Maapalloilijalla on nyt kolme vuotta matkabloggaamista täynnä. Tähän juttuun olen koonnut vinkkejä bloggaajalle, varsinkin sellaiselle, joka suunnittelee blogin aloittamista.
Minulta kysytään välillä, kannattaako aloittaa bloggaaminen. Vastaus tähän kysymykseen täytyy selvittää itse. Tämän postauksen on tarkoitus auttaa pohdinnassa.
Tässä tekstissä on muutamia asioita pohdittavaksi ennen blogin perustamista. Jos ei ole koskaan blogia kirjoittanut tai on kirjoittanut sitä vain itselleen, voisi kuvitella bloggaamisen olevan vain sitä, että kirjoittaa tekstin ja julkaisee.
Bloggaajan ei tarvitse olla se kaikista kovin sanaseppä, mutta luonnollisesti pitää osata kirjoittaa. Tai ainakin pitää olla halua opetella kirjoittamaan.
Pelkkä kirjoittaminen ei kuitenkaan riitä. Bloggaamiseen kuuluu myös teknistä säätämistä, valokuvaamista, kuvien käsittelyä, sosiaalista mediaa ja vaikkapa yhteistöiden myymistä, jos siihen lähtee. Bloggaajan ovatkin taidoiltaan ihailtavan monipuolisia.
Lyhyesti sanottuna bloggaaminen ei sopi hätähousuille, jotka eivät ole valmiit opiskelemaan uutta, käyttämään paljon aikaa bloginsa parissa ja odottavat nopeita tuloksia.
Lue myös: Millaista on olla matkabloggaaja?
Miksi haluat kirjoittaa blogia?
Mieti, mikä sinua motivoi aloittamaan blogin kirjoittamisen? Mitä haluat saavuttaa?
Mieti tavoitteitasi. Haluatko vain kirjoitella omia ajatuksiasi ja jakaa niitä muille vai onko sinulla suurempia tavoitteita bloggaamisen suhteen? Onko perinteinen blogi juuri se oikea kanava sinulle?
Raha on huono motivaattori. Blogia ei pidä perustaa euron kuva silmissä.
Blogi kannattaa perustaa, jos koet siihen palavaa halua, jonka et usko heti sammuvan, jos et saavuta tavoitteitasi.
Perustin tämän matkablogin, koska halusin kirjoittaa ylös itselleni kokemuksiani ja jakaa muille tietoa reissuistani. Haluan bloggaamalla oppia uusia asioita ja kehittyä kirjoittajana.
Tavoitteiden asettamiseen vaikuttavat käytössä olevat resurssit. Paljonko sinulla on aikaa, rahaa ja intoa panostaa bloggaamiseen?
Ensimmäinen vuosi oli blogissani hiljaista. Sitä lukivat suurin piirtein vain vaimo, äiti ja isä. Lopettaminen ei käynyt mielessäkään, kun koin vasta aloittaneeni. Sitten lukijämäärät lähtivät nousuun, mikä motivoi entisestään jatkamaan.
Bloggaamisessa, kuten muissakin asioissa elämässä, pätee se sääntö, että mitä enemmän annat, sitä enemmän saat. Jos on valmis panostamaan paljon, voi saavuttaa yllättävän isoja juttuja.
Kirjoita ylös, miksi kirjoitat blogia.
Mistä haluat kirjoittaa blogia?
Mieti, mikä on blogisi aihealue. Se kannattaa rajata tarpeeksi tiukasti, jotta blogin sisältö ei ole käsittelisi kaikkea maan ja taivaan väliltä.
Tiedä, mistä haluat kirjoittaa. Silloin kirjoittaminen on helpompaa. Lukijat myös tietävät silloin, mitä blogissa käsitellään, mikä sitouttaa heitä palaamaan blogisi pariin, mikäli aihe kiinnostaa.
Onko sinulla joku aihe tai näkökulma, jota ei muissa blogeissa laajasti käsitellä? Mikä erottaa sinut muista bloggaajista? Onko sinulla joku niche, erityisalue, josta tiedät enemmän kuin muut?
Kirjoita aiheesta, jolle sydämesi todella sykkii. Aiheesta, josta sinulla riittää sanottavaa omasta näkökulmastasi.
Millä alustalla bloggaat?
Suosittelen heti alusta asti panostamaan hiukan blogin alustaan ja tekniikkaan. Koodaamista ei tarvitse osata, mutta blogin tekninen säätö vie aloittelijalta aikaa. Itse olen ainakin omin käsin tehden googlannut ohjeita vaikka kuinka monta tuntia, varsinkin ensimmäisen puolen vuoden aikana.
WordPress on suosituin blogialusta. Siellä voi valita mieleisensä ulkoasun ja räätälöidä sitä. Bloggeria en suosittele, vaikka se onkin ilmainen. Olen kokeillut sitäkin.
Osta oma domain, jotta blogisi sivusto ei olisi muotoa “minunikiomaihanamatkablogi.wordpress.org”, vaan esimerkiksi maapalloilija.com.
Mieti blogille hyvä nimi!
Blogin nimeä kannattaa oikeasti miettiä, sillä ensimmäinen idea ei välttämättä ole paras.
Nimen on hyvä kuvata blogia jollain tapaa. Sen kannattaa olla toimiva myös tulevaisuudessa.
Esimerkiksi jos luo blogin “Kaakkois-Aasian reppureissujantterin sekoilut” on tulevaisuudessa vuosien päästä vaikea kirjoittaa saman blogin alle siitä, millaista on matkustaa vaimon kanssa Pariisiin juomaan viiniä Eiffel-tornin varjossa ja lasten kanssa Rovaniemelle katsomaan Joulupukkia.
Blogin nimen kannattaa olla omaperäinen, lyhyt ja iskevä. Sellainen, joka jää mieleen ja erottuu muista. Sellainen, joka on helppo kirjoittaa selaimen osoiteriville ilman näppäilyvirheitä. Mieti, kuinka vaikeaa olisi kirjoittaa “www.kaakkois-aasian.reppureissujantterin.sekoilut.com. Pitkät sanat ja yhdyssanat eivät oikein toimi mielestäni.
Parhaassa tapauksessa nimi on sellainen, että sillä ei löydy Googlen hausta kunnon hakuosumia eli kukaan muu ei käytä sitä missään. Kirjoitappa hakuun “Maapalloilija”, niin ei löydy etusivulta paljon muita kuin minun tuloksiani.
En itse oikein pidä englanninkielisistä nimistä suomeksi kirjoitettavassa blogissa, mutta tämä nyt tietysti on makuasia. Voihan se nimi olla englanniksi todella hyvä ja naseva.
Ehkä englanninkielisellä blogin nimellä voi saada ulkomaalaisia lukijoita, jotka lukevat sitä kääntäjän avulla. Suomi – Englanti ei kuitenkaan ole Google kääntäjän vahvuus valitettavasti.
Oivallukseni bloggaamisesta
Suurin oivallukseni on ollut, että bloggaaja on myyjä.
Bloggaajana minun pitää ensin “myydä” juttuni Googlelle eli tehdä hakukoneoptimointia, jotta juttuni löytyisivät hakujen kärkisijoilta. Puhutaan orgaanisesta näkyvyydestä, jota voi saada ilman maksettua mainontaa.
Sen jälkeen kirjoittamani juttu pitää olla myyvästi otsikoitu, jotta lukija klikkaisi hakutuloksista blogiini.
Seuraavaksi minun pitää vielä “myydä” juttuni lukijalle, jotta hän jaksaa viihtyä sen parissa mahdollisimman pitkään.
Tällä tarkoitan sitä, että jutun pitää olla mahdollisimman kiinnostava ja vastata niihin kysymyksiin ja tarpeisiin, joita varten lukija on blogiini tullut.
Toivottavasti samalla pystyn myymään lukijalle muitakin blogitekstejäni eli hän löytäisi samalla käynnillä muutakin kiinnostavaa.
Yllä kuvaamani blogin myyntityö on vaatii paljon ymmärrystä sekä tutkimus- ja kehitystyötä blogiinsa liittyen, jos tavoittelee parasta mahdollista lopputulosta.
Mitkään temput eivät kuitenkaan toimi, jos itse sisältö ei ole kunnossa. Sisältö pitää kirjoittaa ihmiselle, ei hakukoneelle.
Sisältö on tärkeintä eli content is king!
Vinkkejä bloggaajalle
Tässä tulee muutamia vinkkejä bloggaajalle. Olen ne poiminut pääosin muista lähteistä omaan käyttööni ja hyväksi havainnut.
- Kirjoita aiheesta, johon sinulla on intohimo. Näytä se blogissa.
- Erottaudu muista bloggaajista tekemällä asiat eri tavalla.
- Ole kärsivällinen. Tee tarvittava työ, jotta saavutat tavoitteesi. Oikotietä ei ole. Vain tietosanakirjassa menestys tulee ennen työtä.
- Pidä lukijasi mielessäsi. Mieti, mikä heitä kiinnostaa? Auta lukijaa. Tarjota jotain, mitä tarvitaan. Se voi olla vaikkapa neuvo, tietoisku tai tarina. Yritä ymmärtää kohderyhmääsi.
- Kirjoita ajatonta sisältöä, jotta samalla sisällöllä voi olla lukijoita vielä vuosienkin päästä.
- Opettele hakukoneoptimointia. Ota käyttään Google Analytics, kävijätilastoja on kiva seurata!
- Priorisoi. Voit tehdä blogiin ja someen liittyen vaikka mitä, mutta mieti mikä on se #1 juttu juuri tänään, jonka voit tehdä blogisi eteen.
Onko sinulla lisää vinkkejä bloggaajalle?
Jestas, kun aloitin tätä lukemaan, niin tajusin, että meillähän on täynnä pari viikkoa yli neljä vuotta aktiivista kirjoittelua. Aikamoista! Tässä oli useita hyviä vinkkejä ja asioita, joita jokaisen kannattaa pohtia.
Tuohon englanninkieliseen nimeen liittyen, ehkäpä harkinnanvarainen asia voisi olla myös blogin kielen valinta. Voihan sekin olla vaikka se englanti, jolloin englanninkielinen nimikin on luonnollinen valinta.
Juu tosiaan tarkoitin, että nimi blogin kielen mukaan eli todellakin laittaisin englanninkielisen nimen englanniksi kirjoitettavalle blogille.