MaapalloilijaMatkablogi - palloilua ympäri maailman
Kuala Lumpur nähtävyydet

Selviytymisopas Malesiaan: Toimi näin ja vältät virheet

Vietin vuonna 2012 viisi kuukautta Malesiassa vaihto-opiskellen, reissaten ja pelaten lentopalloa paikallisessa joukkueessa. Opin tuolloin paljon paikallisista tavoista ja kulttuurista. Tämä selviytymisopas Malesiaan auttaa tulemaan toimeen vieraassa kulttuurissa. Näillä vinkeillä toimit oikein ja vältät ikävimmät etikettivirheet!

Lue lisää: Millaisia kohteita Malesiasta löytyy?

Tietoa Malesiasta

  • Virallinen kieli Malesiassa on Bahasa Malaysia. Monet, varsinkin yliopistossa opiskelleet nuoret, puhuvat englantia. 
  • Malesian väkiluku on noin 30 miljoonaa. Maan pääkaupunki on Kuala Lumpur. 
  • Malesia on perustuslaillinen monarkia, jota hallitsee kuningas. Kuninkaan valtaoikeudet ovat lähinnä seremonialliset, joten todellista valtaa käyttää pääministeri. Hallitusta, hallintoa ja kuningasperhettä ei Malesiassa saa arvostella. 
  • Siirtomaavallan aikaan Malesian on ollut portugalilaisten, hollantilaisten ja viimeiseksi britannialaisten vallan alla. Itsenäisyyden maa saavutti vuonna 1957. 
  • Malesia sijaitsee hieman päiväntasaajalta pohjoiseen. Siellä on aina lämmin tai kuuma, yli 20-30 astetta. Alle 15 asteen lämpötila ei laske juuri koskaan. 
  • Malesia ei sijaitse pelkästään niemimaalla, vaan osa siitä sijaitsee Borneon saaren pohjoisosassa.

Katso 10 syytä, miksi matkustaa Kaakkois-Aasiaan.

Malesian kulttuuri

Malesiassa on useita erilaisia kulttuureita johtuen väestön monista eri etnisistä taustoista. Suurin väestöryhmä on malaijit. Heidän lisäkseen maassa asuu kiinalais- ja intialaistaustaisia malesialaisia. Lisäksi on vielä muitakin pienempiä vähemmistöjä. 

Malesia on muslimimaa. Siksi sharia-lakia sovelletaan islaminuskoisiin. Rukouskutsut kaikuvat päivittäin viidesti moskeijoista. Länsimaisen pukeutumisen lisäksi maassa pukeudutaan edelleen perinteisiin asuihin. 

Malesiassa on todella kuuma, joten rento pukeutuminen on kaupungeissa ja ostoskeskuksissa mahdollista. Paikalliset käyttävät avonaisia sandaaleita lähes koko ajan. Lämmintä vaatetta kannattaa olla mukana, jos menee julkisiin sisätiloihin tai liikennevälineisiin, sillä niissä ilmastointi on usein hyytävän kylmällä. 

Pyhiin paikkoihin mentäessä polvien ja hartioiden on syytä olla peitettyinä. Naisten kannattaa kiinnittää huomiota säädylliseen pukeutumiseen julkisilla paikoilla ja varsinkin moskeijoiden läheisyydessä. Liian paljastava pukeutuminen voi vetää puoleensa ahdistelijoita tai loukata paikallisia esimerkiksi moskeijoiden läheisyydessä. 

Malesian ruokakulttuuri

Eri etnisistä väestöryhmistä johtuen Malesiassa on tarjolla monenlaista ruokaa Aasian eri suunnilta. Malesian ruokakulttuuri ei silti ole valloittanut maailmaa samaan tapaan kuin vaikkapa naapurimaa Thaimaan keittiön antimet. Malesialainen ruoka on usein mausteista ja tulista, mutta ei aivan yhtä lailla kuin Thaimaassa. 

Malesialaiset saattavat syödä riisiä kolmasti päivässä, aamulla, päivällä ja illalla. Tavanomainen malesialainen ruokalaji on nasi goreng eli paistettu riisi lisäkkeineen. Se ei pidemmän päälle matkailijalle maistu, joten kannattaa kokeilla muita vaihtoehtoja. Malesiassa kannattaa ehdottomasti syödä myös kiinalaista ja intialaista ruokaa. 

Koska Malesia on muslimimaa, porsasta ei usein ole saatavilla. Liharuoista tavallisinta on kana. Myös nautaa ja lammasta on saatavilla. Alkoholia ei ole saatavilla kaikista ravintoloista eikä kaupoista. Alkoholi on moniin muihin Kaakkois-Aasian maihin verrattuna kallista 

Malesiassa ei ole tapana tipata tarjoilijoita, eikä siellä palvelukulttuuri olekaan oikein mistään kotoisin. Ruoat kannetaan pöytään sekaisin kertomatta, mikä annos on kenenkin.  

Malesiassa ruoka syödään usein ilman veistä pitäen lusikkaa oikeassa kädessä ja haarukkaa vasemmassa. Ruoka viedään suuhun lusikalla, ei koskaan haarukalla. Kiinalaista ruokaa syödään usein luonnollisesti tikuilla, mutta malesialaiset suosivat myös perinteistä sormin syömistä. Tällöin käytetään vain oikeaa kättä, sillä vasen käsi on ns. “likainen käsi”. Sitä siis käytetään puhdistautumiseen vessa-asioinnin yhteydessä.

Malesian tapakulttuuri

Koska vasen käsi on likainen käsi, on epäkunnioittavaa ojentaa tai ottaa sillä vastaan mitään. Malesiassa siis käytetään oikeaa kättä otettaessa tai annettaessa jotakin. Usein samalla kosketetaan vasemmalla kädellä oikean käden kyynärpäätä, koska se osoittaa kunnioitusta. Malesiassa voi myös antaa tai ottaa molemmin käsin. 

Malesiassa ei ole suotavaa osoitella ketään etusormella, sillä sitä pidetään epäkohteliaana ja jopa aggressiivisena käytöksenä. Osoittaminen tapahtuu usein peukaloa käyttäen. Älä osoita ketään kohti jalkapohjallasi. Älä myöskään kosketa kenenkään päätä.

Julkisilla paikoilla hellyydenosoituksia kannattaa välttää, vaikka kyse olisi vain käsi kädessä kävelemisestä, halauksesta tai suukosta. Homoseksuaalisuus on laitonta Malesiassa, joten samaa sukupuolta olevien parien on oltava julkisilla paikoilla erityisen tarkkoina käytöksestään toisiaan kohtaan.

Tervehtiminen

Kättely Malesiassa ei sisällä yleensä voimakasta kädenpuristusta, johon olemme esimerkiksi Suomessa tottuneet. Kättelyn jälkeen malesialaiset koskettavat usein sydäntään. Se tarkoittaa, että “tervehdin sinua täydestä sydämestäni”. Muslimimiehet eivät kaikissa yhteisöissä suostu tervehtimään naisia kättelemällä. Muutenkin naisten asema on muslimiyhteiskunnissa usein heikompi kuin miesten. 

Jos sinulle annetaan käyntikortti Malesiassa, ota se vastaan molemmin käsin, ja lue sitä hetki kiinnostuneena ennen sen laittamista pois. Näin osoitat kunnioitusta. Älä kuitenkaan tunge käyntikorttia takataskuun tai lompakkoon, jos säilytät sitä takataskussa.

Aikakäsitys Malesiassa on melko liukuva. On normaalia saapua myöhässä tapaamisiin. Maassa monet yksinkertaisiltakin vaikuttavat asiat sisältävät paljon byrokratiaa. Tästä syystä asioiden tapahtumista saa joskus odottaa pitkään. Paperit saattavat maata jonkun pöydällä, tai sitten niitä kiikutetaan ympäriinsä leimojen ja hyväksyntöjen takia.

Säilytä kasvosi – ja anna muiden säilyttää omansa

Kasvojen pelastaminen on Malesiassa, kuten monissa muissakin Aasian maissa, tärkeää. Maassa pyritään välttämään häpeän aiheuttamista muille. Siksi negatiivisia asioita ei usein sanota suoraan tai äänen tasoa ei koroteta kieltäytymisen merkiksi. Jos malesialainen nolostuu, hän saattaa nauraa peittääkseen sen. 

Jos majapaikassa, ravintolassa tai palveluissa on jotain vikaa, esitä valituksesi tavallisella äänellä osoittamatta kiihtyneisyyttä tai muita negatiivisia tunteita. Suomalaiseen suoruuteen tottuneena tajusin joskus käyttäytyväni aivan liian suorasukaisesti, ja ilmaisin tunteeni ja ajatukseni selkeästi, mikä ei ole hyvä asia Malesiassa.

Malesiassa ei usein sanota ei suoraan, vaan kieltäytyminen esitetään epäsuorasti vihjaillen. Silloin saatetaan sanoa esimerkiksi, “minä yritän” tai “katson, mitä voin tehdä asialle”. Jos siis kuulet tällaisen vastauksen, koeta selvittää kiertoteitä, onko asia sellainen, että se ei tule onnistumaan tai tapahtumaan. Tällä tavoin pyritään pelastamaan kasvot. 

Malesialaiset saattavat pitää pienen tuumaustauon ennen vastaamista kysymyksiin. Tämän on tarkoitus osoittaa, että kysymystä on ajateltu ja vastausta pohdittu huolella. Siksi länsimainen tapa pyrkiä vastaamaan mahdollisimman nopeasti saattaa vaikuttaa heistä epäystävälliseltä. 

Henkilökohtaiset kysymykset on asia, johon Aasiassa saa totutella. Monet ihmiset ovat tulleet Malesiassa esimerkiksi kysymään suoraan, paljonko te maksatte vuokraa asunnostanne tai tiedustelleet upouusien pelikenkieni hintaa. Aivan normaalia on tiedustella ikää tai palkkaa suoraan, kun taas esimerkiksi Suomessa moisia kysymyksiä ventovieraalle pidetään tungettelevina.

Toimi näin Malesiassa

  • Hymyile ihmisiä tervehtiessäsi
  • Pukeudu asianmukaisesti, tilanteeseen ja alueeseen sopivasti kunnioittaen paikallisia tapoja
  • Peitä uskonnollisissa paikoissa polvet ja hartiat
  • Puhuttele paikallisia tittelillä (Mr. / Mrs. / Miss) ja sukunimellä
  • Kättele malesialaisia miehiä tervehtiessä
  • Pysy rauhallisena ja ystävällisenä kohottamatta ääntäsi, vaikka olisit tuohtunut
  • Käytä oikeaa kättä ottamiseen, antamiseen ja syömiseen
  • Ota kengät ja hattu pois, kun menet malesialaiseen kotiin, temppeliin tai moskeijaan
  • Nouse seisomaan, jos munkkeja tai nunnia saapuu
  • Kysy neuvoa, jos et tiedä, miten pitää käyttäytyä jossain tilanteessa
Langkawi cable car
Langkawin saarella pääsee cable carilla yläilmoihin näköalapaikalle ihastelemaan maisemia.

Vältä näitä Malesiassa

  • Älä puhu Malesian etnisten ryhmien välisistä kiistoista tai politiikasta
  • Älä kritisoi maan hallintoa tai kuningasperhettä
  • Älä näytä vihaa tai turhautumista, älä nolaa paikallisia
  • Älä osoita hellyyttä, esimerkiksi pidä kädestä, halaa tai suutele, julkisilla paikoilla
  • Älä yritä kätellä paikallisia naisia, elleivät he ensin ojenna kättään kättelyä varten
  • Älä kosketa kenenkään päätä
  • Älä nosta jalkoja pöydälle ja kohdista jalkapohjia ketään kohden
  • Älä kosketa munkkia tai anna hänelle mitään, jos olet nainen
  • Älä osoita ketään tai mitään pelkällä etusormella
  • Älä ota aurinkoa yläosattomissa, äläkä lähde pelkässä uima-asussa pois rannalta
  • Älä pidä hallussa huumeita, sillä siitä voidaan tuomita kuolemaan tai vankilaan kymmeniksi vuosiksi

Lue opiskelukokemuksistani Malesiassa, jos haluat tietää lisää maan kulttuurista ja tavoista sekä elämisestä siellä.

Sijainen avautui, ettei ole moisia opiskelijoita ennen nähnyt. Teki mieli vastata, että enpä ole moista yliopistoa ennen nähnyt.

Ylla oleva lainaus on kyseisestä tekstistä. Katso yllä olevasta linkistä, mistä oli kyse. Jutusta saat käsityksen, millaista oli opiskella malesialaisessa yliopistossa!

Jätä kommentti, jos sinulla on kokemuksia elämisestä erilaisessa kulttuurissa tai jos olet tehnyt jonkun etikettivirheen ulkomailla!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 comments