Testissä Finnairin premium economy ja businessluokka! Kesän reissullamme pääsin kokemaan sinivalkoisten koneiden uudistetun matkustamon, businessluokan sekä uuden premium economyn mannertenvälisillä lennoilla. Tässä jutussa kerron, millaisia kokemuksia nämä olivat, ja voinko suositella matkustusluokan korottamista economysta niihin.
Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.
Lue ja kuuntele kirjoja 30 päivää ilmaiseksi Nextorylla*
Finnairin uudet matkustamot
Finnair uudistaa Airbus A330- ja A350-koneidensa matkustamot vuosina 2022-23. Ensimmäiset kasvojenkohotuksen kokeneet koneet ovat olleet liikenteessä toukokuusta 2022 alkaen tietyillä reiteillä. Tällä hetkellä (elokuu 2022) kohteita ovat Chicago, Dallas, Hongkong, New York ja Singapore.
Me teimme heinä-elokuussa reissun, jossa lensimme ensin Helsingistä Finnairilla Dallasiin, josta jatkoimme American Airlinesin lennolla Cancuniin. Kolmen viikon matkalta palasimme samaa reittiä.
Meksikoon ja Väli-Amerikkaan oli vaikeaa löytää kesällä hyviä yhteyksiä edullisesti. Kokonaisuudessaan Oneworld-allianssin lennot sopivat meille parhaiten.
Ostimme koko reitin lennot Finnairin sivuilta hintaan 1100 euroa per henkilö, joten halvinkaan lipputyyppi ei ollut kovin edullinen. Ja sitten tein vielä sen virheen, että myöhemmin samalla viikolla katsoin lippujen hintaa, ja se oli laskenut useamman satasen! Vaikutti siltä, että hinta laski juuri kuukautta ennen lennon lähtöä.
Hankkimamme liput eivät sisältäneet edes matkatavaroita, sillä Finnairin kultakortin omaavana sain yhden ruumaan kirjattavan matkatavaran mukaan maksutta koko reitille. Yksi laukku riitti meille hyvin, niin ei tullut sitten pakattua turhaa rojua reissuun mukaan.
Finnairin premium economy
Finnairin premium economy on lentoyhtiön uusi matkustusluokka. Se on economyluokan ja businessluokan välissä, niin tasollisesti kuin sijainnillisestikin.
Menolennon Helsingistä Dallasiin lensin premium economy -luokassa. Olin ostanut edullisimman lipun, josta tein korotuksen Finnair Plus Gold -tasokortin mukana tulevalla korotusedulla. Tämä etu sisältää neljä Euroopan sisäistä matkustusluokan korotusta businekseen. Käyttämällä kaksi niistä, saa korotettua matkustusluokan mannertenvälisellä economysta premium economyyn.
Korotusta economysta premium economyyn ei voinut tehdä Finnairin applikaatiossa tai nettisivuilla itse suoraan, vaan asia piti hoitaa asiakaspalvelun kautta. Asia onnistui pienen takeltelun jälkeen asiakaspalveluchatissa. Ensin piti chattailla botin kanssa, ja oikea ihminen hoiti loput.
Lentokone oli A350. Premium economyssa istuimet ovat järjestyksessä 2+4+2. Rivi 21 olisi ollut paras, sillä sen edessä ei ollut penkkejä ja jalkatilat olisivat olleet todella suuret.
Normaalissa istuimessakin tilaa riitti tällaiselle pitkäjalkaiselle, kun penkkien väli on 96,5 senttiä. Edessä istuva ei siis yllättävällä penkinkallistuksella olisi kyennyt murskaamaan polvilumpioitani, kuten tavallisesti lentäessä. Penkki kallistui kohtalaisesti, mutta parasta oli koko jalkaa tukeva jalkatuki. Vaikka penkki on normaalia leveämpi, silti se tuntui hieman ahtaalta johtuen kiinteistä ja kovista käsinojista molemmin puolin.
Uudesta matkustamosta tunnelmat olivat kliiniset ja modernit. Premium economyssa oli joitain kivoja ominaisuuksia ja yksityiskohtia, kuten isompi näyttö viihdejärjestelmässä, pistorasia ja USB-latausportti. Lisäksi saimme Marimekon travel kit -matkapakkaukset.
Dallasin lennolla ei dallaspullaa tarjoiltu. Nousun jälkeen tarjoiltiin kolmen ruokalajin ateria alkoholijuomineen oikeilta astioilta. Shamppanja ei kuulu hintaan, eikä kuohuviiniä kärrystä löytynyt. Tarjoilu alkoi hieman töksähdellen, kun henkilökunta ei oikein tiennyt, mitä kyseisessä matkustusluokassa asiakkaille kuuluu. Ennen laskeutumista tarjoiltiin vielä toinen, kevyempi ateria vähemmän juhlavasti pahvilaatikosta.
Lennolla ehdin katsella useampia elokuvia. Päivälento kun oli kyseessä, ei nukkuminen onnistunut. Harmillisesti ei tässäkään koneessa ollut elokuvatarjonnassa (löyhästi tositapahtumiin perustuvaa?) Snakes on the plane -leffaa. Minulla on jäänyt tämä Samuel L. Jacksonin repliikki mieleen ko. elokuvasta: “ENOUGH IS ENOUGH! I HAVE HAD IT WITH THESE MOTHERF**KING SNAKES ON THIS MOTHERF**KING PLANE!
Finnairin uusi businessluokka
Dallasista palatessa käännyin ensimmäisen kerran lentokoneeseen noustessa vasemmalle. Löysin sitten itseni istumasta A350:n kolmannelta riviltä eli businessluokasta, elämäni ensimmäistä kertaa.
Olin ensin hankkinut paluumatkalle paikan samaan tapaan premium economyssa matkustusluokan korotusedulla. Sitten olin tehnyt Finnair Plus -pisteillä korotuspyynnön sieltä businekseen myös chatin kautta. Sain jännittää tämän toteutumista viimeiseen asti, sillä paikka vahvistettiin vasta 24 tuntia ennen lennon lähtöä. Veloitus oli 30.000 pistettä.
Finnairin uusi businessluokka Dallasin lennoilla oli suosittu, sillä menolennolla se oli täynnä. Montaa tyhjää paikkaa ei ollut paluulennollakaan.
Ensin tarjoiltiin juomia, ja pitihän se ottaa shampanjaa. Nousun jälkeen oli ruokatarjoilun vuoro, jolloin tarjoilutasolle kannettiin neljä ruokalajia. Alkuruoat ja lohi eivät makunautintoina mitenkään sykähdyttäneet.
Jälkiruoaksi tilasin suklaamoussea, mutta kuinkas sattuikaan, minulle tuotiin pala juustokakkua. Se näytti sen verran hyvältä, että en tehnyt asiasta reklamaatiota. Ja mikä onni se olikaan. Kyseessä oli todellinen makunautinto, yksi parhaista juustokakuista, mitä olen ikinä maistanut! Sellainen, että pelkästään sen vuoksi voisin upgreidata businekseen. Suuret kiitokset tästä pienestä tarjoiluvirheestä.
Businessluokan istuimen muotoilu ei ole ihan perinteinen, kun se ei ole symmetrinen. Samalla se muodostaa matkustajalle hieman yksityisempää tilaa. Leveyttä on ihan tarpeeksi. Istuminen ei kuitenkaan ole erityisen mukavaa. Parasta on, että jalat saa suoriksi tai koukkuun, ja penkillä voi rojua monissa asennoissa.
Parasta tietysti oli, että sain koko yli 190-senttisen ruotoni ihan suoraksi. Penkin ja jalkatilan muotoilu on tehty siten, että tämän asennon saavuttaa hieman vinosti paikalle asettautumalla. Jalkopäässä on ikään kuin kotelo, mutta sielläkin oli tilaa tarpeeksi, eikä mikään klaustrofobinen fiilis iske.
Sain sitten nukuttua ihan mukavasti ne muutamat tunnit, mitkä minun sisäinen kelloni salli. Heräsin kuitenkin aamusta jo pari tuntia ennen laskeutumista, hyvissä ajoin ennen aamiaistarjoilua.
Businessluokassa matkustaminen ei kaikesta huolimatta herättänyt suuria tunteita muuten kuin juustokakun osalta. Sitä muistelen varmasti koko loppuelämäni ajan. Taisin tunnepuolella odottaa jotain isompaa elämystä kuin vain siirtyminen paikasta toiseen. Oli tuo matkustaminen oikein mukavaa. Kymmenen tunnin lento meni kohtalaisen nopeasti ja kivuttomasti. Jos Finnairin pitäisi jotain yrittää kehittää businessluokan matkustamisessa, niin asiat ovat ruoka ja palvelu.
Kannattaako matkustusluokan korotus?
Finnairin uusi premium economy toi minulle selvästi lisää matkustusmukavuutta mannertenvälisellä lennolla suhteessa sen kustannukseen. Kultakortin mukanaan tuomalle korotusedulle tuli hyvää vastinetta verrattuna siihen, että olisin voinut lentää pari kertaa busineksessa Euroopan lennoilla. Nämä korotusedut kannattaa siis ehdottomasti käyttää mannertenvälisillä lennoilla.
Lue myös: Miten Finnair Plus -pisteitä kannattaa käyttää?
Toinen vaihtoehto premium economyyn pääsemiseksi on korottaa matkustusluokka economysta Finnair Plus -pisteillä. Pisteveloitus on 20.000 per suunta eli mielestäni hyvinkin maltillinen. Economysta businekseen korottaminen yhteen suuntaan taas vie 50.000 pistettä. Ja jotta matematiikka täsmäisi, premium economysta businekseen veloitus on 30.000 pistettä.
Kolmas vaihtoehto on sitten ostaa lippu premium economyyn tai businekseen. Pikaisella haulla Finnairin suorat meno-paluu-lennot halvimmillaan tällä hetkellä New Yorkiin maksavat economyssa 636 euroa, premium economyssa 972 euroa ja busineksessa 1754 euroa.
Hintavertailua katsomalla voisi sanoa Finnairin premium economyn olevan ihan hyvä diili tonnilla, kun puhutaan pitkistä, mannertenvälisistä lennoista. Businessluokan lippua tällainen tavantallaaja ei omalla rahalla osta, kun hinta hipoo lähes paria tonnia. Sille rahalle ei saa tarpeeksi vastinetta.
Neljäskin vaihtoehto löytyy. Finnair Plus -palkintopisteillä voi ostaa lentopalkinnon. Kun economyluokan mannertenvälinen meno-paluu rokottaa pistetiliä 90.000 pisteellä, premium economy kuulostaa oikein hyvältä diililtä 120.000 pisteellä. Businekseen veloitus on 160.000 pistettä. Jos pisteitä on kertynyt, lentopalkinnot erityisesti ylemmissä matkustusluokissa voivat olla kannattava sijoitus. Täytyy kuitenkin muistaa, että näihin tulee päälle vielä verot ja lentokenttämaksut maksettaviksi rahalla.
Lue lisää: Mitä ovat Finnair Plus -palkintopisteet ja miten niitä voi käyttää?
Yhteenvetona kokemuksieni pohjalta totean, että premium economyyn korottaminen korotusedulla tai pisteillä on mielestäni kannattava investointi. Tai sitten kannattaa suoraan ostaa premium economyn lentolippu, mikäli euroissa lisäveloitus verrattuna peruslippuun on noin 150 euroa per suunta. Kymmenen tunnin lennolla se tekisi 15 euroa per tunti. Paljon tätä enempää en rahalla tästä palvelusta maksaisi.
Koneen vaihto USA:ssa Meksikoon Dallasissa
Lensimme USA:n kautta Meksikoon, jolloin koneen vaihto aiheutti pieniä, ennalta hieman arveluttavia prosesseja. Tämä tarkoitti sitä, että me käytännössä kävimme USA:ssa. Sitä varten meidän piti ennakkoon hankkia ESTA, ja mennä läpi maahantulotarkastuksesta. Yllätyimme, kun sekä matkalla Suomesta Meksikoon että Meksikosta Suomeen Dallasin kentällä ei ollut lainkaan ruuhkia maahantulotarkastuksessa. Selvisimme tästä molemmilla kerroilla 10 minuutissa läpi.
Maahantulon jälkeen seurasi prosessin mielenkiintoisin vaihe. Vaikka matkalaukkumme oli lähtöselvitetty molempiin suuntiin mennessä kohdemaahan saakka, meidän piti ottaa se saapuvien matkatavaroiden hihnalta, ja vielä lähellä sijaitsevalle jatkolentojen matkalaukkuhihnalle.
Meksikoon päin suunnatessa homma oli selvä, mutta saimme odotella laukkua aika pitkään, varmasti reilusti yli puoli tuntia. Onneksi meillä oli reippaasti vaihtoaikaa, sillä olimme varanneet todella paljon aikaa, ja tulolentommekin oli lähes tunnin etuajassa. Sitten jätimme laukun jatkolentojen hihnalle ilman sen kummempia taikatemppuja. En oikein ymmärrä, miksi tämä piti itse tehdä.
Sen jälkeen meidän piti mennä uudestaan turvatarkastukseen päästäksemme takaisin lentokentän turvalliselle puolelle. Tässäkään jonossa ei mennyt kuin maksimissaan vartti kumpaankin suuntaan mennessä, joten vaihtoyhteys toimi hyvin.
Hämmentävä tapaus sattui matkalaukkumme kanssa paluumatkalla. Tällä kertaa kuulutettiin, että matkalaukku jatkaisi matkaa automaattisesti ilman että meidän tarvitsisi siirtää sitä saapuvien hihnalta jatkolentojen hihnalle.
Kävimme vielä oikein kysymässä asiaa palvelutiskiltä, että onko todellakin niin, että tulemme näkemään laukkumme seuraavan kerran Helsingissä. Näin asian kerrottiin olevan, mutta juuri samaan aikaan matkatavaramme ilmestyi saapuvien laukkujen hihnalle. Onneksi se sattui tulemaan nopeasti, ja aivan ensimmäisten matkatavaroiden joukossa. Muuten olisimme jättäneet sen oman onnensa nojaan Dallasiin.
En todellakaan tiedä, mikä tässä prosessissa meni vikaan. Selvää on kuitenkin, että tällainen sekoilu ei helpota matkatavarakaaosta. Ei ole ihme, että ihmisten matkatavarat eivät löydä perille. Meille ei koskaan selvinnyt, mikä tässä meni vikaan. Oliko vika laukkujen käsittelyssä vai ohjeistuksessa? No, onneksemme ongelmia ei aiheutunut.
Paluumatkalla muodollisuudet Dallasissa sujuivat todella sukkelaan. Selvitimme koko prosessin läpi noin puolessa tunnissa eli jatkolennolle ei ollut mikään kiire. Dallasin lentokenttä on iso, mutta selkeä ja hyvin opastettu. Jos terminaalia tarvitsee vaihtaa, se onnistuu muutamissa minuuteissa skylink-junalla.
Onko sinulla kokemuksta Finnairin premium economysta tai uudistetusta businessluokasta? Suositko matkustusluokan korotuksia pitkillä lennoilla vai otatko yleensä halvimman lipun?
Finnairin premium economysta ei ole kokemusta, mutta se oli meillä harkinnassa, kun keväällä lennettiin Singaporesta. Päädyttiin kuitenkin economyyn. Se on ilman muuta yleisin matkustusluokkamme, vaikka businessluokassakin ollaan lennetty. Omasta mielestä tuo businessluokka on kyllä ihan huippu, mutta kuten totesit, niin ei kuitenkaan niin huippu, että viitsisi maksaa niin suurta hintaa verrattuna peruslippuun.
Kokemusta on Finnarin business luokasta, ja mielestäni se ei ole mikään erityinen “kokemus” verrattuna vaikkapa Turkish airlinesin tai Qatar airways business luokkaan. Varsinkin Qatarin business luokassa on tullut vuoden sisään lennettyä useampia kertoja siten, että olen ostanut economy liput ja viikko kahta aiemmin on tullut tarjous business-luokan lippuihin (huomattavasti edullisemmin kuin ostamalla suoraan business luokan liput). Toki on aina se mahdollisuus että joutuu matkustaa economyssa. Mutta tosiaan — 6-0 menee Qatarille. Qatarin economy on enemmän kuin Finnairin premium eco tai jopa business. Sen jälkeen kun tottuu Qatarin business luokkaan on vaikea enää lentää kaukolentoja ilman sitä, varsinkin Qatarin QSuite on todella mukava tapa matkustaa, kun kahden vierekkäisen paikan istuimet saa parivuoteeksi ja ovet suljettua muulta hälyltä. .