Autoilu Albaniassa oli hieman jännittävää. Pieniä yllätyksiä ja vähän tiukempiakin tilanteita sattui matkan varrella. Miten onnistuivatkaan parin vuoden takainen road trip ja autonvuokraus Albaniassa? Millaisia kuumottavia hetkiä sattui matkan varrella? Lue tästä kokemukseni ja hyvät vinkit onnistuneeseen autoiluun Albaniassa!
Juttu koskee alunperin vuoden 2018 reissua, mutta sitä on päivitetty vuoden 2024 uusilla kokemuksilla. Nyt voin sanoa ajaneeni Albanian päästä toiseen eli Sarandasta aivan pohjoisen vuorille ja rajanylityspaikalle saakka, ja myös maan läpi sen keskikohdilta.
Aika paljon kyllä jännitti hypätä rattiin, koska olin lukenut myös varoittavia sanoja, kuinka paikalliset kaahaavat hullun lailla, ja teissä on enemmän kuoppia kuin tasaista. Kaikki meni lopulta todella hyvin, eikä mitään vahinkoja ja suurempia vaaratilanteita syntynyt. Siksi voin suositella tekemään road tripin Albaniassa!
Auton vuokraaminen Albaniassa
Kaikki eivät suosittele auton vuokraamista Albaniassa. Me kuitenkin päädyimme rohkeasti siihen ratkaisuun. Minulla ei ennestään ollut lainkaan kokemusta ulkomailla autoilemisesta.
Vuokrauspisteemme ja auton palautuspiste olivat meillä molemmat sama paikka, Sarande Etelä-Albaniassa. Autonvuokraus Albaniassa voi poiketa hieman totutuista kuvioista kehittyneemmissä maissa.
Autoilun hinta Albaniassa
Sarandessa on paljon autonvuokrausfirmoja, mutta kansainväliset yhtiöt puuttuvat. Auton vuokraaminen viideksi päiväksi maksoi 190 euroa paikalliselta firmalta. Sillä hinnalla sai alleen vuoden 2003 Audi A2:n 1,4 litraisella koneella. Auto oli ihan kohtalaisen hyvässä kunnossa, vaikka naarmua ja pientä lommoa oli puolella jos toisella.
Bensoihin reitillä Saranda – Vlore – Berat – Durres – Tirana – Vlore – Saranda meni 80 euroa. Ajettu matka oli vain noin noin 700 kilometrillä. Autoilu on siis erittäin kuluttavaa mutkaisilla teillä.
Polttoaine ei ole erityisen edullista. Se oli vain hieman halvempaa kuin Suomessa oli tuolloin vuonna 2018 reilut 1,40 euroa litralta (vuonna 2024 bensan hinta oli noin 1,80€/l).
Autoilu Albaniassa
Lyhyistä välimatkoista huolimatta ajaminen on aikaa ja bensaa kuluttavaa. Tiet ovat mutkaisia, kapeita ja osittain heikossa kunnossa. Lisäksi pitää varoa mm. tielle hyppeleviä vuohia.
Itse tietenkin ajelin hyvin rauhallisesti, mutta paikalliset ohittelivat surutta mutkaisilla teillä. Suurempia vaaratilanteita ei silti syntynyt. Jyrkänteillä on useimmiten myös suojakaiteet, mutta varovaisuus ei ole pahitteeksi Albanian liikenteessä!
Albanian rivieralla autoillessa sai nauttia komeista maisemista. Niitä pysähdyttiinkin useasti ihailemaan. Kuumina päivänä on myös mukava pysähtyä rannalle uimaan. Kyliä, ravintoloita ja bensa-asemia löytyy matkan varrelta sopivin välimatkoin.
Jännityksen hetket Albanian road tripilla
Ensimmäinen mielenkiintoinen tilanne kohdattiin Albanian rivieran kapealla tiellä erään pienen kylän kohdalla, kun kahden ison ajoneuvon piti päästä kohtaamaan toisensa. Liikenne eteni pitkään hyvin hitaasti, kun kuorma-autot ohittivat toisensa vain pienen marginaalin turvin. Tästä sumasta kuitenkin selvittiin.
Kiertotiet ovat Albaniassa harvassa, sillä käytännössä yksi tie kiemurtelee rivieraa eli rannikkoa pitkin. Tie menee pikkukylien läpi, eikä vaihtoehtoisia reittejä ole.
Rattia sai kääntää matkan aikana, sillä tiet ovat todella mutkikkaat. Jännittävä hetki oli, kun tajusin, että edessämme avautuvaa isoa vuorta ei voisi ohittaa tai kiertää, vaan tie veisi sen yli. Tie mutkitteli vuoren rinnettä ylös hitaasti etenevässä letkassa neulansilmästä toiseen. Olisi ollut paha paikka, jos auto olisi hyytynyt siihen mäkeen.
Pahempia ruuhkia ei matkan varrella eteemme sattunut. Paitsi Tiranaan saapuessa, kun osuimme monikaistaiseen liikenneympyrään. Autoja tuli joka suunnasta rinta rinnan torvia soittaen. Päätin poistua mahdollisimman varovasti ensimmäisestä liittymästä pois, ja ilman kolhuja vältyttiin tuostakin tilanteesta. Sen jälkeen saimme vähän ihmetellä karttaa ja reittejä, että osasimme hotellille.
Beratissa pääsin testaamaan peruutustaitojani. Yön aikana hotellille vievä kuja oli täyttynyt autoista, eikä parkkipaikalla kääntyminen ollut enää mahdollista. Peruuttelinkin sitten aika pitkän matkan ahtaalla kujalla, jotta auton nokka saatiin isommalla kadulla käännettyä kohti menosuuntaa.
Mieleen jäi myös nopeasti noussut kovat myrsky Orikumissa, jossa majoituimme yhden yön paluumatkalla. Olimme juuri ajamassa kylän kaupasta hotellille, kun rantakadulla alkoi sataa kaatamalla, ja kova tuuli paiskoi kaikki rantavarjot ja muun irtaimen pitkin poikin.
Yksi varjo lensi ja osui autoomme, mutta onneksi siitä ei jäänyt jälkeä. Istuimmekin sitten jonkin aikaa autossa hotellin pihassa paossa ukkosmyrskyä, kun hotellista lähti sähköt. Onneksi olimme juuri ostaneet kaupasta sipsiä ja kylmää olutta.
Kokemuksia autoilusta Albaniassa
Autoilu Albaniassa on sikäli kätevää, että kovin helposti ei eksy, vaikka käyttäisi vain tienviittoja apuna. Autoilimme siis ilman navigaattoria tai kännykkään ladattuja karttoja vain Lonely Planetin kartta apunamme. Teitä ja risteyksiä ei liiaksi ole ainakaan rivieralla autoillessa, joten harhaan ajamisen mahdollisuudet ovat pienet.
Parasta autoillessa on vapaus pysähtyä, kun siltä tuntuu. Lähes koko rivieran tie on maisemareittiä vuorten ja turkoosina hohtavan meren välissä.
Autoillessa pääsimme tutustumaan mm. Beratiin ja Durresiin, sekä pääkaupunkiin Tiranaan. Vilvoittelimme meressä useammassakin paikassa. Pysähdyimme myös katsomaan Porto Palermon linnaa. Maaseudulla ajellessa taas näki sitä aitoa Albaniaa hevoskärryineen ja vesimeloniviljelyksineen.
Kiirettä ei kannata pitää, ja matkaan kannattaa varata aikaa reilusti enemmän kuin karttasovellukset kertovat. Esimerkiksi Sarandesta Beratiin ajoimme seitsemän tuntia pysähdyksineen, vaikka matka on vain 200 kilometriä!
Jos on kokenut ja vähästä hätkähtämätön ratinvääntäjä, niin Albanian rento ajokulttuuri voi sopia sinulle. Silloin suosittelen autoilua Albaniassa. Jos taas on vähän epävarmempi kuski, joka stressaa liikenteessä, on parempi pysyä kartturin paikalla.
Autoilu vaatii aikaa ja hieman hermoja, mutta jos näitä löytyy, niin autoilu Albaniassa on elämyksiä mahdollistava nautinto.
Tien kunnon huomioiminen ja jatkuvasti valppaana oleminen autoillessa on tärkeää, sillä aina voi olla tiessä tai seuraavan mutkan takana joku yllätys odottamassa.
Suosittelen pudottamaan auton omavastuun nollaan, ja selvittämään etukäteen, miten matka jatkuu, jos sattuu rengasrikko.
Lisää autoilukokemuksia Albaniassa ja Balkanilla
Blogiteksti päivittyy heinäkuussa 2024, sillä vuokrasimme auton Balkanin roadtrippiä varten. Ajoimme myös osittain Albanian halki.
Matkaan lähdimme Ohridjärven eteläosasta Pohjois-Makedonian puolelta. Majoituksemme oli rajan lähellä, joten aamulla pääsimme 20 minuutissa lähdöstä rajasta yli Albanian puolelle, sillä rajalle ei ollut lainkaan ruuhkia. Albaniaan autoa tuotaessa on muistetteva varmistaa vuokrafirmasta, että auton saa viedä Albaniaan. Se pitää lukea vuokrauspapereissa ja papereista pitää löytyä green card eli ulkomailla ajamisen kattava vakuutus.
Matkanteko Albaniassa oli todella hidasta. Jo ensimmäisen kylän läpi matelimme ruuhkissa. Jossain kohtaa oli todella pitkä pätkä tietöitä ja juutuimme pitkähköksi aikaa savuttavan ja hitaan pakun taakse.
Seuraavat, vielä pahemmat ruuhkat olivat Elbasanin kaupungin kohdalla, jossa liikenneympyrissä ja risteyksissä ajettiin vähän miten sattuu. Kaikista pahimmat ruuhkat olivat kuitenkin pääkaupunki Tiranaa ohitettaessa. Vaikka tie oli monikaistainen, ruuhka mateli hitaasti.
Jossain kohtaa Tiranan jälkeen, pohjoiseen päin ajettaessa meidät ohjattiin isolta tieltä pienelle hiekkaiselle kiertotielle, jota ajettiin jonkin matkaa. Syy ei oikein selvinnyt. Ja takaisin isolle tielle palatessa oli jonkinlainen porttiviritelmä, jolla ei ilmeisesti silläkään ollut mitään virkaa.
Eli vaikka Google Maps näytti reitin kulkevan isoja teitä pitkin, todellinen keskinopeus oli noin 40 km/h, vaikka Elbasanista Tiranaan pääsi ajamaan muutaman kymmentä kilometriä ihan kunnon moottoritietä. Matkanteko on siis todella hidasta, vaikka tiet ovatkin kohtuullisessa kunnossa.
Autolla Thethiin
Pohjoisessa Albaniassa lähdimme ajamaan Koplikista Thethiin päin, jolloin tie muuttui niin kapeaksi, että rekkaa ei mahtunut kohtaamaan, ja henkilöautonkin juuri ja juuri.
Tien SH21 viimeinen osuus vuoren yli Bogesta Thethiin on hyvin päällystetty ja turvakaiteellinen, mutta erittäin mutkitteleva ja kapeahko, jolloin muiden autojen kohtaaminen pakottaa hidastamaan tai jopa pysäyttämään tien sivuun. Kun neulansilmämutkassa tuli rekka vastaan, ei auttanut muu kuin peruutella hieman.
Tällä välillä keskinopeus oli vain noin 30 km/h, kun ajoi toivoen, että vasen sivupeili ei lähde tai oikean puolen renkaat putoa pois päällystetyltä tieltä johonkin kuoppaan. Melkeinpä se vasen peili kannattaa varmuuden vuoksi kääntää pois sojottamasta.
Autonvuokraajan muistilista Albaniaan
Näiden kymmenen vinkin avulla road trip ja autonvuokraus Albaniassa onnistuvat!
- Varaudu maksamaan vuokraus käteisellä
- Tutustu vuokrauksen sopimusehtoihin
- Pudota omavastuu nollaan, mikäli mahdollista
- Tarkasta ja kuvaa auto huolella ennen kuin lähdet ajelemaan
- Sovi tarkasti, milloin ja mihin auto palautetaan
- Ota yhteystiedot ylös, johon voit olla yhteydessä ongelmien ilmaantuessa
- Muista ajaa valot päällä myös päivällä, jos auton valot eivät kytkeydy automaattisesti
- Vuokraa ilmastoitu auto
- Suosittelen automaattivaihteistoista autoa mäkisten ja mutkaisten teiden sekä kiihdytysten ja hidastusten takia
- Varaa reilusti ajoaikaa, ole hereillä ratissa ja varaudu yllätyksiin
- Nauti Albanian road tripista!
Lue lisää reissuvinkkejä Albaniaan.
Seuraathan jo Maapalloilijaa Facebookissa, jotta saat tiedon uusista postauksista ja pääset osalliseksi tarinoihin, joita tänne blogin puolelle ei tule!
Leave a reply