MaapalloilijaMatkablogi - palloilua ympäri maailman

Rooman nähtävyydet ja vinkit ensikertalaiselle – Kaupunki haltuun!

Italian pääkaupunki Rooma, Ikuinen kaupunki, on monelle unelmien matkakohde pitkäksi viikonlopuksi tai pidemmäksikin aikaa. Millaisia kokemuksia Roomasta minulla on ensimmäisen vierailun perusteella? Tästä tekstistä löydät parhaat Rooman nähtävyydet ja vinkit ensikertalaiselle!

Katso myös pieni matkaopas vinkkeineen Roomaan: Tärkeimmät Rooman nähtävyydet kävellen

Kokemuksia Roomasta

Colosseum. Antiikin historiaa ja upeita vanhoja rakennuksia. Aukioita ja suihkulähteitä. Taidetta ja museoita. Kahviloita ja gelatoa. Kirkkoja ja katakombeja. Italialaista ruokaa ja viinejä. Olympiastadion ja futis. Ja tietysti Vatikaani. Siinäpä nopeasti lueteltuna mielleyhtymät Rooman nähtävyyksistä. Niissä riittää turistille katsottavaa ja koettavaa.

Vaikka kaikki tiet vievätkin Roomaan, niin aika monta vuotta sain kulkea, ennen kuin sinne päädyin.

Neljä täyttä päivää perillä oli sopivan mittainen aika tutustua Roomaan. Kolmessakin päivässä olisin ehkä kaiken haluamani ehtinyt nähdä, mutta se olisi vaatinut suunnittelua ja hieman priorisointia. Kannattaa varautua siihen, että turisteja on paljon ja kaikkialle on jonoa.

Mielenkiintoisimmat Rooman nähtävyydet olivat Colosseum yöaikaan sekä Pietarinkirkon kupolista avautuvat maisemat. Tietenkään Roomasta eivät nähtävyydet lopu, joten uutta ihmeteltävää löytyy varmasti seuraavallakin kerralla.

Ota Maapalloilija seurantaan Facebookissa, Instagramissa ja blogit.fi:ssa!

Rooma matkakohteena
Photo by Julia Solonina on Unsplash

Roomaan matkustaminen

Suomesta Roomaan pääsee Finnairin ja Norwegianin suorilla lennoilla. Olen ollut halpalentoyhtiö Norwegianiin ihan tyytyväinen, joten eipä tuolla Finnairin brändillä juuri ole arvoa 3,5 tunnin lennolla turistiluokassa matkustaessa. Norjalaisten (vai pitäisikö nykyään jo sanoa kiinalaisten) yhtiön lennolla saattaa jopa wifi toimia matkan aikana ihan ilmaiseksi. 

Rooman lentokentältä keskustaan

Rooman kansainväliselle lentokentälle (Fiumicino) en sen sijaan kovin suuria pisteitä antaisi. Kentältä pääsee Terminin juna-asemalle (Rooman päärautatieasema, Stazione di Roma Termini) puolessa tunnissa junalla, joka maksaa 14 euroa suuntaansa. Bussifirmatkin operoivat väliä 24/7, jolloin matkustus kestää tunnin. TAM-nimisen yhtiön kyydissä meno-paluu maksoi 9 euroa. Takseilla taas on kiinteä hinta, noin 50 euroa.

Turistina Roomassa

Italian pääkaupunki Rooma on noin kolmen miljoonan ihmisen kaupunki. Se on yksi maailman tunnetuimmista turistikohteista, jossa käy vuosittain miljoonia matkailijoita. Väkeä riitti lokakuun puolessa välissäkin ruuhkauttamaan erityisesti tunnetuimman kohteen, Colosseumin. Rooman nähtävyydet on jokaisen turistin pakko kerran elämässään kokea.

Voi vain kuvitella, millainen härdelli on päällä heinä-elokuussa. Kannattaa ajoittaa matkansa vilkkaimman turistisesongin ulkopuolelle, mikäli mahdollista.

Keskikesällä Italiassa on kuuma. Olenkin matkustanut siellä muutaman kerran lokakuussa, jolloin lämpötila on ollut suomalaisittain vielä mukavan kesäinen, mutta ei lainkaan tukahduttava.

Parhaiten kaupunkia näkee kävelemällä ympäriinsä katsellen mm. katuja, rakennuksia, piazzoja ja suihkulähteitä. Roomassa on paljon toinen toistaan mahtavampia kirkkoja, joihin on vapaa pääsy. Monia muitakin nähtävyyksiä voi ihmetellä ilmaiseksi kuten Pantheonia, Espanjalaisia portaita ja suihkulähde Fontana di Trevia. 

Jotkut ovat kiinnostuneita kulkemaan Dan Brownin kirjan Enkelit ja Demonit tapahtumapaikkojen jalanjäljissä.

Katolinen kirkko muuten suuttui Brownin Da Vinci -koodi kirjasta niin, ettei antanut lupaa filmata Enkelit ja Demonit elokuvaa Rooman kirkoissa.

Pahempien turistihuijausten kohteeksi emme joutuneet. Yhdessä ravintolassa vesipullo taidettiin laskuttaa tuplana, kun siitä joi kaksi henkilöä. Ikävin tilanne sattui, kun jouduin pulun ilmahyökkäyksen kohteeksi. Osuma oli napakymppi suoraan päähän. Onni onnettomuudessa, lippalakki suojasi kupoliani. Ainoa vahinko siis oli, että päähine täytyi heittää roskiin. Uuden hankin lähimmästä turistikojusta vitosella. 

Lue myös: Vinkit budjettimatkailijalle Roomaan – Näin säästät rahaa reissussa!

Rooman nähtävyydet
Photo by Holger Link on Unsplash

Rooman nähtävyydet

Olin Roomassa ensikertalaisena, joten tutustuin suurimpaan osaan Rooman tärkeimmistä nähtävyyksistä reissuni aikana.

Vatikaani – valtio Rooman keskellä

Katollisen kirkon keskus Vatikaani on kääpiövaltio Rooman sisällä. Se tunnetaan Paavin asuinpaikkana. Vatikaanin kuuluisimmat nähtävyydet ovat Pietarinaukio ja Pietarinkirkko, sekä Vatikaanin museo ja Sikstuksen kappeli. 

Seuraavassa kerron parhaat vinkkini Vatikaanin tunnetuimpiin nähtävyyksiin tutustumiseen mahdollisimman vähällä jonotuksella. 

Vatikaanin museo ja Sikstuksen kappeli

Vatikaaniin tutustuminen kannattaa aloittaa Vatikaanin museoista ja Sikstuksen kappelista. Osta lippu etukäteen kotona internetistä, ja printtaa se mukaan! 

Tämä on ehdottomasti paras vinkkini Roomaan. Paikalla on pitkä jono liputtomia turisteja, koska museossa vierailee päivittäin tuhansia ihmisiä. Näin toimimalla kävelet jonon ohi suoraan sisään. 

Sitten kävelet ylös portaita yhden kerroksen, jossa vaihdat automaattikoneella lippusi viralliseksi lipuksi, jolla pääset museoon sisään. Näin säästyy huomattavasti huomattavasti aikaa. Lipun hinta netistä oli 21 euroa per henki. Tämä pieni lisäpanostus todellakin kannatti. Sitten vain vetämään taideähkyt.

Vatikaanin museon taidekokoelma on maailman mittakaavassa suuri ja erittäin arvokas. Siellä pääsee ihastelemaan maailman tunnetuimpien taiteilijoiden kädenjälkeä. Vatikaanin museosta matka jatkuu maalauksia ihmetellen kohti Sikstuksen kappelia, jossa seinillä ja katossa on kuuluisia freskoja kuten Michelangelon Aatamin luominen ja Viimeinen tuomio.

Pietarinkirkko, kirkon kupoli ja Pietarinaukio

Seuraava hyödyllinen vinkki hyvällä pokalla varustetuille turisteille tulee tässä.

Sikstuksen kappelista kannattaa jatkaa matkaa heti oikealla olevasta, ryhmille tarkoitetusta ovesta kohti Pietarinkirkkoa. Jos livahtaminen onnistuu ryhmien peesissä, pääset jonottamatta kirkkoon. Muutoin joudut asettumaan pitkään jonoon Pietarinaukiolle päästäksesi Pietarinkirkkoon. 

Pääsy kirkkoon on ilmainen. Jono voi olla niin pitkä, ettei sisään pääsekään, jos on saapunut paikalle vasta loppupäivästä. Maksullisia kierroksia kirkkoon kaupitellaan joka kulmalla, joten se on saumasi, jos jonottaminen ei kiinnosta tai siihen ei ole aikaa.

Kun saapuu Sikstuksen kappelista ulkoilmaan mainittua käytävää pitkin, on mahdollista mennä Pietarinkirkon kupolin jonoon. Pääsymaksu sinne on 8 tai 10 euroa riippuen siitä, haluatko kulkea 550 askeleesta 200 hissillä vaiko koko matkan kävellen. 

Kävelijöiden jono vetää nopeammin! Jos kunto kestää, niin rohkeasti siihen jonoon vain.

Kupolin on suunitellut Michelangelo, ja sillä on läpimittaa lähes 43 metriä. Kiipeäminen kannattaa, sillä Pietarinkirkon kupolin korkeus ja kirkon mittasuhteet aukeavat parhaiten näköalatasanteelta. Alhaalta katsottuna kirkon korkeutta ei edes oikein hahmota. 

Myös kupolin huipulle kannattaa jatkaa kiipeämistä, vaikka näköalatasanteen kohdalla jo vähän hapottaisikin. Kupolista nimittäin aukeaa komeat näköalat jokaiseen suuntaan. Kuvatuin näkymä sieltä on Pietarinaukion suuntaan.

Kun tulet alas kupolista, pääset mukavasti suoraan kirkkoon sisälle maailman suurimpaan tai toiseksi suurimpaan uskonnolliseen rakennukseen, riippuen siitä, millä mittarilla tätä tarkastellaan.

Pietarinkirkko on suurimmalti osin peräisin 1600-luvulta, vaikka rakennustyöt aloitettiin jo edellisellä vuosisadalla. Korkeutta kirkolla on reilut 130 metriä, ja pinta-ala 23 tuhatta neliömetriä. Sisään mahtuu jopa 60 tuhatta ihmistä.

Kirkon taideteoksista tunnetuimpia on Michelangelon veistos Pieta, jonka taiteilija veisteli jo nuorema miehenä. Teos esittää neitsyt Mariaa kuollut Jeesus sylissänsä, ja on yksi tekijänsä merkittävimmistä töistä.

Kirkko on myös täynnä paavien muistomerkkejä, ja useita paaveja on haudattu sinne tai sen alle. Lisäksi sinne on haudattu jalosukuisia hallitsijoita ja ylimyksiä. Kirkon kryptan pyhimpänä paikkana pidetään apostoli Pietarin oletettua hautapaikkaa.

Kirkkoon tutustumisen jälkeen voi tehdä exitin, ja poistua Pietarinaukiolle. Leveimmillään 200 metriselle aukiolle arvioidaan mahtuvan kerralla jopa 300 tuhatta ihmistä.

Pietarinaukio

Antiikkia, antiikkia: Forum Romanum, Colosseum ja Palatinon kukkula

Forum Romanum eli roomalainen tori oli antiikin Rooman keskus. Se sijaitsee Palatiumin ja Capitoliumin välisellä alueella. Se on raunioineen yksi Rooman tärkeimmistä nähtävyyksistä. 

Palatinon kukkula eli Palatium sijaitsee lähellä Colosseumia ja Forum Romaniumia. Kukkula on nimensä mukaisesti täynnä antiikin aikaisia palatsien raunioita. Siellä asui aikoinaan merkittäviä sukuja ja keisareita. 

Rooman ikonisin nähtävyys Colosseum tunnettiin antiikin valtakunnan suurimpana amfiteatterina. Sinne saattoi mahtua jopa 50 tuhatta ihmistä.

Yhteislippu näihin kolmeen kohteeseen maksaa vain 16 euroa, mutta jonottamiseen pitää varautua. Jos lippua ei ole etukäteen ostanut, kannattaa suunnata suoraan Palatinon kukkulan tai Forumin sisäänkäynnille. Niissä jonot ovat lyhyemmät, kun suurin osa väestä haluaa tutustumaan Colosseumiin. Palatinon sisäänkäynnillä jouduin jonottamaan vain viitisen minuuttia. 

Palatinoon ja Forum Romaniumiin tutustumisen jälkeen menin sitten samalla lipulla Colosseumiin. Siellä suuntasin lipullisten jonoon, joka sekin näytti toivottoman pitkältä. Jono kuitenkin liikkui, ja noin kolmessa vartissa pääsin sisälle. Samassa ajassa Colosseumilla lippua jonottaneiden jono ei tainnut liikkua juuri yhtään.  Kannattaa siis ostaa lippu etukäteen kotona tai Palatino-kukkulalta tai Forum Romanumilla. 

Colosseum Rooma

Kävelykierros Rooman nähtävyyksiin tutustuen

Vatikaanin, Colosseumin ja Forum Romanumin lisäksi Roomassa on paljon tunnettuja nähtävyyksiä. Monet niistä sijaitsevat hyvin lähellä toisiaan, joten niihin on helppo tutustua jalkaisin.

Seuraavat nähtävyydet on helppo kulkea tässä järjestyksessä, jos olet lähdössä Vatikaanin suunnalta tutustumaan Roomaan. Toiseen suuntaan kulkeminen taas on kätevää aloittaa siirtymällä metrolla Spagnan asemalle.

Castel Sant’Angelo, joka tunnetaan myös Hadrianuksen mausoleumina, on siis kyseisen keisarin hautapaikka ajanlaskun alkupuolelta. Linnoitus, ja samalla myös paavien asuinpaikka siitä tehtiin keskiajalla. Nykyään siellä toimii museo. Linnoitukselta kävelee noin kymmenessä minuutissa Tiberjoen antiikkista siltaa pitkin ylittäen Piazza Navonalle. 

castel saint'angelo

Piazza Navona suosittu aukio oli aikoinaan osa stadionia, mistä johtuu sen ovaali muoto. Päivisin alue kuhisee turisteja, myyjiä ja katutaiteilijoita. Aukiolla sijaitsee useampi kuuluisa suihkulähde. Näin tamperelaisena on pakko nostaa niistä esiin Fontana del Moro, piazzan eteläisin suihkulähde 1600-luvulta. Aukion tunnetuin lienee kuitenkin Neljän joen suihkulähde. Vain parin korttelin päässä aukiolta sijaitsee Pantheon. 

Seuraavaksi saavumme Piazza della Rotondalle. Siellä sijaitseva Pantheon-temppeli on parhaiten säilynyt antiikinaikainen monumentti Roomassa. Sinne pääsi muiden Rooman kirkkojen tapaan ilmaiseksi. Pantheon sijaitsee pienen kävelymatkan päässä Fontana di Trevista. 

Rooma matkaopas

Fontana di Trevi on parhaiten tunnettu Rooman monista suihkulähteistä. Näyttävä suihkulähde kerää turistilaumat sitä katsomaan. Myös taskuvarkaat saapuvat mielellään näille apajille kalastelemaan arvoesineitä huolimattomien taskuista ja laukuista. Turisteilla on tapana hankkiutua suihkulähteellä eroon myös kolikoistaan. Raha kuuluu heittää oikealla kädellä vasemman olkapään yli, jolloin heittäjän uskotaan palaavan uudelleen Roomaan. 

Tämä opastettu kävelykierros päättyy jonkin matkan päähän Espanjalaisille portaille. Piazza di Spagnalla sijaitsevat ulkoportaat ovat ovat saaneet nimensä siitä, että aikoinaan alueella sijaitsi Espanjan suurlähetystö. Espanjalaiset eivät kuitenkaan itse portaita rakentaneet, vaan ranskalaiset. Turisteilla on tapana tulla portaille istuskelemaan ja ottamaan valokuvia. 

Rooma nähtävyydet opas

Jos taskuvarkaat ja turistialueen kahvilat ja ravintolat eivät vielä tähän mennessä keventäneet lompakkoasi liikaa, on apu lähellä Espanjalaisia portaita. Piazza di Spagnalta nimittäin lähtee ostoskatu Via dei Condotti, jonka varrella sijaitsevat kalliit luksusmerkkiliikkeet. 

Rooman kirkot

Aiemmin mainittujen Vatikaanissa sijaitsevan Pietarinkirkon ja Pantheon-temppelin lisäksi monet muut kirkot ovat suosittuja Roomassa. Kirkkoja on Roomassa vähän liikaakin, sillä minulta meni niiden nimet sekaisin. Kiersin kirkossa oikein tosissani opaskirjan kanssa yrittäen löytää siinä mainittuja taideteoksia. Olinkin täysin eri kirkossa kuin mistä opaskirja kertoi. 

Roomassa on kolme isoa varhaiskristillistä basilikaa: Basilica di Santa Maria Maggiore, San Giovanni in Laterano ja San Paolo fuori le mura. Neljäs, Vanha Pietarinkirkko eli Konstantinuksen basilika, sijaitsi nykyisessä Vatikaanissa Pietarinkirkon paikalla.

3 x kirkko Roomassa

Vaikka et olisi suuri kirkkojen ystävä, niin arkkitehtuurin ja taiteen takia kannattaa käydä ainakin muutamassa kirkossa Roomassa.

  1. Basilica di Santa Maria Maggiore on yksi upeimmista ja tärkeimmistä kirkoista. Se sijaitsee lähellä Terminin rautatieasemaa. Se on yksi Rooman vanhimmista kirkoista. Se on myös suosittu pyhiinvaelluskohde.
  2. San Giovanni in Laterano (St. John Lateran) on myös yksi tärkeimmistä Rooman basilikoista. Se on Rooman ensimmäisiä katolisia kirkkoja. Tämä lateraanikirkko on paavin eli Rooman piispan istuin. Vuoteen 1870 paavit myös kruunattiin tässä kirkossa. 
  3. Santa Maria in Trastevere sijaitsee nimensä mukaisesti Trasteveren kaupunginosassa Tiberjoen oikealla rannalla. Se oli 300-luvulla ensimmäisiä kirkkoja, joissa katoliset saivat vapaasti viettää messuja Roomassa. Alkuperäinen kirkko on kuitenkin purettu sen huonon kunnon vuoksi ja uusi rakennettu 1100-luvulla.

Muita kohteita Roomassa 

Roomassa on paljon erilaisia alueita kierrettäväksi. Juutalaiskortteli Ghettosta natsit veivät aikoinaan väkeä tuhoamisleireille. Talojen seinissä on pieniä laattoja muistuttamassa siitä, ketkä joutuivat hirmutekojen kohteiksi. 1600 ihmistä vietiin, ja vain 16 palasi. 

Trasteveren kaupunginosa on suosittu alue paikallisten keskuudessa, ja turistit ovat myös sen löytäneet. Siellä on paljon tunnelmallisen näköisiä kujia ja ravintoloita. 

Aiemmin mainittujen kohteiden lisäksi kannattaa käydä ihailemassa Vittorio Emanuelle II:n muistomerkkiä. Jännitystä taas haimme kapusiinimunkkien kryptasta, jossa oli läjäpäin oikeita luita ja luurankoja! Tämä luukirkko oli kenties kummallisin kirkko, missä olen koskaan käynyt. Huomaathan, että koirat on syytä jättää ulkopuolelle. 

Jos jalkapallo kiinnostaa, niin kannattaa suunnata Rooman olympiastadionille. Me kävimme katsomassa AS Roman ottelun, jossa sisäänmennessä turva- ja lipuntarkastuksessa riitti byrokratiaa. Kuriositeettina mainittakoon, että areenalla on vesihanoja, joista tulee ilmaista juomakelpoista vettä. 

Rooman nähtävyydet TOP10

  • Colosseum
  • Pietarin kirkko
  • Sikstuksen kappeli
  • Forum Romanum
  • Palatinon kukkula
  • Fontana di Trevi
  • Pantheon-temppeli
  • Basilica di Santa Maria Maggiore
  • Castel Sant’Angelo
  • Lukuisat piazzat

Etsitkö jotain uutta Italiasta? Lue Etelä-Italian upeista nähtävyyksistä kuten Napolista, Sorrentosta, Amalfin rannikosta, Vesuviuksesta ja Pompeijista!


Mitkä Rooman nähtävyydet ovat sinun suosikkejasi?

Lue myös tuoreet vinkit Rooman (julkaistu keväällä 2023)!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *