MaapalloilijaMatkablogi - palloilua ympäri maailman

Pohjois-Norjan upeat maisemareitit – Lofootit, Senja ja Andøya

Tämän kesän lomareissumme vaimon kanssa suuntautui Pohjois-Norjaan. Yleensä olemme lentäneet jonnekin eteläiseen Eurooppaan kesälomalla. Korona-aikana matkustaminen lentokoneessa ei innostanut, joten road trip oli helppo valinta. Pohjois-Norjan maisemareitit tarjosivatkin todella paljon nähtävää.

Samalla reissulla vielä pääsimme sukuloimaan Oulussa, ja katselemaan Lapin maisemia, niin viikkoon sai mahdutettua jo vähän liikaakiin. Ainoina huonoina puolina olivat pitkät ajomatkat ja ajoittain sateinen sää.

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Lue ja kuuntele kirjoja 30 päivää ilmaiseksi Nextorylla*

Lofootit Reinebringen huiputus
Reinebringen Lofooteilla tarjosi upeat näkymät!

Tampereelta Norjaan

Tampereelta ajelimme ensimmäiseksi yöksi Ouluun vaimon isovanhemmille yökylään. Sinne ajelimme kierrellen Kalajoen hiekkasärkkien kautta, jotta vaimokin pääsi kyseisen paikan olemassaolon todistamaan.

Toisena matkapäivänä ajoimme Oulusta Kilpisjärvelle, ja sieltä rajan yli Norjaan. Maisemat muuttuivat melkein heti mielenkiintoisemmiksi kuin Suomen puolella. Yöksi saavuimme Senjan saarelle pitkän ajopäivän päätteeksi. 

Pohjois-Norjan maisemareitit

Pohjois-Norjassa on useita maisemareittejä autoilijoille, jotka ovat saaneet “Norwegian Scenic Route” -statuksen. Tällaisia kansallisia maisemareittejä koko Norjassa on yhteensä 18. Luoteis-Norjassa niistä sijaitsee kolme. Ajoimme nämä kaikki eli Lofoottien, Senjan ja Andøyan saarten maisemareitit.  

Viralliset Pohjois-Norjan maisemareitit on merkitty ruskealla pohjalla olevalla valkoisella symbolilla. Hienoja maisemia näkee kyllä muillakin tieosuuksilla kuin näillä merkityillä pätkillä. 

Pohjois-Norja maisemareitit kartta
Luoteis-Norjassa sijaitsevat kolme maisemareittiä on merkitty punaisella kartalle. Pohjoisimpana on Senja, sitten Andøya, ja merkittyjen reittien eteläisimpään pisteeseen vie Lofoottien maisemareitti.

Senja

Senja on Norjan rannikon toiseksi suurin saari. Sinne saavutaan autolla siltaa pitkin mantereen puolelta Finnsnesista. Saarelle pääsee myös lautalla Andenesista, Andøyan saarelta tai Brensholmenista. 

Senjan saarella asuu noin 8 tuhatta asukasta. Suurin kaupunki on Silsand. Useimmissa saaren asutuskeskuksissa asuu vain muutamia satoja ihmisiä. Kalastus on paikallisten tärkein elinkeino.  

Senjalla kannattaa käydä sen luonnon takia. Saarella on jylhiä vuoria ja komeita vuonomaisemia. Saari sopii vaeltamisen, kalastuksen ja kajakkimelonnan harrastajille. Tunnetuimpia vaelluskohteita on Segla-vuori. 

Senjan maisemat ovat aika lailla Lofoottien kaltaiset. Turisteja on silti vähemmän, vaikka paikka ei mikään salattu helmi olekaan. Viimeistään tänä kesänä suomalaisetkin ovat isommalla joukolla saarelle saapuneet.

Senjan maisemat todella jäivät mieleen. Se on yksi kauneimmista paikoista, missä olen ikinä käynyt. 

Senjan maisemareitti

Senjan maisemareitti kulkee Gryllefjordista Botnhamniin tietä numero 862. Tämä oli ensimmäinen maisemareiteistä, jota ajoin. Se mutkittelee komeissa maisemissa vuonojen ja vuorien välissä. Reitillä on mittaa noin sata kilometriä. Tie on välillä kapea ja asfaltti huonossa kunnossa.

En osannut aivan odottaa sellaisia maisemia, kun pian reitin alkupäässä Gryllefjordin suunnasta ajaessamme saavuimme autollamme Bergsbotnin näköalapaikalle. Olimme aikaisin liikkeellä, joten saimme ihailla noita näkymiä aivan kahdestaan. Edessämme avautui peilityyni vuono, jota ympäröivät vuoret lähes jokaiselta suunnalta. Pohdin, onko tämä kenties upein maisema, mitä olen eläessäni nähnyt!

Seuraava mieleenpainuva kokemus reitin varrella oli Ersfjordstranda. Rannan valkoista hiekkaa ja turkoosia, kirkasta vettä katsellessa ei olisi uskonut olevansa Norjassa. Vielä upeammaksi rannan tekivät vuoret, jotka ympäröivät sitä muilta suunnilta. Todella monet telttailijat ja karavaanarit olivat löytäneet rannan majapaikakseen. 

Ajelimme myös pikkutietä 7886 Husøyn kalastajakylään saakka. Tällä reitillä on erityisen paljon korkeuseroja. Kyseisestä kylästä tekee erikoisen se, että se sijaitsee pienellä saarella. Sinne pääsee siltaa pitkin jalan tai autolla. Auton saa parkkiin ennen siltaa tai saaren puolella.

Siellä saimme ensimmäisen tuulahduksen kalankasvatuksesta ja -jalostuksesta. Paikallinen laitos nimittäin levitti ympäristöön mietoa meren viljan tuoksua.

Ersfjordstranda Ersfjord beach Senja Norja
Ersfjordstranda on huikaisevan kaunis ranta Senjalla vuorten ympäröimänä.

Lofoottien maisemareitti

Lofoottien maisemareitti on kenties se kuuluisin Pohjois-Norjan maisemareitti. Se kulkee pitkin E10-tietä saaristossa päättyen Å i Lofoten -kalastajakylään. Pituutta reitillä on 230 kilometriä. Autoilusta Lofooteilla ja Lofoottien nähtävyyksistä olen kirjoittanut jo aiemmin. Niistä voit lukea tarkemmin alla olevista linkeistä klikkaamalla.

LISÄÄ: Lofootit autolla ja telttaillen – Lue kokemukseni ja vinkkini

Tätä reittiä ajelee jokainen Lofooteilla autolla vieraileva. Päätieltä poikkeaa useita maisemareittiin kuuluvia teitä eri kohteisiin kuten Nusfjord, Vikten, Utakleiv, Unstad, Eggum ja Henningsvær. 

LISÄÄ: Lofoottien ABC – Nähtävyydet A:sta Å:hon

Lofootit matkablogi
Lofooottien eteläisessä kärjessä ihmettelemässä merta ja kallioita.

Andøyan maisemareitti

Ajelimme myös Andøyan saaren maisemareitin, joka kulkee teitä 7698 ja 7702 pitkin saaren länsirannikkoa. Andøya kuuluu Vesterålenin saariryhmään, vaikka jostain syystä monet niputtavat sen sujuvasti Lofootteihin. 

Reitin pituus on alle 60 kilometriä. Täällä ei Lofoottien ruuhkista ollut tietoakaan. Emme kovin hyvin päässeet nauttimaan näistä maisemista, sillä vettä satoi ja sumu peitti näkymät suurimmalta osin matkaamme. 

Reitti kulkee tasamaalla, ja paljolti suoria teitä pitkin. Siksi se on näistä kolmesta helpoin ja nopein ajaa. Reitti alkaa Bjørnskinnista päättyen pohjoiseen Andenesin kaupunkiin, josta pääsee lautalla Senjan saarelle Gryllefjordiin. 

Andenes on tunnettu alueen parhaana lähtöpisteenä valassafareille. Siellä sijaitsee myös valasmuseo. 

Maisemat poikkeavat todella paljon Lofoottien maisemista, sillä täällä voisi kuvitella olevansa vaikkapa Skotlannin rannikoilla. Hienoja hiekkarantoja löytyy tämänkin reitin varresta. Hienoin on ehkä Bleikin kalastajakylän kohdalla sijaitseva Bleik beach. 

Mielenkiintoisia pysähtymis- ja näköalapaikkoja ovat Bukkekjerka ja Kleivodden. 

Bukkejkerkan erikoisuutena on maisematoiletti. Vesikloseetista pääsee lasiseinän läpi katselemaan merelle. Ulkopuolelta ei tietenkään näe asioitaan maisemakonttorissa hoitavaa henkilöä. 

Reitin varrella yllättää myös Andøya Space Center, jonka Spaceship Aurora -vierailukeskuksessa voi tutustua tarkemmin avaruuteen ja erityisesti revontuliin. 

Andøyan maisemareitti Vesterålen
Bukkejkerkan levähdyslaueella Andøyan maisemareitin varrella näkymät ovat kuin Skotlannin nummilla. Kyseinen saari kuuluu Vesterålenin saariryhmään. Saarelle pääsee siltoja pitkin autolla.
Bukkekjerka Andoya Norja
Pieni majakka vartioi Andøyan saarta aavaa valtamerta vastaan.

Andøyan saaren maisemareitti jäi monestakin syystä Lofoottien ja Senjan varjoon. Tie on suoraa, korkeuseroja ei ole, emmekä oikein sankan sateen takia pystyneet näkemään maisemia tai tekemään pysähdyksiä.

Pohjoisen maisemareiteistä Lofootteja ja Senjaa voin todella suositella. Enkä ole kuullut, että kukaan olisi niihin pettynyt hehkutuksesta huolimatta. Ne pystyy yhdistämään samaan reissuun, mutta kyllä siinä kilometrejä kertyy ja takamus puutuu!

Autoilu Norjassa

Pohjois-Norjaan tutustuminen omalla autolla on erittäin helppo ja kätevää, jos ei oteta lukuun pitkiä matkoja. Tiet ovat pääosin ihan hyvässä kunnossa. Vuonoilla ja vuorilla tiet saattavat kuitenkin olla kapeita ja erittäin mutkaisia, joten matkanteko voi olla hidasta. 

Esimerkiksi Lofootteja halkovalla tiellä E10 nopeusrajoitus on usein vain 60 kilometriä tunnissa. Aivan pahoihin ruuhkiin emme nyt kuitenkaan törmänneet, joten liikenne oli siltä osin sujuvaa. 

Ajoittain tiessä on kuoppia ja pomppuja. Kapeissa kohdissa joutuu väistämään vastaantulijoita tielle tehtyihin levikkeisiin, sillä monin paikoin kohtaaminen on mahdotonta. 

Lofooteille, Senjalle ja Vesteråleniin pääsee kulkemaan teitä pitkin käyttämättä lauttoja, sillä saarien välillä on siltoja ja tunneleita. Pisin silta oli noin kilometrin mittainen ja pisin tunneli reilut kuusi kilometriä. Näillä strategisilla mitoilla ei kuitenkaan Norjan mittakaavassa pääse kärkisijoille. 

Lauttaliikennettä on myös mahdollista hyödyntää joissakin kohdissa. Tietulleihin emme tällä reissullamme törmänneet. 

Ensiapulaukku, sammutin ja heijastinliivi eivät ole Norjassa pakollisia varusteita muihin maihin rekisteröidyissä ajoneuvoissa, mutta kyllähän ne autossa olisi hyvä olla matkassa. 

Norja autoilu
Lofooteilla telttaillessa sai rauhassa ihailla auringonlaskuja.

Dokumentit kuntoon

Suomalaisella ajokortilla pääsee Norjaan rajan yli. Se riittää myös autoiluun Norjan puolella eli mitään kansainvälistä ajokorttia ei tätä varten tarvitse hankkia.

Huomioi, että rekisteriotteen tekninen osa pitää olla mukana autossa. Sen voi hakea katsastusasemalta tai tilata kotiin Trafilta, jos paperiversio puuttuu. 

Tankkaaminen Norjassa

Polttoaine on Norjassa hieman kalliimpaa kuin Suomessa. Yleisimmät luotto- ja pankkikortit toimivat hyvin polttoaine-automaateilla. Erityisesti Vesterålenin saarilla bensa-asemia oli hieman harvassa.

Lofoottien maisemareitti
Pohjois-Norjan maisemareittien varrella maisemia riitti yllin kyllin. Kuvassa Ersfjordstranda Senjan saarella.

Pohjois-Norjan maisemareitit: Parhaat kohteet teiden varsilta

  • Bergsbotnin näköalapaikka Senjalla
  • Ersfjordstranda, ranta Senjalla
  • Hauklandstranda, ranta Lofooteilla
  • Bukkekjerkan maisemat majakkoineen ja lampaineen Andøyan saarella
  • Henningsværin kalastajakylä ja jalkapallokenttä Lofooteilla
  • Å i Lofoten, kalastajakylä Lofooteilla
  • Husøyn kalastajakylä Senjalla
  • Kabelvågin kalastajakylä Lofooteilla
  • Reinen kalastajakylä Lofooteilla

Lue lisää Lofooteista, nähtävyyksistä ja aktiviteeteista pienestä Lofootit-matkaoppaasta.

LISÄÄ: Parhaat vinkit Lofooteille.

LISÄÄ: Lofoottien saaret, kylät, nähtävyydet, patikointikohteet ja rannat listattuna.

maisemat Pohjois-Norja
Maisemat, maisemat ja maisemat. Siinä kolme syytä matkustaa Pohjois-Norjaan!

Katso lisää kuvia Pohjois-Norjasta Maapalloilijan Instagramista.

Seuraa Maapalloilijan matkablogia Facebookissa.

Näköalat Reinebringenin huipulta Lofooteilla.

Jaa kirjoitus sosiaalisessa mediassa alla olevista napeista.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 comments