MaapalloilijaMatkablogi - palloilua ympäri maailman
maapalloilija pakina

Perinteinen mökkijuhannus

Juhannus on ehdottomasti yksi vuoden suosikkijuhlista minulle. Tapanani on ollut viettää perinteinen mökkijuhannus Suomessa. Vaikka kyseessä on keskikesän juhla, niin yleensä tuntuu, että tästä se kesä vasta alkaa. Varsinkin kun säät eivät ole yleensä juhannuksen aikaan hellineet, ellei hellimiseksi lasketa viileyttä, viimaa ja sadetta. 

Juhannuskelit ovat nousseet Suomessa yleiseksi vitsiksi, kun joinain vuosina joulun aikaan on ollut juhannusta lämpimämpää. Näitä kylmiä vuosia sitten muistellaan vieläkin. Erityisesti vuosi 2014 on jäänyt monella mieleen jäätävänä, kun lämpötila on käväissyt pakkasen puolella. Tuona vuonna olin itse onneksi nauttimasta Ranskan rivieran lämmöstä.   

Usein en kuitenkaan ole näitä potentiaalisesti kamalia kelejä pakoon lennähtänyt lämpövarmempiin kohteisiin, sillä suomalainen mökkijuhannus on minulle erittäin passeli vaihtoehto. Viimeiset kuusi vuotta olemmekin juhlistaneet juhannusta Etelä-Suomessa mökkeillen lähes samalla kokoonpanolla. 

Erityisesti tänä vuonna kohteeseen suunnattiin innolla, kun poutaa oli luvattu Pekan ja muiden meteorologien toimesta auringolla höystettynä. Säiden puolesta olikin paras juhannus, jonka Suomesta nyt muistan. Ja ei, tapanani ei ole hankkia itseaiheutettuja muistinmenetyksiä juhannuksenakaan.  

Karhua katsomassa

Juhannusta edeltävänä torstaina sain viettää mukavan päivän karhukaupunki Porissa hyvän ystävän ja hänen poikansa, kummipoikani kanssa. Kävimme kävelemässä kauniissa Kirjurinluodossa, jossa on pieni pieneläinpuisto kanoineen, riikinkukkoineen, alpakoineen ja vuohineen. 

Kirjurinluodossa nautimme kahvit, ja lounaat söimme keskustassa. Porissa jäätelöt kannattaa syödä Jätskibaari Vohvelissa kauppakeskus Iso Karhussa.  

Luontotalo Arkissa kävimme katselemassa täytettyjä eläimiä. Täysikasvuinen karhu oli niistä kummipojalle pelottava, varsinkin kun kaiuttimista vielä kantautui murahtelua. 

Porista matka jatkui etelään, Tammisaaren lähelle saaristoon mökille. Siellä suunnalla sijaitsee myös juhlatila Calliola, jossa vajaa vuosi sitten juhlimme häitämme upeissa merellisissä puitteissa. 

Juhannusperinteet

Juhannusperinteisiin mökillä kuuluu ehdottomasti hyvä ruoka ja juoma. Savusauna meren rannassa tuo aivan oman tunnelmansa kesästä nauttimiseen. Yleensä heitän talviturkin viimeistään juhannuksena. Tänä vuonna vesi olikin lämpimämpää kuin kertaakaan aiemmin samana ajankohtana. 

Kesän viettoon mökillä kuuluvat myös erilaiset pelit. Mölkyssä ja tikanheitossa nakutan yleensä kärkisijoille. Tennistäkin käymme pelaamassa, mutta erityisesti verkolle nousussa ja verkolta laskussa on vielä parantamisen varaa. Myöhäisilloissa sisälle mökin pirtinpöydän ääreen kokoonnutaan suojaan mäkäräisiltä nauttimaan näkäräisiä. Silloin siirrytään todellisen taitopelin ääreen, nimittäin heittämään noppaa Yatzyn merkeissä. Jatsi noppapelinä tai musiikkityylilajina ei oikein minulta lähde!

Ca'del Bosco Cuvée Annamaria Clementi kuohuviini
Ca’del Boscon Cuvée Annamaria Clementi -kuohuviini mansikoiden kera juhlisti juhannustamme.

Tammisaareen!

Juhannusaaton aamupäivään kuuluu yleensä vierailu Tammisaaressa, joka on nykyään osa Raaseporia. Se on hieman pienempi ja vähemmän tunnettu rannikkokaupunki kuin vaikkapa Hanko. Oikein viihtyisä paikka kuitenkin, joten kannattaa ehdottomasti poiketa, jos sillä suunnalla liikkuu.

Suosikkipaikkojamme Tammisaaressa on ehdottomasti Carl de Mumma Bageri o. cafe. Kahvila ja leipomo sijaitsee aivan torin laidalla. Siellä kannattaa käydä nauttimassa jättiläismäiset ja kaneliset korvapuustit. 

Tammisaaressa on paljon idyllisiä kahviloita ja pieniä puoteja puutaloissa. Toinen herkullinen kohde on Sonjan herkku. Tämä pieni puoti on erikoistunut artesaaniruokatuotteisiin. Hyllyillä notkuu paikallisia tuotteita ja vähän kauempaakin olevia herkkuja. Täällä voi maistaa vaikkapa voikukista tehtyä mehua!

Lounas kannattaa nauttia esimerkiksi GH Fyrenissa aivan Tammisaaren sataman lähettyvillä. Listalla oli kolme vaihtoehtoa pöytään tarjoiltuna (15 €); liharuoka, vegeruoka ja erittäin ruokaisa salaatti leikkeleillä. Palvelu oli nopeaa ja ruoka erittäin herkullista.   

Veneilyä saaristossa

Usein juhannuksena on niin kylmä, ettei vesille lähteminen houkuta. Tällöin Tammisaareen matkataan autolla. Vuosi 2020 tekee erityisen ison poikkeuksen lämpötilan suhteen, joten reissuun lähdettiin Busterilla. Mikäs sen hienompaa kuin nauttima merellisistä maisemista. Kyllä oli väki löytänyt mökeilleen tänä juhannuksena, sen pystyi ajellessa havaitsemaan!

Täältä Näsijärven ja Pyhäjärven vaikutuspiiristä Hämeestä tulevana voi saaristossa bongata aivan uusia asioita. Saavuimme nimittäin veneellä sopivasti pieneen satamaan tankkaamaan, kun juhannussalkoa pystytettiin. Paikalle oli löytänyt moni muukin. Koronat ja turvaetäisyydet oli häivytetty taka-alalle juhannuksen juhlijoiden mielistä. 

Onnettomuuksia merillä

Matkalla Tammisaareen ajoimme kanaalista, jossa JJ Lehdon veneturma tapahtui. Tuossa kapeassa kohdassa nopeusrajoitus on 5 km tunnissa, kun Lehdon vene kiiti jopa lähemmäs 90 km tunnissa. JJ:n 2,5 promillen suojakänni saattoi auttaa hänen pelastumisessaan, mutta yhtä hyvin ei käynyt hänen ystävälleen. 

Pieneen merionnettomuuteen jouduimme mekin. Merkityn väylän ulkopuolelle nimittäin kajautimme karille paluumatkalla Tammisaaresta. Rytäkässä luulin jo hetken veneen kaatuvan. Onneksi kenellekään ei käynyt kuinkaan. Potkuri hajosi, ja hetken jo näytti siltä, että jouduimme soittamaan hinausapua päästäksemme rantaan. Potkuri toimi kuitenkin sen verran, että vene oli juuri ja juuri ohjattavissa ja liikkui eteen päin. Hitaalla vauhdilla onnistuimme ajamaan veneen mökkilaituriin takaisin. Onneksi matka ei ollut pitkä!

Alumiinivene selvisi käytännössä ilman vahinkoja. Potkuri sen sijaan menetti jokaisen lavan. Moottori ei ilmeisesti kärsinyt pahempia vaurioita, joten aika pienellä remontilla tuosta lopulta selvittiin.    

Perinteinen on paras

Jotkut saavuttavat kunnon juhannusfiiliksen vain festareilla. Toiset tykkäävät viettää sen kaupungissa, kun väkeä on vähemmän. Minulle toimii perinteinen mökkijuhannus parhaiten, rauhassa saunoen, syöden ja nautiskellen luonnon läheisyydestä ja vehreydestä. Yöttömässä yössä on sitä jotain taikaa, kun meri on tyyni ja joutsen lipuu ohi. 

Suomalainen juhannus on vertaansa vailla. Samaan tunnelmaan ei voi virittäytyä muualla. Malesiassa vaihdossa ollessani juhannuksen vietto uima-altaalla ei ollut sama asia. Ranskassa Välimerta ihaillen ei myöskään pääse edes lähelle. 

Ulkomailla on kyllä mukavaa, mutta juhannus ja joulu Suomessa ovat minulle erityisiä. Kunhan kelit ovat kohdillaan eli juhannuksena paistaa aurinko ja jouluna on lunta. Ei toisin päin.

Lisää aiheesta matkailu Suomessa.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *