Mietin, mikä olisi hyvä kohde lyhyttä viikonloppulomaa ajatellen. Minne voisi matkustaa edullisesti, lyhyillä lennoilla? Ideoiksi tuli ainakin Bryssel, Gdansk ja Vilna. Tallinnassa, Kööpenhaminassa, Riiassa, Tukholmassa, Lontoossa ja Krakovassa olen jo käynyt. Päädyin kuitenkin ratkaisuun viettää tämä miniloma Oslossa!
Miniloma Oslossa
Kohdevalinnassa ideana oli löytää kohde, jonne voisi matkustaa perjantai-iltana tai lauantaiaamuna. Kotiin palaisin sitten sunnuntai-iltana. Paikan pitäisi olla sellainen, että siihen ehtii tutustua vajaassa parissa päivässä. Oslo osoittautuikin tässä suhteessa ihan nappivalinnaksi.
Finnairilla Osloon
Varhainen kesäkuun lauantaiaamu oli Helsinki-Vantaan uudistetussa terminaali 2:ssa hiljainen, kun saavuin sinne puoli kuuden maissa. Pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa pääsi nopeasti priority turvatarkastuksesta läpi, kun reppua ei tarvinnut edes raottaa uudistetun laitteiston ansiosta.
Loungessakin oli vielä ensimmäisen puolisen tuntia aika hiljaista, mutta se alkoi täyttyä nopeasti. Muitakin lomalaisia oli liikenteessä.
Aamiaiseksi oli tarjolla pekonimunakasta ja täytettyjä sämpylöitä. Croisanttia tai jotain vastaavaa jäin vähän kaipaamaan.
Lentoajaksi Osloon oli luvattu puolitoista tuntia, mutta kone laskeutui vartin etuajassa. Ensimmäistä kertaa pandemian alkamisen jälkeen sai olla koneessa ilman maskia.
Oslon lentokentällä ei ollut mitään maahantulomuodollisuuksia. Muutenkin siellä oli todella hiljaista kahdeksan aikaan aamulla.
Oslon rautatieasemalta keskustaan
Ostin automaatista junalipun lentoasemalta keskustaan hintaan 114NOK (noin 11€). Lippu käy VY:n juniin (R10, R11 ja L12), joilla matka-aika Oslon rautatieasemalle (Oslo S) kestää 23 minuuttia. Tämä lippu ei kelpaa muutaman minuutin nopeampaan Airport Express -junaan (19 minuuttia / 210NOK).
Valuuttojen muuntaminen Norjan kruunuista (NOK) euroiksi käy muuten kätevästi jakamalla kymmenellä. Käteistä en vaihtanut tai nostanut missään vaiheessa, vaan kaikkialla kävi luottokortti.
Kokemuksia Oslosta
Oli mukavaa saapua sateisesta Suomesta kesäiseen Osloon, jossa koko viikonlopun paistoi aurinko ja oli lämmintä. Upea sää on varmasti yksi syy, miksi Oslosta jäi positiivinen kuva.
Norjan pääkaupunki oli minulle viimeinen Pohjoismaiden pääkaupunki, jossa en ollut käynyt. Vaikka asunkin sisämaassa Tampereella, niin merelliset kaupungit vetoavat minuun. Oslo on todella siisti kaupunki. Se heijastelee muutenkin verkkokalvoille oikein mukavia näkymiä ja maisemia.
Oslo ei ole mikään keskieurooppalainen keskiaikainen kaupunki. En oikein keksinyt mitään vertailukohtaa, mitä paikkaa se vastaisi. Ehkä siinä oli hieman jotain samaa kuin Reykjavikissa, mutta ei sitten kuitenkaan. Se tuntui olevan omanlaisensa.
Oslo vaikutti todella kansainväliseltä kaupungilta. Yllättävän monien ryhmien kuulin puhuvan englantia keskenään. Mielenkiintoista oli myös nähdä lauantain aikana useita eri kansallisuuksia ja kulttuureita edustavia hääseurueita. Oslo on selkeästi monikansallinen paikka.
Norjalaiset ovat tunnetusti ulkoilmakansaa. Oslon alueella luonto on lähellä. Kaupungissa on esimerkiksi isoja puistoja, eikä vaikkapa läheisille vuorille ole pitkä matka.
Oslolaiset olivat kaupungilla liikkeellä kävellen, pyörillä, juoksemassa ja koiria ulkoiluttamassa. Mukavat kävelykengät eli lenkkarit ja tennarit olivat selkeästi katumuotia niin miehillä kuin naisillakin. Niitä käytettiin myös juhla-asujen, niin pukujen kuin kesämekkojenkin kanssa. Korkkarit eivät olleet mukulakivikaduilla kovin suosittuja.
Kyseinen viikonloppu taisi olla Oslossakin ensimmäinen oikein kesäinen ajankohta tänä vuonna. Siksi puistot olivat täyttyneet piknikillä olevista ihmisistä, ja terassit ruokailijoista ja virvokkeista nauttivista.
Oslossa oli kansallinen musiikkipäivä, jolloin monessa paikassa oli marssimusiikkia soittavia koululaisryhmiä tai muita musiikkiesityksiä.
30 tunnin miniloma Oslossa
Saavuin Oslon keskustaan lauantaina aamulla noin kello 9 ja suuntasin takaisin lentokentälle seuraavana päivänä noin kello 15. Minulle jäi siis 30 tuntia viettää aikaa kaupungissa. Koen, että tämä aika riitti ihan hyvin Oslon tärkeimpien nähtävyyksien katselemiseen, mutta toki aikaa olisi voinut olla puolikas tai kokonainen päivä lisääkin.
Pari päivää Oslossa lienee monille ihan sopiva aika. Ainoa asia, jonka jätin tekemättä ajanpuutteen vuoksi oli vuonoristeily.
Liikkuminen Oslossa
Visit Oslo tarjosi minulle 48 tunnin Oslo Passin, joka oikeutti käyttämään julkista liikennettä ja sisäänpääsyyn moniin eri museoihin.
Oslo Passin hintaan (48h noin 65€) ei kuulu lentokenttämatkat junalla, mutta paikallisliikenteessä saa ajella niin paljon kuin jaksaa.
Suosittelen käyttämään Oslossa julkista liikennettä, sillä se toimii hyvin. Vaikka säästin sen avulla paljon jalkojani, kävelyä kertyi silti lauantaina 25 tuhannen askeleen verran. Eli aikaa ja kengänpohjia kannattaa ehdottomasti säästää metroa, ratikoita ja busseja käyttämällä.
24 tunnin julkisen liikenteen lippu maksaa Oslossa 117NOK eli vajaat 12 euroa. Kun aikuisen kertalippu maksaa 39NOK, hyvin nopeasti päivälippu tulee kannattavammaksi hankinnaksi. Taksit ovat Oslossa niin kalliita, että niitä ei kannata käyttää.
Huomattavaa on, Ruterin eli Oslon julkisen liikenteen lippu ei käy Bygdøyn museoihin liikennöivillä lautoilla B8 (Oopperatalo-SALT-Bygdøy) ja B9 (Kaupungintalo-Bygdøy), mutta Oslo Passiin tämä mukava, lyhyt 10 minuutin lauttamatka kuuluu.
Virtuaalista lippua ei tarkistettu, eikä sitä käsittääkseni tarvinnut tai pystynytkään mitenkään leimaamaan julkisissa paitsi juurikin mainitulla lauttamatkalla.
Oslon nähtävyydet miniloman aikana
Keskityin koluamaan Oslo Passiin kuuluvia ja ilmaisia nähtävyyksiä visiittini aikana. Lisäksi osallistuin Oslo Passiin kuuluvaan kahden tunnin opastettuun kaupunkikävelyyn.
Alla on listaus Oslon nähtävyyksistä, joihin tutustuin, paljonko niiden aikuisten lippu maksaa ja sisältyykö pääsy Oslo Passiin.
- Oslon kaupunkikävely, 200NOK (Kuuluu Oslo Passiin)
- Munch-museo, 160NOK (Kuuluu Oslo Passiin)
- Oopperatalo (ilmainen)
- Holmenkollenin hiihtomuseo ja torni, 160NOK (Kuuluu Oslo Passiin)
- Vigelandin veistospuisto (ilmainen)
- Kuninkaanlinna
- Akershusin linnoitus, 100NOK (Kuuluu Oslo Passiin)
- Kon Tiki -museo, 140NOK (Kuuluu Oslo Passiin)
- Fram-museo, 140NOK (Kuuluu Oslo Passiin)
- Vastarintamuseo, 100NOK (Kuuluu Oslo Passiin)
Harkitsin alunperinkin Oslo Passiin hankkimista. Sen saatuani oli helppo päätös kiertää sen tarjoamia kohteita, joista useampi olisi saattanut jäädä käymättä muutoin.
30 tuntia Oslossa – lauantain aamupäivä
Lauantaina kello 9:00 saavuin Oslon rautatieasemalle. Siitä kävely 5 minuuttia Jernbanetorgetin metroasemalle, josta metrolla numero 1 Holmenkollenille. Matka-aika on vajaat puolisen tuntia.
Metrossa kannattaa istua mennessä vasemmalla, jotta pääsee paremmin näkemään maisemia, sillä metro kulkee maan päällä kivuten kohti Holmenkollenin vuoren huippua.
Holmenkollenin asemalta on vielä 10-15 minuutin kävely jyrkähköön ylämäkeen, jotta saavuttaa Holmenkollenin mäkihyppytornin ja museon.
Oslon reissun ensimmäisen pettymyksen koin Holmenkollenilla, sillä mäkihyppytorni oli siltä päivältä suljettuna. Menin kuitenkin hiihtomuseoon, mutta suksien historiaan ei kovin kauaa jaksa perehtyä. Suksinkin itse kyseisestä paikasta pois aika vikkelään.
Holmenkollenilla kannatti silti käydä ihmettelemässä hyppyrimäkeä sekä sieltä kaupunkiin ja vuonoon avautuvia maisemia. Olisi ollut hieno nähdä ne vielä hyppyrin tornista käsin.
Holmenkollenilta suuntasin metrolla takaisin kohti keskustaa. Jäin pois Majorstuenin asemalla, josta jatkoin kävellen Vigelandin veistospuistoon, jossa Gustav Vigelandin tekemiä patsaita on yli 200. Puisto on todella laaja ja vehreä. Mikään semisti selkäpiitä karmiva Parikkalan patsaspuisto ei todellakaan ole kyseessä.
Patsastelun jälkeen olikin sitten aika siirtyä bussilla lähemmäs keskustaa ja tutustua hieman kauppojen reunustamaan kävelykatuun. Oli myös lounasaika, joten nappasin nopean aterian Burger Kingistä 14 eurolla.
30 tuntia Oslossa – lauantain iltapäivä
Kello 14 alkoi kahden tunnin opastettu Oslon kiertokävely. Sen lähtöpiste oli Visit Oslon toimipisteeltä rakennuksen sisältä, jonka edustalla vartioi tiikeripatsas.
Kiertokävelylle osallistui 30 henkilöä. Sitä veti yksi yksi vanhempi rouva, joka ei mitenkään panostanut äänenkäyttöön. Suurin osa tarinoista meni siis ohi, kun en jaksanut tungeksia lähelle kuulemaan.
Kierros kulki oopperatalon läheisyydestä rantaa pitkin Akerhusin linnoitukselle, ja kaupungintalon kautta päättyen Kuninkaanlinnan eteen. Norjalaiset kuulemma tykkäävät kuninkaastaan Harald V:sta, kun tämä on vielä 85-vuotiaanakin niin kova tekemään töitä.
Kierros päättyi sopivaan sijaintiin ja aikaan siinä suhteessa, että oli kätevä mennä kirjautumaan sisään hotelliin, Clarion Collection Hotel Savoyhin. Hotellilla virkistäydyin ja join huoneen hintaan kuuluvat iltapäiväkahvit.
Norjalaiset tykkäävät kahvista. Sitä juodaan siellä toiseksi eniten maailmassa. Eniten juovat, tiedättekin varmasti, suomalaiset.
Hotellilta otin ratikalla suunnaksi Grünerløkan trendikkään kaupunginosan. Siellä oli jo alkuillasta menoa ja meininkiä. Olaf Ryesin puistossa oli konsertti, jonka tähden lähiterassit ja nurmikkoalue olivat täyteen kansoitetut. Oli turha haaveilla pizzasta kehutussa Villa Paradisossa.
Sieltä suuntasin ratikalla takaisin keskustaan. Kävelin Oslon oopperatalon katolle, joka toimii näköalapaikkana kaupunkiin ja vuonon suuntaan aivan Munch-museon vieressä.
Palasin takaisin hotellille, jossa klo 18-20 oli tarjolla huoneen hintaan kuuluva päivällinen. Buffet-ateria yllätti minut positiivisesti. Ruoka oli hyvää ja täyteen tulin. Hotellin olin valinnut juurikin hintaan kuuluvien ruokien tähden, sillä muuten kyseessä ei ollut mikään positiivinen elämys.
Ilta loppui osaltani aikaisin, sillä herätys aamulla neljältä ja koko päivän kävelyt auringossa olivat vieneet voimat. Tarkoitukseni oli myös jättää kympin kaljat tällä reissulla nauttimatta, sillä ajatukseni oli testata, onnistuuko Oslon reissu pienellä budjetilla.
30 tuntia Oslossa – sunnuntai
Kello 8 herätys ja aamiainen hotellissa. Norjalaiset ovat selvästikin aamiaiskansaa. Aamiainen oli monipuolinen ja erittäin hyvä juuri minun makuuni. Kaikkea buffet-aamiaisella kaipaamaani löytyi.
Kirjauduin ulos hotellista ja suuntasin Kuninkaanlinnan pihamaan kautta kohti satamaa, josta Bygdøyn aamun ensimmäinen lautta lähti klo 9:40. Ensimmäinen pysäkki oli 10 minuutin päässä Dronningen. Jäin pois toisella Bygdøynesin laiturilla, johon ensimmäisellä saapumisyrityksellä kansipoika ei onnistunut kiinnittämään köyttä tolppaan, vaan lähestyminen täytyi tehdä uusiksi.
Bygdøyhin pääsee kyllä bussillakin, mutta lauttamatka on mukava tapa saapua sinne, kun samalla voi katsella Osloa mereltä päin.
Bygdøyssa sijaitsivat mielestäni Oslon mielenkiintoisimmat museot, Kon Tiki ja Fram. Suosittelen käymään erityisesti Fram-museossa.
Kon Tiki -museo esittelee tutkimusmatkailija Thor Heyerdahlin kotitekoiset alukset, joilla hän purjehti merillä jopa henkensä kaupalla.
Fram-museossa taas on puinen Fram-alus, jolla tutkimusmatkailija Roald Amundsenin seilasi Etelämantereelle 1900-luvun taitteessa. Museossa pääsee laivan kannelle sekä sisälle tutustumaan miehistön asuin- ja työskentelyolosuhteisiin.
Suuntasin lautalla takaisin lähtösatamaan, josta jatkoin jalan uudelleen edellisenä päivänä tutuksi tulleelle Akershusin linnoituksen alueelle. Siellä tutustuin Norjan vastarintamuseoon ja Akershusin linnoituksen museoon. Molemmat kävelin kohtalaisen nopeasti läpi.
Vastarintamuseossa esiteltiin, miten norjalaiset tekivät vastarintaa natsi-Saksan miehityksen aikana. Akershusin linna taas tarjosi lähinnä hämäriä käytäviä ja saleja, joissa ei minulle ollut kovinkaan paljon kiinnostavaa katseltavaa. Nämä kaksi museota voi kyllä jättää hyvillä mielin väliin.
Norjan kansallisgallerian ollessa suljettuna reissuni aikana oletin, että Oslossa en sitten näkisi tai kuulisi Huutoa. Siis sitä Edvard Munchin kuuluisaa maalausta. Mutta Huudosta on tietenkin useampia versioita, joita majailee myös vähemmän yllättäen Munch-museossa.
Siispä suuntasin reissuni lopuksi vielä Munch-museoon. Sinne ei kuitenkaan niin vain marssittukaan sisään, vaan Oslo Passilla piti lunastaa lippu, joka oikeutti pääsemään sinne noin puolen tunnin kuluttua. Munch-museo vaikutti olevan Oslon suosituin kohde vierailijamäärästä päätellen.
Pikaisen pizza-lounaan jälkeen oli lopulta aika klo 15 suunnata junalla kohti lentokenttää.
Kannattiko miniloma Oslossa?
30 tunnin miniloma Oslossa oli minulle ihan sopiva pieni arjesta irrottautuminen. Tykkäsin kaupungista, kun sain kuljeskella merellisissä maisemissa auringonpaisteessa. Sateisesta, tuulisesta ja kylmästä Oslosta olisi voinut jäädä täysin toisenlainen fiilis. Suosittelen kyllä kaikkia piipahtamaan siellä parin, kolmen päivän verran.
Oslon reissun budjetista, lennon 4,5 tunnin myöhästymisestä, liftaamisesta kotiin Helsinki-Vantaalta sekä Finnairin maksamista myöhästymiskorvauksista kirjoitin aiemmassa postauksessa. Jutussa selviää, miten Oslon reissustani tuli lopulta käytännössä ilmainen!
Kiinnostaisko miniloma Oslossa?
Jos matkailu Norjassa kiinnostaa, niin suosittelen tutustumaan Lofoottien nähtävyyksiin, Lofoottien roadtripiin ja Pohjois-Norjan maisemareitteihin!
Itselleni ei ehkä olisi ensimäisenä tullut mieleen Oslo, kun lyhyttä edullista minilomaa mietin… Mutta hyvinhän tuo näytti onnistuvan.
Todella paljon ehdit verrattain lyhessä ajassa näkemään! Minä en ole käynyt Oslossa, mutta useampi museo kuulostaisi olevan aihepiiriltä erittäin kiinnostava, vaikka yleensä en välttämättä museoissa oikein viihdy.