Aloittelevan matkailijan virheet liittyvät matkan ennakkovalmisteluihin sekä toimintaan kohteessa. Näitä voi sattua ja sattuukin kenelle vain, myös kokeneelle matkailijalle. Näillä vinkeillä vältät pahimmat aloittelevan matkailijan virheet.
Virheistä ei kannata liikaa itseään ruoskia. Voitkin lukea blogistani minun pahimmista reissumokistani!
Lue ehdottomasti myös juttu yleisimmistä turistihuijauksista ja miten ne voi välttää. Näitä turvallisuusvinkkejä et halua missata!

Passi ei ole voimassa
Passin uusiminen saattaa helposti unohtua, varsinkin jos ei ole matkustanut pidempään aikaan. Varmista siis, että passisi on voimassa. Joissakin maissa on säädöksiä, jotka edellyttävät passin olevan voimassa vähintään 6 kuukautta paluulennon päivämäärän jälkeen.
Pidä aina kopiota passistasi mukanasi siltä varata, että passisi ryöstetään.
Muut matkustusdokumentit eivät ole kunnossa
Tarkista etukäteen kohdemaan viisumisäännöt ja muut maahantulon vaatimat asiakirjat. Suomen passilla pääsee moniin maihin ilman viisumia, mutta joihinkin maihin voi joutua anomaan etukäteen sitä netissä tai maan suurlähetystössä.
Katso, mihin maihin suomalainen tarvitsee viisumin.
Nyt pandemian jälkeen pitää edelleen selvittää myös koronaan liittyvät rajoitukset. Moniin maihin pääsee nykyisin täydellä rokotussarjalla. Muuttuvia sääntöjä kannattaa seurata.
Maassa oleskellessa kannattaa varmistua, että oleilee siellä laillisesti. En nimittäin itse tajunnut, että Thaimaahan sai lentokentältä 30 päivän oleskeluun oikeuttavan turistileiman passiin, mutta maata pitkin vain 14 päivää. Oleskelin siellä sitten maata pitkin matkustavana pari päivää pidempään kuin olisin saanut. Bahteilla siitä onneksi selvittiin, mutta kyllähän se vähän kuumottaa, kun viedään lentokentän takahuoneeseen.
Virheet varauksissa
Olen itsekin sortunut monenlaisiin virheisiin matkavarauksia tehdessä. Kerran varasin pakettimatkan Hong Kongiin, mutta siihen kuuluva hotelli sijaitsikin Manner-Kiinan puolella, mikä olisi vaatinut rajan ylittämistä.
Kerran taas varasin lennon oikealle päivälle, mutta väärälle kuukaudelle. Onneksi lennon siirtäminen onnistui, mutta siitä joutui vähän maksamaan. Välillä tulee mieleen kysymys, että miten minäkin, joka olen näin fiksu, voin olla välillä näin tyhmä.
Tarkista siis aina tarkkaan varauksien päivämäärät, kohteet ja niiden sisältö.
Lennot kannattaa aina varata suoraan lentoyhtiön sivuilta, jotta niiden muuttaminen tai muiden ongelmien ratkaiseminen helpottuu. Varaukset kannattaa aina maksaa luottokortilla, sillä luottoyhtiö voi palauttaa rahasi ongelmatilanteissa, jotka eivät johdu itsestäsi.
Matkustaminen ilman kattavaa matkavakuutusta
Mihinkään reissuun ei ole järkevää lähteä ilman voimassaolevaa matkavakuutusta. Monissa maissa ei hoitoon pääse ilman rahaa tai vakuutusyhtiön maksusitoumusta. Useissa maissa sairaalahoitoon joutumisesta voi koitua kymppitonnien lasku, joten kattava matkavakuutus pitää olla voimassa. Erityisen kalliiksi tämä tulisi, jos pitäisi järjestää kuljetus kotimaahan ambulanssilennolla. Varmista siis, että matkavakuutuksesi kattaa myös sen.
Myöhästyt lennolta tai jatkolennolta
Lentokentälle kannattaa saapua hyvissä ajoin, sillä ajoittain niissä on ruuhkaa niin check-innissa, turvatarkastuksessa kuin passintarkastuksessakin.
Lentokentälle kannattaa lähteä ajoissa, jotta et myöhästy matkalla koituneiden viivästyksien takia. Esimerkiksi VR ei ole kovin luotettava tapa saapua lentokentälle, sillä se on joskus jopa tunteja myöhässä, joten saatat sen vuoksi missata lentosi.
Jatkolennolta myöhästymisen riski kasvaa, jos vaihtoaika isolla lentokentällä on lyhyt.
Lyhyenkin vaihtoajan voi ottaa, mikäli sekä ensimmäinen että jälkimmäinen lento on kirjoitettu samalle lipulle. Silloin lentoyhtiö on velvollinen hoitamaan sinut perille, jos ensimmäisen lennon myöhästymisen takia myöhästyt jatkolennolta. Lentoyhtiöiden ei pitäisi myydä niin lyhyitä vaihtoaikoja, ettei ehtiminen ole mahdollista, mutta toki niin voi käydä tai ainakin tulee kiire.
Vinkki: Lennon myöhästyminen voi oikeuttaa sinut saamaan korvauksia lentoyhtiöltä.
Rahan vaihtaminen kotimaassa tai lentokentällä
Kotimaassa tai kohdemaan lentokentällä saa usein huonon vaihtokurssin vieraalle valuutalle. Itse suosin rahan nostamista paikallisesta automaatista, sillä Bank Norwegian ei veloita siitä lisäkuluja.
Toimiva luottokortti puuttuu
Reissussa kannattaa olla mukana pari luottokorttia, jos vaikka toinen varastetaan tai esimerkiksi MasterCard ei toimi, mutta Visa toimii kohdemaassa. Muista myös ilmoittaa pankillesi, että olet käyttämässä pankkikorttiasi ulkomailla. Joidenkin pankkien kohdalla voi verkkopankissa vapauttaa pankkikortin käyttöön etukäteen matkakohteen maahan.
Lue myös: 25 x vinkkiä matkakuluissa säästämiseen.
Kaikki on suunniteltu ja varattu ennakkoon
Epävarmuuden minimoimiseksi kuulostaa hyvältä, että kaikki on suunniteltu ja varattu ennakkoon. Jos koko reissun kaikki jutut on varattu ennakkoon kuljetuksista ja majoituksista ravintoloihin, ei reissussa voi olla kovinkaan spontaani. Jätä tilaa suunnitelmien muutoksille.
Ennakkovaraukset puuttuvat
Toisaalta taas ennakkovarauksia kannattaa olla tehtynä. Erityisesti suosittuihin turistikohteisiin kannattaa liput ostaa etukäteen netistä, jotta välttää jonottamisen lippuluukulla paikan päällä. Monet suositut turistikohteet voivat olla myös loppuunmyydyt, joten saatat missata jotakin, mitä varten reissuun lähdit. Ennakkoon varaamalla säästää usein aikaa ja rahaa.
Kiellettyjä asioita mukaan lentokoneeseen
Virheitä käsimatkatavaroiden pakkaamiseen liittyen ovat mm.
- Yrität viedä matkustamoon yli 100 millilitran nestepakkauksen tai viemäsi nesteet eivät mahdu litran kokoiseen muovipussiin.
- Yrität viedä muualta kuin lentoasemilta tai lentokoneesta ostettua alkoholia matkustamoon.
- Yrität viedä saksia, veitsiä, monitoimityökaluja ja viinipulloavaajia yms. Käsimatkatavaroissa matkustamoon. Näiden paikka on matkatavararuumassa lukuun ottamatta pieniä kynsisaksia, joiden terän enimmäispituus on kuusi senttimetriä ja neulepuikkoja sekä virkkuukoukkuja.
Liikaa tavaraa mukana
Reissussa on mukavampi liikkua, kun ei tarvitse raahata liian isoa ja painavaa matkalaukkua. Pakkaa mukaan vain se, mitä todella tarvitset, älä pakkaa varmuuden vuoksi. Varsinkin vaatteiden kanssa tätä tapahtuu.
Ylipakkaamisen onnistuu välttämään, kun opettelee matkustamaan pelkillä käsimatkatavaroilla. Selvisin esimerkiksi kymmenen päivän reissusta New Yorkiin pelkästään niillä.
Olet liian helppo kohde taskuvarkaille
Älä suotta esittele kalliita korujasi, kameraasi, puhelintasi ja lompakkoasi julkisilla paikoilla. Kanna mahdollisimman vähän arvoesineitä mukanasi.
Erityisesti kannattaa välttää arvoesineiden kuljettamista taskuissa, käsilaukussa ja repussa. Ne ovat helppoja kohteita nopeille ja ovelille taskuvarkaille.
Älä jätä arvoesineitäsi ja matkatavaroitasi vartiotta. Tarkkaile ympäristöäsi erityisesti tilanteissa, joissa on paljon väkeä ympärillä, kuten metrossa.
Suosin itse passin, luottokortin, käteisen ja dokumenttien kantamista rahavyössä paidan alla.
Lankeat turistihuijauksiin
Turistihuijauksia viritellään ympäri maailman matkailijoiden harmiksi. Oma yleisvinkkini on, että suhtaudu varauksella sinua lähestyviin paikallisiin. Kehenkään ei kannata sokeasti luottaa. Jos jokin tarjous on liian hyvää ollakseen totta, se luultavimmin on.
Lue toisesta postauksesta kattava juttu turistihuijauksista ja niiden välttämisestä.

Puuttuuko aloittelevan matkailijan virheet -listauksesta jotain olennaista?
Heh, tuo passin uusiminen tuntuu itseltäkin aina unohtuvan, tai aina se ainakin jää ihan viimetinkaan. Ja mitä varaamisiin tulee, niin olen joskus onnistunut varaamaan hotellin vuodella väärään aikaan. Tuo matkavakuutus on kyllä olennainen, on maksanut itsensä moneen kertaan takaisin.
Itse en ole (onneksi) kertaakaan joutunut turvautumaan matkavakuutukseen, joten se on ollut täysin turha 🙂
Itselläni matkakohteet alkavat olla sellaisia, ettei edes matkavakuutuksen laajennuksesta juuri ole hyötyä. Jos olet matkustanut kolme vuorokautta maastoautolla keskelle ei-mitään, niin ei sinua sieltä saada evakuoitua oli matkavakuutus tai ei. Matkavakuutuksen osalta on hyvä huomioida pieni präntti, jonka mukaan vakuutus ei ole voimassa nettisivuilla mainituissa kohteissa. Näissä kohteissa on yllätyksiäkin kuten oman vakuutukseni osalta vaikkapa sisällissodassa oleva Serbia (kapinallismaakunta Kosovo kuvittelee olevansa itsenäinen ja jotkut maat jopa tukevat sitä) eli sillä, että Suomi tunnustaa Kosovon itsenäisyyden ei ole mitään merkitystä.
Rokotukset herättävät erilaisia näkemyksiä, mutta itse suosittelen vähintään tekemään tietoisen päätöksen, jos ne ja mm. malarian estolääkityksen jättää ottamatta. Myös muita lääkkeitä ja lääkintätarvikkeita on hyvä varata mukaan.
Suosittelen myös ottamaan selvää matkakohteesta ennen matkustamista. Itse olen ollut mm. paikallisten juhlapyhien vuoksi kaupungissa, jossa käytännössä vesipullon ostaminenkin on tuottanut hankaluuksia kaiken ollessa suljettuna. Vaihdan itse aina rahaa ennakkoon, jos mahdollista. Kurssierot usein vähäisiä ja käteisen nostamisesta menee usein merkittäviä kustannuksia sekä riski kortin jumittumisesta automaattiin. Käteistä tarvitsee muuallakin kuin kehitysmaissa ellei mm. saksankielistä Eurooppaa laske kehitysmaaksi.
..ja edellisestä unohtui paikallisen SIM-kortin hankinta. Useimmiten noin 10-15 eurolla saa jo riittävän nettiyhteyden mm. karttapalveluiden käyttöön ja nettiyhteys helpottaa myös varausten tekemistä matkan edetessä. Itselläni stressitasoa laskee huomattavasti, kun ei tarvitse murehtia Suomi-liittymän roaming-hinnoista ja jännittää monenko tuhannen euron laskun matkan jälkeen tupsahtaa, jos joku asetus unohtunut päälle.
Tämäkin on hyvä vinkki. Moni on saattanut huomaamattaan hankkia suuren puhelinlaskun ihan turhaan.
Hei, kiitos viestistäsi.
Hyviä ja mielenkiintoisia pointteja. Eipä olisi tullut mieleen, että Serbiassa ei matkavakuutus olisi voimassa tällaisen syyn johdosta. Harva jaksaa perehtyä pieneen pränttiin tai nettisivujen lisätietoihin, niin yllätyksiä voi tulla.
Paikallisiin juhlapyhiin varautuminen on myös hyvä vinkki. Ja se että käteistä pitää kyllä olla matkassa aina. Kortti voi tosiaan kadota automaattiin tmv. tai muutoin olla toimimatta.