MaapalloilijaMatkablogi - palloilua ympäri maailman
tshernobylissa vieraileminen

Tšernobylissa vieraileminen – Parhaat vinkit ja nähtävyydet

Katsoitko sinäkin Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta kertovan HBO:n hittisarjan? Oletko tullut ajatelleeksi, että tuolla valitettavan kuuluisalla alueella voisi vierailla turistina? Lue tästä, miten Tšernobylissa vieraileminen onnistuu, ja katso TOP5 Tšernobylin nähtävyydet -video!

tshernobylissa vieraileminen
Tšernobylissa vieraileminen on kätevintä toteuttaa päiväretkenä Kiovasta.

Missä Tšernobyl sijaitsee?

Tšernobyl sijaitsee entisen Neuvostoliiton alueella nykyisessä Pohjois-Ukrainassa lähellä Pripyatin kaupunkia noin 100 kilometrin päässä maan pääkaupungista Kiovasta.

Mitä Tšernobylissa tapahtui?

Tšernobylin ydinvoimalassa tapahtui suuri onnettomuus 26. huhtikuuta vuonna 1986. Huonosti suunnitellun reaktorin testi meni pahasti pieleen. Reaktori 4 aiheutti suuren räjähdyksen aiheuttaen erittäin vakavan onnettomuuden. Kyseessä on maailman kaikkien aikojen tuhoisin ydinvoimalaonnettomuus.

Tšernobyl nykyään

Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuusaluetta kiertää 30 kilometrin laajuinen suojavyöhyke, jonne ei voi vapaasti matkustaa, eikä siellä voi vapaasti liikkua. Siellä ei myöskään vakinaisesti asu ketään, mutta ihmisiä työskentelee alueella edelleen. Alueella ei ole enää toiminnassa olevia ydinvoimaloita. Tuhoutunut reaktori on peitelty suojakuorella. Uusi suojakuori valmistui vuonna 2016. Sen on tarkoitus kestää 100 vuotta. Hintaa sille tuli reilut kaksi miljardia euroa.

Tsernobylissa vieraileminen nykyään
Keskeneräiseksi jääneitä reaktoreita ydinvoimala-alueella.

Miksi vierailla Tšernobylissa?

Tšernobylin apokalyptinen tunnelma ja karmivalla tavalla kuvaukselliset kohteet kiehtovat monia matkailijoita. Siellä pääsee kurkistamaan, millaista oli 35 vuotta sitten elämä Neuvostoliitossa, kun kaikki on jätetty sellaisenaan niille sijoilleen. Paikka on myös historiallisesti merkittävä. Onnettomuus on vaikuttanut moniin ihmisiin, ja se vaikutti suuresti myös Neuvostoliiton romahtamiseen. Tällaisia vierailukohteita ei ehkä muualla maailmassa ole.

Huomioi kuitenkin, että Tšernobyl ei ole varsinaisesti turistikohde, eikä sitä ylläpidetä turismin toivossa.

Turistit ovat päässeet alueelle vierailemaan vasta toista vuosikymmentä. Alue on edelleen eristetty ja tarkasti valvottu.

Ota myös huomioon, että muutokset alueen tilanteessa tai säädöksissä voivat lopettaa vierailut kokonaan milloin vain. Esimerkiksi kevään 2020 luontopalot aiheuttivat alueella uhkaavan tilanteen. Luonto myös ottaa haltuun hylätyt alueet ja rauniot nopeasti, joten pian nähtävää ei ole näin paljoa.

Miten vierailla Tšernobylissa?

Tšernobyliin on mahdollista tehdä päiväretkiä tai pidempiäkin matkoja Kiovasta. Alueelle pääsee ainoastaan opastetuille kierroksille, joten omatoimimatkailu ei ole mahdollista. Päiväretken voi varata verkosta etukäteen. Sellaisen hinta on noin 100 euroa. Monet tahot järjestävät samanlaisia kierroksia. Ainakin Chornobyl Tourin hommat hoituivat mallikkaasti.

Suomesta Kiovaan voi lentää suoraan parissa tunnissa tai esimerkiksi AirBalticilla Riian kautta. Lentoja voi saada 100-200 eurolla. Kiova on edullinen tukikohta, ja muutenkin mukava viikonloppukohde.

Millainen on päiväretki Tšernobyliin?

Etukäteen varattu päiväretki Tšernobyliin starttasi aikaisin aamulla Kiovan juna-aseman liepeiltä. Samasta paikasta lähti monen muunkin matkanjärjestäjän reissu aamutuimaan. Siirtyminen hotellilta sujuu nopeasti ja edullisesti Uberilla. Paikallisia takseja ei Kiovassa kannata käyttää. Varhaisen lähdön takia hotellilta kannattaa tiedustella aamiaispussukkaa mukaansa. Hyvää kahvia saa mukaan aseman liepeiltä monista kioskeista.

Kadulta ei kannata ottaa taksia Kiovassa, sillä näiden kuskien ainoa tavoite on huijata asiakkaalta mahdollisimman paljon rahaa.

Päiväretken paikallisopas

Tšernobyliin on Kiovasta noin parin tunnin ajomatka. Matkan aikana opas kertoili päivän kulusta, nähtävyyksistä ja erityisesti turvallisuudesta hyvällä englannilla.

Suojavyöhykkeen alueelle päästäkseen pitää olla passi mukana. Opas hoitaa rajamuodollisuudet. Dytyatkyn tarkastuspisteellä oli pari kioskia, joista sai kahvia, snakseja ja matkamuistoja. Kunnon ravintolapalveluita raja-alueella ei ole, joten eväitäkin kannattanee varata matkaan.

Turistifasiliteetit ovat karut ja alkeelliset. Käsienpesupaikkaa ei ole kaikissa vessoissa. Muutoinkaan alueella ei infrastruktuuria ole rakennettu länsimaisia turisteja miellyttämään. Käsidesit ja vessapaperiakin kannattaisi varata matkaan varmuuden vuoksi.

Etukäteen tilatun ja maksetun lounaan söimme Tšernobylin lähellä olevassa työmaaruokalassa. Karuissa, Neuvostoliiton aikaisissa tiloissa ei toki mitään herkkuja voinut odottaa. Ruoka oli silti ihan syötävää, vaikkavaan annokset eivät ulkonäöllään hurmanneet. Ruokalalinjasto keittäjätäteiteen oli yhdenlainen elämys sekin. Tosin ruokalasta katkesivat sähköt kesken kaiken. Kioskin kahvikoneesta emme siis jälkiruokakahveja saaneet. Mutta voisiko Tšernobylissa muuta odottaakaan kuin ongelmia?

Onko Tšernobylissa vieraileminen turvallista?

Säteilyä vierailupäivän aikana saa suurin piirtein saman verran kuin normaalissa elämässä muutoinkin. Alueella on kuitenkin paikkoja, joissa säteily on voimakkaampaa. Näistä alueista varoitetaan varoitusmerkein. Osassa niistä pysähdytään vain pikaisesti, osassa ei ollenkaan.

Jokainen sai päivän ajaksi mittarin säteilyä mittaamaan. Tulokset sai päivän päätteeksi ennen valvotulta alueelta poistumista. Me saimme päivän aikana säteilyä 0,002 mSv (millisievert). Esimerkiksi hammasröntgenistä potilas saa 0,01 mSv eli viisinkertaisen määrän säteilyä meidän päiväretkemme saldoon verrattuna.

Turvallisuusmääräykset ovat tietenkin tiukat. Ulkona ei saa syödä mitään. On käytettävä pitkälahkeisia housuja ja paitaa (mikä ei meille ollut ongelma helmikuun viileässä säässä). Matkamuistoja ei luonnollisestikaan saa ottaa, eikä muutenkaan koskea mihinkään. Liikkua saa vain alueella, jossa on lupa. Moniin rakennuksiin ei saa mennä sisälle romahtamisvaaran vuoksi.

Mitkä ovat Tšernobylin parhaat nähtävyydet?

Päiväretken aikana pysähdytään useissa kohteissa suojavyöhykkeen (Chernobyl Exclusion Zone) alueella. Tässä tulee viisi mielenkiintoisinta!

Videoreportaasi alueen tärkeimmistä nähtävyyksistä.

1. Pripyat

Pripyat tai Prypjat on 1970 perustettu kaupunki, joka sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Tšernobylin ydinvoimalasta. Se rakennettiin ydinvoimalan työntekijöitä ja perheitä varten. Ennen onnettomuutta siellä asui lähes 50 tuhatta henkeä. Nykyisin ei ketään.

Vierailu kaupungissa muistuttaa ydintuhosta, mutta on myös mielenkiintoinen kurkistus Neuvostoliiton aikaiseen elämään. Kaupungissa aika pysähtyi noin 35 vuotta sitten.

Mieleenpainuvin ja kuvatuin nähtävyys on huvipuisto, jota ei koskaan ehditty ottaa käyttöön. Huvipuisto valmistui vuoden 1986 vapunpäivän juhlallisuuksiin, mutta ydinonnettomuus pilasi suunnitelmat, ja koko alueen.

2. Lastentarha

Lastentarha on yksi alueen kuvatuimmista nähtävyyksistä karmivuudessaan. Lastenkirjojen sivut lepattavat rikkoutuneesta ikkunasta tulevassa tuulessa. Rähjäinen nukke katselee sinua silmäpuolena lahonneesta lastensängystä. Mietityttää, onko nykyisessä kauhujen talossa aikoinaan ollut 1980-luvun lapsien mukava temmeltää.

3. Zalissya

Zalissyan kylän asukkaat evakuoitiin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen vuonna 1986. Sen jälkeen kylä on rapistunut aavemaiseksi, ja luonto ottanut sen valtaansa.

4. Duga-1 tutka-asema

Duga eli “Venäläinen tikka” oli Neuvostoliiton tutkajärjestelmä, jonka oli tarkoitus oli havaita Yhdysvaltojen ampumat ohjukset ennen kuin ne ehtisivät iskemään Itäblokin maihin. Kyseessä on aivan käsittämättömän kokoinen, kylmän sodan aikainen tutkajärjestelmä, joka sijaitsee suojavyöhykkeen sisällä. Paikan valinnan syynä on kenties se, että laitos tarvitsi rutkasti sähköä toimiakseen.

Tikka-nimitys tulee siitä, että se aiheutti Euroopassa nakuttavaa häiriösignaalia radiotaajuuksilla. Yhdysvallat huomautti tästä Neuvostoliitolle. Kuten siellä suunnalla on tapana, asia kiellettiin. Dugaan liittyvät asiakirjat eivät vieläkään ole julkisia, vaan ne on joko tuhottu tai arkistoitu Moskovaan.

5. Reaktori 4:n suojakuori, keskeneräiset reaktorit 5-6 ja jäähdytystorni

Tšernobylin tuhoutunut reaktori neljä sijaitsee muutaman kilometrin päässä Pripyatin kaupungista. Räjähtänyt, säteilevä reaktori sai onnettomuuden jälkeen päälleen betonisen suojakuoren, joka myöhemmin alkoi hajota. Siksi 2010-luvulla rakennettiin uusi suojakuori, joka paljastettiin 2016. Sen paino on 31 tuhatta tonnia, ja se on maailman painavin siirrettävä metallirakennelma.

Alueella oli onnettomuuden aikaan neljä toimivaa reaktoria, joista kolme toimi vielä onnettomuuden jälkeenkin. Viimeisimmän käyttö lopetettiin vuonna 2000. Muiden reaktoreiden toiminta loppui 1991 ja 1996.

Lisäksi alueelle oli onnettomuuden aikaan rakenteille kaksi uutta reaktoria, numeroiltaan viisi ja kuusi. Onnettomuuden seurauksena rakennustyöt lopetettiin, ja keskeneräiset reaktorit jäivät niille sijoilleen.

Vasemmalla reaktori nelosen uusi suojakuori.

Tärkeimmät vinkit onnistuneeseen Tšernobylissa vierailuun

Milloin?

Matkusta sopivana ajankohtana: Kesällä voi olla liian kuuma retkeillä pitkähihaisissa, ja puiden lehdet heikentävät näkyvyyttä. Matkusta pian ennen kuin kasvillisuus nielaisee nähtävyydet kokonaan.

Miten valmistautua?

Virittäydy tunnelmaan katsomalla HBO:n TV-sarja kotona ennen lähtöä tai lukemalla jokin aihetta käsittelevä kirja.

Miten pukeutua?

Varaudu syksyllä, talvella ja keväällä viileään säähän ja sateeseen, sillä ulkona liikutaan pisimmillään noin tunti kerralla. Pukeudu pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaatteisiin myös kesähelteillä, sillä ne suojaavat säteilyltä. Laita jalkaan kunnon kävelykengät, sillä retkellä kävellään jonkin verran ja alusta voi olla epätasainen.

Mitä tarvitset mukaan?

Ota mukaan passi, käsienpuhdistusainetta, juomaa ja syötävää aiemmin mainitun vaatetuksen lisäksi.

Turvallisuus ja käyttäytyminen kohteessa

Noudata reissussa oppaan ohjeita ja turvallisuusmääräyksiä. Valokuvaa paljon, mutta älä tuo mukanasi muita muistoja alueelta.

Lue lisää: Millainen kohde on Kiova?

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 comments