MaapalloilijaMatkablogi - palloilua ympäri maailman
balkan road trip

Auton vuokraaminen ulkomailla – Autoiluvinkkejä Balkanille

Onko mielessä auton vuokraaminen ulkomailla ja kaipaat vinkkejä sitä varten? Tässä jutussa kerron kokemuksia auton vuokraamisesta Montenegrossa ja vinkkejä Balkanin road tripille. 

auton vuokraaminen ulkomailla
Tie ja maisema Bosnia ja Hertsegovinassa.

Auton vuokraaminen ulkomailla

Kun suunnitelmissasi on auton vuokraaminen ulkomailla, tässä on tärkeimmät huomioitavat asiat.

LUE MYÖS: Kokemuksia auton vuokraamisesta ja autoilusta Albaniassa sekä Seychellien Praslinilla.

Ajokorttivaatimukset 

Tarkista, onko perinteinen suomalainen ajokorttisi riittävä kyseisessä maassa autoilemiseen vai tarvitsetko kansainvälisen ajokortin (IDP = International Driving Permit). Sitä saatetaan tarvita autoillessa Euroopan ulkopuolella. 

EU- ja ETA-maissa voi ajaa pelkällä suomalaisella ajokortilla, mutta on mahdollista, että se riittää myös näiden maiden ulkopuolella. Maakohtaiset tiedot voi tarkistaa Autoliiton sivuilta. Kansainvälinen ajokortti haetaan Autoliitolta. 

Me vuokrasimme auton Montenegrosta. Sieltä autoilimme Albaniaan, Bosnia ja Hertsegovinaan, Kosovoon, Pohjois-Makedoniaan ja Serbiaan. Näissä maissa Autoliiton mukaan EU-mallin mukainen ajokortti (eli perinteinen ajokortti) hyväksytään. 

Autoliiton mukaan kansainvälistä ajokorttia ei ehkä kysytä missään, mutta siitä voi olla hyötyä esim. kolaritilanteessa. Lisäksi autovuokraamot voivat asettaa omia, näistä lainsäädännön tiedoista poikkeavia ajokorttiehtojaan. 

Me emme hakeneet kansainvälistä ajokorttia. Suomalaista ajokorttiamme katsottiin vain vuokratessamme auton. 

Auton vuokraaminen ulkomailla – ehdot ja maksutavat

Autoa vuokratessa ulkomailla on selvitettävä vuokrauskäytännöt ja -ehdot. Tarkista ikärajoitukset eli minkä ikäisenä voit vuokrata auton (moni firma vaatii 25-vuoden ikää), vuokra-auton hintaan sisältyvät kilometrirajoitukset (onko rajoitusta vai vapaat kilometrit) ja polttoainetta koskevat käytännöt (esim. palautetaanko auto aina tankki täynnä). 

Tarkista myös peruutusehdot ja maksuehdot. Meidän piti maksaa autoa vuokratessamme netissä varausmaksu, sen jälkeen paikan päällä loppusumma ja palautettava panttimaksu KÄTEISELLÄ. Kansainvälisissä vuokrausfirmoissa tavallisesti maksaminen onnistuu luottokortilla. Me vuokrasimme auton LocalRentin cautta. 

Lisämaksuja ja maksullisia lisäpalveluita on monia. Joskus vuokrausfirmat vaativat lisämaksun toisesta kuljettajasta. 

Montenegrosta autoa vuokratessa piti maksaa lisämaksu, jotta auton sai viedä lähimaihin ja vielä erillisen lisämaksun, jotta auton sai ajaa Albaniaan ja Kosovoon. Nämä lisäpalvelut oli helppo varata LocalRent-palvelussa (112€).

Auton vakuutukset

Auton vakuutusturvan kattavuus on yksi tärkeimmistä asioista huomioida autoa vuokratessa. Selvitä tarkkaan, mitä auton vuokraan sisältyvä vakuutus kattaa ja haluatko ostaa lisäturvaa. 

LocalRent-palvelussa vakuutusvaihtoehdot ovat 

  • Third-Party liabilities (TPL): Tämä kattaa muille autoille aiheutuneet kulut, mutta ei vuokra-auton kuluja. 
  • Collision Damage Waiver (CDW): Tämä kattaa edellisen lisäksi myös vuokra-auton rungolle kolarissa tapahtuneet vahingot.
  • SuperCDW: Tämä kattaa edellisten lisäksi myös auton ikkunoille, lampuille ja pyörille (mutta ei renkaille) tapahtuvat vahingot. 
  • Full coverage: Tämä on sama kuin SuperCDW, mutta ilman omavastuuta. 

Meidän kannatti valita SuperCDW-vakuutus, sillä vahingon sattuessa omavastuu olisi ollut 300 euroa. Saman verran lisää olisi maksanut täysvakuutus ilman omavastuuta, joten säästimme tuon summan, kun mitään ei sattunut. 

Maksoimme SuperCDW:sta 112€ lisää, sillä perusvakuutus ei olisi esim. korvannut tuulilasi- ja rengasvahinkoja, jotka ovat yleisiä. Tämä on usein järkevin ja suositelluin vaihtoehto. 

Huomaa, että on mahdollista, että edes parhaana vaihtoehtona markkinoitu täysvakuutus SCDW ei välttämättä kata kaikkia kuluja ja vahinkoja!

auton vuokraaminen ulkomailla

Auton kunnon dokumentointi

Kun vuokraat autoa ulkomailla, tee autoon silmämääräinen tarkistus. Kuvaa videolla tai valokuvin kaikki kolhut ja naarmut, jotta sinua ei voida syyttää niiden aiheuttamisesta. 

Käy auton kunto läpi vuokraajan kanssa, jotta myös hän dokumentoi papereihinsa auton ulkoiset viat. 

Kannattaako Balkanilla vuokrata auto?

Balkanilla on paljon maita, joissa on kätevää vierailla yhdellä reissulla, kun sinulla on auto alla. Näin pääsee tutustumaan kohteisiin oman mieltymyksen ja aikataulun mukaisesti. Suosittelen ehdottomasti auton vuokraamista, jos olet suhteellisen varma autoilija kotimaassa. Autolla saa paljon enemmän reissusta irti. 

Auton vuokraaminen Balkanilla on helppoa. Myös autoilu Balkanilla on suhteellisen helppoa, joten sitä ei kannata jännittää turhaan. 

Balkanin liikennekulttuurista voi löytyä huonoja kokemuksia tai ainakin sitä kohtaan on helposti ennakkoluuloja. Keskimäärin liikenne on mielestäni ihan normaalia ja yllättävänkin rauhallista. Toki on kuskeja, joilla on kiire ohittaa pimeissä mutkissa, mutta yleisesti ottaen sanoisin, että autoilu tuntuu ihan turvalliselta ja vaivattomalta. 

Jos pahat ruuhkat jännittävät, niin suosittelen pysymään kauempana Albanian pääkaupungista Tiranasta ja muista maan suurimmista kaupungeista. Näissä ongelmana oli lähinnä se, että ruuhkissa matkanteko voi olla todella hidasta. 

Kosovossa liikenne oli ehkä sekavinta muutamissa isoissa risteyksissä, joissa autoja tuli joka suunnasta, eikä liikennevaloja ollut. Oli vain pakko paikallisten tapaan mennä johonkin väliin. 

Montenegrossa Kotorin alueella oli myös todella ruuhkaista ja parkkipaikan löytäminen oli haastavaa. Lue lisää kokemuksistani Montenegron Kotorinlahden serpentiiniteiltä ja ruuhkista.

auton vuokraaminen ulkomailla

Kokemuksia autoilusta Balkanilla

Balkanin maissa, joissa ajoimme, on oikeanpuoleinen liikenne. Tiet ovat Balkanilla pääasiassa hyvässä tai kohtalaisen hyvässä kunnossa. Varsinkin Kroatiassa ja Montenegrossa tiet ovat hyväkuntoisia. Yllättäviin monttuihin ja töyssyihin kannattaa olla silti aina varautunut. Lisäksi teille voi olla vierinyt suuria kiviä tai eläimet, kuten lehmät tai vuohet kävelevät laiskasti tienposkessa. 

Tärkein huomio autoilusta Balkanilla on, että lyhyeltäkin vaikuttaviin matkoihin saa varata reilusti aikaa, siis reilusti enemmän kuin mitä Google Maps kertoo. 

Monilla reiteillä tiet ovat nimittäin erittäin mutkaiset. Tämä johtuu vuoristoista, joiden yli ajetaan ylös ja alas serpentiiniteitä pitkin. Tiet ovat usein kapeat ja mutkat ovat jyrkkiä, joten matkavauhti laskee helposti 40-50 kilometriin tunnissa, jopa vain 30 kilometriin tunnissa. Nopeusrajoitukset ovat jopa vain 50-60 kilometriä tunnissa tällaisilla teillä. Taajamissa nopeusrajoitus oli usein 40-50 km/h ja tavallisilla teillä 80 km/h. 

Monilla pätkillä oli matkantekoa hidastavia tietöitä. Balkanilla näköjään asfalttityöt tehdään siten, että ensin revitään vanha asfaltti pois pitkältä, jopa kymmenien kilometrien matkalta. Tällaisella pätkällä joutuu ajamaan todella hitaasti. 

Koska tiet ovat mutkaisia ja ylä- sekä alamäkiä on paljon, kannattaa vuokrata automaattivaihteistoinen auto. Eipähän tarvitse koko aikaa olla vaihdekepissä kiinni vaihtamassa isommalle tai pienemmälle. Ei myöskään kannata ottaa kaikista pienikokoisinta moottoria, sillä jyrkkien mäkinen huudattaminen ylös tekee pahaa ja tuntuu, että auto hyytyy siihen. 1,5 litrainen moottori oli kevyessä Toyota Yariksessa ihan ok. Ilman nelivetoa pärjää kyllä tavanomaisella road tripilla.  

Ajoimme vaimon kanssa vuoronperään, mutta jostain syystä aina se parempi kuljettaja oli kommentoinnista päätellen pelkääjän paikalla. Tästä johtuen keksin seuraavan kommentin. 

Don’t hate the driver, hate the roads. 

Moottoriteitä on harvassa, mutta joissain maissa löytyy uutuuden sileää asfalttia. Moottoriteillä nopeusrajoitukset ovat 100-130 kilometrin välillä. Näistä teistä ei kuitenkaan pääse nauttimaan pitkiä matkoja. Moottoriteiden tietulleja maksoimme vain Bosnia ja Hertsegovinassa ja Pohjois-Makedoniassa. 

Offlineen ladattu Google Maps on hyvä navigaattori, mutta siihen ei kannata sokeasti luottaa. Bosnia ja Hertsegoviassa se ajatti meidät jollekin aivan pienelle yhden auton mentävälle kärrytielle. Montenegrossa jouduimme kääntymään takaisin ja valitsemaan pitkän kiertoreitin, sillä tie oli tietyön takia poikki. Kannattaa siis yrittää tarkistaa reitti myös onlinessa, sillä Google Maps voi näyttää tällaiset tietyöt.

Rajanylitykset onnistuvat Balkanilla helposti. Meidän ei kertaakaan tarvinnut nousta autosta ulos, eivätkä tullivirkailijat tutkineet meitä tai autoamme lainkaan. Annoimme vain passimme ja auton paperit luukulla sekä lähtömaassa että saapumismaassa. Mitään lisämaksuja tai viisumivaatimuksia ei näissä maissa suomalaiselle perusturistille ole. 

Me ajoimme Montenegrosta Bosnia ja Hertsegovinaan, sieltä jatkoimme Serbiaan ja takaisin Montenegroon. Sieltä ajoimme Kosovoon, Kosovosta Pohjois-Makedoniaan ja sieltä Albaniaan. Albaniasta palasimme taas Montenegroon. 

Rajanylitykset olivat nopeita. Rajanylitykset jonoista riippuen menivät yleensä nopeasti 15-30 minuutissa, pahimmillaan reilussa tunnissa. Älä jää rekkojen taakse jumittamaan jonoon, sillä usein ne ovat omalla kaistallaan ja henkilöautoille on oma, nopeammin vetävä kaista. Valmistaudu kuitenkin siihen, että rajalla voi olla pahat jonot ja aikaa kuluu useita tunteja. 

Lue tästä jutusta, miten ajoimme Montenegron Tivatista Bosnia ja Hertsegovinan Mostariin. Tässä jutussa matka jatkuu Mostarista Sarajevoon ja sen jälkeen tässä jutussa Serbian puolelle.

Tie Albanian alpeille Thethin laaksoon oli todella kapea ja matka eteni keskimäärin vain 30 km/h.

Pysäköiminen Balkanilla

Useimmiten saimme auton kätevästi parkkiin hotellin parkkialueelle. Koitin valita hotellit sen mukaan, että niihin on helppo ajaa pääteitä pitkin pyörimättä ydinkeskustoissa. 

Kosovon Prizrenissa teimme hölmösti ja pysäköimme vanhankaupungin alueelle ymmärtämättä pysäköintikiellosta kertovaa kylttiä. Tästä aiheutui show, kun auton kilvet oli viety ja jouduimme menemään poliisiasemalle maksamaan 31 euron sakot. 

Lue kokemukseni autolla ajamisesta Montenegrosta Kosovoon ja miten jouduimme poliisiasemalle hakemaan rekisterikilvet takaisin.

Monissa kaupunkien keskustoissa on maksullisia pysäköintialueita. Niissä parkkimaksut ovat yleensä edullisia. Maksu pitää maksaa joko automaatilla tai luukulla. Joissain paikoissa käy kortti, mutta joskus vain käteinen kelpaa.

Pakollinen peiliselfie Balkanin road tripilla.

Vinkit auton vuokraamiseen lyhyesti

  • Turistisesongin aikaan kannattaa vuokra-auto varata hyvissä ajoin ennakkoon. Balkanilla mm. erittäin suosituissa lomakohteissa mm. Kroatiassa ja Montenegrossa vuokra-autojen kysyntä on suuri.
  • Varmista, että vuokraukseen kuuluva kilometrirajoitus on riittävä road tripiasi varten tai että vuokrauksessa ei ole kilometrirajoitusta. 
  • Jos aiot autoilla Balkanilla maasta toiseen, varmista, että sinulla on sitä varten tarvittava vuokra-auton vakuutus, green card, kunnossa. Tätä paperia tarvitaan rajanylitysasemilla. Samalla dokumentilla pääsimme ajamaan myös Kosovoon ja Albaniaan. 
  • Selvitä mahdolliset tiemaksut. Joissain maissa tietullit on korvattu auton tuulilasiin liitettävällä vinjetillä. Jos tällainen puuttuu, saattaa perässä seurata sakko ajamisesta ilman sitä. Balkanin maissa Montenegrossa, Bosnia ja Hertsegovinassa, Serbiassa, Kosovossa, Pohjois-Makedoniassa ja Albaniassa ei vinjettiä tarvinnut. Muutamilla osuuksilla piti maksaa tietulleja, mutta hinnat olivat todella pieniä, euro tai pari paikallisella valuutalla tai luottokortilla. 
  • Tankkaaminen Balkanilla oli helppoa, sillä huoltoasemilla oli tankkaamisen hoitava henkilö. Maksaminen tapahtui sisällä huoltoasemalla, joissa kaikissa maksaminen onnistui Visa-luottokortilla. Bensa ei ollut erityisen halpaa, 1,4-1,8 euroa litra maasta riippuen. Varmista polttoaineen riittävyys, sillä Balkanilla kaikilla seuduilla tule koko aikaa bensa-asemia vastaan. Yleisesti tämä ei kuitenkaan ole ongelma.
  • Varmista vuokrafirmasta, että auton saa saa viedä Kosovoon tai Albaniaan, jos olet niihin menossa. 
  • Kosovon maahantuloleima passissa saattaa olla este rajanylitykselle Serbiaan. Tarkista maahantulomääräykset Serbian viranomaisilta, jos olet menossa Kosovosta Serbiaan.  
  • Pienikokoinen auto on kätevä Balkanilla teiden ollessa kapeita. Kapeimmilla osuuksilla sivupeilit voi kääntää sisään, jos tuntuu, että ne joka kohtaamisella osuvat vastaantulevaan autoon. 
  • Auto kannattaa vuokrata suoraan lentokentältä, jotta pääsee jatkamaan heti matkaa. On myös kätevää palauttaa auto sinne paluumatkalla. 
  • Älä jätä arvoesineitä, kuten passeja, luottokortteja, elektroniikkaa tai rahaa autoon. Jos jätät tavaraa autoon, laita ne piiloon takakonttiin. Auton ryöstöt eivät ole mitenkään erityisen yleisiä Balkanilla, mutta aina jotain voi sattua. Suosi vartioituja parkkipaikkoja. Useimmiten kuulen, että jonkun autoon on murtauduttu Italiassa tai Espanjassa, mutta en ole kuullut tätä tapahtuneen Balkanilla. 

Katso seuraavaksi Balkanin parhaat matkakohteet road tripin suunnittelua varten!

Meillä on pääasiassa hyviä kokemuksia auton vuokraamisesta Balkanilla.

Miten sinulla on sujunut auton vuokraaminen ulkomailla? Onko sinulla autoiluvinkkejä Balkanille?

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 comment