MaapalloilijaMatkablogi - palloilua ympäri maailman

Trinidadin nähtävyydet – Koe Kuuban siirtomaa-ajan henki

Toisena kohteena Kuuban matkallamme oli paljon ylistetty Trinidad. Paikkaa ei ole kehuttu turhaan! Se on todella kaunis ja kuvauksellinen. Ei ole ihme, että se on UNESCOn maailmanperintökohde! Millaisia olivatkaan siirtomaa-ajan kaupungin Trinidadin nähtävyydet?

Tänä päivänä Trinidadissa on paljon turisteja ja siistejä ravintoloita, kun taas ennen 1500-luvulla perustettu kaupunki oli tunnettu sokerintuotannostaan.

1700-1800-luvuilla se oli maailman sokeripääkaupunki. Aikoinaan alueella oli yli 50 sokerintuotantolaitosta ja 30 tuhatta orjaa töissä! Nykyään se on yksi Karibian parhaiten säilyneitä siirtomaa-ajan kaupunkeja.

Trinidadin värikäs kaupunki, josta turistit nyt nauttivat, on orjien verellä maalattu.

Trinidad Kuuba
Trinidad on värikäs ja kiehtova kohde Kuubassa.

Majoitus Trinidadissa

Saavuimme Trinidadiin taksilla Havannasta. Matka kesti 4-5 tuntia, josta alkumatka oli isoa moottoritietä ja loppumatka pienempää tietä. Tiet olivat ihan kohtalaisessa kunnossa, vaikka vaaroja aiheuttivat kuopat, ja tiellä olevat eläimet ja hevoskärryt.

Trinidadissa majoituimme Casa el Tulipaniin, jonka omistaja on hollantilainen nainen yhdessä kuubalaisen miehensä kanssa, joten heidän kanssaan on helppo asioida englanniksi.

Tässä casassa sai oman huoneiston ja terassin asunnon yläkerrasta omalla sisäänkäynnillä. Omistajat asuivat alakerrassa. Aamiainen tarjoiltiin viihtyisälle terassille.

Tässäkään casassa ei hiljaisuudesta saanut nauttia, kun ajoneuvot, ihmiset ja eläimet pitivät ääntä myöhäiseen yöhön ja varhaisesta aamusta alkaen.

Sänky oli yli 190 senttiselle kymmenisen senttiä liian lyhyt, mutta muuten huoneisto oli mukava. Kävelymatkaa Trinidadin keskustaan kertyi noin kymmenen minuuttia.

Lisätietoa matkustamisesta ja majoituksista Kuubassa löytyy toisesta kirjoituksesta.

Trinidadin nähtävyydet

Kolonialismia henkivä Trinidad on itsessään tärkein nähtävyys. Trinidadin keskusta keskittyy hyvin säilyneen Plaza Mayorin ympärille, joka on Trinidadin keskusaukio. Aukion läheisyydessä on muutamia museoita, joissa vierailimme.

Museo Nacional de Lucha Contra Bandidos on helposti havaittava maamerkki kaupungissa sen keltaisen kellotornin johdosta. Museo kertoo tarinaa vuoden 1959 vastavallankumouksellisista, “bandiiteista”, ja miten heitä vastaan taisteltiin. Tornista pääsee katsomaan kaupunkia yläpuolelta. Toinen museo, Museo Historico Municipal, kertoo kaupungin ja alueen historiasta.

trinidad nähtävyydet

Sokerintuotantohistoria Trinidadissa

Valley de los Ingenios eli laakso, jossa sokeria tuotettiin, sijaitsee lyhyen ajomatkan päässä Trinidadista. Sinne pääsee tutustumaan opastetuilla retkillä tai taksilla.

Valley de los Ingenios

Yleiskuvan laaksosta saa kiipeämällä 45 metriä korkeaan Torre de Manaca Iznaga -vartiotorniin, josta pystyi tarkkailemaan isoa osaa laaksosta. Torni on rakennettu jo vuonna 1816 ja sinne kiipeäminen ja alastulo vaatii jyrkissä portaissa vaatii hieman ponnistelua.

Arvellaan, että tornissa aiemmin sijainnut kello olisi ilmoittanut orjille aamuisin, milloin työpäivä alkaa, ja iltaisin soinut työpäivän loppumisen merkiksi. Kellon soitto saattoi myös viestittää rukousajoista, tulipaloista tai orjien karkaamisesta. Korkean tornin tarkoitus oli viestittää orjille isäntien vallasta ja arvo-asemasta plantaasilla ja yhteiskunnassa.

Trinidadin nähtävyydet
Näkymät vartiotornista laaksoon ja plantaaseille.

Nykyään lähes kaikki sokerintuotantolaitokset alueella ovat lakkautettuja ja raunioina. Kuuba säilyi maailman ykkössokerintuottajana vielä 1960-luvulle asti, ja sokerista vientiin meni 90% tuotannosta.

Kuuban vallankumouksen jälkeen Fidel Castron hallinto yritti vähentää maan riippuvuutta sokerin tuotannosta, mutta taloudelliset reformit epäonnistuivat surkeasti.

Ihmisten sijoittelu uusiin työtehtäviin aiheutti työvoimapulan sokeriplantaaseilla sadonkorjuun aikaan. Yhdysvaltojen asettama kauppasaarto taas esti teknologian ja varaosien hankkimisen. Kun sokerin vienti Yhdysvaltoihin loppui, Kuuba suuntasi vientiään Neuvostoliittoon, mikä taas johti lisääntyneisiin rahtikuluihin, ja riippuvuuteen kommunistimaasta.

Vierailimme yhdellä raunioituneella sokerintuotantolaitoksella, jossa paikallinen opas kertoi meille sokerinvalmistustekniikasta. Yllättävän hyvin ymmärsimme selostusta, vaikka opas puhuikin espanjan ja englannin sekoitusta, ja me emme puhu espanjaa.

Trinidadiin tutustumiseen voi lisäksi yhdistää rantakäynnin Playa Anconissa. Noin 15 kilometrin matkan voi kulkea pari kertaa päivässä menevällä bussilla tai taksilla noin 5-8CUC hintaan.

Lisää Trinidadin fiiliksiä löytyy YouTube-videoltani!

Lue lisää aiheesta Kuuban ja Trinidadin nähtävyydet.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 comments