Kolin kansallispuisto lukeutuu Suomen tunnetuimpien kansallispuistojen joukkoon. Sosiaalinen media on täynnä upeita kuvia, joissa joku poseeraa kalliolla, ja taustalla avautuu upea, sininen järvimaisema.
Kansallismaisemaa käy ihailemassa reilut 200 tuhatta henkilöä vuodessa. Paikan hehkutus on ollut sen mukainen. Mutta voiko kaiken tämän hypetyksen jälkeen tämä Pohjois-Karjalan ihme olla jollekulle pettymys?
Vastaukseni on lyhyesti: Ei.
Kolin kävijät ovat täysin oikeassa. Paikka menee helposti Suomen luontokohteiden kärkijoukkoon. Olin todella vaikuttunut maisemista. Jäin niihin lähes koukkuun, enkä tahtonut kyetä lähtemään pois niitä ihailemasta.
Kolille todellakin kannatti matkustaa matkojen takaa. Näkymät Ukko-Kolilta ja Paha-Kolilta ovat reissaamisen arvoiset.
Ainoana kritiikkinä vaimoni mielessä oli, että maisemia olisi arvostanut vielä enemmän, jos olisi joutunut enemmän ponnistelemaan fyysisesti niiden saavuttamiseksi. Autolla nimittäin pääsee lähes perille asti, ja lopun kävelymatkan taittaa alle vartissa.
Vierailustamme Kolilla mahtavan teki yöpyminen hotellissa kansallispuiston alueella. Break Sokos Hotel Koli nimittäin sijaitsee aivan paraatipaikalla. Yöpymisemme kruunasi ikimuistoinen spa-elämys ja ravintolaillallinen hotellissa Kolin maisemista nauttien.
Kolin kansallispuisto, Suomen kansallismaisemien aatelia
Pohjois-Karjalan ylpeys, Kolin kansallispuisto sijaitsee Itä-Suomessa, noin 60 kilometriä Joensuusta pohjoiseen. 3000 hehtaarin kokoinen alue sijaitsee Joensuun ja Lieksan kaupunkien sekä Kontiolahden kunnan alueilla.
Kansallispuisto on perustettu vuonna 1991. Sen maisemat ovat innoittaneet Suomen eturivin taiteilijoita Jean Sibeliuksesta, Eero Järnefeltistä ja Juhani Ahosta alkaen.
Kävijämäärällä mitattuna Koli on Suomen neljänneksi suosituin kansallispuisto Pallas-Yllästunturin, Urho Kekkosen ja Nuuksion kansallispuistojen jälkeen. Korona-aika on lisännyt kävijämääriä entisestään. Parhaille kuvauspaikoille on ollut pitkä jono, ja parkkipaikoista on pulaa.
Kolilla kesäsesonki alkaa juhannuksesta ja kestää koulujen alkamiseen saakka. Elokuussa koulujen alettua oikein yllätyimme, kuinka rauhassa saimme Kolilla olla. Välillä olin jopa vaaran laella aivan yksin.
Ruska-aika Kolilla on parhaimmillaan syys-lokakuun vaihteessa. Talvilomien aikaan taas hiihtäjät valtaavat Kolin rinteet, ja leirikoululaiset saapuvat toukokuussa.
Kolille saapuminen omalla autolla
Me saavuimme Kolille omalla autolla Itä-Suomen road tripillämme. Joensuun suunnasta saapuessa oikealle käännytään Neste Kolinportin kohdalta. Siitä matkaa on noin 9 kilometriä.
Kolin kylän keskustassa käännytään vielä oikealle. Muutaman kilometrin matkalla on loppupäässä mutkittelevaa nousua, kunnes saavutaan parkkipaikoille P1, P2 ja P3 (osoite Ylä-Kolintie 31).
Parkkialueella on ruuhkia sesonkiaikoina, viikonloppuisin ja pyhien aikaan. Me löysimme kuitenkin hyvin parkkitilaa ensin kauempaa, P2-alueelta, ja hotelliin saapuessamme myös P1-parkkipaikalta. Ruuhka-aikoina auto suositellaan jättämään muille, kauempana oleville parkkipaikoille, joista kävelymatkaa kertyy Kolille muutamia kilometrejä.
Break Sokos Hotel Kolille saapuville ei ole omia, erillisiä parkkipaikkoja, vaan autolle on kilpailtava paikka samoilta alueilta kuin muidenkin kansallispuiston kävijöiden. Hotellin korkeudella autoille ei ole pysäköintipaikkoja, vaikka oven eteen voi saattokuljetuksen tehdä.
Hotellille ja kansallispuiston reittien lähtöpisteen noustaan pysäköintialueelta joko portaita pitkin tai käyttämällä maksutonta kiskohissiä.
Kolin kansallispuiston reitit – Huippujen kierros
Kansallismaisemamme Kolilla ovat aivan upeat. Näkymä suorastaan hengästyttää. Kuinka näin upeaa voikaan olla! Siellä kannattaa jokaisen elämänsä aikana vierailla. Paikka on sellainen, että itse haluaisin vierailla siellä vielä useampiakin kertoja.
Kansallispuiston paras reitti näköalojen kannalta vie kulkijan kolmelle Kolin vaaran laelle: Ukko-Kolille, Akka-Kolille ja Paha-Kolille. Reitin nimikin selvittää asian, kyseessä on nimittäin Huippujen kierros. Tätä ei kukaan Kolin kävijä halua missata.
Rengasreitin pituus on vain 1,4 kilometriä. Reitin siis kävelee puolessa tunnissa, mutta aikaa kannattaa varata runsaasti mahtavien maisemien ihailemiseen. Harvoin on parhaiden palojen kokeminen ollut näin helppoa!
Reitille pääsee kätevästi Kolin luontokeskuksen ja Break Sokos Hotel Kolin pihapiiristä. Alkumatkasta edessä on hieman jyrkemmät portaat, mutta kun ne on kavuttu, niin Ukko-Kolin huippu onkin jo lähes nenän edessä. Matkaa kertyy ratakierroksen verran, noin 400 metriä.
Ukko-Koli, Akka-Koli ja Paha-Koli
Ukko-Koli on 347 metriä merenpinnan yläpuolella, ja 253 metriä Pielisen järven pintaa ylempänä. Maiseman värittää sininen vesi ja vihreät metsät. Kolin vaara on kallioinen, ja siellä kasvaa käkkärämäntyjä. Silmät voivat todeta sen, mitä yksikään kamera tai sivellin ei voi täydellisesti vangita. Tämä on omin silmin nähtävä. Luonto on taiteilijoista paras.
Ainahan voi Ukko-Kolin laella Pielisen näkymiä ihailtuaan myös kääntyä takaisin, mutta kannattaa jatkaa muutamia satoja metrejä eteenpäin, ensin Akka-Kolille, josta maisema avautuu länteen, sisämaan suuntaan. Akka-Kolin maisemissa näkyy kauempana häämöttäviä järviä. Sieltä löytyy myös suosittu vihkipaikka.
Paha-Koli vaatii näistä kolmesta huipusta hieman enemmän ponnistelua, sillä sen kallioiden laelle on haastavinta kiipeillä. Näkymät ovat sieltäkin vaivan arvoisia, kunhan etenee sopivasti varoen. Huipulla on pidetty vielä 1700-luvulla paikallisia käräjiä, ja lopullisen tuomion saaneiden kerrotaan kohtalonsa kalliolta alas viskattuna.
Ukko-Koli ja Paha-Koli avautuvat itään kohti Pielisen syvänsinistä järvimaisemaa. Ne soveltuvat siis parhaiten auringonnousun tunnelmointiin. Akka-Koli taas on auringonlaskun katsojien paras valinta.
Reitillä kannattaa muistaa, että kallioilta voi pudota, ja erityisesti sateella tai märällä säällä ne muuttuvat todella liukkaiksi. Osittain näköalapaikoille reitti on vaikeakulkuista. Jyrkät portaat tuovat omat haasteensa. Toisaalta eipä tällaisiin maisemiin näin pienellä vaivalla pääse monessakaan paikassa.
Kolin kansallispuiston nähtävyydet
Huippujen kierros on Kolin ehdoton ykkönen, jota ei voi ohittaa, mutta kansallispuisto tarjoaa paljon muutakin. Kolilta löytyy mm. vanhan maatalouden ajoilta periytyviä ahomaisemia, Tarhapuron putous, monenlaisia maanmuodostumia sekä vaellusreittejä.
Pirunkirkko on yksi erikoinen kohde, jossa kannattaa vierailla. Se on Z-kirjaimen mallinen, 33 metriä pitkä rakoluola. Sinne päästäkseen on ajettava 12 kilometriä Rantatietä Kolilta etelään. Tie on hieman huonokuntoista, joten sitä on hidasta ajella. Matka kuitenkin kannattaa. Pirunkirkkoon könytään hieman matalasta aukosta, mutta loppumatkan päähän saakka voi kulkea pystyssä.
Break Sokos Hotel Kolin pohjoispäädystä löytyy uhrihalkeama, johon monet matkaajat ovat käyneet heittämässä kolikkonsa. Kallioon on raapustettuna noin sata vuotta vanhoja nimikirjoituksia ja kalliopiirroksia.
Kansallispuiston ulkopuolella kannattaa näkymiä käydä ihailemassa myös Räsävaaran näköalatornissa. Sielläkin pääsee ympäröivää maisemaa katselemaan joka suuntaan yli 300 metriä merenpinnan yläpuolelta. Torni on itsessään vain 18 metriä korkea, mutta se sijaitsee korkean vaaran laella. Pysäköintialueelta kävelyä kertyy polkua pitkin parisataa metriä.
Hotelli- ja ravintolapalvelut Kolilla – Break Sokos Hotel Koli
Me yövyimme yhden yön Break Sokos Hotel Kolissa. Se on siitä harvinainen hotelli, että se sijaitsee kansallispuiston alueella. Paikka on sesonkiaikoina todella suosittu, joten varauksen kanssa kannattaa olla ajoissa liikkeellä.
S-ryhmän operoiman hotellin sijainti on huikea. Hotellin huoneesta, ravintolasta ja spa-osastolta avautuu näkymät kansallispuistoon. Sen ovesta lähtiessä pääsee viidessä minuutissa Ukko-Kolin laelle.
Break Sokos Hotel Kolin kylpylä, Koli Relax Spa osoittautui ikimuistoiseksi kokemukseksi. 35 euron hintainen sisäänpääsy hieman laittoi nikottelemaan, mutta kokemus osoittautui jokaisen euron arvoiseksi. Kylpylävieraat saivat valita joko pussukallisen kauneudenhoitotuotteita tai kylmiä juomia mukaansa spahan.
Kylpylästä löytyi monenlaisia erikoisuuksia, kuten maisemapaljuja ulkotiloissa, kolme erilaista saunaa, poreallas, erilaisia elämyssuihkuja, ja allas, jonka veden alla soi Sibeliuksen Finlandia. Tämä oli ehdottomasti upein ja rentouttavin spa-elämys, jonka olen kokenut. Aikuisille suunnattu kylpylä sopii erityisen hyvin romantiikkaa hakeville pariskunnille.
Break Sokos Hotel Kolin ravintola Grill It yllätti meidät positiivisesti. Kolmen ruokalajin menu oli hyvä, erityistä kiitosta sai hyvin paistettu pihvi. Alkoholijuomineen ja tippeineen meiltä kahdelta kului ravintolassa yhteensä noin 150 euroa. Kannattaa tehdä pöytävaraus hyvissä ajoin, ja toivoa pöytää ikkunan äärestä!
Hotellin perushuone oli pieni, mutta mukava. Aamiainen oli tavallinen hotelliaamiainen, jossa ihmetystä aiheutti todella pahanmakuinen, kitkerä kahvi. Näillä hinnoilla itseään laadukkaana pitävän hotellin kannattaisi huolehtia, että aamiaisen tärkein tuote olisi kunnossa. Koskaan aikaisemmin minulta ei ole jäänyt kahvia juomatta.
Toinen suositeltava ruokapaikka Kolilla on kylän keskustassa sijaitseva Gastropub Kolin Ryynänen. Vanha, punainen puutalo kätkee sisälleen erinomaisen ravintolan. Sinne voi saapua pelkästään maistelemaan Kolin panimon oluita, mutta ehdottomasti kannattaa myös syödä.
A la carte -listalta löytyy monenmoisia herkkuja. Fish & Chips ahvenfileestä yllätti isolla kala-annoksella ja sillä, että chipsit olivat oikeasti sipsejä. Juojärven muikut ja talon perunamuusi maistuivat herkullisilta, varsinkin kun ne huuhteli alas Kolin panimon IPA:lla.
Kolin kansallispuisto oli kokonaisvaltainen elämys
Koli nousi minun Suomi-matkakohteideni kärkisijalle. En tahtonut saada tarpeekseni maisemien ihailemisesta. Paikka ei todellakaan joudu “kerran nähty, ei tarvitse toista kertaa” -listalle, kuten valitettavan monille kohteille käy.
Luksusta luontomatkailuun havittelevan kannattaa ainakin kokea Break Sokos Hotel Kolin spa-osasto, mielellään vielä vaikkapa sen läheisimmän ihmisen kanssa. Yöpyminen hotellissa mahdollistaa lisäksi näköalojen ihailemisen niin sisältä kuin Kolin vaaran huipulta useammankin kerran vierailun aikana. Kolin kansallispuisto todella kruunasi Itä-Suomen reissumme.
Lisää elämyksiä Suomessa: Imatran Valtionhotelli ja Imatrankosken koskinäytös
Oletko sinä vieraillut Kolilla ja yöpynyt Break Sokos Hotelissa?
Kolilla on tullut käytyä useita kertoja, niin kesällä kuin talvellakin, jolloin Koli myös on upea. Ruska-aikaan en kuitenkaan ole vielä käynyt, toivottavasti tänä vuonna ehdittäisiin. Tuolla Pirunkirkossa ei myöskään ole käyty, sinne seuraavaksi myös.
Noista tunnetuimmista huipuista oma suosikkini on muuten Paha-Koli.
Nuo näkymät Kolin huipuilta ovat kyllä sykähdyttävää suomalaista kansallismaisemaa. Itse en ole käynyt Kolilla kuin kertaalleen, ja silloinkin keikkareissun yhteydessä sellasella aikataululla, ettei patikoinnille oikein ollut tilaisuutta. Tämä pitää jollain Suomen vierailulla korjata, ja samalla kiertää Itä-Suomessa enemmänkin, se kun on jäänyt varsin vähälle tutustumiselle. Ja näin olutharrastajana pitää tietysti laittaa korvan taakse myös tuo Kolin panimo, kiitos vinkistä!
Koli komeilee edelleen omalla “pakko käydä” -listallani. En ole koskaan kuullut kenenkään kohdetta moittivan, ja kuvat tuolta ovat aivan mielettömiä! Myös pirunkirkko vaikutti mielenkiintoiselta 🙂 Siitä en (muistaakseni) ole kovinkaan monesta blogista lukenut.
Huippujen kierros on tosiaan vähän liiankin helppo. 🙂 Siinä ne maisemat ovat melkein kuin hotellin pihassa. Olen itse ollut kerran myöhään syksyllä ja toisen kerran viime joulun tienoilla. Minulla on siis vieläkin näkemättä kesäinen Koli. Molemmilla kerroilla ollut sumuista ja välillä koko järvi piilossa. Kuin maailmasta olisi kadonnut kokonaan värit.
Lämmittää sydäntä, sillä olin aikoinaan Koli-liikkeessä hommaamassa Kolille kansallispuistoa. Silloin olin talvella kynttilämielenosoituksessa Ukko-Kolilla. Katsoin, että oli tyhjä paikka ilman kynttilää. Kun katsoin paikkaa uudestaan, niin siinä olikin kuilu. Olen ollut siis Kolilla eri vuodenaikoina. Olen ollut myös silloin, kun sataa ja pilvet laahaavat Kolin huippujen tasolla ja olen kävellyt Mäkrälle. Silti löytyy aina uusia paikkoja. Haaveena olisi fillaroida koko matka ylös. Se parkkipaikan jälkeinen mäki oli niin jyrkkä, että fillari rupesi keulimaan.
Ekalla kerralla kierrettiin Kolilla se n. 30 km rengasreitti ja tultiin vasta loppuvaiheessa Kolille. Olin niin väsynyt, että en jaksanut nauttia täysillä. Toisella kerralla olimme aamuseiskalta ihailemassa auringonnousua. Vaikka parkkipaikka oli täynnä autoja, niin vitsit, että oli ainutlaatuinen nautinto. Seuraava kerta hotelliyöpyminen!!
Me(kin) kävimme pikaisesti Kolilla toissakesänä, mutta yöpyminen noissa maisemissa olisi kyllä sikälikin fiksua, että pystyisi ehkä hyödyntämään aamun ja illan vähemmän ruuhkaisia tunteja, sillä ainakin heinäkuussa 2020 paikalla oli aikamoinen markkinameininki!
Koli on upea paikka, olen vieraillut siellä kaksi kertaa. Tänä kesänäkin piti mennä, mutta se jäi muiden lomasuunnitelmien alle. Tuo on kyllä totta, mitä vaimosi sanoi, että maisemia arvostaa enemmän, kun on kiivennyt alhaalta asti ne nähdäkseen. Viime kesänä minä ja ystäväni jätimme auton siihen Kolin kirkon liepeille ja nousimme ylös Ukko-Kolille metsäpolku pitkin, joka lähtee siitä kylältä. Kyllähän siinä vähän puuskuttaa sai, mutta päästiin perille.
Minä taas arvostin sitä, että jotain hienoa voi saavuttaa kerrankin pienellä vaivalla 😉