No huh huh! Meikäläinen on aivan Irkku-huuruissa vieläkin. Olin viettämässä irlantilaisten suurta juhlapäivää, Pyhän Patrickin päivä (St. Patrick’s Day), Irlannin pääkaupungissa Dublinissa. Meininki oli aivan mieletön. Oli kyllä aivan mahtava juttu, että tuli mentyä todistamaan kyseistä juhlaa. Te, jotka ette päässeet paikalle, olette varmasti aivan vihreitä kateudesta!
Lue lisää: Dublin matkakohteena – Vinkit ja nähtävyydet
Irlanti oli juuri poistanut kaikki koronarajoitukset, joten kaduilla väkeä riitti, pubit olivat täynnä, eikä kasvomaskeja näkynyt enää juuri kenelläkään. Kaupunki oli täynnä iloisia turisteja ja juhlijoita. Olihan se melkoista päästä pitkästä aikaa tällaisiin tunnelmiin. Irlanti ja Dublin veivät minut toden teolla mennessään. Irkkubiisit soivat päässä vieläkin. Katso alla olevalta videolta Pyhän Patrickin päivän tunnelmia!


Mikä Pyhän Patrickin päivä?
Kaikki tunnistavat Pyhän Patrickin päivän juhlimisen vihreistä vaatteista ja asusteista. Harvempi kuitenkaan muistaa virallista juhlapäivää, joka on 17. maaliskuuta. Suomessa kun ei kovin aktiivisesti ole kyseistä juhlaa vietetty, paitsi ehkä irlantilaisissa pubeissa.
St. Patrick’s Day on juhlapäivä, yllätys, yllätys, Pyhän Patrickin muistolle! Kyseessä on myös Irlannin kansallispäivä. Saint Patrick on Irlannin kansallispyhimys.
Kyseinen Patrick ei kuitenkaan ollut alun alkaen Patrick, eikä edes irlantilainen. Hän syntyi 300-luvun loppupuolella, mahdollisesti nykyisen Walesin alueella. Tuolloin Brittein saarilla kuitenkin hallitsi Rooman imperiumi, joten itse asiassa hän oli Rooman kansalainen.
Alkuperäiseltä nimeltään hän oli Maewyn Succat. 16-vuotiaana hän joutui irlantilaisten nappaamana kuudeksi vuodeksi Irlantiin orjaksi. Karattuaan hän palasi takaisin Britannian alueelle, omaksui nimen Patrick ja opiskeli teologiaa. Kutsumuksen tuntiessaan hän lähti takaisin Irlantiin käännyttämään kansakuntaa kristinuskoon.
Patrickin legenda kasvoi Irlannissa. Hänen kerrotaan mm. rakentaneen kirkkoja, karkoittaneen käärmeitä ja käyttäneen kolmilehtistä apilaa selittämään pakanoille pyhää kolminaisuutta.
Pyhän Patrickin päivän perimmäinen tarkoitus on juhlia kristinuskon saapumista Irlantiin. Juhlapyhän päivämäärä, 17.3. tulee siitä uskosta, että Pyhä Paddy kuoli kyseisenä päivänä.



Pyhän Patrickin päivän juhlinta maailmalla ja Irlannissa
St. Patrick’s Day on suuri juhla muuallakin kuin Irlannissa. Ensimmäinen paraatikin järjestettiin 1600-luvulla Yhdysvalloissa Isommin paraatihommat ison meren toisella puolella lähtivät käyntiin 1700-luvulla amerikanirlantilaisten toimesta. Perinne rantautui Irlantiin vasta 1900-luvulla, sillä Dublinissa paraati järjestettiin ensimmäisen kerran vasta 1931.
Pyhän Patrickin päivänä irlantilaiset ja irlantilaismieliset pukeutuvat vihreään. Dublinissa paikallisia matkamuistoja kauppaavat putiikit kuhisivat asiakkaita, kun turistit hankkivat hassuja hattuja, kaulahuiveja ja muuta vihreää.
Kun kysyin Irlantiin saavuttuani pubissa, mikä olisi ensimmäinen olut, joka siellä kuuluu juoda, vastaus oli tietenkin Guinness. Tuota tummaa, Irlannin tunnetuinta olutta kuluukin St. Patrick’s Dayna todella paljon! Juhlinta oli toisenlaista vielä 1970-luvulla, johon asti Irlannissa pubit pidettiin kiinni kyseisenä päivänä. Tänä päivänä taas pubit ovat tungokseen asti täynnä.
Koronapandemian takia Dublinissa ei juhlittu Pyhän Patrickin päivää vuosina 2020, eikä 2021. Tavallisesti sitä juhlitaan neljä tai viisi päivää. Tänä vuonna juhlinta alkoi keskiviikkona 16.3. jatkuen sunnuntaihin 20.3.
Pyhän Patrickin päivä on Irlannissa vapaa päivä. Tänä vuonna se sattui torstaille, mutta irlantilaiset olivat saaneet extravapaapäivän vielä perjantaillekin.
LUE MYÖS: PARHAAT IRLANTILAISVITSIT




St. Patrick’s Dayn paraati Dublinissa
Paraati on tietenkin iso juttu Dublinissa. Varsinkin vuonna 2022, kun se oli kahtena aikaisempana vuotena peruttu. Sitä katsomassa oli jopa 400 tuhatta ihmistä!
Juhlat alkoivat jo aamupäivästä, kun paraatin reitin varrelle alkoi kerääntyä väkeä. Kulkueen reitti on helppo tunnistaa, sillä kadut on suljettu autoilta ja marssijoiden reitti aidoitettu. Jos haluaa aitiopaikat aivan eturivistä, on syytä saapua ainakin tuntia ennen paikalle.
Meillä oli hotelli, Point A Hotel Dublin Parnell Street, aivan lähtöpaikan kulmilla. Paraati alkoi Parnell Squarelta jatkuen O’Connell’s Streetille, joka oli aivan kulman takana hotelliltamme.
Paraati jatkoi leveää O’Connell’s Streetiä alas O’Connell’s Bridgelle. Sieltä se kulki ahtaampien Temple Barin katujen läpi päättyen lopulta St. Patrick’s Cathedralille.
Paraati alkoi kello 12 ja kesti noin kaksi tuntia. Paraatissa on mukana marssijaa, tanssijaa, soittajaa, arvohenkilöitä, eläimiä ja kaikenlaisia hahmoja ja rakennelmia.
Kadun varsien vihreät päähineet ja asusteet sekä Irlannin liput nostattavat tunnelmaa. Mietinkin, että väkimäärä olisi todella helppoa saada laskettua vain ynnäämällä yhteen vihreiden vaatetusten määrä!




Tärkeimmät vinkit Pyhän Patrickin päivän juhlintaan Dublinissa
Dubliniin tulee Pyhän Patrickin päivän takia todella paljon turisteja. Varaa siis lennot ja majoitus ajoissa. Todella ajoissa. Mielellään puoli vuotta tai jopa vuosi etukäteen.
Me varasimme majoituksen noin kuukauden etukäteen, jolloin koin pahan järkytyksen. Suurin osa majoituskapasiteetista oli jo myyty ja jäljellä olevat majapaikat olivat todella kalliita. AirBnb:stä ei ollut pelastajaksi, ei-oota myytiin sielläkin.
Siksi päädyimme maksamaan hotellista 275 euroa per yö. Veloitus oli kahdelta hengeltä ihan mukavassa keskustahotellissa aamiaisineen. Hinta oli varmasti tuplat normaaliin ajankohtaan nähden, joten en suoranaisesti majoituksesta saanut rahalle vastinetta.
Majoitus kannattaa varata keskustasta, mielellään paraatireitin läheisyydestä, jotta sitä pääsee kätevästi katsomaan. Julkinen liikenne ja taksit eivät voi suljettujen teiden takia operoida aivan normaalisti. Ruuhkatkin ovat massiiviset.
Dublin on turvallinen paikka, mutta koska väkeä on paljon liikkeellä, kannattaa pitää huolta tavaroistaan, jotta taskuvarkaat eivät onnistu tungoksessa anastamaan mitään.
Tärkeää St. Patrick’s Dayna on tietenkin pukeutua vihreään. Väri nimittäin suojaa irlantilaisilta haltijoilta, niiltä pieniltä, vihreiltä ja parrakkailta olennoilta (Leprechauneilta). Vihreä tekee ihmisestä heille näkymättömän, joten he eivät näe vastaan tullessaan nipistellä pikkuisilla sormillaan!



Lue seuraavaksi: Päiväretki Giant’s Causewaylle Dublinista hulvattoman hauskan bussikyydin kyydissä.
Oletko sinä ollut jossain juhlimassa Pyhän Patrickin päivää?
En ole Dublinissa enkä Irlannissa ylipäätään käynyt, mutta paikka kyllä kiinnostaisi. Pyhän Patrickin päivä olisi varmasti kaikkein kiinnostavin ajankohta, hyvä vinkki että majoitusten kanssa kannattaa todellakin olla ajoissa liikkeellä. Minulle oli muuten yllätys, että ensimmäinen paraati jätjestettiin Dublinissa noinkin myöhään.
Hieno meininki näyttää olevan! Kiva lukea tarkemmin myös ko. juhlapäivän taustoista, kun se on kyllä tullut noteerattua, että päivään liittyy Irlanti ja jotain vihreää, mutta siinäpä se 🙂
Aika suolaisen hintainen hotelli kyllä. Muistelen, ettei Dublin ollut ihan edullisimmasta päästä meidänkään siellä käydessä, mutta ihan vierailun arvoinen maa ja erityisesti länsirannikon Cliffs of Moher oli upea kohde.
Moherin kallioilla kävimme mekin, siitä juttua tulossa 🙂
Tämä postaus tuli hyvään aikaan, koska olen menossa Dubliniin parin viikon päästä. Huomasin kuvista, että varaamani hotelli oli myös päässyt kuviin 🙂 Mikä sattuma! En ole käynyt Irlannissa aikaisemmin, joten odotan innolla reissua. Sinulta tulee sieltä varmaan muitakin postauksia? Pyhän Patrickin päivää olen viettänyt joskus ennen koronaa Vilnassa. Siellä oli irkkupubin liepeillä myös bileet käynnissä ja vihreäpukuisia oli kadut täynnä.
Varaamasi hotelli on siis varmaankin erittäin hyvällä sijainnilla, jos se näkyy näissä kuvissa. Nyt on juuri ulkona enemmän Dublinista kertova postaus 🙂
Tuohan näyttää samalta kuin Kuninkaan päivä Amsterdamissa – väri vaan on eri, sillä Alankomaissa juhlitaan oranssissa. Varsinaisesti emme ruuhkaisista kansanjuhlista perusta, mutta Amsterdamissa osuimme kerran paikalle vahingossa ja olihan se itse asiassa aika mielenkiintoinen kokemus! Tämäkin voisi olla, jos vahingossa osuisi paikalle 🙂
Tuo on muuten totta, että harvoin sitä tulee suunnattua mihinkään isojen kansanjuhlien perässä 🙂
En ole ollut juhlimassa. Mutta en ollenkaan ihmettele, jos olet juhlasta ollut liekeissa. On varmasti siistiä päästä johonkin tuollaiseen juhlaan. Meidän piti matkata espanjaa paastonajan alkamisen festivaaleille. Työn vaihtumisen vuoksi emme päässeet. Ehkä ensi vuonna?
Espanjalaisista festivaaleista ei itselläni ole kokemusta, että millaistahan siellä olisi?
Ihan uusi juttu koko juhla ja sen taustat mulle. Nimen oon toki kuullut aiemmin, mutta en oo meittinyt, mikä tuon juhlan tarkoitus on ja kuka oli Pyhä Patrick. Kiitos informatiivisesta jutusta! Irlanti on meilläkin listalla jossain vaiheessa, mutta varmaan tulee suunnattua sinne kesäaikaan, joten jää tämä juhla valitettavasti välistä.
Ei tämä juhla tuttu ollut minullekaan entuudestaan, mutta nyt oli hyvä syy tutustua aiheeseen.
Olisi ihana joku vuosi pyhittää kaikki matkat juhlien eri maiden perinnejuhlia. Tosiaan kyllä olisi tärkeää kyllä varata majoitukset hurjan aikaisin, tämä vinkki pitää muistaa!
Noissa kaiken maailman juhlissa olisikin kova kiertäminen! 🙂
Tätä postausta lukiessa tajusin, että omalta bucket listilta puutuu selvästi vielä St Patrickin päivän juhlinta Dublinissa! Tunnelma vaikuttaa loistavalta. Itse tutustuin tähän juhlapäivään ennen kaikkea Maltalla, jossa se oli kylläkin vain syy lähteä juhlimaan paikallisiin irkkupubeihin. Pelkkä juominen ei niinkään innosta, mutta nuo paraatit ja juhlahumu muuten kiinnostaa kokea.
Dublinissa on muuten aika hauska menninkäismuseo.
Se on jännä, että muualla maailmassa joissain paikoin St. Patrick’s dayta juhlitaan jopa isommin kuin Dublinissa. Eikä paraatikaan ole edes Dublinista lähtöisin.
Olipas hauska fiilistellä juhlatumua! 🙂 En ole koskaan kyseistä päivää juhlinut, mutta olisihan tuo hauska kokemus ja nimenomaan Irlannissa. Mielenkiintoista lukea myös hieman historiaa ja taustaa juhlasta, sillä jostainhan kaikki aina alkunsa saa!