana lonkkaa selällään koivet ojossa kattoa kohden. 

Ilveskin nukkui kopissaan. Punakettu ja vuorisusi loikoilivat koppiensa katoilla. Susia emme nähneet lainkaan. Niillä oli pentuja, ja pääsy osalle aitausta kiertävälle tarkkailusillalle oli estetty. Sen sijaan ahmat tappelivat keskenään pitäen kovaa meteliä. Vai olikohan se vain leikkiä.

Hienoa huomata, että eläimillä on eläinpuistossa niin isot häkit, ettei niitä välttämättä edes näe. Mainittujen lisäksi mm. naalia ja kurkea emme ollenkaan nähneet. Villisiatkit röhkivät vain katoksessaan suurelta osin katseilta suojassa. 

Sorkkaeläimiä Ranua Zoossa on sen sijaan helppo nähdä. Lajejakin on useita. On hirviä, metsäkauriita, myskikauriita, metsäpeuroja, valkohäntäpeuroja, myskihärkiä ja poroja. 

Kai muuten tiedätte, miksi Lapissa ei ole hirviä? Ne paloivat poroiksi!

Jääkarhu on uhanalainen laji

Jääkarhuja, arktisen alueen upeita valkoisia eläimiä ei tätä menoa pian enää luonnossa ole mahdollista nähdä. Ne ovat valitettavasti joutuneet uhanalaisten eläimien listalle. Aikaisemmin niiden määrää luonnossa on sakottanut metsästys. Nyt uhkana ovat saasteet ja arktisen merijään sulaminen. 

Jääkarhuja esimerkiksi hukkuu, kun uintimatkat ahtojäälauttojen välissä kasvavat liian suuriksi ilmaston lämmetessä. Jäiden sulaminen vaikeuttaa myös niiden ravinnonhankintaa. Lisäksi lunta olisi oltava riittävästi, jotta jääkarhujen pesiminen onnistuisi. 

Jännitys oli suuri, kun saavuimme jääkarhujen aitauksille. Ne voisivat olla luolissaan piilossa. Emokarhun näimmekin aitauksessaan ensimmäisenä. Se nukkui kasvillisuuden takana niin, ettei sitä kovin hyvin nähnyt.

Mutta sitten toisessa aitauksessa oleva nuorempi jääkarhu päätti poistua pesästään, ja tuli meille kunnolla poseeraamaan. Aivan kuin hän olisi tullut meille esittäytymään, että tässä minä nyt olen. Ei tullut turha reissu tältäkään osin! 

Toisella vierailulla Ranualla näimme jääkarhun myös talvisissa olosuhteissa.

Ruskeakarhut

Olisi hienoa nähdä Suomen metsien kuningas, itse mesikämmen, luonnossa. Mutta mieluusti siten, että olen lähtenyt luontoon karhuja bongaamaan, eikä siten että kontio yhtäkkiä luonnossa bongaa minut. Otso ja otsoni, molemmat ovat hankalia havaita.

Lapsuuden kotikaupungissani, Pohjois-Pirkanmaalla Virroilla, oli tänä kesänä nähty karhu juoksentelemassa kylän raitilla. Olimme siis lukion poikien kanssa aikaamme edellä jo vuonna 2005, kun teimme abiturienttien juhlaan huumorivideon Virtain urbaanikarhuista. Kova pätkä, joka saattaisi jonkun kovalevyn uumenista vielä löytyä! Pitäisikö etsiä?

Ruskeakarhuja eläinpuistossa on kaksin kappalein. Molemmat olivat aitauksessaan paikoilla, joista ne hyvin näki. Toinen söi jonkun hedelmän, ja asettui sitten kiven päälle levolle. 

Kokemuksia Ranuan eläinpuistosta

Ranua Zoon alueella on helppo liikkua reittejä pitkin. Kävelyä tulee alueella pari kolme kilometriä. 

Eläinpuisto vaikuttaa laadukkaalta, ja pitävän huolta eläimistä. Aitaukset ovat isoja, joten eläimillä on tilaa liikkua. 

Eläimiä on paljon, ja niiden katselemiseen saa useamman tunnin kulutettua helposti. Ranuan eläinpuisto on oikein mukava ja suositeltava retkikohde pohjoisessa Suomessa. Erityisesti se on tietenkin lapsiperheiden suosiossa.

Seuraavaksi eläinmaailmaan liityvänä toiveenani on mennä Ähtärin eläinpuistoon pandoja katsomaan. Se onnistuu onneksi hieman lyhyemmällä reissulla täältä Tampereen suunnalta. 

Video ei sovellu herkille!

MUKAAN MAAPALLOILIJAN MATKOILLE VIRTUAALISESTI?

SEURAA: Facebook / Instagram

SUOSITTELE: Jaa kirjoitus muille sosiaalisessa mediassa alla olevista napeista.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 comments