Pikkupojat potkivat jalkapalloa asfaltilla talon seinää vasten. Pallo kimpoaa ja karkaa pomppien ajotielle. Joku pojista säntää perään. Bussikuski jarruttaa terävästi. Onneksi ollaan taajama-alueella, eikä vauhtia ole paljon.
Kuski pysäyttää linja-auton, avaa etuoven ja nousee ulos. Mielessäni käy, että nyt pojat saavat kunnon läksytyksen. Kenties pallo joutuu takavarikkoon. Vaan mitä vielä! Kuski nauraa, hakee pallon ajotieltä ja palauttaa sen pojille. Tulee mieleen, että tämä kohtaus ei koskaan menisi näin Suomessa. Kotipuolessa olisi tullut huutoa ja valitusta. Mutta nyt olenkin Karibian suurimmalla saarella. Maa on Kuuba. Ja siellä jokainen haluaa olla taksikuski.
Eksoottinen ja historiallinen Kuuba
Kuuba on Karibian suurin saari sekä väkiluvulla (11,2 miljoonaa) että pinta-alalla (110 tuhatta neliökilometriä) mitattuna. Kuuba sijaitsee pohjoisella Karibianmerellä. Lähimpiä naapureita ovat pohjoisessa Yhdysvallat ja Bahama, lännessä Meksiko sekä etelän ja idän suunnalla saarivaltiot Turks- ja Caicossaaret, Haiti, Caymansaaret ja Jamaika.
Kuuban löysi vuonna 1492 Christopher Kolumbus ja julisti sen Espanjan vallan alle. Saari oli espanjalaisten hallussa vuoteen 1898 asti toimien orjakaupan keskuksena, ja tuottaen sokeria ja kahvia vientiin.
Espanjan jälkeen Kuubaa hallitsi Yhdysvallat, josta Kuuba itsenäistyi vuonna 1902. Yhdysvallat näyttääkin kartalla olevan niin lähellä, että sen rannikon voi melkein kuvitelmissaan nähdä Kuubasta käsin.
Monet kuubalaiset ovat lähteneet Castron valtakaudella pakolaiseksi vaaralliselle merimatkalle käyttäen apunaan kaikkea mikä toivottavasti kelluu. Castro toivottikin heille hyvää matkaa, jotta köyhällä valtiolla olisi vähemmän suita ruokittavana.
Kuuba – Vallankumouksen valtakunta
Kuuba on yksi viimeisistä sosialistisista maailman maista. Maassa on yksipuoluejärjestelmä ja valtaa käyttää Kuuban kommunistinen puolue. Fidel Castron vuonna 1959 tekemä vallankumous on siis edelleen voimissaan.
Vallankumoussankareita Ernesto ”Che” Guevaraa ja Camilo Cienfuegosia ynnä muita ylistäviä kuvia ja tekstejä näkyy maassa ympäriinsä.
Kuuba on rosoisen kaunis maa, erittäin kuvauksellinen turistin näkökulmasta. On siirtomaatyylisiä upeita ja rapistuneita rakennuksia, 1950-luvun amerikkalaisia autoja, palmuja, valkoisia rantoja sekä turkoosi Karibianmeri.
Paikka paikoin voisi kuvitella olevansa Floridassa tai Yhdysvaltojen eteläisellä maaseudulla reilut viisikymmentä vuotta sitten. Aikaero Kuubaan on kuusi tuntia ja viisikymmentä vuotta.
Kommunismi ja köyhyys Kuubassa
Kuubassa on vahva kommunismin leima höystettynä karibialaisella rennolla asenteella. Maa oli ennen vallankumousta yksi edistyksellisimmistä ja menestyneimmistä maista latinalaisessa Amerikassa.
Vallankumouksen jälkeinen sosialismi johti säännöstelyyn ja nälänhätään maan joutuessa kauppasaartoon. Parhaat johtajat ja liikemiehet poistuivat maasta, eikä sosialistinen suunnitelmatalous kyennyt tuottamaan vastaavaa hyvinvointia.
Pääosan Kuuban valmistamista ja myymistä tuotteista on maataloustuotteita kuten sokeria, tupakkaa, hedelmiä ja kahvia. Maaseudulla köyhyyden parhaiten huomaakin, kun kulkuneuvona ovat hevoskärryt ja cowboyt ratsastajat lierihatuissaan kuin aikoinaan Jenkkilässä ikään.
Kuuban kansalaiset ovat saaneet maksaa sosialistisen vallankumouksen heikkona elintasona, ihmisoikeuksien loukkauksina, isoveljen valvontana, säännöstelynä, tavaroiden puutteena ja suoranaisena köyhyytenä.
Kuuban kansalaisilta kun kysyy, että miten menee, niin vastaus on, että ei voi valittaa. Sellaista se on se kommunismi.
Turisteille tämä tarkoittaa mahdollisuutta tutustua outoon ja eksoottiseen maahan vanhoine autoineen, jotka ovat edelleenkin käytössä siitä syystä, ettei muuta ole ollut saatavissa. Ollos, Suomi, huoleton, ei autokantamme täällä niin vanhaa olekaan!
Koulutus, työelämä ja politiikka Kuubassa
Kuuban väitetään olevan yksi maailman lukutaitoisimmista maista. Mutta kannattaako tällaisia väittämiä uskoa, kun Pohjois-Koreassa raportoidaan koko aikuisväestön olevan lukutaitoisia?
Ja mitäpä sillä on väliä, vaikka jokainen osaisi lukea, jos maan johto rajoittaa tarjolla olevaa kirjallisuutta, lehdistönvapautta sekä internetin käyttöä.
Kuubalaisille on tarjolla ilmainen yliopistokoulutus, mutta sen jälkeen on suoritettava kahden vuoden palvelus valtiolle minimipalkalla. Tuon palveluksen useat jättävät kesken, kun rahat eivät riitä. Näin toimiessaan he samalla luopuvat myös tutkinnostaan.
Kuubalaisten keskipalkka on 20-30 euroa kuukaudessa. Sillä on kuitenkin vaikea tulla toimeen, sillä maan hintataso ei ole erityisen edullinen. Peruselintarvikkeetkin ovat maassa kirjaimellisesti kortilla.
Kuuba on yksi niitä harvoja maita, joissa taksikuski tienaa enemmän kuin lääkäri, ja huonesiivooja enemmän kuin hotellinjohtaja. Jokainen haluaa työskennellä turistien kanssa hyvien palkkioiden ja tippien toivossa. Ja miksei haluaisi, kun yhdestä taksikyydistä voi tienata saman verran kuin valtion palkkalistoilla kuukaudessa.
Paikalliset eivät tietenkään uskalla puhua mitään pahaa vallankumouksesta tai maan johtajista. Sen verran moni vääriä mielipiteitä omaava on vuosien varrella joutunut vankilaan tai menettänyt henkensä.
Kuuba matkakohteena
Kuuba matkakohteena tarjoaa monenlaista koettavaa. Viikko on lyhyt aika Kuubassa, eikä sinä aikana ehdi nähdä paljoa, sillä etäisyydet ovat isossa maassa pitkät ja kulkeminen hidasta. Me keskityimme tutustumaan vain Havannaan ja Trinidadiin.
Jos oikein ahneeksi heittäytyisi, niin viikossa tuohon voisi lisätä vielä käynnin Vinalesissa. Silloin matkustamista tulee kyllä jo helposti liikaa, eikä missään ehdi tutustua kunnolla paikkoihin.
Kuuba on todella turvallinen maa, yksi latinalaisen Amerikan turvallisimmista. Kaduilla uskaltaa hyvin liikkua hämäränkin aikaan. Myös tavallisimmat turistihuijaukset on helppo huomata ja välttää, jotta ei suotta menetä rahojaan väärennettyihin sikareihin.
Jossain vaiheessa turisteilta rahaa hamuaviin kaupustelijoihin kyllästyy, mutta heistä pääsee parhaiten eroon vain kävelemällä ohi kiinnittämättä huomiota.
Everybody wants to be your friend!
Raha ja ostokset Kuubassa
Kuubassa on käytössä kaksi valuuttaa, joista turistit käyttävät Kuuban vaihdettavaa pesoa (Peso convertible, CUC). Valuuttaa ei saa viedä pois maasta, joten matkavaluuttaa ei voi hankkia ennen saapumista. Rahaa voi vaihtaa kojuissa tai nostaa pankkiautomaateista yleisimmillä luottokorteilla.
Shoppailtavaa ei Kuubassa juurikaan ole sikareiden, kahvin, rommin, käsitöiden ja turistikrääsän ohessa. Mitähän se kunnon kommunisti Che Guevara mahtaisikaan olla mieltä, jos tietäisi, mitä kaikkea hänen nimellään ja naamallaan matkailijoille kaupustellaankaan?
Kaikki tarpeellinen, erityisesti lääkkeet, kannattaa siis ottaa matkaan kotimaasta, sillä jo perushygieniatarvikkeiden hankkiminen voi Kuubassa olla ongelmallista. Kauppoja on harvassa ja valikoimat vähäiset, ja kaikkea ei ole aina edes saatavissa.
Maassa puhutaan espanjaa, ja läheskään kaikki turistien kanssa tekemisissä olevatkaan eivät puhu englantia. Espanjan sanakirjasta ja kielen osaamisesta on siis huomattava hyöty Kuubassa!
Netissä ei tullut käytyä koko viikon reissun aikana, sillä se olisi vaatinut wifi-kortin ostamista ja hakeutumista sen jälkeen wifi-alueille, joita olisi ollut helppo löytää paikoista, joissa paikalliset istuivat porukalla nenät kiinni kännyköissään.
Miksi matkustaa Kuubaan?
Kuuba matkailumaana oli jotain, mitä en muualla ole kokenut, eikä varmasti voi kokeakaan. Se oli aikamatka kuvauksellisiin siirtomaa-aikaisiin kaupunkeihin ja lämpimiin Karibian turkooseihin aaltoihin.
Musiikki soi joka puolella, soittajia on kaduilla ja ravintoloissa. Ihmiset ovat iloisia, kaduilla on elämää. Ja ne vanhat autot, niitä jaksaa ihmetellä ja kuvata. Kannattaa käydä katsomassa ennen kuin meininki muuttuu!
Lue lisää, millainen on Kuuba matkailumaana! Seuraavaksi kannattaa tutustua Havannan nähtävyyksiin, hurmaavaan Trinidadiin, Kuuban reissuvinkkeihin ja matkabudjettiin.
Oletko käynyt Kuubassa ja millaisia kokemuksia sinulla sieltä on?
Leave a reply