Malesia matkakohteena tarjoaa erilaisia kulttuureita, paratiisisaaria, suurkaupunkeja, upeita luontokohteita sekä mielenkiintoisia nähtävyyksiä. Lämpöä riittää päiväntasaajan läheisyydessä varmasti. Kun luet tämän tekstin, haluat varmasti oikopäätä varata matkan Malesiaan.
Malesia matkakohteena on monipuolinen ja monikulttuurinen. Valtavat turistimassat eivät ole vielä löytäneet Malesiaa. Siksi se on Thaimaata rauhallisempi ja eksoottisempi. Turismi on silti kehittynyttä ja omatoimimatkailu helppoa.
Malesian luonto on upea. Erityisesti Borneo on tunnettu eläimistöstään ja sukelluskohteistaan. Rantalomailu onnistuu parhaiten vehreiden saarien valkohiekkaisilla biitseillä. Pääkaupunki Kuala Lumpur soveltuu shoppailuun ja city-lomailuun, kun taas pienemmistä kaupungeista löytyy enemmän historiaa ja paikallista elämäntyyliä.
Lue myös: 10 syytä matkustaa Kaakkois-Aasiaan
Millainen maa on Malesia?
Malesia on Kaakkois-Aasiassa sijaitseva maa. Se sijaitsee Malakan niemimaan eteläosassa sekä osittain Borneon saarella. Thaimaa on Malesian pohjoinen naapuri Malakan niemimaalla. Sen eteläkärjessä sijaitsee pikkuruinen Singapore. Borneon saarella Malesian rajanaapureita taas ovat Indonesia ja Brunei.
Malesian asukasluku on noin 30 miljoonaa. Maa on perustuslaillinen monarkia, jota hallitsee kuningas. Todellista valtaa käyttää kuitenkin pääministeri. Hallitusta ei maassa saa arvostella, ja tiedotusvälineitä säädellään edelleen.
Uskonto Malesiassa
Malesiassa on useita erilaisia uskontoja johtuen väestön monista eri etnisistä taustoista. Suurin väestöryhmä on malaijit. Heidän lisäkseen maassa asuu kiinalais- ja intialaistaustaisia malesialaisia. Lisäksi on vielä muitakin pienempiä vähemmistöjä.
Malesia on muslimimaa. Siksi sharia-lakia sovelletaan islaminuskoisiin. Rukouskutsut kaikuvat päivittäin viidesti moskeijoista. Muslimien lisäksi Malesiassa on buddhalaisia ja hindulaisia. Maassa pääsee siis tutustumaan moniin Aasian tärkeimmistä uskonnoista.
Länsimaisen pukeutumisen lisäksi maassa pukeudutaan edelleen perinteisiin asuihin. Pyhiin paikkoihin mentäessä polvien ja hartioiden on syytä olla peitettyinä. Naisten kannattaa kiinnittää huomiota säädylliseen pukeutumiseen julkisilla paikoilla, ja varsinkin moskeijoiden läheisyydessä.
Liian paljastava pukeutuminen voi vetää puoleensa ahdistelijoita tai loukata paikallisia. Ilman paitaa tai bikineissä liikuskelu länsimaisille tarkoitettujen rantojen ulkopuolella ei ole suotavaa.
Malesiassa myydään alkoholia monissa ravintoloissa, baareissa, hotelleissa ja supermarketeissa, mutta ei kaikissa. Hintataso on huomattavasti korkeampi kuin Thaimaassa. Alueilla, jotka eivät ole turistien suosiossa, voi olla vaikeata löytää alkoholia myyviä paikkoja. Turisteille suunnatuilta saarilta sekä kiinalaisten pitämistä ravintoloista alkoholia on kuitenkin saatavissa näilläkin seuduilla.
Malesian turvallisuus
Malesia matkakohteena on varsin turvallinen, kunhan pitää terveen järjen mukana. Tavaroista on pidettävä hyvää huolta taskuvarkaiden varalta. Kaduilla kävellessä laukut kannattaa pitää lähellä vartaloa, jotta ohi ajavat mopoilijat eivät voi niihin tarttua.
Malesiassa voi olla muutenkin huoleton, sillä malarian vaaraa ei suurimmassa osassa maata ole. Lisäksi hygieniataso on kohtalaisen hyvä, sillä vatsataudit eivät ole yleisiä. Asuessani viisi kuukautta Malesiassa en kertaakaan saanut oireita mistään. Enkä muista, että kukaan vaihto-oppilaskavereistani olisi siellä ollessaan sairastanut mitään.
Rokotuksien voimassaolosta kannattaa tietenkin huolehtia Malesiassa. Minulla oli Kaakkois-Aasian matkailua varten perusrokotteiden lisäksi voimassa hepatiitti A ja B, Japanin aivotulehtudus ja lavantauti. Kaksi jälkimmäistä ovat riskiarvion perusteella otettavia rokotteita. Keltakuumerokotetta ei Malesiaan tarvinnut, eikä siellä kaupunki- ja turistialueilla tarvinnut myöskään syödä malarianestolääkitystä. Malariaa esiintyy jollain alueilla Borneon saarella.
Malesian hintataso
Malesian rahayksikkö on ringgit (MYR). Paikalliset puhuvat joskus rahastaan myös dollarina. Länsimaihin verrattuna Malesian hintataso on erittäin edullinen. Aterian saa muutamalla eurolla ja edullisen majoituksen kympillä tai parilla. Jopa pääkaupunki Kuala Lumpur on suomalaisittain todella edullinen. Tästä huolimatta Malesia matkakohteena on kalliimpi kuin naapurimaa Thaimaa.
Milloin matkustaa Malesiaan?
Monsuunikausi vaihtelee Malesian niemimaalla rannikosta riippuen. Länsirannikolla sadekausi ajoittuu elo-syyskuulle, itärannikolla loka-helmikuulle. Borneon saarella ei varsinaista sadekautta ole. Tavanomaista enemmän siellä sataa marras-tammikuun aikana.
Ruoka ja juoma Malesiassa
Riisi ja nuudelit ovat oleellinen osa päivittäistä ruokavaliota Malesiassa. Ruoka on usein mausteita ja tulista, mutta ei aivan yhtä tulista kuin naapurimaassa Thaimaassa. Possua ei yleensä löydy ruokalistalta, sillä se on muslimeilta kiellettyä.
Malesiassa ruokasyödään usein ilman veistä pitäen lusikkaa oikeassa kädessä ja haarukkaa vasemmassa. Ruoka viedään suuhun lusikalla, ei koskaan haarukalla. Kiinalaista ruokaa syödään luonnollisesti tikuilla.
Lue myös: Selviytymisopas Malesiaan – Toimi näin ja vältät virheet
Malesia matkakohteena
Malesian suosituimmat matkakohteet ja aktiviteetit liittyvät luontoon, sukeltamiseen ja rantaelämään. Malesian lämmin ilmasto varmistaa sen, että mihinkään aikaan vuodesta ei siellä tarvitse palella. Matkakohteena Malesia on eksoottinen, helppo ja monipuolinen.
Malesia matkakohteena sopii parhaiten rauhallista lomakohdetta etsiville, sillä uskonnollisessa maassa ei kovan luokan bilekohteita ole. Siksi maassa onkin parempia keskittyä kulttuuriin, ruokaan, luontoon ja rentoutumiseen. Malesia tunnetaan turvallisena matkailumaana. Monet muihin Kaakkois-Aasian matkailukohteisiin liittyvät lieveilmiöt loistavat poissaolollaan.
Suomalaisen on helppo matkustaa Malesiaan, sillä turistit eivät tarvitse viisumia. Malesialainen tapakulttuuri on kuitenkin hyvä ottaa huomioon. Malesiassa on monenlaisia kohteita, joten jokaiselle löytyy varmasti jotakin kiinnostavaa.
Malesiassa on helppo liikkua, sillä maan sisällä lentoja saa edullisesti. Esimerkiksi AirAsian siivin lensin meno-paluun Penangilta Kuala Lumpuriin 15 eurolla. Kaupunkien ja matkakohteiden välillä liikennöi myös paljon edullisia busseja.
Kuala Lumpur
Kuala Lumpur on Malesian pääkaupunki. Se on maan kaikkein länsimaisin paikka, mutta silti vierailun arvoinen. Aitoa Malesiaa kannattaa kuitenkin etsiä muualta.
Kaupunki on suuri, monipuolinen ja sulauttanut monia eri kulttuureita yhteen. Kuala Lumpurissa voi ihmetellä korkeita pilvenpiirtäjiä, jättiläismäisiä ostoskeskuksia ja hienoja ravintoloita. Näissä hinnat ovat korkeat. Paras alue shoppailuun on Bukit Bintangin alue.
Kaupungista löytyy myös katukeittiöitä ja paikallisia toreja, joista aasialaisia ruoka-annoksia saa todella edullisesti ja piraattituotteita kaupitellaan pilkkahintaan. Kannattaa siis ehdottomasti vierailla Chinatownissa.
Kuala Lumpurin keskustaa hallitsevat suuret kaksoistornit, Petronas Towers. Kaupunkia pääsee ihailemaan lintuperspektiivistä tornien näköalatasanteilta. Tornit yhdistävä silta sijaitsee 41. kerroksessa ja varsinainen näköalatasanne 86. kerroksessa.
Malesian pääkaupunki tunnetaan myös Sepangin Formula 1 -radastaan. Malesiassa opiskellessani kävinkin siellä katsomassa kilpailua vuonna 2012. Tuolloin liput sai halvimmillaan noin 15 eurolla, joten tuskin formuloiden näkeminen livenä voi tulla halvemmaksi. Radalle pääsi busseilla kaupungin keskustasta, mutta ruuhkat olivat tuolloin ymmärrettävästi todella kovat.
Batu Caves
Kuala Lumpurin tärkeimpiä nähtävyyksiä on Batu Caves -luolastossa sijaitseva hindutemppeli. Se on sijainnut siellä jo 1800-luvun loppupuolelta, ja on tärkeä pyhiinvaelluskohde. Paikan maamerkkinä toimii 40 metriä korkea kullanvärinen Lord Muruga -patsas.
Luolastoon pitää kiivetä lähemmäs 300 askelmaa, joten keskipäivän paahteessa vieraileminen ei välttämättä ole hyvä idea. Pääsymaksua temppeliluoliin ei ole. Matkaa sinne kertyy kaupungista noin 13 kilometriä. Se taittuu nopeasti KL Sentral asemalta KTM-paikallisjunalla huokeaan hintaan.
Penang
Penangin saari oli asuinpaikkani viisi kuukautta ollessani vaihto-opiskelemassa Malesiassa vuonna 2012. Mitään rakkaussuhdetta en saareen synnyttänyt, vaikka ei siinä mitään suurempaa vikaakaan ollut. Ikävä ei ole ollut takaisin. Upeiden biitsien puutteen korvasimme asuinpaikkamme uima-altaalla moninkertaisesti.
Penang tunnetaan erityisesti saaren pääkaupungista George Townista, joka on Unescon maailmanperintökohde. Sen vanhakaupunki onkin yksi Malesian kiehtovimmista sellaisista. Täältäkin löytyy kalliita ravintoloita ja kahviloita, mutta myös paljon edullisia ja herkullista ruokaa tarjoavia katukeittiöitä. Kulttuurit sekoittuvat vahvasti Penangilla. Sieltä löytyy niin muslimien moskeijoita kuin hindujen temppeleitä.
Langkawi
Langkawi edustaa hieman erilaista Malesiaa. Se on erityisesti turismiin keskittyvä saari, jonka verovapaus houkuttelee juhlijoita, budjettimatkailijoita ja shoppailijoita. Trooppinen saari tarjoaa lämpöä, hiekkarantoja, merta ja sademetsää. Paikka on kuitenkin paljon rauhallisempi kuin vaikkapa läheisen naapurimaa Thaimaan suosituimmat kohteet.
Minulle mieleenpainuvin kokemus oli Sky Bridge -näköalapaikka. Se on 125 metriä pitkä silta 700 metrin korkeudessa meren pinnasta. Se sijaitsee Gunung Machichangin vuoren huipulla, jonne pääsee cable carilla. Todellista nautintoa korkeanpaikankammoisille!
Langkawille pääsee Penangilta lautalla. Matka kestää parisen tuntia. Langkawilta löytyy niin budjettimajoitusta kuin luksusresorttejakin. Verovapaudesta huolimatta saaren suosio turistien keskuudessa nostaa hintoja. Oman kokemukseni mukaan vain alkoholi oli merkittävästi edullisempaa kuin muualla Malesiassa.
Saareen on mukava tutustua vaikkapa skootterin selässä. Näin voi löytää tyhjiä rantoja tai käydä saaren korkeimman vuoren, Gunung Rayan huipulla.
Pulau Perhentian
Perhentian on kahden saaren ryhmittymä, joista toinen, pienempi, on nimeltään Kecil. Se on reppureissaajien suosiossa. Vierailin tuolloin vuonna 2012 tällä saarella. Sen pääranta oli upea. Ranta oli leveä ja hiekka aivan valkoista. Turisteja ei juuri ollut. Palvelutkin olivat vaatimattomia, mutta oikein sopivia budjettireissaajille. Saari tarjosi hyviä sukellus- ja snorklausmahdollisuuksia.
Toinen saari Besar tarjoaa sitten enemmän perheille ja luksusmatkailijoille suunnattua tasokkaampaa ja rauhallisempaa elämää. Mitään kovia bilekohteita ei kumpikaan näistä saarista kuitenkaan ole. Malesia ei ole tarjoakaan bilettäjille huippuolosuhteita verrattuna muihin Kaakkois-Aasian maihin.
Pulau Tioman
Malesian itärannikolla sijaitseva Pulau Tiomanin saari on erityisesti singaporelaisten suosiossa. Tiomanin rannat eivät ole yhtä hienot kuin Pulau Perhentianilla. Myöskään snorklaus- ja sukellusmahdollisuudet eivät ole aivan samaa tasoa. Saarelta kuitenkin löytyy samalla tavoin rauhallista tunnelmaa.
Tiomanin saarelle pääsee lautalla Malesiasta Mersingin kaupungista. Kaupunkiin pääsee bussilla Kuala Lumpurista noin kuudessa tunnissa. Singaporesta vastaava matka kestää neljä, viisi tuntia. Lauttamatka saarella ottaa vielä parisen tuntia lisää matka-aikaa.
Tiomanilla on mahdollista majoittua edullisissa bungaloweissa tai hienommissa resorteissa. Reppureissaajien suosiossa on Air Batang -ranta, joka tunnetaan yksinkertaisesti nimellä ABC beach. Saaren ravintolatarjonta on kohtalaisen yksinkertaista.
Saaren aktiviteetit liittyvät vesiurheiluun, kuten sukeltamiseen ja snorklailuun tai patikointiin viidakossa. Muutoin päivät kuluvat rennosti ottaen saarella, sillä bilesaaren mainetta ei tämäkään Malesian saari saa.
Pulau Pangkor
Pangkor on malesialaisten ja singaporelaisten suosima lomasaari, joka on muiden ulkomaisten turistien keskuudessa hyvinkin tuntematon. Erityistä tekemistä ja näkemistä saarella ei ole. Päivät kuluvat siellä rannalla makoillen ja meressä uiden. Yöelämä ja ravintolatarjonta on vaatimatonta. Suositus kuitenkin Daddy’s Cafe -ravintolalle, joka sijaitsee Coral beachilla.
Pangkor ei saa minulta rauhallisuutensakaan ansiosta paratiisisaaren arvonimeä. Vaikka viidakkoa ja hiljaisia rantoja riittää, ne ovat myös hieman roskaisia, eikä vesikään ole erityisen kirkasta.
Cameron Highlands
Cameron Highlands on reilun 700 neliökilometrin kokoinen alue Malesian sisämaassa. Alue sijaitsee 800-1600 metrin korkeudella meren pinnasta. Alueen ilmasto poikkeaa muusta Malesiasta, sillä lämpötilat eivät ole niin trooppisen kuumat. Ylänkö on saanut nimensä sen kartoittajan, brittiläisen maanmittari Sir William Cameronin mukaan. Kuala Lumpurista ylängölle on matkaa bussilla nelisen tuntia.
Cameron Highland on tunnettu teeplantaaseistaan, luonnostaan ja vaellusmahdollisuuksistaan. Vaellella voi viidakkopoluilla, kukkuloilla ja laaksoissa. Alueella voi tutustua erikoisiin kasveihin, ruusupuutarhoihin, mehiläis- ja perhosfarmiin, mansikkatilaan ja teen tuotantoon.
Borneo
Borneon saari sijaitsee Malesian itäpuolella. Tuo maailman kolmanneksi suurin saari ei kuitenkaan kuulu kokonaan Malesiaan. Saaren eteläosat ovat Indonesian aluetta, ja pohjoisessa Malesian lisäksi sijaitsee Brunein sulttaanikunta.
Borneon trooppinen saari on tunnettu sademetsistään ja eläimistöstään, joita ihmisen toimet kuitenkin uhkaavat. Saarella sijaitsee Malesian korkein vuori, Kota Kinabalu. Sen 4095 metrin korkeuteen yltävälle huipulle on mahdollista kiivetä.
Malesian alue Borneossa on myös saaren suosituin matkailukohde. Sinne pääsee esimerkiksi lentämällä Kuala Lumpurista. Samalla reissulla on helposti mahdollista vierailla Bruneissa.
Sabahin alue on matkailijoiden suosiossa sen luonnon takia. Alueella voi kiivetä Kota Kinabalu -vuorelle, jonka valloittaminen on mahdollista kokemattomillekin kiipeilijöille.
Sukeltajien tuntema kohde on Sipadan, jota tituleerataan Malesian ykköskohteeksi. Maisemat saarella ovat sekä pinnan alla että päällä kuin postikortista. Meressä on mahdollista nähdä runsaslukuinen määrä kilpikonnia, suuria kalalajeja sekä vaarattomia haita.
Kilpikonnia näkee myös Turtle Island National Parkissa. Ne käyvät munimassa pienten saarten rannoille ympäri vuoden. Kilpikonnien tarkkailu onnistuu Pulau Selangaan -nimisellä saarella.
Kädelliset nisäkkäät kuuluvat myös Borneon kiinnostaviin nähtävyyksiin. Saarella voi nimittäin nähdä orankeja ja nenäapinoita. Orankeja voi nähdä orankikeskuksissa, joissa orankeja pitäisi hoitaa ja kuntouttaa vastuullisesti. Luonnossa paras paikka niiden bongaamiseen on Kinabatanganjoella.
Malesian parhaat kohteet
- Borneon luonto ja eläimet
- Langkawin saari
- Pulau Perhentian
- Penang
- Kuala Lumpur
Malesian parhaat nähtävyydet
- Petronas Towers Kuala Lumpurissa
- Batu Caves Kuala Lumpurissa
- Kota Kinabalu Borneolla
- Skybridge Langkawilla
- George Town Penangilla
Vinkkejä Malesiaan matkustaville
- Kunnioita paikallista tapakulttuuria ja käyttäytymissääntöjä
- Varaudu kuumuuteen ja auringonpaisteeseen
- Varmista, että passisi on voimassa kuusi kuukautta matkan jälkeen, ja säilytä sitä matkan aikana turvallisessa paikassa
- Varaa lämmintä vaatetta liikennevälineisiin, sillä ilmastointi on aina täysillä
- Varaudu taskuvarkaisiin ja laukkuja nappaaviin moottoripyöräilijöihin
- Syö rohkeasti katukeittiöiden edullisia ja herkullisia antimia
- Tippaaminen ei ole tarpeellista (mutta on sallittua)
- Hanavettä ei kannata juoda, vaikka joissain paikoissa se saattaisi ollakin juomakelpoista
- Osta paikallinen sim-kortti rajattomalla netillä, jotta voit käyttää Grab-taksikyytisovellusta (paikallinen Uber), joka tekee matkustamisesta edullisemman ja helpomman
- Älä missään nimessä pidä huumeita hallussa, sillä rangaistukset ovat ankaria
Lue seuraavaksi mielenkiintoiset sattumukset ja kokemukseni opiskelusta ja asumisesta Malesiassa.
Oletko käynyt Malesiassa? Kiinnostaako Malesia matkakohteena? Mikä kohde siellä kiinnostaa eniten?
Nyt olikin varsin kattava kooste Malesiasta matkakohteena. Malesiassa ei ole tullut käytyä, mutta mielessä se on kuitenkin käynyt. Erityisesti Borneo kiinnostaa. Tosin Kalimantan taitaa olla suuremman kiinnostuksen kohteena ainakin tällä hetkellä.
Kävitkö itse snorklailemassa/sukeltamassa? Missä olivat parhaat kokemukset?
Borneolla pitäisi olla aivan maailmanluokan sukellus- ja snorkauskohteita, mutta niissä en käynyt harmillisesti. Sukeltelin ja snorklasin Perhentianin saarilla, siellä oli myös ihan hyviä kohteita. Seuraavassa postauksessani mainitsenkin niistä enemmän.
Yhtäläisyys Thaimaahan näyttää olevan tuo, että ylintä johtoa ei saa arvostella. Ihanaa olisi päästä matkaan ja kokea kulttuurien erityispiirteitä taas. Kiitos monipuolisesta kirjoituksesta.
Kävin aikoinaan Aasian reppureissulla Kuala Lumpurissa, mutta se ei oikein sytyttänyt. Petronasin tornit näin ja varmasti paljon muutakin mutta hyvin vähän on jäänyt mieleen, lähinnä valtavat ostoskeskukset jotka oli ilmastoitu jääkaapeiksi ja joista en muutenkaan tykänny. Tarkoitus oli tulla vielä reissun lopuksi Malesiaan uudelleen, Pulau Perhentian saaret oli haaveissa, mutta reissu venähti jossain kohtaa enkä enää ehtinyt Malesiaan. Ehkä joskus toiste!
Borneota etenkin Kinabatang-joen tienoilla on tullut viikon verran katseltua ja Kuala Lumpuria pari päivää.
Jos tuolle suunnalle vielä sopivasti päätyisin, niin Georgetownissa voisi olla kiva ainakin pistäytyä, sen verran monta juttua sieltä olen nähnyt/lukenut, että on alkanut uteloittamaan! Myöskään ajatus Borneon länsiosissa vierailusta ei tunnu täysin mahdottomalta …
Malesia on ihana! Olen itse käynyt siellä pariin otteeseen, kerran Kuala Lumpurissa ja sitten parilla eri saarella. Kyllä tekisi terää nyt päästä palmujen ympäröimälle rannalle tai kostean kuumaan suurkaupunkiin.
Voi kyllä! Olis ihanaa päästä Malesiaan! En oo käynyt, mutta on täälläkin ollut monta kertaa mielessä. Kuala Lumpurista oon kuullut monelta, että olis ollut pettymys, mutta kyllä itse lähtisin Malesiassa näille saarille nauttimaan luonnosta, rannoista ja lämmöstä. Pitääpä muistaa tämä postaus sitten joskus tulevaisuudessa, kun pääsisi Malesiaan lähtemään! 😀
Tässäpä hyvä, pieni opas reissuun lähtijälle. Malesia on meilläkin ollut tulevaisuuden matkalistalla, jonka toki nyt sotki tämä korona. Mutta haaveissa on.
Tosi hyvä, kiinnostava ja kattava pakkaus! Oon haikaillut aina aika ajoin Malesian perään ja etenkin Borneo kiinnostaa. Laitoin tämän postauksen kirjanmerkkeihin niitä aikoja odotellessa, kun pääsee taas matkustamaan. Suunnitelmissa pienimuotoinen reppureissu Aasiaan jossain vaiheessa.
Kiitos, kiva kuulla 🙂
Kiitos monipuolisesta koosteesta! Tekisi mieli lähteä Aasiaan jo ihan mahtavan ruuankin takia. Toki aasialaista saa myös Suomessa, mutta ei ole ihan sama asia. Malesia kiinnostaa kohteena ja erityisesti tuo temppeli olisi paikka, jossa haluaisin käydä.