MaapalloilijaMatkablogi - palloilua ympäri maailman
krakovan nähtävyydet

Krakovan nähtävyydet ja päiväretkikohteet – Kokemuksia kaupunkilomalta!

Täältä sitä tullaan takapakkia eli kirjoittelen talvilomareissustamme käänteisessä järjestyksessä. Matkan toinen etappi eli Dublin ja Irlanti on jo perattu täällä blogissa. Palaan siis seuraavaksi muistelemaan, millaisia olivat Krakovan nähtävyydet ja päiväretket.

Meidän oli tarkoitus vaimon kanssa käydä Krakovassa jo viime syksynä, mutta tuolloin Finnair perui varaamamme lennot jo hyvissä ajoin. Tuolloin siis jäi matka tekemättä. Pääsimme matkaan vasta maaliskuussa 2022.

krakovan nähtävyydet
Keskusaukio on Krakovan historiallisen vanhankaupungin sydän.
Krakova matkablogi

Puola ja Ukrainan sota

Tällä kertaa jännitystä matkaan toi Ukrainan rajan läheisyys Venäjän hyökättyä maahan. Ukrainan Lviviin, jota Venäjä myös pommitti, on Krakovasta matkaa vain reilut 300 kilometriä. Tämä ei kuitenkaan meitä pelottanut, emmekä edes harkinneet reissun peruuttamista tai siirtämistä. 

Sen sijaan Ukrainan tilanne laski reissufiiliksiä ennen lähtöä. Mietin, pääseekö reissussa ollenkaan irti lomamoodiin, ja onko oikein nauttia elämästä, kun läheisen rajan toisella puolella siviilit ovat sotarikollisten armoilla. Reissu meni kuitenkin hyvin, vaikka uutisointia tuli tiiviisti seurattua. 

Sain kysymyksen reissussa, näkyykö Ukrainan sota Krakovassa. Eipä se oikeastaan näkynyt turistikohteissa paitsi että Ukrainan lippuja oli viritelty tuen merkiksi. Rautatieaseman kulmalla oli avustustelttoja, mutta ei siellä paljoa väkeä näkynyt. Luulen myös, että hotellissamme oli ukrainalaisia majoittumassa jonkin verran. Ainakin sen ulkopuolella oli autoja Ukrainan rekisterikilvissä, ja aamiaisella oli naisia ja lapsia ilman miehiä. Puola on toiminut aivan upealla tavalla tukiessaan Ukrainaa ja sieltä saapuvia pakolaisia.

Kokemuksia Krakovasta

Krakova on yksi Puolan vanhimmista ja suurimmista kaupungeista. Pienen kaupungin tunteen aiheuttaa kuitenkin se, että vanhakaupunki on niin kompaktin kokoinen. Kaupunki esikaupunkeineen levittyy laajalle alueelle, jossa asuu yli miljoona ihmistä. Suurin osa tärkeimmistä kohteista on silti kävelymatkan päässä. 

Parasta Krakovassa onkin ehdottomasti juuri tuo vanhakaupunki kauniine rakennuksineen, linnoineen ja jokinäkymineen. Todella kuvauksellinen paikka on kyseessä. 

Mukavan matkakohteen Krakovasta tekee myös edullinen hintataso. Majoitusta, ruokaa ja retkiä sai edullisesti. Sinne matkustaminen on myös kätevää Finnairin suorilla lennoilla parissa tunnissa Helsingistä. 

Krakovassa ei todellakaan ollut mitään vikaa, vaan se on lähes Euroopan parhaiden kaupunkikohteiden tasoinen. 

Maaliskuusta huolimatta sää oli koko ajan aurinkoinen, lämpötila hätyytteli kymmenen asteen parempaa puolta päivisin. Ajankohta oli hyvä siksi, että kaupunki ei ollut täynnä turisteja. Toisaalta sen vuoksi muutamat kohteet ja nähtävyydet olivat vielä suljettuina. Ne avattaisiin vasta huhti-toukokuussa. 

Mutta Krakovalla kävi todella huono tuuri. Nimittäin yhdistimme samaan reissuun Krakovan ja Irlannin. Ja minusta kun tuli Irlanti-fani ja sitä olen tässä nyt jo useamman blogipostauksen verran ylistänyt, niin Krakovalle ei jäänyt ylisanoja varastoon. Ei jäänyt hinkua palata Krakovaan toista kertaa. Kolme täyttä päivää perillä riitti varsin hyvin.  

Tästäkin huolimatta Krakova on todellakin vierailun arvoinen. Krakovan nähtävyydet sopivat erityisesti historiasta kiinnostuneille. Itselleni tärkeimmäksi kokemukseksi nousi vierailu Auschwitz-Birkenaussa. Kaikkien pitäisi ainakin kerran elämässään vierailla keskitysleirillä, jotta emme unohtaisi. Asia on Euroopassa nyt ajankohtaisempi kuin koskaan toisen maailmansodan jälkeen.

Krakova kokemuksia
Krakova matkakohteena

Krakovan lentokentältä keskustaan

Krakovassa on vain yksi lentokenttä, Johannes Paavali II:n kansainvälinen lentoasema. Se on nimetty Puolasta kotoisin olevan, paaviksi kohonneen kirkonmiehen mukaan. 

Saapuessamme Krakovaan meiltä tarkastettiin vain koronarokotustodistukset. Täyttämiämme Passenger Locator Formeja ei kyselty koko matkan aikana. 

Lentoasema sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Krakovasta. Sieltä pääsee keskustaan junalla noin 20 minuutissa tai taksilla reilussa puolessa tunnissa. 

Junalippu on edullinen, 14 Puolan zlotya suuntaansa eli noin kolmisen euroa. Keskustan rautatieasemalta on lyhyehkö kävelymatka mm. vanhaankaupunkiin. Meidän hotellillemme sieltä käveli vartissa, joten menimme lentokentälle junalla lähtiessämme. 

Saapuessamme illalla Krakovaan otimme kuitenkin lentokentältä taksin. Uber operoi myös Krakovassa, mutta parista yrityksestä huolimatta kuskit hylkäsivät kyydityspyyntömme, joten otimme sitten virallisen taksin viralliselta taksitolpalta ja virallisilla hinnoilla. Kyyti hotellillemme Holiday Inn Krakow City Centreen maksoi 23 euroa. 

Vietimme Krakovassa neljä yötä kyseisessä hotellissa. Yö maksoi kahdelta hengeltä 90 euroa. Hotelli oli ihan laadukas ja huoneet siistejä. Aamiainen oli myös hyvä. Taisi olla jopa erityisen hyvä, kun vaimokin söi normaalia enemmän ja oikein kiitteli tarjontaa.  

Hotellin sijainti oli myös todella hyvä, sillä vanhakaupunki oli 5 minuutin kävelymatkan päässä ja Kazimierz-kaupunginosa 10 minuutin tallustelun takana. Sinne suuntasimmekin ensimmäisenä iltana syömään. 

Krakova vanhakaupunki

Krakovan nähtävyydet ja päiväretket

Krakova sopii nähtävyyksien määrän ja kokonsa puolesta hyvin pidennetyn viikonlopun matkakohteeksi. Kaupunkiin on todella mukava tutustua jalan, emmekä turvautuneet siellä julkiseen liikenteeseen lainkaan. 

Krakovasta kannattaa myös suunnata päiväretkille lähialueen suosituimpiin kohteisiin. Me varasimme etukäteen netistä retket sekä Auswitch-Birkenauhun että Wieliczkan suolakaivokselle. Opastetut retket kuljetuksineen on helppo tapa tutustua näihin kohteisiin. 

Vanhakaupunki

Stare Miasto eli vanhakaupunki on Krakovan tärkeimpiä vetonauloja. Onhan se myös Unescon maailmanperintökohde. Entisaikojen kaupunkia ympäröivistä muureista ei erityisen paljoa kuitenkaan ole jäljellä. 

Vanhankaupungin tärkein nähtävyys on keskusaukio (Rynek Główny). Keskiajalta peräisin oleva torialue on yksi Euroopan suurimmista. Sen reunat täyttyvät ravintoloista. Torin keskellä on vanha kauppahalli, jonka tunnistaa hienoista holvikaarista. 

Keskusaukion alla sijaitsevaan Rynek Undergroundiin, historialliseen museeon, emme harmillisesti päässeet tutustumaan. Se oli kunnostuksen takia kiinni juuri koko sen ajan, kun olimme Krakovassa. 

Luin jostain, että keskiajalla rikkaiden verotus olisi Krakovassa perustunut rakennuksen ikkunoiden määrään. Siksi varakkaiden kalliilla paikoilla sijainneissa taloissa oli vain vähän ikkunoita. Mietin, että jos Suomessa olisi sellainen verotustapa, niin taloissamme ei olisi ikkunoita lainkaan. 

Krakova keskusaukio
Krakovan keskusaukio, Rynek Główny, on Euroopan suurin keskiaikainen aukio. Vasemmalla kuvassa on Wieża Ratuszowa, 1300-luvulla rakennettu ja restauroitu torni. Oikeassa laidassa on Bazylika Mariacka, roomalaiskatolinen basilika, joka on tunnettu tasatunnein soitettavast trumpettimelodiasta.
Krakovan vanhakaupunki
1200-luvulta peräisin oleva vanha kauppahalli, Sukiennice, on Krakovan suuren keskusaukion keskellä.
Krakova nähtävyydet
Monet Krakovan nähtävyydet löytyvät vanhastakaupungista.

Wawelin linna

Wavelin linna sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä vanhankaupungin sydämestä. Legendan mukaan se perustettiin 1200-luvulla lohikäärmeen luolan paikalle, kun rohkea puolalainen prinssi oli ensin pedon hoidellut pois päiviltä. Linnan ulkopuolella onkin lohikäärmeveistos, joka hönkäisee kevyet tulenlieskat viiden minuutin välein. 

Linna on toiminut Puolan kuninkaallisten kotina. Nykyään siellä on useita museoita. Lisäksi siellä on katedraali, jossa paavi Johannes Paavali II toimi arkkipiispana ennen kuin hänestä tuli paavi. Linnan alueella pystyy kuljeskelemaan maksutta, jos ei halua maksaa pieniä pääsymaksuja eri museoihin. 

Krakova nähtävyydet
Krakova näkäalapaikka
nähtävyydet Krakova

Kazimierz

Vanhastakaupungista etelään sijaitseva Kazimierz on aikanaan ollut oma kaupunkinsa. Alue oli aikoinaan juutalaiskaupunginosa, kunnes natsit aloittivat vuonna 1939 hirmutyönsä vallattuaan kaupungin. He siirsivät juutalaiset ghettoon ja lähettivät keskitysleireille tuhottaviksi. 

Nykyään kaupunginosasta löytyy esimerkiksi monia suosittuja ravintoloita, kahviloita ja yökerhoja. Päädyimme mm. kahville ehkä kaikkien aikojen hipstereinpään Cytat Cafehen, jonka kakkupalat olivat ehkä kaikkien aikojen suurimmat. Reissun suklaakakkukiintiö tuli täyteen ja meni ylikin. 

Kyseisessä kahvilassa näkyi, että Krakova on merkittävä opiskelijakaupunki. Nuorempi kansanosa oli kansoittanut pöydät läppäreineen ja erikoiskahveineen. 

Parhaita pierogeja söimme Kazimierzissa fiinimmässä Restaurant Sąsiedzissa. 10 kappaleen annos herkullisella ankalla täytettyjä keitinpiiraita maksoi noin kuusi euroa. Toinen hyvä paikka oli persoonallinen, pelkkiä pierogeja tarjoileva Pierogi MR Vincent, josta vastaava annos irtosi vielä huokeampaan hintaan.

Schindlerin lista -elokuvasta tuttu portti Kazimierzssa.
Pierogeja Restaurant Sąsiedzissa.

Schindlerin tehdas

Ennen reissua tuli katsottua elokuva Schindlerin lista, joka kertoo saksalaisesta liikemiehestä Oscar Schindler. Natsien vainon aikana hän pelasti juutalaisia palkkaamalla heitä töihin tehtaaseensa Krakovassa. 

Nykyään Schindlerin emalitehdas (Fabryka Schindlera) on interaktiivinen museo ja Krakovan suosituimpia kohteita. Museo kertoo Krakovan historiasta toisen maailmansodan aikana Saksan miehityksen alla. Erityisesti tietenkin agendalla on juutalaisten julma kohtalo. 

Museo kuljettaa pitkin tehdasrakennuksen käytäviä mutkitellen, välillä portaita ylös, välillä alas. Sen verran on sokkeloinen paikka, että välillä meinasi eksyä, eikä ymmärtänyt, mihin reitti jatkuu. 

Liput museoon kannattaa varata etukäteen netistä. Me hyödynsimme sitä, että museoon oli vapaa pääsy maanantaina. Ilmaisliputkin “myytiin” loppuun hyvissä ajoin netissä, joten kannattaa olla ajoissa liikkeellä. 

Schindlerin emalilitehtaan portti.
Schindlerin museossa esitellään itse tehtaan toimintaa vähänlaisesti. Toimisto on kuitenkin säilynyt. Sieltä löytyy vitriini, jossa on emaliastia jokaisen tehtaan ansiosta säästyneen juutalaisen muistoksi.

Auswitch-Birkenau

Vierailu Auswitch-Birkenaun keskitys- ja tuhoamisleirillä oli reissun kohokohta. Kyseessä ei tietenkään ole mikään hyvän mielen juttu, mutta tämä on niitä paikkoja joissa jokaisen tulisi elämänsä aikana vierailla, jotta voi ymmärtää ihmisen pahuuden historiaa vain alle sadan vuoden takaa. 

Teimme Auswitch-Birkenauhun opastetun päiväretken, johon kuului bussikuljetus ja opastettu kiertokävely sekä Auswitchin että Birkenaun leireissä. Suosittelen osallistumaan kierrokselle oppaan johdolla, niin paikasta saa enemmän irti. Kävelemistä kierroksella tulee monta kilometriä.

Lue kokemukseni vierailusta Auswitch-Birkenausssa.

Wieliczkan suolakaivos

Wieliczkan suolakaivos on Auswitch-Birkenaun ohella toinen todella suosittu vierailukohde Krakovasta. Se on merkitty Unescon maailmanperintöluetteloon. Toimintansa kaivos aloitti jo 1300-luvulla jatkaen toimintaansa vuoteen 2007. 

Kaivokseen tutustutaan oppaan johdolla. Me menimme pienellä ryhmällä minibussilla paikalle, mutta siellä liityimme odottelun jälkeen isompaan seurueeseen, joka kulki pari tuntia maan alla englantia puhuvan oppaan johdolla. 

Suolakaivos ei ollut niin säväyttävä nähtävyys, mutta kokemuksena oli mielenkiintoista olla reilun sadan metrin syvyydessä. Aluksi alas laskeuduttiin portaita pitkin, mutta ylös päästiin pikaisesti hissillä. 

Jos käveleminen kilometrikaupalla pimeitä, osin hieman ahtaita käytäviä pitkin ei erityisesti innosta, voinee tämän “pakollisen” kohteen hyvillä mielin jättää väliinkin. 

suolakaivos Krakova
Suolakaivoksesta, syvältä maan alta, löytyy suuria luolia, kuten tämä kappeli.

Krakova on edullinen ja helppo kohde

Krakova on edullinen, helppo, toimiva ja turvallinen matkakohde. Kaupunki on siisti ja selkeä suunnistaa paikasta toiseen. Adapteria ei pistorasiaan myöskään tarvittu.

Krakovan hintatasokin on edullinen. Enimmillään ravintolassa meillä meni ehkä kahden hengen kahden ruokalajin ja juomien ateriaan noin 50 euroa. Ja paljon halvemmallakin söimme. Olut maksoi ravintoloissa 3-4 euroa. Krakovan nähtävyydet eivät myöskään kurittaneet lompakkoa liiaksi.

Puolassa on oma rahansa, zloty, käytössä. Me emme missään vaiheessa nostaneet tai vaihtaneet paikallista valuuttaa, vaan joka paikassa onnistui maksaminen luottokortilla (Visa). 

Jopa julkiseen vessaan pystyi kuittaamaan sisäänpääsyn (0,5€) vinkuttamalla Visaa. Teknologian kehitys oli siis taas aiheuttanut lisää työttömyyttä, kun enää ei wc:n ulkopuolella päivystä huivipäinen mummo hilukulhon kanssa rahastamassa. 

Ei voi muuta kuin toivottaa hyviä eläkepäiviä kolikkomuoreille. On nimittäin joskus ollut vaikeuksia päästä vessaan, kun ei ole metallirahaa löytynyt taskun pohjalta. On ollut joskus reissussa sellaista pikkurahan puutetta.

Krakovan nähtävyydet
Kuva kuvan ottamisesta GoProlla…
Krakova nähtävyydet
…ja tässä lopputulos!

Olivatko Krakovan nähtävyydet sinulle entuudestaan tuttuja?

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 comments