MaapalloilijaMatkablogi - palloilua ympäri maailman
raaseporin nähtävyydet

Raaseporin nähtävyydet – Kolme kivaa kohdetta kesäpäivään

Raaseporin nähtävyydet kutsuvat viettämään mukavaa kesäpäivää Uudellamaalla. Raaseporin kolme parasta kohdetta ovat Tammisaaren vanha kaupunki, Fiskarsin ruukkialue sekä Raaseporin linnan rauniot. Nämä voi kiertää yhdessä päivässä, mutta merellisissä maisemissa kannattaa myös harkita yöpymistä. Majoittumista, juhlatilaisuuksia ja elämyksiä varten jutun lopusta löytyy vielä bonusvinkki!

Raaseporin kaupunki syntyi, kun Tammisaari, Karjaa ja Pohja yhdistyivät. Vieraileminen siellä on kätevää, sillä pääkaupunkiseudulta ja Turusta sinne ajelee reilussa tunnissa. Perille Karjaalle pääsee myös junalla ja bussilla. Tammisaareen pääsee myös veneellä.

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Katso Offerilla.com tarjoukset*. Diilisivustolta löytyy -50-90% tarjouksia mm. kauneushoitoloista, kahviloista, ravintoloista, autopesuloista, kampaamoista, kuntosaleista ja muista palveluista.

Tammisaari

Tammisaari on saanut Hangon pikkuveljen maineen. Siitä huolimatta siellä kannattaa poiketa katsomassa vanhaa puutalokaupunginosaa. Osa rakennuksista on peräisin 1700- ja 1800-luvuilta. 

Voimavarana Tammisaaressa on venesatama sekä siitä pienen kävelymatkan päässä sijaitseva tori. Sataman läheisyydessä hyvää ruokaa voi haeskella Restaurant GH Fyrenista. Moderni ravintola merelle päin avautuvine terasseineen mahdollistaa maukkaan lounaan tai hyvän illallisen nauttimisen. 

Satamasta matkalla torille kannattaa poiketa Sonjan Herkussa ostamassa kotiinviemisiä tai tuliaisia. Tammisaaresta löytyy myös paljon muita pieniä putiikkeja. 

Tammisaaren pieni tori on nopeasti kierretty. Sen jälkeen kannattaa hakeutua torin laidalle Carl De Mumma Bageri o. Cafehen nauttimaan isokokoiset korvapuustit! Toinen vaihtoehto on pienen kävelymatkan päässä tunnelmallisessa puutalokorttelissa sijaitseva Kahvila Gamla Stan, jossa voi istahtaa puutarhaan puiden ja päivänvarjojen alle suojaan päivän paahteelta. 

Kuva Reijo Telaranta Pixabaystä

Fiskarsin ruukkialue

Fiskarsin nykypäivän tuotteita jokainen on varmasti pitänyt käsissään, ainakin veistä tai saksia. Pitkän historian omaava Fiskarsin Ruukki on saanut alkunsa jo 1600-luvulla. Nykypäivänä siellä voi tutustua vanhoihin rakennuksiin sekä erilaisiin kädentaitoihin lasinpuhalluksesta ja kynttilänvalmistuksesta seppien taontataitoihin ja erilaisiin design-töihin. 

Ruokailla Fiskarsissa kannattaa Fiskars Wärdshusissa, kotoisammin Wärssyssä. A la carte -listan alkupaloista tartar on ehkä herkullisin vaihtoehto. Pääruoista taas vuohenjuusto tomaatilla, siika-annos kuin härkä-annoskin ovat kaikki maistamisen arvoisia. Alkupalat maksavat 15-16 euroa, pääruoat 26-30 euroa. 

Toinen ravintolavaihtoehto on Restaurant Kuparipaja. Sen menu on konstailemattomampi. Listalta löytyy mm. päivän kalaa, häränfilettä ja burgereita. Pääruoakien hinnat ovat 19-28 euroa. 

Fiskarsin Panimon shopista noudettu muutama eväspullo matkaan.

Raaseporin linna 

Raaseporin keskiaikaisen linnan rauniot mahdollistavat eläytymisen aikaan, jolloin Suomi Ruotsin hallinnon alaisena. 1370-luvulla rakennettu linna lietsoo mielikuvitusta pohtimaan, millaista linnan asukkaiden elämä mahtoikaan olla. Linna hylättiin pois käytöstä jo 1500-luvulla. Sitä on kuitenkin kunnostettu, joten tunnelmia pääsee aistimaan eri huoneisiin ja kerroksiin. 

Raaseporin linna sijaitsee Raaseporin Snappertunassa. Linna sijaitsi alunperin saarella, mutta nykyisin läheiselle parkkipaikalle pääsee autolla ja loppumatka sujuu kävellen maata pitkin. Linnan kosteammasta menneisyydestä muistuttaa enää lähellä hiljalleen virtaava pikkuinen joenuoma. 

Linnaan voi tutustua omatoimisesti tai siellä voi osallistua opastetulle kierrokselle. Yleisöopastuksen kesto on noin tunnin. Aikuisen pääsylippu maksaa 7 euroa ja mahdollinen opastus sen lisäksi 5 euroa.  

Raaseporin nähtävyydet
Kuva Tarmo Untinen Pixabaystä

Bonuskohde yöpymiseen ja juhlatilaisuuksiin

Calliolan kokous- ja saaristohotellin nostan esiin Raaseporin erikoisuutena. Se on saariston maalaismaisemassa sijaitseva juhla- ja majoituspaikka. Perheyritys tarjoaa erilaisia palveluita monipuolisine tiloineen, majoitusmahdollisuuksineen ja useine saunoineen. Myös ravintolapalvelut ovat ensiluokkaiset. 

Calliolasta voi pienemmälläkin porukalla vuokrata huvilan tai villan. Lisäksi isommatkin juhlat järjestyvät todella kovalla ammattitaidolla ja yksilöllisyydellä. Omakohtaista kokemusta löytyy omista häistämme. Tilat palvelivat loistavasti yli 80 hengen seuruettamme. 

Vihkiminen tapahtui venevajan terassilla, ruoasta ja ohjelmasta nautittiin päätalossa, bileet laitettiin pystyyn bändin johdolla venevajassa ja lopuksi kovakuntoisimmat jatkoivat vielä yösaunaan ja -uinnille. Parasta oli, että suurin osa vieraistaimme majoittui hääpaikalla, joten kiire ei ollut kotiin, eikä kuskeista tai kyydeistä tarvinnut huolehtia. Aamulla vielä saimme syödä aamiaista yhdessä ja hyvästellä vieraamme. 

Calliolan merelliset maisemat.

Lue seuraavaksi, millainen on juhannus Raaseporissa!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 comment