Wienin nähtävyydet tulivat minulle tutuiksi elokuussa 2022. Vein tuolloin äitini sinne viikonloppumatkalle hänen pyöreiden vuosiensa kunniaksi. Tykkäsimme molemmat kaupungista. Molempia kiinnostavia kohteita riitti. Kolme päivää perillä oli meille ihan riittävä aika.
Itävallan pääkaupunki Wien valikoitui kohteeksemme, koska kumpikaan ei ollut siellä ennen käynyt. Vajaan parin miljoonan asukkaan kaupungissa katseltavaa riitti, kun upeita rakennuksia oli joka puolella.
Löysin suorat Finnairin lennot kohteeseen parilla sadalla eurolla. Lentoaika on alle kolme tuntia. Wienin lentokentältä pääsee keskustaan nopeasti ja edullisesti paikallisjunalla.
Wienin nähtävyydet
Wienistä löytyy upeita linnoja, mielenkiintoisia rakennuksia, kivoja näköalapaikkoja ja monia museoita. Kaupunki tunnetaan tietenkin myös oopperastaan. Tutustuimme toki myös Itävallan kansallisruokaan, wieninleikkeeseen ja perinteiseen wieniläiseen herkkuun, sacherkakkuun. Wienissä kohteiden välillä on kätevä kulkea joko kävellen tai julkisilla.
Wienin nähtävyydet pitävät sisällään myös erikoista arkkitehtuuria, kuten turisteja houkutteleva erikoinen rakennus Hundertwasserhaus osoittaa.
Schönbrunnin linna
Keisarillisen mahtavaa Schönbrunnin linnaa eivät Wienissä vierailevat voi jättää välistä. Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluva kohde on kaupungin suosituin nähtävyys.
Liput kannattaa ostaa etukäteen netistä. Sitä ostaessa valinnan vaikeus saattaa iskeä, kun sivuilla on tarjolla monen monta erilaista lippua ja pakettia. Linnan alueen moniin eri kohteisiin päästäkseen täytyy ostaa joko lippupaketti tai erillisiä lippuja.
Me päädyimme ostamaan “Classic pass” -liput, joilla sai Grand Tourin (hieman pidempi reitti) itse linnassa. 1400 huoneesta kävelimme silti läpi vain murto-osan. Lipulla pääsi myös seikkailemaan pensaista leikattuun labyrinttiin, pariin puutarhaan sekä Glorietten näköalapaikalle. Piletti maksoi 31 euroa aikuiselta.
Lippu oli meille hyvä valinta. Kulutimme alueella kolmisen tuntia, josta suurin osa meni linnan takana sijaitsevassa puistossa kävellessä. Se on ilmainen, joten vaikka ei mitään lippua haluaisi ostaa, alueelle kannattaa mennä tutustumaan.
Meillä oli varattuna aamun ensimmäinen kierros linnaan kello yhdeksän. Ennen sitä oli linnan pihamaalla vielä todella hiljaista. Turisteja saapui kyllä pian paikalle, mutta pihamaa ja puisto ovat niin suuret, että ei siellä väenpaljoutta oikein edes huomaa.
Schönbrunnin linnan alueella on myös maailman vanhin eläintarha, mutta sen me jätimme välistä.
Stephansdom
Pyhän Tapanin tuomiokirkko, Stephansdom, sijaitsee aivan Wienin keskustan ytimessä. Sisään kirkkoon pääsee ilmaiseksi, mutta jos haluaa mennä hissillä kirkon torniin katselemaan näköaloja, pitää maksaa noin viisi euroa.
Prater-huvipuisto
Wurstelpratel, lyhyemmin Prater, on suuri huvipuisto lähellä Wienin keskustaa. Se on yksi maailman vanhimmista huvipuistoista. Sinne on kätevä mennä tutustumaan, sillä alueelle ei ole pääsymaksua.
Laitteita ja härveleitä riittää montaa sorttia, ja samaa lajiakin on useita. Jokaiseen laitteeseen voi ostaa erillisen lipun, mitään rakennetta ei ole.
Ainoa laite, jossa me laitoimme päätämme vähän pyörälle, oli anniskeluterassi. Huvipuiston meiningin katseleminen tuoppi kädessä auringon laskiessa oli oikein mukavaa.
Donauturm-näköalatorni
Danube Tower on Itävallan korkein rakennus. Se sijaitsee kauempana keskustasta lähellä Tonavaa. Aikuisen lippu maksaa 16 euroa, mutta kassalla meiltä kahdelta veloitettiin vain yhden lipun hinta. Olen sen verran ystävällinen (ja nuuka) ihminen, että en alkanut nuorelle työntekijälle hänen virheestään huomautella.
Ylhäällä on näköalatasanne, kahvila ja ravintola. Akselinsa ympäri pyörivässä kahvilassa nautimmekin kahvit ja leivokset. En enää muista, kumpi meistä tarjosi kierroksen. Joka tapauksessa lipputiskillä säästetyt rahat menivät miestarjoilijan mustiin liiveihin.
Näköalatornista tuli mieleen kotoisa Näsinneula, mutta täytyy sanoa, että on meillä Tampereella upeammat maisemat!
Leopoldsbergin näköalapaikka
Leopoldsberg sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Wienin keskustasta. Vuoren rinteeltä avautuu näköalat kaupunkiin päin. Meillä oli reissussa tapana juoda kahvit jokaisessa näköalakahvilassa, niin täälläkin.
Perille päästäksemme otimme ensin metron ja loppumatkan kuljimme bussilla numero 38A. Lähellä kyseistä metron päätepysäkkiä on Karl-Marx-Hof, Wienin kunnallinen vuokra-asuntorakennus, joka on saavuttanut mainetta olemalla maailman pisin asuinrakennus. Pituutta sillä on reilun kilometrin verran.
Museum of Military History
Wienin sotahistoriallisella museolla on niinkin helppo ja lyhyt nimi saksaksi kuin “Heeresgeschichtliches Museum”. Onkohan kukaan ikinä saanut sitä kirjoitettua ensimmäisellä kerralla oikein? Itse en edes yrittänyt, vaan kopioin nimen netistä. Onneksi nimelle on myös mukava lyhenne, HGM.
Museon näyttelytilat sijaitsevat upeassa rakennuksessa, joka on lähes yhtä pitkä kuin museon nimikin. Nähtävää on kahdessa kerroksessa alkaen 1500-luvulta nykypäiviin saakka.
Eniten mieleen jäi kuitenkin auto, johon Itävalta-Unkarin arkkiherttua ja kruununperillinen Frans Ferdinand vaimoineen ammuttiin vuonna 1914. Kyseinen tapaus muistetaan nimellä Sarajevon laukaukset, jonka yleisesti sanotaan käynnistäneen tapahtumaketjun, joka johti ensimmäisen maailmansodan syttymiseen.
Aikuisen pääsylippu museoon maksoi huokeat 7 euroa.
Belvedere
Belvederen palatsi oli Frans Ferdinandin koti, josta hän lähti kohtalokseen koituneelle Balkanin matkalleen. Nykyään rakennus toimii museona.
Naschmarkt
Naschmarkt on Wienin suurin ruokamarkkina-alue. Siellä kaupustellaan monenlaisia juttuja vanhoista tavaroista tuoreisiin ruokatarvikkeisiin. Väkeä riitti, ja ahtailla kujilla kojujen välissä kulkeminen oli hidasta. Istuimme erääseen ravintolaan ruokailemaan, jossa tarjoilija oli kovin tottunut kantamaan wieninleikkeitä ja olutta nälkäisille ja janoisille turisteille.
Hofburgin linna
Hofburgin entisen keisarillisen palatsin museot ja näyttelyt me kiersimme, ja kaukaa kiersimmekin. Linnassa on näytillä Itävallan kruununjalokivet, vaikka moiset monarkit on potkittu maasta pois aikoja sitten maan ryhdyttyä sivistyneesti tasavallaksi.
Suosittuja juttuja Hofburgissa ovat myös Espanjalainen ratsastuskoulu ja Sissi-museo. Ratsastuskoulun lipizzanhevoset on alun perin tuotu Espanjasta. Ne esiintyvät suosituissa ratsastusnäytöksissä. Sissi-museolla taas ei ole mitään tekemistä metsissä vihollista väijyvien taistelijoiden kanssa, vaan kyse on Itävallan keisarinna Elisabetin eli Sissin turhamaisuuden ylistyksestä.
Hotellisuositus Wieniin
Wienissä hotellien hinnat eivät ole mitenkään erityisen edullisia ainakaan parhaimpaan turistisesonkiin. Majapaikkamme Hotel Imlauer Vienna sijaitsee vajaan parin kilometrin, noin 20 minuutin kävelymatkan päässä keskustasta. Julkisiakin menee läheltä hotellia.
Hotelli sijaitsee rauhallisella alueella. Muutenkin hotellissa oli todella rauhallista. Hotelli oli siisti ja moderni. Aamiainen oli oikein hyvä ja monipuolinen. Hinta per yö oli 125 euroa.
Vinkkejä Wieniin
- Julkisen liikenteen 1-3 vuorokauden lippu on edullinen ja kätevä tapa matkustaa Wienin busseilla, raitiovaunuilla ja metroilla.
- Juo hanavettä! En ole missään juonut niin hyvää vettä! Se nimittäin maistui vain vedeltä, ja sen jälkeen kaikissa muissa vesissä on tuntunut olevan outoja sivumakuja.
- Pistorasia on sama kuin Suomessa, joten adapteria ei tarvita.
- Wienissä valuuttana on euro, luottokortti toimii yleisesti.
- Kielenä Itävallassa on saksa, mutta englannilla pärjää ihan hyvin Wienissä.
- Tippaaminen: 5-10% laskun loppusummasta tai pyöristä lasku ylös päin.
- Monet kaupat ovat sunnuntaisin suljettu.
Onko sinulla vinkkejä Wieniin? Ovatko Wienin nähtävyydet sinulle tuttuja?
Lue seuraavaksi vaikkapa vinkkejä Krakovaan, kokemuksia Hampurista tai tutustu Oslon nähtävyyksiin.
Oliko Pyhän Tapanin tuomiokirkon molemmat tornit vierailtavissa? Meidän siellä ollessa toinen oli suljettu. Schönbrunnin linnan alueesta pidimme. Me päädyimme tutustumaan linnaan vain ulkoapäin, mutta nähtävää riitti mukavasti niinkin.
Moro, kyllä molempiin torneihin lippuja myivät. Käytiin vain toisessa.