MaapalloilijaMatkablogi - palloilua ympäri maailman
Lofootit matkaopas

Lofootit – Matkaopas Lofooteille Pohjois-Norjaan

Lofootit on upeimmista ja mieleenpainuvimmista paikoista, joissa olen käynyt. Siellä ajellessa maisemat ovat kuin postikortista. Vuoret ja vuonot muodostavat todella mahtavia näköaloja jo ihan maan tasolta katsellessa. Lisäksi sieltä löytyy kauniita hiekkarantoja, vaikka kylmä merivesi ei kaikkia uimaan houkuttelekaan. Tämä pieni matkaopas Lofooteille esittelee alueesta kaiken matkailijan kannalta oleellisen.


MAINOS: Nextory

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Hankin jouluna perheelle lahjaksi yhteisen tilin äänikirjapalvelu Nextoryyn. Unlimited-tilausvaihtoehdolla saa neljä tiliä luotua eli siis neljä henkilöä pystyi kuuntelemaan äänikirjoja yhtäaikaa! Tuon palvelun hinta on tällä hetkellä vain 19,99€/kk, joten suhteellisen edullisesti saa isommalle porukalle rajattomasti äänikirjoja käyttöön. Paljon on tulikin kuunneltua äänikirjoja. Sopimuksen voi peruuttaa milloin vain.

Tämän linkin kautta voit kokeilla Nextorya 35 päivää ilmaiseksi*. Nauti yli 400 000 ääni- ja e-kirjasta, missä ja milloin vain! Etu voimassa 31.7. asti Nextoryn uusille asiakkaille ja oikeuttaa 30h luku- ja kuunteluaikaan.


Lofootit tarjoavat matkailijoille monenlaisia elämyksiä, jotka painottuvat luonnossa liikkumiseen. Suosittuja aktiviteetteja ovat vaeltaminen, retkeily, kiipeily, hiihto, kalastus, kajakkimelonta sekä merilintu- ja valassafarit. Lofootit ovat myös suosittu kylmän veden surffaus- ja leijalautailukohde. Lisäksi siellä sijaitsee yksi maailman pohjoisimmista golfkentistä. 

Lofootit vinkit
Lofootit on wau-elämys! Maisemat Reinebringenin huipulta saavat peukalon ja suupielet ylös.

Lofootit

Lofootit on saariryhmä Pohjois-Norjassa napapiirin pohjoispuolella. Saaret muodostava noin 175 kilometrin mittaisen Norjanmerelle suuntautuvan jonon. Lofoottien noin 25 tuhatta asukasta saavat elantonsa kalastuksesta ja matkailusta. Turskan ja sillin kalastusalueet ovat maailman kärkikastia. Lisäksi merestä nousee merkittävästi myös koljaa.

Lofootit kuuluvat Nordlandin lääniin. Lofoottien alueen kuntia ovat Vågan, Vestvågøy, Flakstad, Moskenes, Værøy ja Røst. Alueen suurimmat kaupungit ovat Vestvågøyssä sijaitseva Leknes ja Våganissa sijaitseva Svolvær.

Suurimmat saaret ovat Hinnøya, Austvågøy, Gimsøya, Vestvågøya, Flakstadøya ja Moskenesøya. Norjan rannikon suurimmasta saaresta Hinnøyasta Lofootteihin kuuluu vain pieni eteläkärki. Lisäksi on muitakin saaria, joista osa luetaan kuuluvaksi Lofootteihin.

Lofoottien vuoriston huiput yltävät jopa yli kilometrin korkeuteen. Korkein vuori on Austvågøyssa sijaitseva 1146 metriä korkea Higravstinden. 

Lofooteilla asuu mm. monia eri lintulajeja, kuten merikotka, saukkoja ja hirviä. Sen merissä ui mm. miekkavalaita ja kaskelotteja sekä kirjo- ja harmaahylkeitä. 

Lofootit matkakohteena

Lofoottien sää – milloin matkustaa?

Turismi on Lofooteilla ollut perinteisesti kesäaikaan painottuvaa, mutta matkailukausi on muuttunut lähes ympärivuotiseksi. Kesä on yhä suosituin aika matkustaa Lofooteille. 

Golf-virran ansiosta Lofoottien talvisää on melko lauhaa. Talvisin ei siis kovia pakkasia koeta, vaikka sijainti onkin napariirin pohjoispuolella. 

Kesällä Lofooteilla lämpimintä on heinä-elokuussa, jolloin keskilämpötila on 13 asteen hujakoilla. Vuorokauden lämpötila vaihtelee tuolloin noin 10-15 asteen tuntumassa. 

Tavanomainen päivälämpötila toukokuussa on 9 °C, heinäkuussa 15 °C ja syyskuussa 11 °C. Korkein Svolværissä mitattu lämpötila on 30,4 °C. Rantalomalle tai helteitä hakemaan Lofooteille ei silti kannata lähteä. 

Lofoottien sää on myös epävakaa. Omalla reissullani heinäkuussa satoi paljon, oikeastaan joka päivä. Kuivimmat kuukaudet ovat touko- ja kesäkuu. Erityisesti syys-joulukuussa taas sataa paljon. 

Kesäisin toukokuun lopulta heinäkuun loppupuolelle Lofooteilla matkailijaa hemmottelee (tai tekee nukkumisesta painajaista) yötön yö. 

Lofooteillä eivät kesälläkään itikät häirinneet, toisin kuin Suomen Lapissa, jossa mäkäräiset syövät pahaa aavistamattoman kulkijan välittömästi elävältä.

Lofootit milloin matkustaa

Miten matkustaa Lofooteille?

Suomalaiset matkailijat valitsevat useimmiten Lofooteille matkustaessaan auton tai matkailuauton. Roadtrip on ehdottomasti paras tapa tutustua Lofootteihin. Ajomatkaa Suomesta kertyy kuitenkin huomattavasti. 

Lofoottien eteläisimpään kärkeen, Å i Lofotenille, on Oulusta matkaa 1000 km ja Helsingistä 1600 km. Suorin ajoreitti kulkee Suomesta Torniosta Ruotsin läpi Norjaan. Pian Ruotsin puolella liitytään tielle E10, jota pitkin jatkamalla pääsee perille tuohon Lofoottien kaukaisimpaan kylään. 

Å:hon asti pääsee siis tietä pitkin lauttoja käyttämättä, sillä matkalle on rakennettu tarvittavat sillat ja tunnelit. Tietulleja ei Lofooteilla E10-tiellä ole. 

Lofooteille on myös lentokenttiä Leknesissa ja Svolværissa. Myös Bodøssa Norjan mantereella lähellä Lofootteja on lentokenttä. Sieltä Lofooteille pääsee lautalla. Myös Narvikissa on lentokenttä, josta matkaa Lofooteille pääsee jatkamaan autolla. 

Jos Lofooteille saapuu lentäen, auto kannattaa vuokrata. Ilman sitä liikkuminen Lofoottien julkisen liikenteen varassa on tekee reissaamisesta haastavaa. 

Lauttaliikenteen varaan matkoja suunnitellessa kannattaa huomioida, että huonolla säällä niiden liikennöinti voidaan perua. Hyvälläkin säällä niiden kyydissä on vaarana joutua kärsimään meripahoinvoinnista. Jos matkustat autolla, kannattaa paikka lautassa varata etukäteen. 

Lofootit autoilu
Lofoottien tiet ovat usein kapeita ja mutkaisia.

Lofootit – roadtrip vinkkejä

Oma tai vuokra-auto on siis parast paras tapa liikkua Lofooteilla. Tässä tulee asioita, jotka kannattaa huomioida siellä autoillessa.

  • Lofootit muodostuu saarista, joiden välillä pääsee liikkumaan siltoja ja tunneleita pitkin. Lofoottien eteläiseen kärkeen Å:hon pääsee siis ajamaan tietä pitkin lauttoja käyttämättä. Matkalla ei ole tietulleja.
  • Lofoottien saarten pisin silta oli noin kilometrin mittainen ja pisin tunneli reilut kuusi kilometriä.
  • Kansainvälistä ajokorttia ei tarvita Norjassa ajaessa. Huomioi, että rekisteriotteen tekninen osa pitää olla mukana autossa. Sen voi hakea katsastusasemalta tai tilata kotiin Trafilta, jos paperiversio puuttuu.
  • Tiet ovat usein kapeita ja mutkaisia, joten matkantekoon saa varata reilusti aikaa. Myös ruuhkia esiintyy erityisestä kesän kovimman sesongin aikaan.
  • Yleisillä teillä nopeusrajoitus on 80 km/h. Rajoitus voi olla myös vain 70 km/h tai 60 km/h. Varaa ajamiseen reilusti aikaa, paljon enemmän kuin mitä Google Maps näyttää. 
  • Ajoittain tiessä on kuoppia ja möykkyjä. Kapeissa kohdissa joutuu väistämään vastaantulijoita tielle tehdyille levikkeille, sillä joissain kohdissa kohtaaminen on mahdotonta.
  • Vältä sakkoja, sillä ne ovat Norjassa suuret. Pakkaa autoon heijastinliivit, sillä ne ovat pakollinen lisävaruste.
  • Teiden varsilla on runsaasti levähdysalueita, joista useimmat tarjoavat myös kuvauksellisia näköaloja. Niissä on usein pöytiä, sekä joskus jopa wc ja juokseva vesi. 
  • Tankkaaminen onnistuu pankki- tai luottokortilla. Norjassa eivät eurot käy. Polttoaine on yleensä kalliimpaa kuin Suomessa. Lofooteilla ei huoltoasemia ole kovin tiiviisti saatavilla. 

Lue lisää kokemuksia Lofooteilta: Lofootit autolla ja telttaillen

Lofootit matkaopas blogi

Patikointi Lofooteilla

Vuoristomaisemat ovat parhaimmillaan Flakstadøyan ja Moskenesøyan saarilla. Jos aikaa on vähän, kannattaa keskittyä viettämään aikaa tällä suunnalla. Näiltä saarilta löytyy paljon vaeluskohteita mahtavine maisemineen, valkohiekkaisia hiekkarantoja sekä kalastajakyliä punaisine taloineen.

Lofooteilta löytyy useita patikointireittejä erilaisille retkeilijöille. Sieltä löytyy paljon päivävaellukseen soveltuvia reittejä. Varaudu kuitenkin koviin nousuihin osassa reiteistä. Seuraavassa on esitelty lyhyesti Lofoottien parhaita vaelluksia.

Reinebringen

Reinebringen on suosituin vuorenhuippu ja näköalapaikka Lofooteilla. Se on vain 448 metriä korkea, mutta huipulta aukeavat ikoniset näköalat Reinen kylään. Ylös pääsee vuoren jyrkänteeseen rakennettuja portaita pitkin, joten luvassa on hikinen ja hengästyttävä urakka, joka on todellakin vaivan väärti.

Lue lisää: Millainen kohde on Reinebringen Lofooteilla?

Kvalvika

Kvalvikan ranta Moskenesøy pohjoispuolella on yksi Lofoottien suosituimmista kohteista. Sinne pääsee vain jalan upeaa vaellusreittiä pitkin. Helppo vaellus on kaksi kilometriä suuntaansa. Monet vaeltavat rannalle yöpymään. 

Samalla reissulla kannattaa kiivetä myös Rytenin huipulle, josta löytyy upeat maisemat ja valokuvauspaikat.

Festvagtinden

Henningsværin pohjoispuolella sijaitseva huippu näyttää alhaalta katsottuna mahdottomalta kiivetä, mutta Lofoottien mittapuulla se on helppo saavuttaa. Se tarjoaa upeat panoraamanäkymät alla olevaan kylään. Vaellus 541 metrin korkeuteen on keskivaikea. Matkaa yhteen suuntaan on 1,5 kilometriä. 

Horseid

Horseid on Kvalvikan ohella syrjäinen ranta, jonne pääsee vain vaeltamalla. Se sijaitsee Moskenesøyn pohjoispuolella. Sinne päästäkseen on ensin otettava lautta Reinesta, ja sen jälkeen patikoitava perille. Vaellus on helppo, ja matkaa kertyy 4,5 kilometriä suuntaansa. Rannalla voi telttailla. 

Bunes 

Samoin kuin Horseidin rannalle, Bunesin rannalle päästäkseen on otettava lautta Reinesta. Kaunis ja syrjäinen ranta on myös rauhallinen. Vaellus on helppo, noin kolme kilometriä suuntaansa. 

Tjeldbergtind 

Tjeldbergtind sijaitsee Svolværin kaupungin lähellä. Korkeutta sillä on 360 metriä, mutta maisemat alas kaupunkiin on hienot. Tämä vaelluskohde sopii myös lapsille. 

Helvetestinden

Helvetestinden on kohtalaisen haastava vaelluskohde noin 600 metrin korkeudessa. Yhteen suuntaan patikoitavaa kertyy 4 kilometriä. Huipulta on hienot näkymät Bunesin rannalle. Vaellusta varten on otettava lautta Reinesta Vindstadiin. 

Mannen

Mannen sijaitsee Leknesista pohjoiseen, Vestvågøyn pohjoispuolella. Helppo 400 metrin korkeuteen suuntautuva vaellus on suuntaansa noin pari kilometriä. Vaellus alkaa Hauklandin rannalta. Mannen tarjoaa hyvät näkymät Uttakleivin ja Hauklandin rannoille. 

Lofootit patikointi
Reinebringen on suosituimpia vaelluskohteita Lofooteilla.

Vinkkejä vaelluksille Lofooteilla

  • Aloita aikaisin aamulla, sillä silloin on vähemmän väkeä liikkeellä, ja löydät todennäköisemmin parkkipaikan läheltä vaelluksen lähtöpistettä.
  • Kiinnitä huomiota lautta-aikatauluihin, jos vaellat kohteessa, josta ihmisten ilmoille pääsee takaisin vain sellaisen kyydissä. 
  • Vaelluskengät on hyvä olla suurimmalla osalla reiteistä. Näin kyllä Reinebringenille kivuttavan suurin piirtein sandaaleissa ja korkkareissa. 
  • Mukana pitää olla vettä ja kannattaa olla jotain ruokaakin. Lisäksi mukaan kannattaa pakata lämmintä vaatetta ja vaihtovaatetta. Hikisen kiipeämisurakan jälkeen huipulla voi olla kylmää ja tuulista. Myös sateeseen kannattaa varautua. Sateisella säällä reitit muuttuvat liukkaiksi ja mahdollisesti mutaisiksi. 

Lofoottien parhaat kylät

Lofooteilla on paljon kuvauksellisia kalastajakyliä, joissa kannattaa vierailla. Näihin kyliin pääsee autolla. Niistä löytyy palveluita ja majapaikkoja.

Lofoottien kylät
Å i Lofoten on viimeinen kylä Lofooteilla

Å i Lofoten

Å i Lofoten eli lyhyesti Å on kaikista kauimmainen kylä Lofooteilla E10-tien päässä. Useimmat Lofooteille roadtripin tekevät käyvät siellä kääntämässä. Autolla ei pidemmälle pääse. Å:ssa on suuri parkkipaikka ja paljon turisteja kesällä. Siellä kannattaa ehdottomasti käydä kävelemässä. Kannattaa myös suunnata parkkipaikalta läheisille laajoille kallioille ihmettelemään meren mahtavuutta.

Å:sta löytyy ehkä maailman haisevin museo, turskankalastuksesta kertova kapakalamuseo. Lisäksi siellä on kahviloita, ravintoloita ja majapaikkoja. Suosittua on yöpyä perinteisessä, punaisessa ja pienessä kalastajamökissä eli rørbuerissa. Majoitusta varatessa kannattaa olla ajoissa liikkeellä. 

Reine

Reinen pikkukylä on joskus valittu jopa Norjan kauneimmaksi kyläksi. Reineä tunnetuksi tekee erityisesti läheinen Reinebringenin näköalapaikka, jonne kipuaminen on todellakin vaivansa väärti.

Henningsvær

Henningsværista saa myös täydellisiä kuvia norjalaista kalastajakylää esittävään postikorttiin. Se toimii edelleen kalasatamana, ja siellä on turskan kuivattamiseen tarvittavia rakennelmia nähtävillä. Pienellä saarella sijaitseva jalkapallokenttä on tehnyt kylästä tunnetun. Lähellä on Festvågtinden näköalapaikka, jonne kannattaa patikoida.  

Lofoottien nähtävyydet

Nusfjord

Nusfjord on yksi Lofoottien vanhimmista ja parhaiten säilyneistä kalastajakylistä, mutta myös yksi vierailluimmista. Se on niin suosittu, että sinne päästäkseen turistin on pulitettava pääsymaksu. Kylästä löytyy perinteistä norjalaista arkkitehtuuria, joten autenttista tunnelmaa voi aistia myös tässä kylässä. 

Svolvær

Svolvær on oikeastaan kaupunki, ei kylä. Se on Lofoottien eräänlainen turistikeskus, josta löytyy matkailijalle mm. palveluita ja museoita. Rannikkoristeilyalukset pysähtyvät Svolværissa. Siellä on myös edelleen toiminnassa oleva kalasatama. 

Hamnøy

Hamnøy sijaitsee Moskenesøyan saaren itäpuolella, noin 1,5 kilometriä Reinen kylästä koilliseen, Vestfjordenin varrella. Se on yksi kauneimmista ja kuvauksellisimmista kylistä Lofooteilla. 

Lofootit – parhaat nähtävyydet

Mitä muuta nähtävää Lofooteilla sitten on kuin kauniit kylät ja mahtavat maisemat? Tässä muutama muu vinkki ja kohde.

Viikinkimuseo Lofotr Viking Museum

Lofotr Viking Museum on Lofoottien vaikuttavin museo ja suurin turistinähtävyys. 1980-luvulla alueelta löydettiin Euroopan suurimman viikinkitalon jäänteet. Museo herättää henkiin viikinkiajan, ja on ennemmin elämyskeskus kuin perinteinen museo.

Lofoten Museum

Lofoottien museossa Kabelvågissa voit tutustua perinteiseen kalastajakylään, jossa aika on pysähtynyt 1800-luvulle. Museo sijaitsee idyllisellä paikalla veden äärellä, keskiaikaisen Vágarin kaupungin paikalla.

Lofoottien katedraali

Lofoottien katedraalin oikea nimi on Vågan Kirke, mutta se tunnetaan myös nimellä Lofoottien katedraali. Nykyinen kirkko rakennettiin vuonna 1898, kun se korvasi pienemmän, vuodelta 1799 peräisin olevan kirkon. Se sijaitsee Kabelvågin kylässä Austvågøyan saarella.

Kalastajakylämuseo Å 

Å:n kylästä löytyy kalastajakylämuseo. Tämä on ulkoilmamuseo, joka kattaa suuren ostan kylästä. Siellä voi tutustua autenttisiin rakennuksiin: venevaja, kalaöljytehdas, kalastajan koti, sepän paja, posti, kalastajamökki ja leipomo 1800-luvulta.

Å:sta löytyy myös kalamuseo Lofoten Tørrfiskmuseum, joka esittelee, kuinka kalasta tuli tärkeä vientielinkeino Lofooteilla asuville.

Lofoten Aquarium

Lofoten Aquarium sijaitsee Storvåganissa, aivan Kabelvågin ulkopuolella. Siellä voi tutustua merenpinnan alaiseen elämään arktisella alueella. Akvaarion paras nähtävyys on saukot ja hylkeet. 

Lofoottien sotamuseo

Lofoten Krigsminnemuseum sijaitsee Svolvaerin kaupungissa. Siellä on esillä kokoelma liittoutuneiden ja akselivaltojen esineistöä ja puvustoa. Samalla voi tutustua Norjassa käytyihin taisteluihin, ja miten norjalaisia lähti natsien SS-joukkojen riveihin.

Katso kaikki Lofoottien nähtävyydet A:sta Å:hon

Lofootit matkablogi

Mitä tehdä Lofooteilla?

Mitä muuta Lofooteilla voi tehdä kuin patikoida, katsella kauniita kyliä ja kierrellä museoita ja nähtävyyksiä? Tässä on lista Lofoottien muista suosituista aktiviteeteista. Lofootit tarjoaa erityisesti merellisiä aktiviteetteja vaeltamisen oheen.

Kajakkisafarit

Melonta on suosittu harrastus Lofooteilla ja loistava tapa kokea Lofoottien rannikko. Voit lähteä opastetulle melontakierrokselle useista Lofoottien paikoista, esimerkiksi Svolværista, Kabelvågista ja Eggumista. 

Kalastusretket

Suosittu tapa kokea Lofoottien merimaisema on lähteä kalastusretkelle perinteisellä norjalaisella kalastusveneellä. Laivaan voi astua esimerkiksi Svolvaerin satamasta. Retken voi ostaa niin, että siihen kuuluu kaikki kalastuksessa tarvittavat välineet ja opastus. 

Golfaaminen 

Lofooteilla on 18-reikäinen golfkenttä upealla paikalla aivan meren rannalla Gimsøyn saarella. Sitä on tituleerattu Norjan parhaaksi golfkentäksi, ja jopa Skandinavian parhaaksi! Golfia voi Lofooteilla pelata kesällä keskiyön auringon alla, jonka vuoksi yhä useammat golfin ystävät tulevat Lofooteille pelaamaan tällä ainutlaatuisella kentällä.

Lofoottien vuonoristeilyt

Vuonoristeily on erinomainen tapa kokea Lofoottien meri ja rannikko, joka houkutteli ihmisiä asettumaan seudulle. Svolværin satamasta lähtevä risteily vie näkemään Trollfjordin, Lofoottien upeimman vuonon. Vuono on kuuluisa jyrkästä ja kapeasta sisäänkäynnistään (noin 100 metriä leveä), jota ympäröivät korkeat vuoret. Trollfjordiin pääsee vain veneellä.

Valassafarit Lofooteilla

Voiko Lofooteilla nähdä valaita? Lofootit ei ole suosittu paikka valassafarien toteuttamiseen, sillä siellä ei merinisäkkäiden näkemisestä ole takeita. Sen sijaan kannattaa suunnata läheiselle Vesterålenin saarelle

Parhaat valassafarit tehdään Andenesin kaupungista. Siellä on Pohjois-Euroopan suurin todennäköisyys nähdä valaita luonnossa. Kaskelottien näkeminen on lähes taattua. Vesterålenissa paras aika nähdä ryhävalaita ja miekkavalaita on talvella, mutta valassafareita järjestetään ympäri vuoden.

Lofoottien rannat

Lofootit – majoitus

Lofooteilla on yleistä majoittua teltassa, matkailuautossa tai retkeilyautossa puskaparkissa. Upeita paikkoja löytyy aivan teiden varsilta.

Park4Night-sovelluksen avulla voi katsoa kartasta paikkoja, joissa muut karavaanarit tai telttailijat ovat yöpyneet.

Myös leirintäalueita löytyy vaihtelevin varustelutasoin. Niissä telttailusta tai matkailuautopaikasta joutuu maksamaan muutamia kymppejä. 

Lofooteilla voi yöpyä myös perinteisissä kalastajamökeissä tai hotelleissa, joiden hintataso on korkeahko.

Lofootit telttailu

Lofootit – parhaat vinkit

  • Lofootit on maailman parhaita matkakohteita. Sinne kannattaa ehdottomasti matkustaa useammankin kerran!
  • Lofooteille kannattaa varata tarpeeksi aikaa ajomatkoihin ja patikointeihin.
  • Jos aikaa on, kannattaa tutustua myös Pohjois-Norjassa sijaitsevaan Senjaan.
  • Rahaa voit säästää matjoittumalla teltassa ja valmistamalla omat, Suomesta tuodut eväät retkikeittimellä.
Lofootit vinkkejä

Tutustu Pohjois-Norjan upeisiin maisemareitteihin!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 comments