Singapore oli yksi kohde vuoden 2012 reissulla Kaakkois-Aasiaan. Ensimmäinen fiilikseni sinne Malesiasta saavuttuani oli suru. Harmittelin, miksi en tullut Singaporeen vaihtoon. Paikka vaikutti siltä, että olisin sopeutunut loistavasti.
Singaporessa lämpötilasta pitää huolen se seikka, että maa sijaitsee vain hieman päiväntasaajan pohjoispuolella. Trooppisella alueella ei juuri vuodenaikojen vaihteluita havaita. Lämpötila ei käytännössä juuri koskaan laske alle 20 asteen. Sadetta sen sijaan Singaporessa saa niskaansa keskimäärin melkein joka toinen päivä vuodessa.
Lue lisää: 10 syytä matkustaa Kaakkois-Aasiaan
Singapore matkakohteena
Singapore sijaitsee Malakan eteläkärjessä olevilla saarilla. Lähes kaikki maan 5,5 miljoonasta asukkaasta asuvat sen pääsaarella. Kyseessä on yksi maailman tiheimmin asutuista kaupungeista.
Kaupunkivaltio on jotain aivan muuta kuin muut Kaakkois-Aasian maat. Se on futuristinen, siisti ja erittäin varakas. Toista vastaavaa paikkaa ei maailmassa liene. Länsimaalaisuudestaan huolimatta se tarjoaa sekoituksen malesialaista, intialaista, arabialaista ja kiinalaista kulttuuria.
Suurin osa asukkaista on tullut Singaporeen siirtotyöläisiksi. Englannilla pärjää kaupungissa loistavasti, sillä sitä puhuvat lähes kaikki. Tosin paikallisten puhuma “singlish” on tottumattoman korvaan haastava ymmärtää. Siinä kun sekoittuu englanti ja Aasian kielet.
Singaporea kutsutaan Leijonakaupungiksi (The Lion City), sillä maan nimi tulee malaijin sanasta singa, leijona ja sanskritin sanasta pura, kaupunki. Leijonia ei alueella tiettävästi ole ikinä luonnonvaraisena asustanut. 1300-luvun legendan mukaan prinssi Sang Nila Utama uskoi sellaisen metsästysreissullaan nähneensä. Leijonaa pidettiin hyvänä enteenä, joten paikalle kannatti rakentaa kaupunki.
Modernin Singaporen perusti vuonna 1819 Sir Stamford Raffles Brittiläisen imperiumin asemapaikaksi. Maa oli Britannian siirtomaana 1800-luvun alkupuolelta toiseen maailmansotaan saakka, jolloin Japani miehitti sen.
1960-luvulla maa oli pari vuotta osana Malesiaa, mutta itsenäistyi siitä vuonna 1965. Singaporesta kehittyi Kaakkois-Aasian vaurain valtio sen merkittävän sijainnin vuoksi satama- ja kauppapaikkana. Myös pankkiliiketoiminta on merkittävä on yrityssektoria.
Singaporen hintataso
Singaporeen muualta Aasiasta saapuessa majoituksen hinta tuntuu aivan törkeän kalliilta. Vaatimattomasta omasta huoneesta voi joutua maksamaan 50 euroa. Edullista majoitus etsivän on suunnattava hostelliin jaettuun dormimajoitukseen, joista punkan saa alle 15 eurolla.
Sleepy Sam’s Backpacker Hostellin totesin hyväksi valinnaksi reppureissajalle. Se sijaitsee Bussorah Streetillä lähellä Sultan moskeijaa. Jos etsii backpacker -tunnelmaa, niin se on hyvä paikka. Henkilökunta on erittäin ystävällistä. Sijaintikin on hyvä. Vajaassa kymmenessä minuutissa kävelee Bugisin MRT-asemalla. Vain vähän pidempi matka on Golden Mile Complexiin, josta Malesian bussit liikennöivät. Bugis Junction -ostoskeskus sijaitsee myös lähellä.
Singaporesta löytyy edullista ruokaa katuruokapaikoista (hawker center), joissa paikalliset ruokailevat. Ruoka-annoksen voi saada alle viidellä eurolla, halvimmillaan parilla paikallisella dollarilla. Kojut oli merkitty hygieniatason mukaan A:sta D:hen. A on paras paikka hygienialtaan, mutta sanotaan, että B on kaikista paras, koska niissä ei keskitytä liikaa hygieniaan ruoan laadun kustannuksella.
Intialaista ruokaa nauttimaan suuntasin mausteilta tuoksuvaan Little Indiaan, jonka ruokakojuista kannattaa käydä syömässä. Alueeseen kannattaa muutoinkin tutustua. Paikka on Intia pienoiskoossa. Iltasella kadut olivat täynnä intialaisia miekkosia, jotka norkoilivat kadunkulmissa. Naiset loistivat poissaolollaan alueella.
Toinen alue, jossa myös ruokatarjontaan kannattaa tutustua, on China Town. Siellä sijaitsee mm. Sri Mariammanin temppeli ja Buddha Tooth Relic Temple, jossa säilytetään Buddhan hammasta. Alueella on myös paljon edullista turistikrääsää myynnissä.
Alkoholi on Singaporessa kallista. Pienellä budjetilla, mutta suurella janolla varustetun kannattaa tarkkailla happy hour -tarjouksia! Sen sijaan jos kurkku ei vaadi kostukkeeksi miestä väkevämpää, voi rahaa ja luontoa säästää juomalla hanavettä. Vesijohtovesi on siis juomakelpoista, joten oman pullon täyttäminen kannattaa. Kuumuudessa vettä pitääkin siemailla paljon.
Singaporessa liikkuminen on edullista ja kätevää MRT:llä (Mass Rapid Transit). Lipun hinta riippuu siitä, minne on matkalla. Yleensä matka maksaa noin 2-3 euroa. Paljon kiertelevän kannattaa satsata Singapore Tourist Passiin, joka antaa rajattoman määrän matkoja tietyllä aikavälillä. Kolmen päivän passi maksaa noin 15 euroa, joten sen hinnan saa äkkiä kulmaan julkisia käyttämällä.
Singaporen nähtävyydet
Little Indian ja China Townin alueiden vastapainoksi Singaporesta löytyy kaupungin keskusta, Orchard Roadin alue, joka on täynnä suuria kauppakeskuksia vieri vieressä. Vaikka varaa ei olisi luksusliikkeistä mitään ostaa, kannattaa käydä alueen loistoa ihmettelemässä. Toinen alue, jossa kannattaa kierrellä katselemassa, on Marina Bay. Siellä sijaitsee kuuluisa Marina Bay Sands -hotelli, kasino ja tietenkin kalliita ostoskeskuksia.
Marina Baylta ei ole pitkäkään matka Singapore-joen varrelle, jossa kannattaa käydä kävelemässä. Alueella sijaitsee museoita ja patsaita, kuten vettä syöksevä leijona, Merlion-patsas. Joen rannassa on myös lukuisia ravintoloita ja baareja.
Sentosan saari on myös ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Jos sinne haluaa mennä hieman erikoisemmalla tavalla, niin valinta on cable car. Se on tosin hieman hintava ratkaisu. Halvemmalla pääsee ottamalla metron HarbourFrontiin ja vaihtamalla siellä monorailiin. Saarelle voi myös kävellä 600 metriä pitkää siltaa pitkin.
Sentosa on keinotekoinen saari hienoine rantoineen, mutta uimista meressä ei suositella. Varsinaiselle rantalomalle ei Singaporeen siis kannata lähteä. Sentosan alueella on monenmoista näkemistä ja tekemistä, varsinkin lapsille. Saarella sijaitsee esimerkiksi Universal Studios ja Underwater World.
Singaporessa kehuttuja nähtävyyksiä ovat myös sen eläintarha ja erityisesti yösafari. Pieneen maahan on saatu mahtumaan monenmoista elämystä. Siellä saa helposti kulumaan enemmän aikaa kuin niin pienessä valtiossa on suunnitellut käyttävänsä.
Kannattaako Singaporessa vierailla?
Singapore on yksi Aasian rikkaimmista, siisteimmistä, turvallisimmista, helpoimmista ja vähiten korruptoituneimmista maista. Singaporeen tutustuminen on kätevää aivan omatoimisesti. Erikoiset lait ja säännöt kannattaa tiedostaa ja noudattaa niitä. Esimerkiksi sylkeminen ja purukumin syöminen ovat kiellettyjä. Huumeet vievät Singaporessa suoraan vankilaan.
Paratiisin kääntöpuolena on demokratian ja sananvapauden puuttuminen, mikä yllättää noin länsimaiselta vaikuttavassa valtiossa. Toisaalta asukkaat saavat nauttia vauraudesta ja hyvästä järjestyksestä.
Singapore on ehdottomasti omalla “Tänne palaan vielä” -listallani. Singaporea voisi kutsua Kaakkois-Aasian helmeksi, tosin se on erittäin kallis, mutta helmet ovat.
Parhaita juttuja Singaporessa
- Sentosan saari rantoineen ja turistikohteineen
- China Townissa vaeltelu
- Little Indiassa (Tekka Centre) syöminen
- Marina Bayn rakennusten ihaileminen
- Orchard Roadin luksusliikkeiden ihmetteleminen
Seuraa Maapalloilijaa Instagramissa!
Ei ole Singaporessakaan tullut muuten käytyä kuin lentokentällä konetta vaihtamassa, useampaankin kertaan. Eniten minua kiinnostaisi nähdä Gardens by the Bay, sen verran erikoiselta kohde näyttää. Eläintarhat eivät yleisesti kiinnosta, mutta Singaporen eläintarhaa tunnutaan yleensä kehuttavan, ehkä siellä siis voisi käydä.
Tulin ekaa kertaa lukemaan tätä blogia ja innostuin heti läpikäymään jokaisen Aasian matkakirjoituksen!
Tosi kiva kuulla yksityiskohtaisesti eri maista ja paikoista, joista ei välttämättä ole kuullutkaan. En esimerkiksi myöskään tiennyt, että Malesia on muslimivaltio.
Odotan innolla Aasian reissailua ensi vuonna, kun nyt saa jo hieman esimakua siitä, missä kannattaa ainakin käydä visiitillä! Kiitos siitä 🙂
Kiitos Sandra 🙂