Dubrovnik matkakohteena nousi muutamia vuosia sitten yhdeksi suosikkilomakohteekseni Euroopassa. Heinäkuussa kaupunki ja sen lähiympäristö tarjosivat kymmeneksi päiväksi kuumaa aurinkoa, rantaelämää, kauniita maisemia, turkoosia merta ja upean vanhan kaupungin.
Kroatia yllätti myös hyvillä ruuilla, juustoilla ja viineillä. Dubrovnik sopii monenlaisesta matkailusta kiinnostuneille, sillä siellä onnistuu rantalomailu ja kaupunkilomailu samassa paketissa.
Huonoina puolina Dubrovnikista voisi mainita turistien määrän, hintatason, sesonkiaikana kalliit lennot ja joillekin turisteille liian kuumat kesähelteet.

Majoitus Villa Naomissa
Reissun majapaikkamme sijaitsi noin kymmenen kilometrin päässä Dubrovnikin vanhastakaupungista Srebreno-nimisessä kylässä. Saman verran matkaa kertyi majapaikasta myös lentokentältä.
Auton vuokraaminen kannattaa, jos aikoo liikkua paikasta toiseen. Myös paikallisbusseja ja satamasta toiseen kuljettavia veneitä liikkuu mukavasti, joten kauempana kaupungista majoittuva turisti pärjää myös ilman autoa. Korkeuserot ovat huomattavat, joten käveleminen esimerkiksi rannalta vuoren rinteellä sijaitsevaan villaamme 30 asteen helteessä oli hieman raskasta.
Srebrenon alueella on paljon majoitusvaihtoehtoja villoista majataloihin ja luksushotelleihin. Alueelta löytyy useampia rantoja. Myös ravintolatarjonta on runsasta. Joukossa oli myös muutamia hyviä ravintoloita. Alueella on myös ostoskeskus.
Voin suositella majapaikkaamme Villa Naomia. Vuoren rinteessä sijaitseva talo on moderni ja siisti. Omistajapariskunta asuu talon alakerrassa lapsensa kanssa.
Talossa on majoittuville yläkerrassa yksi kahden ja yksi yhden makuuhuoneen asunto. Kaikissa asunnoissa on omat ovet, keittiöt, kylpyhuoneet ja parvekkeet, joten mahdollisista muista majoittuvista ei ole haittaa. Uima-allas on toki yhteinen.
Oli mahtavaa herätä aamulla ja katsella parvekkeelta alas merelle. Iltaisin oli upeaa syödä illallista auringon laskiessa ja odottaessa kuun nousemista vuoren takaa.
Villasta matkaa rantaan on noin kilometrin verran. Rannasta pääsi tasaisin väliajoin kulkevilla veneillä Dubrovnikiin. Sieltä lähti myös kolmen saaren risteily lähisaarille.
Alueen rannat olivat kaikki kivikkoisia, joten yhtään ainutta hiekkarantaa emme löytäneet. Uimakengät ovatkin hyvä hankinta, sillä ne suojaavat jalkapohjia kiviltä ja merisiileiltä, joita on vedessä paljon. Rannat olivat täynnä väkeä, mutta sekaan mahtui silti. Kannattaa kokeilla vesiharrastuksia, kuten snorklaamista, melontaa ja suppailua uimisen lisäksi.
Kilometrin verran matkaa majoituksesta kertyi myös ostoskeskukseen. Sieltä löytyy iso ruokakauppa. Ruoat ja alkoholijuomat eivät olleet kaupassa mitenkään erityisen edullisia verrattuna Suomeen, mutta jonkin verran kuitenkin.

Dubrovnikin vanha kaupunki
Ensimmäinen saapumiseni Dubrovnikin vanhaan kaupunkiin tapahtui majapaikkamme lähisatamasta vesiteitse moottoriveneellä. Se olikin hieno tapa! Vanhan kaupungin hienosti säilyneet muurit henkivät tunnelmaa ja historiaa lipuessamme laituriin. Dubrovnikin vanha kaupunki on selvästi mielenkiintoisin ja mahtavin vierailemistani vanhoista kaupungeista.
Dubrovnikin vanha kaupunki on todella hyvin keskiajalta näihin päiviin asti säilynyt. Edes Balkanin sodat eivät onneksi sitä tuhonneet 1990-luvulla. Sodista muistona muureissa on kuitenkin edelleen näkyvissä luotien ja pommien jälkiä.
Vanhaa kaupunkia ympäröi noin parin kilometrin mittainen muuri. Sen käveleminen on suosittu turistiaktiviteetti, must-do, jos vain kykenee portaita kävelemään ja kestämään porottavan kuumaa aurinkoa. Muurilta saa hyvän yleiskuvan alueesta. Sinne nousee useampia sisäänkäyntejä.
Muurilla ja vanhassa kaupungissa yleensäkin on vähemmän turisteja silloin, kun kaupungissa ei ole risteilyaluksia. Siksi vierailu muurilla kannattaa ajoittaa varhaiseen aamuun tai myöhäiseen iltapäivään. Hinta on noin parikymmentä euroa. Varaa reilusti vettä ja suojaudu auringolta kesähelteillä!
Game of Thrones -faneille Dubrovnik tarjoaa mahdollisuuden kierrellä sarjan kuvauskohteita, ja kävellä mm. Walk of Shame -kohtauksesta tuttuja portaita (Jesuit Staircase). Opastetuille GOT-kävelyretkille on mahdollista osallistua. Valtaistuinpeli-villitys onkin varmasti kasvattanut kaupungin turistien määrää. Loistava sarjahan se onkin!
Suosittu nähtävyys vanhassa kaupungissa on myös Fransiskaaniluostari ja sen yhteydessä oleva keskiaikainen apteekkimuseo.
Ravintolasuosituksia Dubrovnikiin





Lähialueiden nähtävyydet ja kohteet
Dubrovnikin vanha kaupunki on päivässä parissa nähty, joten muutakin kannattaa siellä oleillessaan lähteä katsomaan.
Srd-vuori
Dubrovnikin takana kohoavalle 400 metriselle Srd-vuorelle pääsee Dubrovnikista kaapelihissillä, autolla tai patikoiden. Patikointia ei heinäkuun helteessä vuoren seinämää voi suositella kuin kovakuntoisille. Omalla autolla ajamista pientä mutkittelevaa tietä pitkin kannattaa myös harkita tarkasti, ellei ole todella kova henkilö vääntämään rattia. Tiellä on käytännössä yksi kaista, mutta liikennettä molempiin suuntiin, joten ahdasta on ja toisella puolella on jyrkkä pudotus.
Kaapelihissi aiheuttanee siis vähiten sydämentykytyksiä. Hissi maksaa noin kymmenen euroa suuntaansa. Vuoren huipulta aukeavat komeat maisemat Dubrovnikin kaupunkiin ja merelle. Näköalapaikalla käyminen todellakin kannattaa varsinkin kirkkaalla säällä. Retken voi tehdä samana päivänä kun muutoin tutustuu vanhaan kaupunkiin.

Lokrum
Lokrum on saari lähellä Dubrovnikia. Satamasta sinne pääsee muutamalla eurolla. Saari on puiden peitossa ja rannat ovat kalliota. Se on silti suosittu ajanviettopaikka erityisesti auringonottajille ja uimareille. Piknik-eväät kannattaa ottaa mukaan mantereelta.
Cavtat
Cavtat sijaitsee parinkymmenen kilometrin päässä Dubrovnikista etelään kohti lentokenttää. Se on pieni ja kaunis kaupunki, jossa mukava käydä syömässä lounasta tai herkuttelemassa paremmin Buganvila-ravintolassa, joka oli koko reissun paras ruokapaikka.
Suuret huvijahdit pääsevät parkkeeraamaan aivan Cavtatin keskustan tuntumaan rantakadun varteen. Cavtatiin pääsee Dubrovnikista veneellä, paikallisbussilla tai omalla autolla.

Kolmen saaren risteily
Kolmen saaren risteily kestää noin kahdeksan tuntia, josta saarilla on aikaa viettää noin puolet retken kestosta. Hyvällä säällä on myös mukavaa ottaa aurinkoa laivan kannella, mutta pilvisellä säällä merellä käyvä viima voi tehdä matkasta viileän. Lämmintäkin vaatetta siis mukaan rantavarustuksen lisäksi!
Kolmen saaren risteily maksaa noin 35 euroa ja sisältää kevyen lounaan aluksella juomineen (virvoitusjuomat, vesi ja paikallinen viini). Kolme saarta, joilla vieraillaan, kuuluvat Elafiti-saariryhmään. Niiden nimet ovat Koločep, Lopud ja Sipan. Viimeisellä saarella oli eniten aikaa, jolloin mm. uimaan pääsee mukavalta rannalta. Mitään erityisen upeaa ei mielestäni kuitenkaan missaa, jos jättää esimerkiksi ajanpuutteen vuoksi tämän päiväretken välistä.
Tekemistä Dubrovnikissa
Dubrovnikin alueella suosittelen ehdottomasti viettää rantaelämää. Kannattaa esimerkiksi vuokrata sup-laudat tai kanootti, ja lähteä katselemaan muita lähirantoja.

Lähellä Srebrenoa oleva Kuparin ranta-alue hämmensi meidät sodassa tuhoutuneine ja hylättyine hotelleineen. Hotellit sijaitsevat alueen parhailla paikoilla, mutta ne on pommitettu ja ammuttu raunioiksi. Hotellit tuhoutuivat 1990-luvun alussa sodassa.


Päiväretkiä Dubrovnikista
Dubrovnikista voi tehdä päiväretkiä myös lähimaihin. Suosittuja ovat Mostar Bosnia-Hertsegovinassa ja Kotor Montenegrossa. Näihin voi matkata vuokra-autolla, bussilla tai osallistumalla järjestettyihin kierroksiin.

Dubrovnikin parhaat x 10
- Vanhassa kaupungissa kierteleminen
- Kaupungin muureilla kävely
- Srd-vuoren näköalapaikka
- Drinkit Buža Barissa
- Game of Thrones -kuvauspaikkojen bongailu
- Veneretki lähisaarille
- Rantaelämä
- Kajakkimelonta
- Vierailu Cavtatissa
- Päiväretki lähimaiden kohteisiin


Tutustu toiseen Balkanin matkailun helmeen, Albaniaan!
Dubrovnik kuulostaa kyllä mukavalta kohteelta. Ilman koronaa, olisimme todennäköisesti matkustaneet tänä kesänä Balkanin luontokohteissa useamman viikon. Dubrovnik olisi varmaan ollut yksi harvoja kaupunkeja, joissa olisi tullut yhtään enempää vietettyä aikaa.
Balkan on kyllä minun suosikkiseutua Etelä-Euroopassa muutoinkin.