MaapalloilijaMatkablogi - palloilua ympäri maailman
ensimmäistä kertaa Barcelonassa

Ensimmäistä kertaa Barcelonassa – Kokemuksia kolmen päivän reissusta

Ehdin kuin ehdinkin ulkomaanmatkalle vielä vuonna 2021, kun lensin joulun ja uudenvuoden välipäiviksi äkkilähdöllä Espanjaan. Näin pääsin käymään ensimmäistä kertaa Barcelonassa. Tässä jutussa avaan kokemuksiani Barcelonasta, ja mitä siellä kannattaa tehdä ja nähdä.

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Lue ja kuuntele kirjoja 30 päivää ilmaiseksi Nextorylla*

Barcelonaan matkustaminen korona-aikana vuonna 2021

Seurasin viimehetkeen saakka koronatilannetta ja erityisesti muuttuvia matkustussäännöksiä. Kun Espanjaan ei tarvittu testausta, päädyin lähtemään sinne Wienin sijaan. 

Tästä tuli ensimmäinen lentoni koronan alkamisen jälkeen. Edellisestä kerrasta ehti kulua jo lähes kaksi vuotta. Olihan se mukava fiilis päästä pitkästä aikaa reissuun. Tein tämän matkan täysin soolona. Enpä olekaan ollut yksin reissussa kymmeneen vuoteen. 

Parasta Barcelonassa oli päästä pitkästä aikaa uusiin maisemiin. Lisäksi oli mahtavaa nauttia auringosta ja lämmöstä, sillä sää oli oikein kesäinen. Kyllä kannatti lähteä, vaikka Barcelona ei kaupunkikohteiden kärkisijoille päässytkään. Parhaaksi kokemukseksi jäi ehdottomasti päiväretki Montserratin vuoren maisemiin. 

Vallitsevan tilanteen vuoksi vuodenvaihteen julkiset juhlallisuudet oli peruttu, joten ainuttakaan rakettia en nähnyt. Muuten elämä näytti aika tavalliselta. Iltaisin kaupungin kadut olivat täynnä väkeä, osalla maskit, osalla ei. Julkisessa liikenteessä maskit olivat hyvin käytössä, kuten säännöt vaativat. 

Katalonian pääkaupungista päällimmäiseksi vaikutelmaksi, että se oli siisti ja toimiva suurkaupunki. Hieno kaupunki sinänsä, kun aivan keskustan ja nähtävyyksien lähellä on myös biitsejä tarjolla. Barcelona myös todisti minulle heti olevansa maineensa veroinen varkaiden kaupunkina, kun sain heti alkuun todistaa röyhkeää ryöstöä. 

Lue lisää: Näin sujui Barcelonaan matkustaminen korona-aikana

barcelona matkakohteena
Suihkulähde Magic Fountain, jonka kuuluisaa tanssia en päässyt reissulla todistamaan.
barcelona kokemuksia
Taustalla oleva rakennus on Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Ennätysajassa lentokentältä hotelliin

Barcelonan lentokentällä ei ollut lainkaan ruuhkia. Täysin ilman jonottamista kävelin koneesta, lentokentän aulan läpi, näytin virkailijoille appista Espanjaan vaadittavan QR-koodin ja suunnistin bussiin.  

Barcelonan lentokentältä pääsi kätevästi Aerobussilla suoraan keskustaan hintaan 5,90€. Toinen vaihtoehto olisi ollut metro, mutta se olisi ollut hitaampi, vaikkakin halvempi ratkaisu.  

Bussi kulkee koko päivän 5-10 minuutin välein, joten lähtöä en ehtinyt juuri odotella. Kyyti kuljetti minut alle puolessa tunnissa Plaça de Catalunyalle (Katalonia-aukio). Sieltä suunnistin jalan alle 10 minuutin päässä sijaitsevalle hotellilleni. 

Hotel Constanza (osoite Bruc, 33) otti minut vastaan tunnin kuluttua siitä, kun kone oli laskeutunut lentokentälle. Tämä taisi olla jonkin sortin ennätys itselleni ajassa, mitä kuluu kentältä kohteeseen. 

Minulla oli pieni yhden hengen huone, josta ei minkäänlaisia näköaloja ollut edes sisäpihalle. Hyvänä puolena oli huoneen hiljaisuus, sillä liikenteen melua sinne ei kuulunut. Hotelli ja huone olivat myös kohtalaisen moderneja ja hyvin siistejä. 

Hotellin sijainti on hyvä. Majoittuminen Plaça de Catalunyan läheisyydessä oli hyvä idea. Hotellilta pääsi kätevästi kävellen mm. La Sagrada Familialle, vanhaankaupunkiin, satamaan ja La Ramblan kävelykadulle. Tallustelin sieltä jopa Güellin puistoon saakka. Aivan hotellin vierestä meni useita bussilinjoja. Metroasemalle oli parin korttelin matka. 

Julkinen liikenne toimii loistavasti

Barcelonassa tuli toki käveltyä paljon, noin 25 tuhatta askelta päivässä. Jalkoja ja aikaa säästääkseni turvauduin myös julkiseen liikenteeseen. Sen edullisuus, tehokkuus, turvallisuus ja siisteys tekivät minuun vaikutuksen. Kertaakaan en osunut metroon pahaan ruuhka-aikaan, joten taskuvarkaiden välttely ei ollut vaikeaa.

Ostin Hola Barcelona Travel Cardin, jolla pääsi kulkemaan busseissa ja metroissa 48 tunnin aikana niin paljon kuin halusi. Hinta oli vain 16,40€. Samalla kortilla saa matkustaa myös metrolla lentoasemalle tai sieltä keskustaan. 

Tein usein nopeita päätöksiä siitä, minne menisin seuraavaksi. Sitten katsoin Google Mapsista, miten sinne julkisilla pääsisi. Ja useimmiten aivan vierestä kulki bussi aivan hetken kuluttua halutun kohteen suuntaan. Sitten vain kävelin pysäkille, nousin bussiin ja leimasin matkakortin peremmällä olevassa laitteessa. Näin kätevästi matkaaminen toimi ainakin keskustan alueella. 

barcelona julkinen liikenne
Barcelonan julkinen liikenne toimii loistavasti niin maan päällä kuin sen allakin. Taustalla oleva punatiilinen, pyöreänmallinen ja matalan kupolikaton omaava rakennus, Las Arenas, on entinen härkätaisteluareena, nykyinen kauppakeskus.

Barcelonan tärkeimmät nähtävyydet

Kaksi ensimmäistä päivää Barcelonassa kului suhatessa kaupungin tärkeimmissä turistikohteissa. Katalonialaiskaupungissa ei voi välttää tutustumista arkkitehti Antoni Gaudín (1852-1926) luomuksiin. 

Sagrada Família

Aloitin tutustumalla aamuvarhaisella Sagrada Famílian roomalaiskatoliseen kirkkoon. Gaudín suunnittelema kirkko on yksi Barcelonan tärkeimmistä nähtävyyksistä.

Kirkon ulkopuolella pääsin todistamaan, kun aasialaismieheltä varastettiin reppu katalalla juonella aivan silmieni alta. Tästä tapauksesta kirjoitin täysin erillisen postauksen, koska jouduin itsekin juttuun mukaan.

Kannattaa tutustua myös hyviin turvallisuusvinkkeihin, sillä Barcelona on tunnettu varkauksistaan ja turistihuijauksistaan. Lue myös, millaisella juonella turistin reppu lähti varkaiden matkaan!

Lue lisää: Barcelonan turvallisuus ja turvallisuusvinkit – Näin jouduin osalliseksi ryöstöön

Kirkkoon piti varata lippu etukäteen netistä, sillä käsittääkseni lippuja ei myyty luukulta tai niitä ei ollut saatavissa. Hinta oli 26 euroa. Kirkko on mielestäni vaikuttavampi ulkopuolelta kuin sisältä, joten tämän rahan voi ihan hyvin säästää muihin aktiviteetteihin. Onneksi jonottaa ei käytännössä tarvinnut ollenkaan, vaikka kyseessä on yksi Espanjan vierailluimmista turistikohteista. 

barcelonan nähtävyydet
Sagrada Família on edelleen keskeneräinen, joten rakennustyöt sen kuin vain jatkuvat. Rakennustyöt alkoivat jo vuonna 1882. Sanonnan Iisakin kirkosta (rakennusaika 40 vuotta) tai voivottelun Olkiluoto 3 -ydinvoimalahankkeen kestosta (rakennusaika 16 vuotta) voi unohtaa vertailtaessa tähän projektiin. On tainnut projektipäällikkökin vaihtua jo useamman kerran, ja ihan luonnollisista syistä!
sagrada familia vierailu
Sagrada Famílian arkkitehti Antoni Gaudí jopa muutti kirkkoon asumaan ja erakoitui sinne 16 viimeisen elinvuotensa ajaksi. Hänet haudattiin kirkon kryptaan vuonna 1926.

Güellin puisto

Sagrada Famílialta jatkoin Gaudí-kierrostani Güellin puistoon. Se kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon Sagrada Famílian ohella. Puisto on siis myös Gaudín luomus, ja se tunnetaan yhtenä maailman maisema-arkkitehtuurin helmistä. Se on maailman vierailluin puisto New Yorkin Central Parkin jälkeen. 

Puistoon oli 10 euron pääsymaksu. Lippu ostettiin automaatista, johon kelpasi vain kortti. Pelastin jonkun ranskalaispariskunnan pulasta, koska heillä ei ollut kuin käteistä mukana. Puisto oli ihan mielenkiintoinen, mukava paikka kävelylle. Kukkulalta aukeni hyvät näköalat Barcelonan kaupunkiin.  

Puistosta löytyy monenlaisia rakenneltuja yksityiskohtia ja suurempia kokonaisuuksia, joten puiston kiertelyyn kannattaa varata aikaa. Erikoisimpia rakennuksia ovat piparkakkutalomaiset talot yhden sisäänkäynnin luona. 

guellin puisto
Gaudín suunnittelemia yksityiskohtia Güellin puistossa.
Güellin puisto
barcelonan tärkeimmät nähtävyydet

Montjuïc-kukkula

Toinen paikka, josta Barcelonaa pääsee katselemaan korkeammalta, on Montjuïc-kukkula. Saavuin ensin metrolla Paral-lel-asemalla, josta jatkoin funikulaarilla (Montjuic Funicular) lähemmäs vuoren huippua. Se ei kuitenkaan vie ylös saakka, vaan pääteasemalta voi jatkaa ylös vaikkapa kaapelivaunulla (Teleferic de Montjuic Cable Car). 

Olin kuitenkin niin aikaisin liikkeellä, että cable car ei vielä liikkunut. Jatkoin ylös loppumatkan bussilla numero 150, koska käveleminen jyrkkää mäkeä ei innostanut. Katselin, että jotkut kovakuntoiset sauvakävelivät tai juoksivat mäen päälle, joten jos Barcelonassa ei muuten saa tarpeeksi askelia mittariin, niin sitten voi haastaa itseään.  

Huipulla olevaan, vallihaudoilla ympäröityyn Montjuïcin linnaan en tutustunut tarkemmin. Sen sijaan nautin maisemista sekä sataman että kaupungin suuntaan. 

Vuorelta palasin bussilla alas ja jäin pois lähellä Museu Nacional d’Art de Catalunyaa (MNAC) eli Katalonian kansallistaidemuseota. Jätin museon kuitenkin väliin. Sen portailta on kuitenkin hyvät näkymät kaupungin suuntaan Magic Fountain -suihkulähteelle (Font màgica de Montjuïc).  

Montjuïcin linna
Montjuïcin linna.
barcelona
Barcelona kukkulalta nähtynä.
Näin alalla työskentelevänä piti toki myös ikuistaa Barcelonan konttisatama.

Jaloittelua ympäri kaupungin

Kävelin paljon Barcelonan keskusta-alueella. Erityisesti tutustuin vanhaan kaupunginosaan, Barri Gòticiin (tunnetaan myös nimellä Ciutat Vella). Keskiaikainen kaupunginosa kapeine kujineen on tunnelmallista aluetta. 

Se sijaitsee La Ramblan vasemmalla puolella, kun kuljetaan Plaça de Catalunyalta kohti satamaa. Barri Gòticista löytyy paljon ravintoloita. Plaça Reial on eräs aukio, joka on täynnä ruokapaikkoja, joista yhdessä söin eräänä iltana. 

Plaça de Catalunyalta La Ramblaa kävellessä saapuu viihtyisälle satama-alueelle, jossa on paljon pienveneitä. Sieltä vasemmalle suuntaamalla päätyy Barcelonan biitseille, jossa paikalliset viettivät lämmintä päivää hiekalla makoillen ja pelaillen. 

la rambla barcelona
Barcelonan kuuluisa pääkatu La Rambla.
barcelona vanhakaupunki
Barri Gòticin kapealla kujalla.
barcelona ranta
Paikallisia nauttimassa iltapäivän auringon viimeisistä säteistä. Taustalla oleva purjeen muotoinen rakennus on Hotel W.

Juomaa ja ruokaa Barcelonassa

Keskusta-alue jatkuu myös Plaça de Catalunyalta toiseen suuntaan, poispäin merestä. Eixamplen kaupunginosa löysin paljon ravintoloita ja erityisesti käsityöläisolutbaareja. Erikoisoluet maksoivat yleisimmin 4 euroa pieni tuoppi ja 6,50 euroa iso tuoppi. 

CocoVail Beer Hallissa oli monipuolinen valikoima hanoluita. Baari on jenkkityylinen ja selkeästi opiskelijoille suunnattu. Uuden vuoden aaton iltana siellä oli kova nuorison bilemeininki päällä. 

Brewdogilla on oma nimikkobaarinsa Barcelonassa. Se on myös jenkkibaarin tyylillä sisustettu, mutta tunnelmaltaan se oli ankea, mitä korosti välkkyvä pieni tekokuusi. Juomapuoli oli kunnossa, mutta burgeri ei ollut kummoinen. 

Myös tanskalaisella Mikkellerilla on oma baari kaupungissa. Myös tässä baarissa hanaolutvalikoimaa riittää, mutta tunnelma jumputtava musiikki ja sisustus toivat ennemmin mieleen trendikkään kahvilan. 

Ja eihän Espanja-aiheinen postaus olisi mitään ilman vinkkiä hyvästä tapasravintolasta. Sellainen löytyi myös Eixamplesta, nimeltään Cerveseria Catalana. Paikka oli todella täynnä paikallisia uuden vuoden aattona, mutta yhdelle henkilölle pöytä löytyi. Ruokiin ja juomiin upposi reilut 40 euroa. 

Espanjassa täytyy syödä tapaksia ja jälkkäriksi churroja.

Päiväretki Barcelonasta Montserrat-vuorelle

Sain suosituksen tehdä päiväretken Montserrat-vuorelle, joten käytin siihen yhden päivän kolmesta. Suuntasin aamusella Espanyol-metroasemalle, josta otin paikallisjunan R5 noin 60 kilometrin päähän. 

Aseman laitteesta pystyi ostamaan yhdistelmälipun, johon sisältyi myös kaapelivaunumatka asemalta vuorelle. Lipun meno-paluu yhteishinta oli 23 euroa. 

Lue lisää ja otat vinkit talteen: Tällainen oli päiväretki Barcelonasta Montserratiin

päiväretki Barcelonasta
Benediktiiniluostari ja sen ympärille rakentunut turisti-infrastruktuuri lepäävät Montserrat-vuoren kainalossa komealla paikalla.
Montserrat luostari

Junamatka Aeri de Montserrat -asemalle kesti reilun tunnin. Maisemat eivät matkan varrella olleet kummoiset.

Saavuin kaapelivaunuasemalle samoihin aikoihin, kun ensimmäinen sellainen lähti ylös vuorelle eli 9:30. Oli todella kylmä ja pilvinen sää. Ajattelin, että vuorella tulee olemaan vielä kylmempi, eikä sieltä pilvien takia edes näe mitään. En ollut kovin innoissani… 

Cable car nytkähti liikkeelle ja suuntasi kohti harmaata, kylmää pilvimassaa. Pian tulimme sen läpi pilvien yläpuolelle. Ja aurinko paistoi! 

Nousin pois vaunusta aamuauringon lämpöön upeiden maisemien avautuessa edessäni. Enää ei ollut kylmä. 

montserrat päiväretki
Aamusta pilvet vielä kietoivat alla olevan laakson syleilyynsä, mutta sää muuttui pian kirkkaaksi.

Ihastelin vuorella koko päivän maisemia tehden myös kävelyreissun lopun matkaa aivan ylös saakka. Se olikin hikinen urakka auringon kuumentaessa vuoren rinnettä, kun ei tuulenvirettäkään tuntunut. Loppumatkan olisi voinut myös tehdä funikulaarilla.

Näköalat patikointireitiltä olivat upeat. Nautin säästä ja näkymistä todella! Tämä päiväretki Montserratin vuorelle olikin koko reissun mieleenpainuvin kokemus ja ehdottomasti sen parasta antia. En käynyt lainkaan tutustumassa vuorella sijaitsevan luostarin sisätiloihin. 

Sahasin parissa tunnissa vuoren ylös ja alas. Sitten olikin todella kova nälkä. Suuntasin kafeteriaan, jossa lapoin tarjottimelle vaikka mitä herkkuja.

Kysyin myyjältä eräästä paksun munkin näköisestä leivonnaisesta, että onkos tuo makeaa. Hän vastasi, että kyllä se on, ja se on täynnä vaniljakreemiä. Nauroi vielä, että tänne se menee, ja näytti kädellä jenkkakahvaa kyljessään. Pakkohan se herkku oli syödä!

Vaikka ei pidempään patikkaan lähtisikään, niin Montserratin luostarilta kannattaa kävellä Creu de Sant Miquel -näköalapaikalle. Päällystetty kävelytie lähtee Funicular de Sant Joanin kohdalta. Matkaan menee noin 20 minuuttia suuntaansa.
Montserratiin kannattaa varata koko päivä, jos tykkää patikoida upeissa maisemissa!

Kokemuksia Barcelonasta

Barcelona ei ollut mikään mullistava matkakokemus kohteena sinänsä. Tärkeämpää oli päästä kätevästi pois kotimaasta ja takaisin. Oikein hyvin perillä viihtyi kolme täyttä päivää. Koko ajan olin menossa, että ehtisin nähdä kaiken, mikä eniten kiinnosti. Tai oikeastaan kuljin paljolti ilman tarkkaa päämäärää. Tutkin seuraavan kohteen lennosta ja suunnistin sinne. Kävelin ja katselin. 

Ainakin kaupungin keskustassa oli siistiä, ei ollenkaan mitään ränsistynyttä rappioromantiikkaa oikein ollut edes vanhankaupungin pienillä kujilla.

Roskia ei juuri ollut kaduilla, eivätkä metrot olleet täyttyneet töhryistä. Siinä mielessä kyseessä siis oli todella viihtyisä kaupunki omaan makuuni!

Palvelu pelasi ravintoloissa mukavasti ja englannilla pärjäsi. Kaikkialla pystyi maksamaan kortilla. Joissain paikoissa ei käteinen edes käynyt. 

Kaupungin monet kohteet ovat lähellä toisiaan, joten kävellen näkee paljon. Julkinen liikenne toimi myös oikein tehokkaasti ja oli edullinen. Muuten Barcelonan hintataso ei ollut mitenkään erityisen edullinen. Toki siellä kuitenkin oli jonkin verran edullisempaa kuin Suomessa. 

Kaikkea en lähellekään ehtinyt nähdä ja kokea. Seuraavalla kerralla Barcelonassa voin sitten ottaa vähän rauhallisemmin. Nautiskella rantaelämästä, käydä FC Barcelonan pelissä ja tehdä jokin päiväretki lähiseudulle. Kyllähän sitä nyt aina löytyy syitä palata Barcelonaan!

kokemuksia barcelonasta
Pilvenpiirtäjiä ei Barcelonasta löydy, joten Sagrada Família erottuu helposti kaupungin silhutissa 172 metrin korkeudellaan.
Barcelonassa
Hand of God -putiikki myy jalkapalloaiheisia paitoja vanhankaupungin pikkukujalla. Vierestä taas löytyy katutaidetta.

Millaisia kokemuksia sinulla on Barcelonasta tai Espanjasta?

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

24 comments