Persianlahden risteilymme pysähtyi yhdeksi päiväksi Abu Dhabissa, Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa. Tässä jutussa kerron parhaat Abu Dhabin nähtävyydet ja reissuvinkit, miten siihen voi tutustua yhdessä päivässä.

Abu Dhabin Hop On Hop Off -bussi
Abu Dhabissa on paljon nähtävää, joten sinne kannattaisi varata ainakin kaksi tai kolme päivää. Yhden päivän visiitille valitsimme kierrokselle hop on hop off -bussin (Big Bus Tours), joka kuljetti meidät kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin suoraan risteilysatamasta.
Kyseessä oli hiukan hintava ratkaisu, sillä se maksoi 78 euroa per henkilö. Päivällispöytätuttavamme laivalla, hulvaton englantilainen pariskunta, kertoi tinkineensä toisen bussiyhtiön kanssa terminaalin pihalla tuon puoleen hintaan.
Big Bus Toursin vihreä reitti vie Sheikh Zayedin moskeijalle, kun taas punainen kiertää kaupungin keskustan nähtävyyksiä. Bussissa on saatavilla kuulokkeet, joista voi kuunnella opastusta useilla kielillä, mutta useimmat liittimet olivat niin huonossa kunnossa, etteivät ne oikein toimineet.



Sheikh Zayedin suuri moskeija
Laiva oli satamassa noin kahdeksan maissa, joten olimme aamiaisella hyvissä ajoin ennen sitä. Bussireitti aloitti liikennöinnin noin yhdeksän aikaan, jolloin kannatti suunnata suoraan Sheikh Zayedin suureen moskeijaan. Kuljetus vei satamasta suoraan perille. Välillä pysähdyimme Abu Dhabi Mallin kohdalla, josta olisi joukko turisteja halunnut kyytiin, mutta suurin osa ei mahtunut. Oli siis onni, että olimme päässeet kyytiin lähtöpysäkiltä.


Moskeija on hieman kauempana, sinne on noin puolen tunnin ajomatka. Bussin avonaisessa toisessa kerroksessa aurinko lämmitti, ja tuuli vastaavasti viilensi, kun suuri, valkoinen rakennus kiinnitti huomiomme. Perillä menimme maan alle suuren lasisen munan kohdalla. Sieltä paljastuikin melkoinen ostoskeskus ja härdelli. Turisteja riitti ramadanista huolimatta, ja tunnetut pikaruokaravintolat sekä kahvilat olivat auki .
Pääsymaksua moskeijaan ei ole, mutta tarvitaan etukäteen netissä tehty rekisteröinti, johon on myös määritelty aika. Kuulemma tuolla ajalla ei ole oikeasti väliä, ja paikan päälle saapuessaankin voi tehdä rekisteröinnin netissä saadakseen tarvittavan QR-koodin. Jonottamiseen ja turvallisuustarkastukseen meni jonkin verran aikaa.
Moskeija on yksi harvoista, joihin ei-muslimeilla on mahdollisuus päästä käymään. Vierailijoiden tulee pukeutua asianmukaisesti. naisilla tulee olla pää peitettynä ja pitkät hihat sekä housut tai hame. Miehillä oli vapaampaa, mutta ainakin polvet ja hartiat pitää peittää.



Sheikh Zayedin suuri moskeija on yksi maailman suurimmista ja vaikuttavimmista moskeijoista. Moskeija on rakennettu valkoisesta marmorista, ja sen sisätiloissa on upeita kultaisia mosaiikkeja ja maailman suurin käsintehty matto. Pääsaliin mahtuu yli 7.000 rukoilijaa. Moskeijassa on yhteensä 82 kupolia ja 1 000 pylvästä.
Auringonpaisteessa kirkkaasti kimaltavaa valkoista marmoria siis riitti. Olihan tuo komea, käymisen arvoinen paikka, varsinkin kun en ennen ollut ennen moskeijassa käynyt. Päivänpaiste ja valkoisuus oli niin häikäisevä näky, että olisi kannattanut olla aurinkolasit mukana! Omatoiminen kierroksemme kesti noin tunnin.
Palasimme bussilla Abu Dhabi Mallille, jossa kävimme syömässä. Ramadanin takia ostari oli käytännössä autio, vain muutama turisti etsi ruokapaikkaa.



Qasr Al Watan – presidentin palatsi
Ostoskeskukselta hyppäsimme toisen bussilinjan kyytiin, joka ajoi keskustan nähtävyyksien pysäkkejä kiertäen. Matkalla näimme Abu Dhabin oman Louvren ja rakennusvaiheessa olevan Abu Dhabin oman Guggenheimin, josta tulee suurin lajissaan. Sen ilmeisesti pitäisi aueta vuonna 2025.


Bussireitti kulki rantapromenadia eli Cornichea pitkin. Cornichen toisessa päässä on Al Marina, tekosaari, jossa on jättikorkea lipputanko, ja pieni perinnekylä, Emirates Heritage Club Heritage Village, jossa voi tutustua perinteisen beduiinileirin elämään. Tuolla saarella huomion varastaa kuitenkin erikoisen näköinen, suuri hotelli Rixos Marina Abu Dhabi.


Me jäimme pois Abu Dhabin presidentin palatsin pysäkillä. Olin ostanut sinne liput aikaisemmin netistä. Aikuisen lippu maksoi 65 UAD eli noin 17 euroa per henkilö. Liput olivat koko päivän voimassa.
Presidentin palatsi oli yllätys, yllätys, aivan megalomaaninen. Se avattiin yleisölle vuonna 2019. Sisätiloissa korkealla katossa on valtavia kristallikruunuja, koristeellisia mosaiikkeja ja kultaisia yksityiskohtia.
Vaimon mielestä presidentin palatsi oli hienompi kuin moskeija. Itse en osaa laittaa niitä järjestykseen, mutta molemmat olivat hienoja nähtävyyksiä. Eniten niissä hämmentää se öljyn määrä, mitä on pitänyt myydä pystyäkseen ne rakentamaan. Maaperän musta kulta on presidentin palatsissa muutettu kullatuksi rakennukseksi.





Muut Abu Dhabin nähtävyydet
- Ferrari World Yas Island
- Yas Waterworld
- Warner Bros World Yas Island
- SeaWorld Abu Dhabi
- Etihad Towers -näköalatasanne
- Mangrove Marine National Park
- Zayed National Museum (suunniteltu avaaminen vuonna 2025)
Vinkkejä Abu Dhabiin
- Suomen kansalaiset saavat maksuttoman viisumin saapuessaan Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin. Passin tulee olla voimassa vähintään 6 kuukautta.
- Paras aika vierailla Abu Dhabissa on marraskuusta maaliskuuhun, jolloin sää on lämmin ja kuivempi. Päivälämpötilat liikkuvat yleensä 24-30 °C välillä, ja illat ovat viileämpiä. Tämä on suosituin matkailukausi, jolloin ulkoilun ja nähtävyyksien kiertelyn voi tehdä mukavasti ilman tukalaa kuumuutta. Vältä kesäkuukausia (kesä-elokuu), jolloin lämpötila voi kohota yli 45 °C.
- Abu Dhabin hintataso on Suomen tasolla tai jopa korkeampi, riippuen matkailijan valinnoista. Ostoskeskusten food courtit ja pienet paikalliset ravintolat tarjoavat ruokaa halvemmalla.
- Käyttäytyminen ja pukeutuminen: Abu Dhabi on moderni, mutta islamilaisen kulttuurin mukaisesti konservatiivinen emiraatti, jossa turisteilta odotetaan kohteliaisuutta ja kunnioittavaa käytöstä etenkin pukeutumisen ja julkisen käytöksen suhteen. Peitä olkapäät ja polvet julkisilla paikoilla. Moskeijoissa naisten pitää pukeutua erityisen peittävästi. Julkiset hellyydenosoitukset eivät ole sallittuja. Alkoholia saa hotelleista ja tietyistä ravintoloista, mutta julkinen päihtymys on ehdottomasti kielletty.

Mitkä Abu Dhabin nähtävyydet kiinnostavat sinua eniten?
Tuo Sheikh Zayedin suuri moskeija on kyllä upea! Se olisi kiva joskus päästä itsekin näkemään. Eipä Presidentin palatsikaan kyllä yhtään huonolta näytä.