Kahdessa harrastuksistani, matkailussa ja lentopalloilussa, pitää molemmissa passin olla kunnossa, jotta homma onnistuu. Mutta puhutaanpa tässä artikkelissa matkailusta ja Suomen passista, tuosta matkailijalle niin tärkeästä viininpunaisesta läpyskästä. Ja toiseksi siitä, mihin tuolla monet rajat avaavalla henkilötunnisteella ei pääsekään. Kysymys siis kuuluu, mihin suomalainen tarvitsee viisumin?
Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.
Huomaa, että tämän tekstin tiedot ovat Henley & Partnersin vuosittain päivittyvästä yhteenvedosta, jossa voi olla virheitä ja matkustussäännöt voivat muuttua hyvin nopeasti. Tätä tilastoa kannattaa ennemmin pitää viihteellisenä, suuntaa antavana passien paremmuuden vertailuna kuin luottaa tietoihin matkoja suunnitellessaan. Paikalliset matkustussäännöt pitää aina tarkistaa etukäteen kohdemaan viranomaisilta.
Tarkista aina, että passi on kaikin puolin kunnossa
Passin kanssa on helposti monenmoista säätöä matkalle lähdettäessä. Esimerkiksi helposti käy niin, että passi on päässyt vanhenemaan juuri, kun pitäisi matkalle lähteä. Tai se ei ole voimassa tarvittavaa kuutta kuukautta enää matkan jälkeen.
Onpa yhdelle tutulle käynyt niinkin, että alkoi hätäisesti uusimaan passia löydettyään vanhentuneen passinsa, mutta ei muistanut, että oli juuri edellisenä kesänä uusinut passin. Tällöin systeemi ei onneksi antanut tehdä uutta passihakemusta.
Toinen tuttu talutettiin Pietarissa junasta tullivirkailijoiden selvittelyjä ja tutkimuksia varten tunniksi tutkintatiloihin, kun passi oli niin huonossa kunnossa. Meinasivat laittaa hänet maitojunalla (tai siis Allegrolla) saman tien takaisin kohti länttä. Ja passi oli kuitenkin käynyt Venäjän konsulaatissa viisumianomusta varten, joten maan viranomaiset olivat passia jo aiemmin päässeet syynäämään ja viisumin myöntäneet.
Minun ainoa kommellukseni tapahtui Thaimaassa, kun en katsonut, monenko päivän maassa oleskeluun oikeuttavan leiman sain pohjoisrajalla saapuessani maahan junalla Laosista. Lentokentällä tuli leima 30 päiväksi, mutta maata pitkin tultaessa vain 14 päiväksi. En tätä huomannut ja poistuessa vietiin lentokentällä takahuoneeseen maksamaan parin päivän ylityksestä joidenkin tuhansien bahtien sakko.
Huomattavaa on myös, että passiin ei todellakaan saa lisätä mitään ylimääräisiä, epävirallisia leimoja matkamuistoksi tai muuten!
Rahalla saa ja Suomen passilla pääsee
Suomen passi avaa ovet melkein kaikkialle maailmassa. Matkustusasiakirja on yksi maailman parhaista. Sillä pääsee 189 maahan ilman etukäteen haettavaa viisumia (tiedot vuodelta 2021). Tällä suorituksella heruu maailmanlaajuisen rankingin kolmas sija!
Parempia passeja löytyy japanilaisilta ja singaporelaisilta (ranking 1. / 192 maata) ja eteläkorealaisilta ja saksalaisilta (ranking 2. / 190 maata). Länsimaiset passit ovat vahvaa valuuttaa rajoilla näiden kärkisijojen jälkeen. Suomen kanssa pronssia jakavat Italian, Luxemburgin ja Espanjan passit.
Suomalaiset tarvitsevat viisumin 38 maahan. Niistä suurin osa on Afrikan valtioita. Lähin valtio taas on Venäjä. Onneksi Pietarin ja Leningradin alueella saapuville suomalaisille on tullut mahdolliseksi hakea sähköinen viisumi. Korona on kuitenkin kurittanut maahansaapumismääräyksiä, eikä viisumia ole ollut toimiva Allegrolla saavuttaessa.
Tässä kohtaa tarkimmat ovat havainneet, että valtioita on mainittu yhteensä 227 (189+38). Maitahan on yleisen laskuopin mukaan 197. Tämä johtuu siitä, että passeja vertaillut Henley & Partners vertailee 227 maata tai aluetta. Esimerkiksi Kiinaan lukeutuvat Hong Kong ja Macao on listattu erikseen. Niihin suomalainen ei tarvitse viisumia toisin kuin Manner-Kiinaan matkustaessa.
Huomioitavaa on, että useisiin maihin tarvitaan kuitenkin joko e-viisumi tai viisumin saa maahan saapuessa, vaikka ne luettaisiin 189 maan tai alueen joukkoon. Viisumivapaus voi siis kuitenkin tarkoittaa sitä, että joutuu tekemään hakemuksen etukäteen netissä tai pulittamaan saavuttaessa viisumin hinta.
Minne pääsee Suomen passilla?
Suomen passi siis avaa rajat 189 maailman maahan. Joihinkin tarvitaan etukäteen hankittu elektroninen viisumi ja osaan viisumin suomalainen saa rajalla maahan saapuessaan.
Eurooppa on avoin suomalaiselle matkaajalle. Moniin suosikkikohteisiin muuallakin voi matkustaa ilman viisumia. Esimerkiksi Israeliin, Dominikaaniseen tasavaltaan, Indonesiaan, Japaniin, Malesiaan, Singaporeen, Thaimaahan, Vietnamiin, Argentiinaan, Brasiliaan, Meksikoon, Kap Verdelle, Gambiaan, Mauritiukselle, Marokkoon, Etelä-Afrikkaan ja Tunisiaan ei ole vaatimuksia viisumin suhteen.
Viisumin saa maahan saavuttaessa mm. useissa Lähi-Idän maissa, Aasian ja Afrikan maissa, kuten Bahrainissa, Jordaniassa, Kambodzassa, Laosissa, Malediiveilla, Egyptissä, Seychelleillä ja Tansaniassa.
E-viisumi vaaditaan mm. Australiassa, Uusi-Seelannissa, Puerto Ricossa, Sri Lankassa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa.
Huom! Listauksessa ei ole huomioitu globaalin pandemian aiheuttamia muutoksia matkustussääntöihin. Viisumisäännökset voivat muuttua nopeasti muutoinkin.
Mihin suomalainen tarvitsee viisumin?
Suomalainen tarvitsee viisumin Oseaniassa ainoastaan Nauruun. Muiden Tyynen valtameren maiden osalta Suomen passi oikeuttaakin leveään hymyyn ja paikkaan auringossa.
Karibialla ainoastaan Kuuba vaatii viisumin. Tai ei oikeastaan edes viisumia, vaan puhutaan turistikortista. Se pitää kuitenkin hakea etukäteen, joten Henley & Partnersin listauksessa Kuuba joutuu mustalle listalle. Mitäs väliä sillä on, millä nimityksellä tätä maahantulo-oikeutusta kutsutaan.
Aasiassa viisumin vaatii Afganistan, Bhutan, Kiina, Intia, Myanmar, Pohjois-Korea ja Turkmenistan, Amerikkojen mantereen puolella vain Suriname. Huomattavaa on siis, että Yhdysvaltoihin vaadittava ESTA ei sitten puolestaan taas Henley & Partnersia hetkauta, vaan viisumivapaus olisi kyseessä.
Lisähuomautuksena, että käsittääkseni Yhdysvaltojen ESTA tarvitaan myös Yhdysvaltojen kautta lentäessä muihin maihin. Juuri tein hakemuksen (kesäkuu 2022) ja sen hinta oli 21 dollaria.
Afrikan valtioiden lista onkin sitten pitkä kuin maanosan on kooltaankin. Suomalaiselta viisumi vaaditaan 23 maahan. Näistä turistien suuressa suosiossa ei monikaan maa kylve. Mainitaan nyt kuitenkin Algeria ja Kenia esimerkkeinä.
Suomalainen tarvitsee viisumin näihin maihin
Afganistan
Algeria
Angola
Azerbaidžan
Benin
Bhutan
Burundi
Djibouti
Etelä-Sudan
Eritrea
Ghana
Guinea
Intia
Jemen
Kamerun
Kenia
Keski-Afrikan tasavalta
Kiina
Kongon demokraattinen tasavalta
Kongon tasavalta
Kuuba
Liberia
Libya
Mali
Myanmar
Nauru
Niger
Nigeria
Norsunluurannikko
Pohjois-Korea
Päiväntasaajan Guinea
Sudan
Syyria
Surinam
Tšad
Turkmenistan
Venäjä
Maailman huonoimmat passit
Kaikilla ei mene yhtä hyvin kuin meillä suomalaisilla. Esimerkiksi aakkosissa ensimmäisenä tuleva Afganistan pitää perää listauksessa. Sen passilla pääsee ilman viisumia vain 26 maahan. Muita heikkoja passeja ovat Irak (28 viisumivapaata maata), Syyria (29), Pakistan (32), Somalia ja Jemen (33), Palestiina (37), Libya ja Nepal (38) ja Pohjois-Korea (39).
LUE MYÖS: Aloittelevan matkailijan virheet ja miten välttää ne, yleisimmät turistihuijaukset ja miten selvitä niistä sekä vinkkini, miten matkustaa halvalla.
Hyödyllisiä linkkejä ja alennuksia
Muista matkavakuutus! Hanki koti- ja ulkomaanmatkat kattava matkavakuutus ilman omavastuuta POP Vakuutuksesta*.
Mietitkö, paljonko voit saada korvauksia lennon myöhästymisestä tai jäivätkö korvaukset saamatta? Kokeile BookBeatia* maksutta 30 päivän ajan, jos et ole kokeillut aiemmin. Saat 20 tuntia kuunteluaikaa. Myös kaikkiin Nextoryn* ilmaisiin kokeilujaksoihin kuuluu 20 tuntia kuuntelu- ja lukuaikaa, lue ja kuuntele kirjoja 14 päivää ilmaiseksi. Voit myös testata Storyteliä* maksutta 7 päivän ajan, jos et ole kokeillut Storyteliä aiemmin! Etu koskee uusia Storytelin asiakkaita. Kokeilujakson aikana saa kuunnella ja lukea 100 tuntia kirjoja.
Tykkäätkö katsoa sarjoja ja urheilua suoratoistopalveluista? EU:n alueella reissatessasi valinta on Viaplay*, jos maailman parhaat jalkapallo- ja jääkiekkosarjat sekä F1 kiinnostavat. Jos taas kotimainen Liiga-jääkiekko ja sarjat kiinnostavat, suosittelen MTV Katsomo+ Urheilu -suoratoistopalvelutilausta*.
Säästä ruokalaskussa ja vähennä hävikkiä! Tilaa ruoka-aineita ja muuta Matsmartista*. Katso ensiostajan edut ja ilmainen toimitus linkistä.
Katso Offerilla.com tarjoukset*. Diilisivustolta löytyy -50-90% tarjouksia mm. kauneushoitoloista, kahviloista, ravintoloista, autopesuloista, kampaamoista, kuntosaleista ja muista palveluista. Käytä koodia MAAPALLOILIJA15, niin saat 15 % alennusta. Koodi ei koske tähti*- tai markkinapaikkadiilejä.
Haluatko kartuttaa varallisuutta pitkällä tähtäimellä? Lue minun sijoitustarinani ja aloita sijoittaminen Nordnetissa*. Nordnet antaa nyt uusille asiakkaille 20 euron arvosta osuuksia Nordnet One Tasapaino -rahastoon niille, jotka avaavat osake- ja rahastosalkun 21.8.-30.9.2024. ÄLÄ MISSAA TÄTÄ TARJOUSTA!
Ota Maapalloilija seurantaan Facebookissa, Instagramissa ja blogit.fi:ssa
Tämä olikin hyvä muistutus. Oma passi menee vanhaksi lokakuussa, niin on hyvä alkaa pikkuhiljaa uusiman sitä, sillä isossa osassa maista on tuo 6 kk vaatimus. Onneksi varatut matkat pystyy vielä matkaamaan olemassa olevalla passilla.
Kyllä monelle käy niin, että korona-aikana, jos ei ole matkustellut, niin onkin passi päässyt vanhenemaan.
Mulla hävisi tuo Esta -oikeus sillä hetkellä, kun matkustin Irakiin. Joudun hakemaan jenkkeihin viisumia. Se on luultavasti edessä ensi kesänä, kun teini saa peruskoulun päätökseen ja olen luvannut hänelle New Yorkin matkan.
Mielenkiintoinen juttu. Olen kuullut ihmisistä, joilla on kaksi passia, jotta toisen passin leimat eivät rajoita pääsyä esim. Jenkkeihin.
Eipä oikeastaan hämmästyttänyt yhtään se, että juuri niiden maiden passeilla ei pääse kovinkaan paljon matkustelemaan, joista esim. Eurooppaan on saapunut eniten turvapaikanhakijoita. Samat maat olivat kummallakin listalla. Tuli muuten uusittua oma passi juuri sellaiseen aikaan, että sillä ei ollut mitään käyttöä pitkään aikaan, eli helmikuussa 2020. Olisinpa tiennyt etukäteen. Aila
Toivottavasti tänä vuonna passisi on ahkerassa käytössä!
Jäin miettimään, että onko monien muiden maiden statukset noussut? Jotenkin oli mielikuva, että Suomi oli melko ylhäisessä yksinäisyydessä muutaman maan kanssa. Tästä mielikuvasta se haitta, että voisi olla harha, että minähän en viisumia minnekään tarvitse… No ehkä tämän koronan myötä etuoikeudet katoaa???
Niin, se on toinen tarina, että miltä maailma näyttää koronan jälkeen.
Tuolla lähdesivustolla on muuten hauska, että voi katsoa rankingit vuosittain. Esim. 10 vuotta sitten Eurooppa on ollut paljon vahvemmin edustettuna.
https://www.henleyglobal.com/passport-index/ranking
Jonkin verran Afrikkaakin kiertäneenä on tullut muutamia näistä testattuakin. Niinkin lähellä olevaan maahan kuin Algeriaan tarvitaan (kuten mainitsetkin) viisumi, toisin kuin naapurimaihin Marokkoon ja Tunisiaan. Lähin lähetystö oli, ainakin muutama vuosi sitten, Tukholmassa, joten passit kävivät sitten siellä ennen matkaa. Haastavaa noissa on, että koskaan ei tiedä tarkkaan, että kauanko prosessi kestää.
Angolan viisumin tueksi tarvittiin vielä muutama vuosi sitten pankista todisteita varallisuudesta, mutta nämä vaatimuksetkin muuttuvat koko ajan.
Kuten vaatimukset viisumeistakin – nyt listallasi ei näytä olevan Gabonia, ehkä se on Visa on Arrival -ryhmässä jo, mutta pari vuotta sitten emme päässeet maahan kun emme saaneet viisumeja ja matkareittiä piti muuttaa sen osalta.
ESTA-kelpoisuus tosiaan menee tietyissä maissa vierailun jälkeen, mutta saimme 10 vuoden jenkkiviisumin kun sitä sen takia haimme. Se on nyt jo vanhentuneessa passissa, mutta käyttökelpoinen sen 10 vuotta. Tästä käydään paljon keskustelua, että riittääkö, että hankkii uuden passin noissa maissa vierailujen jälkeen, mutta silloin joutuu kyllä valehtelemaan ESTA-hakemuksessa ja jos siitä jää kiinni, niin sitten USA voi olla kiinni pitkän aikaa, eli en tekisi sitä. Esimerkiksi matka lentäen kohteeseen jättää kyllä jäljen tietojärjestelmiinkin.
Kaksoispassit taitavat nykyisin olla kiven alla, kuulun juuri Maailmanmatkaajakolleegasta, joka oli asiaa selvitellyt. Joitakin vuosia sitten sen vielä sai suunnilleen pyytämällä kun reissasimme paljon ja samalla piti yhtä reissua varten hakea viisumit Mongoliaan, Kiinaan ja Venäjälle, eli passi oli aika pitkään kiinni lähetystökierroksella. Mongoliankin osalta tilanne saattaa taas olla muuttunut, mutta Kiinan ja Venäjän osalta ilmeisesti ei.
https://meriharakka.net/2018/02/12/yksi-kaksoispassi-kiitos/
Tässä vaan pieni kokoelma kokemuksiamme – ja siis muistutuksia siitä, että tämä jos mikä aihepiiri on sellainen, että mikä tahansa asia voi muuttua koska tahansa, kuten koronasäädökset tätä nykyä.
Näinhän se juuri on. Ei tuota lähdesivuston vertailua voi toki pitää juuri muuna kuin suuntaa antava vertailuna passien paremmuuksista viihteellisiin tarkoituksiin. Asiat muuttuvat niin nopeasti.
Itse miellän edelleen myös VoA ja E-Viisumi tapaukset sellaiseksi missä “viisumia tarvitaan” koska se aiheuttaa aina etukäteen toimia tai sitten jonotusta saapuessa. Mikäli mahdollista pyrin ne aina etukäteen hankkimaan mm. Nepalin ja Jordanian matkoilla, jossa jälkimmäisessä sai ostettua ns. Jordania passin joka oikeutti erinäisiin turistikohteisiin hieman edullisemmin kuin paikan päältä ostettuna. Tuosta listasta vielä että ainakin Mongoliaan vaadittiin viisumi vielä pari vuotta sitten ja sitä todellakin piti hakea Suomessa olevan kunniakonsulin kautta. Itse asun lähellä kunniakonsulia ja jotenka passit tulivat sitten jo samana iltana yllätyksenä suoraan kotiin tuotuna. Se oli erinomaista palvelua. Toisesta päästä ovat olleet aiemmin pakolliset Valko-Venäjän Ja Azerbaijanin viisumit joiden kanssa piti todellakin tehdä hommia. Myös Intian (business) viisumit ovat olleet kanssa yhtä säätöä kuten Venäjän monikerta viisumi ja Turkmenistanin viisumi, jonka “voimassaolo” ratkaistiin vasta rajalla. Azerbaijaniin ja Myanmariin saa nykyään muuten eVisan suoraan netistä.
Sellainen vertailu kyllä antaisi oikeamman kuvan aiheesta, jossa VoA ja E-viisumi ei laskettaisi. Näitä varten kun joutuu tekemään jotain ja yleensä käyttämään rahaa.
Ensin mietin, riittääkö passista asiaa tarpeeksi yhteen postaukseen, mutta näköjään helposti! Kivasti toteutettu ja mielenkiintoinen teksti, jossa oli paljon hyvää muistuttelua 🙂
Kiitos kommentistasi, passi on pieni, mutta tärkeä kapistus meille reissaajille 🙂
Hyvä listaus! Tokihan nämä pitää tarkistaa aina erikseen kun joidenkin maiden viisumivaatimukset vaihtelevat varsin tiheää tahtia. Suomen passi on kyllä huippu, onni olla syntynyt kansalaiseksi.
Tuo kaksoispassi tosiaan on nykyään aika vaikea saada. Kun reissuja oli tiheästi, olikin melkoista säätämistä pärjätä yhdellä. Näinä aikoina passia tarvii lähinnä päästäkseen ravintolaan, eikä niihinkään taas just tällä hetkellä viitsi ängetä.
Totta, nykyään on tärkeämpi rokotepassi kuin Suomen passi valitettavasti.
Tämä oli mielenkiintoinen lista. Suomen passilla on kyllä hyvä matkustaa. Itse opin sen viimeistään kun sain myös Yhdysvaltain passin. Täytyy oikeasti aina vähän miettiä, että mihin maahan sitä onkaan tervetullut tai onko turvassa. Suomalaisen ei sellaisia tarvi useinkaan miettiä. Pitkään olen esimerkiksi haaveillut Kuuban matkasta mutta sekin hankaloitui heti, kun minusta tuli kaksoiskansalainen.
Suomi on tosiaan sen verran neutraali verrattuna Yhdysvaltoihin, että kotimainen passi on parempi. Jotain hyvää siinä siis, että ei olla suurvalta ja maailmanpoliittinen mahti.
Kiitos muistutuksesta! Vuotta ennen pandemiaa taisin jonotella ainakin Kiinan ja Kuuban viisumeja. Kambodzassa olikin helppoa, kun viisumi lätkäistiin passiin lentokentälle saapuessa.
Miten ja miksi jonotit Kuuban viisumia? Sinnehän pääsee turistikortilla, joka kylläkin pitää etukäteen hommata?
Passista kannattaa pitää huolta. Kerran annoin Moskovassa kirjoitusalustaksi, mikä oli iso virhe. Passiin tuli parille sivulle merkintöjä, pikkuisen kuumotti tullissa, että pääseekö maasta pois. Lopetti passin selailun onneksi merkintöjä pääsin kotiin tilailemaan uutta passia…
Passiin ei todellakaan kannata mitään ylimääräistä laittaa, esimerkiksi epävirallisia leimoja matkamuistoksi.
Eli siis… Suomen kansalaisenako ei pitäisi tarvita viisumia kun on Puolassa lentokentällä tuntien vaihto ja itse pitää hoitaa siirtyminen? Koskeeko tämä varoittelu sitten joidenkin toisten maiden kansalaisia..
Mikä mahtaa olla lopullinen määränpääsi Puolasta lennettäessä?
Puolaan ei suomalainen tarvitse viisumia.
Helsinki. Lippuja katsellessa vaan kovasti varoitellaan että saatat tarvia viisumia vaikka et poistu kentältä, jos hoidat seuraavaan koneeseen siirtymisen itse, vaan koskeekohan sitten heikompien passien maiden kansalaisia.
Suomalainen ei tarvitse Puolaan viisumia, matkusti hän sinne mistä hyvänsä. Puola on Schengen-valtio. Tarvitaan vain voimassa oleva passi.
Tällaisessa jutussa pitäisi tietysti olla hyvin selkeästi kerrottuna, että lista voi muuttua koska tahansa 🙂
Ainakin Pakistan ja Tansania puuttuvat listalta. Jälkimmäiseen sen saanee evisana lentokentältäkin mutta edelliseen ei.
Kannattaa myös kiinnittää huomiota single-entry / multi-entry -kuvioon.
Esimerkiksi kun Indonesiasta (evisa kentältä) käy välillä Itä-Timorissa (ei tarvita viisumia) Indonesiaan palatessa pitää ostaa uusi kertaviisumi.
Taitaa muutenkin tuo Henley laskea evisan ei tarvita viisumia, mikä ei tietysti ihan pidä paikkaansa, sillä useimmiten ne evisatkin kannattaa, voi olla jopa pakko, hakea netistä etukäteen eikä luottaa siihen, että kävelee passi kourassa maahan. Voi matka tyssätä jo Suomessa lähtiessä, kun lentoyhtiö kyselee sen perään.
Terveiset muuten parilta poikkeamiselta USAsta ihan näinä viikkoina. Hyvin sujui matka kahdella passilla, toinen voimassaoleva ja toisessa voimassaoleva viisumi, vaikka passi ei ollut voimassa. USA:n Migrationissa ei mitään ongelmaa, sen sijaan lentoyhtiöiden järjestelmät näyttivät vaativan vähän voimistelua, että selviävät kahdesta passista, mutta selvisivät ne haasteesta lopulta, ainakin Finnair ja Bolivian Airlines.
Dear Pirkko,
Jutun toinen kappale kuuluu seuraavasti:
“Huomaa, että tämän tekstin tiedot ovat Henley & Partnersin vuosittain päivittyvästä yhteenvedosta, jossa voi olla virheitä ja matkustussäännöt voivat muuttua hyvin nopeasti. Tätä tilastoa kannattaa ennemmin pitää viihteellisenä, suuntaa antavana passien paremmuuden vertailuna kuin luottaa tietoihin matkoja suunnitellessaan. Paikalliset matkustussäännöt pitää aina tarkistaa etukäteen kohdemaan viranomaisilta.”
Mielestäni disclaimer on kunnossa 🙂
Olen samaa mieltä, että jos pakollista evisaa ei pidetä viisumina, niin onhan se kummallinen tapa laskea. Jutussa sen laitoin näin:
“Huomioitavaa on, että useisiin maihin tarvitaan kuitenkin joko e-viisumi tai viisumin saa maahan saapuessa, vaikka ne luettaisiin 189 maan tai alueen joukkoon. Viisumivapaus voi siis kuitenkin tarkoittaa sitä, että joutuu tekemään hakemuksen etukäteen netissä tai pulittamaan saavuttaessa viisumin hinta.”
Mahtava reissu teillä taas, kiva on seurata Facessa ja lukea juttuja sieltä 🙂