Barcelonen turvallisuus herättää kysymyksiä. Onko Barcelona varkaiden kaupunki? Ainakin se on tunnettu taskuvarkauksistaan. Espanjalainen rantakaupunki näytti minulle jo ensimmäisinä hetkinä olevansa maineensa veroinen. En nimittäin ehtinyt olla kaupungin tärkeimmän turistikohteen nurkilla kuin alle tunnin, kun pääsin todistamaan ammattimaista, röyhkeää varkautta. Minulla oli vieläpä rooli tässä tapauksessa. Tässä tulee tarina ryöstöstä sekä turvallisuusvinkit Barcelonaan. Lue myös juttu yleisimmistä turistihuijauksista ja miten ne voi välttää.
Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.
Lue ja kuuntele kirjoja 30 päivää ilmaiseksi Nextorylla*
Barcelonan turvallisuus
Katalonian pääkaupunki Barcelona on tunnettu taskuvarkauksistaan. Ennen reissua olin kuullut niin monta tarinaa, kuinka joltain tutulta oli jotain joko viety tai yritetty viedä.
Eräiltä vietiin heti saapuessa matkalaukut, kun olivat pysähtyneet hetkeksi ihmettelemään karttaa.
Eräältä naiselta taas moottoripyöräilijä yritti törkeästi repiä olalla roikkunutta, mutta kainalossa turvassa ollutta laukkua mukaansa. Nainen piti laukustaan kiinni, joten se ei lähtenyt ryöstäjän matkaan, mutta hän kaatui itse. Ei onneksi käynyt pahasti.
Monissa matkablogeissa on juttuja, joissa kerrotaan varkauksista Barcelonassa tai läheisessä Montserratissa.
Muutama vuosi sitten, ennen koronaa, raportoitiin, että myös väkivaltaisten ryöstöjen määrä on kaupungissa kasvanut.
Onhan se nyt selvää, että jokaisessa suurkaupungissa on taskuvarkaita. Kaikkialla pääsee tavaroistaan eroon, jos säilyttää niitä huolimattomasti. Mutta Barcelonassa pääsin ensimmäistä kertaa elämässäni todistamaan kunnon härskiä turistihöynäytystä.
Ei Barcelonaa kannata suotta pelätä, mutta siellä pitää olla erityisen tarkkana. Kannattaa tutustua tässä postauksessa olevaan listaan turvallisuusvinkeistä, sillä taustojen tunteminen auttaa välttämään tunnetuimpia ansoja ja turistihuijauksia.
Tärkeää on olla erityisen valppaana juna- ja metroasemilla, turistikohteiden läheisyydessä sekä väkijoukoissa ja ruuhkissa. Tavaroista kannattaa pitää käytännössä koko ajan kiinni, pelkkä valvova silmä ei riitä. Parempi on pitää kaikki arvoesineet piilossa tai ainakin vartalon etupuolella. Laukkujen vetoketjut eivät näitä näppäräsormisia ammattilaisia pysäytä.
Miksi Barcelonassa sitten on niin paljon varkaita? Yksi syy liittyy siihen, että sinne on tullut paljon toiveikkaita maahanmuuttajia. He eivät ole kuitenkaan saaneet töitä. Jotkut ovat toki voineet saapua kaupunkiin nimenomaan varastelu aikomuksenaan. Rangaistukset pikkurikoksista Espanjassa ovat olemattomat, joten homma on kannattavaa.
Varkaat toimivat usein ryhmissä. Toiset hämäävät tai aiheuttavat hämminkiä, toiset varastavat omaisuuttasi. Varkaita ja huijareita on kaiken ikäisiä lapsista vaareihin, ja myös naisia.
Tutustu tarkemmin kokemuksiini Barcelonasta: Mitä ehdin nähdä ja kokea kolmessa päivässä?
Näin kätevästi se tavara lähtee
Ensimmäisenä aamunani reissussa saavuin samaan aikaan auringon ensimmäisten säteiden kanssa Barcelonan tärkeimmän nähtävyyden, La Sagrada Familian nurkille. Kirkko ei ollut vielä edes auennut kävijöille. Väkeä oli paikalla vähän. Kaikkialla oli todella rauhallista.
Nouseva aurinko valaisi upeasti Gaudin suunnittelemaa omaperäistä rakennusta, jonka rakentaminen on vielä kesken.
Olin hyvin varovainen kaikesta etukäteistiedostani johtuen. Katselin tarkkaan vielä ympärilleni, kun kaivoin kameran esiin. Vain muutama aasialainen turisti oli kanssani kirkon edustalla olevassa puistossa hakemassa hyviä kuvakulmia.
Kirkon edessä oleva lampi jäi vasemmalle puolelleni. Lisäkseni samalla hiekkakäytävällä oli vain japanilaisen näköinen mies kuvailemassa kirkkoa hienolla kamerallaan harmaassa villakangastakissaan. Olimme vajaan 10 metrin päässä toisistamme, eikä siinä juuri silloin liikkunut ketään muita.
Kaivoin juuri kännykän esiin ottaakseni kuvan kirkosta, kun takavasemmalta kaksi miekkosta sinisessä vaatetuksessa, lippalakit ja maskit päässä lähestyi paikkaa. Pistin heti merkille, että ainakin toinen käyttäytyy todella oudosti. Kuin mukamas olisi kiinnostunut puiston kasveista. Hieman lähempänä kirkkoa oleva aasialaismies ei tainnut heihin kiinnittää huomiota.
Toinen miehistä käveli luokseni pyytäen espanjaksi ottamaan hänestä kuvan. Kirkosta pois päin, niin että vieressä palmut näkyvät. Ymmärsin sanan “palmera”, vaikka en espanjaa osaakaan. Hälytyskellot soivat päässäni. Tämä on klassinen hämäys, mutta miksi?
Tarkkailin, että toinen sälli ei kierrä lähelle minua. Olkalaukkuni ja kamerani olivat vartaloni etupuolella turvassa, takataskuissa ei ollut mitään. En ymmärtänyt, mikä juoni tämä oikein voi olla, koska minulta ei voitaisi viedä mitään huomaamattani. Otin kuvan nopeasti ja annoin puhelimen takaisin. Mies vilkaisi sitä nopeasti ja lähti pikaisesti kaverinsa kanssa pois.
Jäin hämmentyneenä miettimään tapahtunutta. Todella epäilyttävä juttu kaikin puolin, mutta en ymmärtänyt, miksi.
Pian havahduin siihen, että lähellä ollut aasialaismies kysyi minulta, tiedänkö, missä hänen reppunsa on.
Samassa sekunnin kymmenyksessä tajuan, että mies oli jättänyt reppunsa muurin päälle minun ja kirkon väliin, noin viiden metrin päähän minusta. Ja se oli kadonnut miesten mukana.
Kun otin kuvia rakennuksesta, reppu oli täysin katseeni alla. Kun käännyin sinne selin hämäyksen johdosta, toinen oli sen vienyt. Eikä repun omistaja ollut kiinnittänyt tapahtumaan mitään huomiota.
Vastasin miehelle spontaanisti, että “Oh shit, those two guys took your backpack!”
Lähdin miehen kanssa siihen suuntaan, mihin varkaat olivat lähteneet, vaikka tiedän sen turhaksi. Miekkosia ei enää tietenkään näy missään.
Epätoivo ja harmitus iskivät aasialaisen kasvoille. Tiedustelen, mitä repussa oli. Se ei ollut ainakaan näyttänyt kovin täydeltä. Kännykkä ja kamera hänellä ainakin on itsellään. Ilmeisesti siellä ei mitään arvokkaampaa siis ollut.
Kerron hänelle, että en usko hänen enää näkevän miehiä tai reppuaan. Että he olivat selvästi ammattilaisia, eikä hän saisi reppuaan takaisin. Hän haluaa vielä kierrellä alueella etsiskellen, vaikka kerron hänelle, että ennemmin kannattaa mennä poliisille tekemään rikosilmoitusta.
Lue lisää: Näin helposti sujui Espanjaan matkustaminen korona-aikana
Mitä tästä opimme?
Minua ottaa päähän, että lankesin hämäykseen. Kaikkien näiden vuosien jälkeen, vaikka hälytyskellot olivat soineet päässäni ja kovaa. Menin lankaan, koska en ymmärtänyt tilanteen kokonaiskuvaa. En tiennyt vastausta kysymykseen, miksi.
Harmittaa tietysti kaverin puolesta, että hänen tavaransa lähtivät varkaiden matkaan. Mutta jos sanotaan suoraan, niin hän kerjäsi sitä.
Ethän sinä nyt missään, varsinkaan Barcelonassa, jätä reppuasi vartioimatta. Et, vaikka alueella olisi sillä hetkellä kuinka rauhallisen ja turvallisen oloista.
Täytyy kyllä ihmetellä, miten ne ryöstäjät osasivat saapua sopivalla hetkellä. Heillä ei ollut suojanaan väkijoukkoa tai muuta härdelliä, mutta kuitenkin he näkivät tilaisuutensa tulleen. Hämäys ja ajoitus ovat selkeästi kaikki kaikessa. Hyvin röyhkeä ja jopa riskialtis keikka kaiken kaikkiaan, mutta onnistuneesti toteutettu.
En ole ennen todistanut tällaista ryöstöä. Minulta ei ole koskaan mitään reissuissa varastettu, eikä varastettu Barcelonassakaan. Satuin vain pääsemään mukaan tähän kuvioon. Pitkäkyntiset varmaan luulivat repun olevan minun, koska se oli ikään kuin minun tarkkailuni alla, vaikka en sitä itse edes tiedostanut.
Loppumatkan pidin entistä visummin huolta tavaroistani. Laukkua kannoin etupuolellani, yleensä vielä hihnasta kiinni pitäen. Katselin ympärilleni ennen kuin kaivoin kännykkää esiin. En laskenut mitään arvoesineitä ravintolan pöydälle edes hetkeksi. Havainnoin ympäristöä huolellisesti, vaikka iltasella liikuinkin jonkin verran kaupungilla ja kujilla.
Minun reissuni Barcelonaan sujui todella hyvin tätä yhtä välikohtausta lukuunottamatta, joten kannattaa rohkeasti matkustaa sinne!
Turvallisuusvinkit Barcelonaan
Yleisesti ottaen Espanja on turvallinen maa. Barcelona on siisti ja hyvin toimiva kaupunki, mutta tavaroistaan siellä kannattaa pitää erittäin hyvää huolta. Aseelliset ja väkivaltaiset ryöstöt ovat edelleen harvinaisia.
Barcelona ei silti ole mitenkään vaarallinen kaupunki. Loma sujuu varmemmin mukavasti, jos noudattaa yleisiä arkijärjellä pääteltävissä olevia turvallisuusohjeita. Paina siis mieleesi nämä hyödylliset turvallisuusvinkit Barcelonaan onnistunutta reissuasi varten.
- Niin ikävää kuin se onkin sanoa, niin kehenkään ei kannata luottaa sokeasti. Mitä ystävällisempi ja avuliaampi henkilö tulee luoksesi, sitä todennäköisemmin kyse on huijauksesta tai ryöstöyrityksestä. Tämä pätee erityisesti turistikohteiden läheisyydessä.
- Noudata tervettä varovaisuutta joka kohtaamisessa. Lähentelyiden tarkoituksena on usein viedä sinulta jotakin. Paikalliset ovat ennemminkin varautunutta väkeä, ja ovat nähneet niin paljon turisteja, ettei heillä todennäköisesti ole kiinnostusta tulla tutustumaan satunnaiseen matkailijaan.
- Älä säilytä kaikkia arvoesineitä samassa paikassa, esimerkiksi kaikkea käteistä ja pankkikortteja lompakossa.
- Suosittelen rahavyötä tai muuta vastaavaa, jonka saa vaatteiden alle. Itse kannan sellaisessa passia, suurintaa osaa rahoista ja luottokortit. Käteistä kannattaa kantaa vain päivän tarpeiden verran. Älä kanna arvoesineitä repussa.
- Älä kanna arvoesineitä mukanasi näkyvillä, kuten kalliita koruja ja kelloja. Jätä turhat kilkkeet vaikkapa kotiin tai hotellin tallelokeroon. Barcelonassa kuitenkin myös hotellien tallelokeroihin kohdistuvia ryöstöjä on tehty.
- Nosta automaateista käteistä rahaa vain päivällä ja korkeintaan pieniä summia. Vältä rahan nostamista yöllä, kun väkijoukkoja ei ole lähellä. Älä kanna paljoa käteistä mukanasi.
- Älä kanna kameraa kaulassasi, koska siitäkin se voidaan napata. Pidä kamera mieluummin piilossa, kun sille ei ole käyttöä.
- Älä näytä turistilta. Älä selaile karttaa turistialueella, vaan istu mieluummin kahvilaan tekemään se. Kulke kuten tietäisin, minne olet menossa, jotta et vedä puoleesi ei-toivottua huomiota.
- Havannoi ympäristöäsi, älä päästä potentiaalista taskuvarasta lähelle. Vältä härdelliä ja väkijoukkoja.
- Vahdi matkatavaroitasi lentokentillä, juna-asemilla, busseissa ja metroissa koko ajan. Älä kanna reppua selkäpuolella, vaan etupuolellasi.
- Ole tarkkana tavaroidesi kanssa ruuhkaisissa julkisissa liikennevälineissä. Ahtaissa metroissa taskuvarkaiden on helppo ujuttautua lähellesi ja viedä tavaroita taskuistasi tai laukuistasi. Pidä matkatavarasi etupuolellasi, ja kiinni kännykästä, lompakosta ja kamerastasi. Varkaat saattavat myös napata matkalaukkusi mukaansa juuri, kun metron ovet ovat sulkeutumassa.
- Ole tarkkana, kun ostat esimerkiksi matkalippuja tai muuten joudut kaivamaan lompakon esiin. Varkaat tarkkailevat silloin, missä säilytät rahojasi tai vievät laukkusi, kun huomiosi suuntautuu toisaalle.
- Älä laita laukkua lattialle julkisissa paikoissa. Esimerkiksi ravintolassa älä laita laukkua roikkumaan tuolin selkänojalle tai viereiselle tuolille, vaan pidä se sylissäsi. Nopeajalkainen varas voi viedä laukun aivan vierestäsi. Älä laske arvoesineitä pöydälle ravintoloissa ja kahviloissa, koska sama juttu voi käydä niille.
- Tätä ei varmaan enää tässä kohtaa edes tarvitsisi mainita, mutta kirjoitan nyt kumminkin. Jos menet Barcelonassa rannalla uimaan, niin älä jätä tavaroitasi vartioimatta rannalle.
- Baareissa ja klubeilla omaa juomaa kannattaa pitää silmällä koko ajan, jotta kukaan ei pääse lorauttamaan siihen tyrmäystippoja. Itse olen tavannut siirtää juomani hyvään turvaan vatsalaukkuuni mahdollisimman nopeasti.
- Mieti, missä liikut ja milloin. Alueet, joissa on paljon turisteja houkuttelevat varkaita. Metroa kannattaa välttää kaupungin laitamilla yöaikaan. Pysyttele yöllä hyvin valaistuilla kaduilla. Humalassa, yksin yöllä toikkaroiva voidaan ryöstää missä vain.
- Jos joku varastaa sinulta jotain, ei ole suositeltavaa alkaa taistella vastaan tai juosta varasta kiinni, sillä jotkut saattavat kantaa erilaisia aseita. Oma fyysinen turvallisuutesi on kuitenkin tärkeämpi verrattuna tonnin kameraasi.
Turistihuijaukset Barcelonassa
- Yleensä varkaudet tapahtuvat niin, että toinen hämää ja toinen vie omaisuuttasi. Huijaus alkaa usein niin, että joku vie huomiosi pyytämällä ottamaan kuvan, kysymällä neuvoa, pudottamalla jotakin tai pyytämällä sinulta jotakin.
- Linnunkakkahuijaus on klassikko. Siinä joku tulee kertomaan, että sinulla on linnunkakkaa selässäsi ja “pyyhkii” sitä pois, samalla, kun putsaa sinut myös arvoesineistäsi. Variaatio tästä kikasta on, että joku ruiskauttaa jotain värillistä tai kaataa jotain päällesi.
- Muitakin tunnettuja huijausmenetelmiä löytyy erilaisilla twisteillä. Niissä joko hämätään tai käytetään hyväksi henkilön avuliaisuutta. Esimerkiksi istut penkillä, kun ohi kulkeva henkilö pudottaa jotain. Poimit esineen ja säntäät viemään sen pudottajalle. Samalla penkillä olevat tavarasi vie joku toinen.
- Varo feikkipoliiseja. Jos joku tulee siviiliasussa esittäytymään poliisiksi ja vilauttaa vain nopeasti poliisimerkkiä, kyse on todennäköisesti huijauksesta. He haluavat nähdä passisi tai lompakkosi, ja sen saadessaan juoksevat pois sen kanssa. Poliisit Barcelonassa käyttävät yleensä univormuja, mutta pyri silti varmistamaan virkamerkin aitous.
- Myös allekirjoitusten kerääminen erilaisiin vetoomuksiin on tapa varastaa huomiosi, jolloin sinulta varastetaan jotain muutakin. Varo, jos joukko lapsia tai nuoria ympäröi sinut vaatien jotakin.
- Silmiesi tai näkökenttäsi peittäminen jonkin syyn, esimerkiksi jonkun kokeen tai testin varjolla antaa mahdollisuuden viedä sinulta jotakin. Tämä voidaan tehdä myös heiluttelemalla karttaa, julistetta tai lippua silmiesi edessä.
- Ravintolan pöydässä istuessasi myös lähelle tuleva kerjäläinen on potentiaalinen varas, joten pidä varasi tai jotain lähtee saattaa lähteä hänen matkaansa.
- Barcelonassa varkaat osaavat esittää myös vaikkapa turistia, joten varasta voi olla vaikea erottaa matkailijasta. Ole tarkkana, jos joku pyytää neuvoa, opastusta tai haluaa sinun näyttävän kartalta jotain. Tämä saattaa olla jälleen kerran tapa kiinnittää huomiosi pois heidän tavoitteistaan.
- Ruuhkaisissa julkisissa liikennevälineissä tai turistialueilla törmääminen voi varkaiden toimesta olla tahallista. Silloin joko törmääjän on tarkoitus viedä sinulta jotakin tai hänen on tarkoitus saada huomiosi, jolloin joku toinen tekee konnan työn.
- Naisen tarjoama kukka -huijauksen idea on joko päästä lähellesi varastamaan jotain tai sitten alkaa vaatia aggressiivisesti maksua tästä lahjasta, jonka luulit olevan ilmainen. Älä ota mitään vastaan keneltäkään. Tämä huijaus on muunnos tunnetusta rannekoruhuijauksesta, jossa sinulle laitetaan väkisin koru ranteeseen muka lahjana, kunnes selviää, että sillä onkin hinta.
- Jonkin sortin turistihuijauksia ovat myös Ramblas-kävelykadun tapas- ja paellatarjoukset. Ruoan hinta on korkea ja laatu surkea. Älä syö kyseisen kadun ravintoloissa, eivät söisi paikallisetkaan.
Varaudu varkauksiin etukäteen
- Tallenna vakuutusyhtiön numero, sillä ethän nyt reissussa ainakaan ilman matkavakuutusta ole. Jos jotain varastetaan, tee poliisille ilmoitus, jotta saat vakuutuksista korvaukset.
- Tallenna pankki- ja luottokorttien kuollettamista varten puhelinnumerot talteen. Jos pankki- tai luottokortit varastetaan, kuolleta ne heti.
- Ota passista kopio, ja säilytä sitä eri paikassa kuin passia, vaikkapa hotellin tallelokerossa. Itse olen ottanut myös kuvan passin tietosivusta, ja ladannut sen pilveen saataville, vaikka kaikki muu vietäisiin.
Luettuasi nämä turvallisuusvinkit Barcelonaan saatat harkita kahteen kertaan, haluatko edes matkustaa sinne. Älä kuitenkaan suotta säikähdä. Parempi, että tiedät nämä asiat etukäteen, jotta reissusi ei suotta mene pilalle arvoesineiden menettämisen takia. Samanlaisia varkaita vaanii kaikissa suurkaupungeissa, joten ei kannata ottaa liikaa stressiä asiasta.
Lue myös: Aloittelevan matkailijan virheet ja miten ne voi välttää.
Onko sinulta ryöstetty jotain reissuissa? Mitkä ovat tärkeimmät turvallisuusvinkkisi?
Hyviä vinkkejä! En muista, että minulta varsinaisesti olisi ikinä ryöstetty mitään. Namibiassa huolimattomuuttani mitä todennäköisimmin puhelin putosi taskusta ja eipä siinä kovin kauaa mennyt, kun se oli jonkun mukaan lähtenyt. Muita vastaavia ei nyt tule mieleen. Useampia läheltäpiti tilanteita luulen kokeneeni, mutta olen päässyt aina pakenemaan paikalta. Aina tuollaisita ei tosin voi olla varma, olisiko lopulta käynyt mitään vai koinko tilanteen väärin. Yllättävän vähällä olen mielestäni päässyt, kun aika monessa ja erilaisessa paikassa on tullut käytyä. Sellaisen olen itsessäni huomannut, että pidempään jossain ollessa sitä tahtomattaankin muuttuu varomattomaksi, jos mitään ei ole tapahtunut.
Joo itselleni käy samoin, että ensin on aina valppaana, mutta sitten kun on ollut rauhallista, niin oleminen muuttuu huolettomammaksi.
Albaniassa poistuessani täpötäydestä ruuhkabussista, näppäräsorminen varas oli muutamassa sekunnissa saanut etupuolella olevasta vyötärölaukustani vetoketjun auki.
Tunsin kosketuksen kyljessäni, samalla kun astuin ulos autosta. Aika ei kuitenkaan riittänyt saamaan tiukasta pussista mitään ulos. Väentungoksessa tekijäkin katosi nopeasti näkymättömiin.
Kyllä ne on taitavia ja kovia yrittämään! Albaniassa itselläni oli kyllä turvallinen tuntu, enkä kokenut mitään yrityksiä.
Hyviä vinkkejä! Tuosta “linnunkakka huijauksesta” meitä varoiteltiin myös Meksikossa. Yritän aina sulautua massaan niin, että näyttäisin mahdollisimman vähän turistilta. Tosin nyt perheen kanssa reissatessa se on aika vaikeaa. Ja kyllähän sitä kuvia ottaessa aika helposti turistilta näyttää muutenkin, ja silloin vielä katse on poissa omista tavaroista. Onneksi kaveriltasi ei lähtenyt mitään arvokkaampaa.
Klassikot on klassikkoja joka puolella maailmaa eli vinkit on sovellettavissa kaikkialle.
Hyviä vinkkejä, jotka sopivat varmasti lähes mihin kohteeseen tahansa 🙂 Meillä oli joskus muutama pelottava kohtaaminen Prahassa sekä Baltian roadtripillä, ja kirjoitinkin niistä aikoinaan postauksen blogiinkin. Muuten on onneksi (*kopkop*) saatu olla rauhassa 😀
Jep, on kyllä maailmanlaajuisesti sovellettavissa nämä vinkit. Itselläni on kyllä reissut menneet myös tähän asti todella hyvin ilman ryöstäjä tai muita uhkauksia.
Tosi hyviä vinkkejä! Itse opiskelin Barcelonassa vuonna 2004 ja jo silloin siellä piti olla tosi varuillaan. Yhdeltä opiskelukaverilta lähti paidan rintataskusta seteli niin, ettei hän edes huomannut, että häneen kosketaan, ja toiselta ystävältäni koitettiin viedä käsilaukku ohi juostessa. Ystäväni ei päästänyt irti, ja lopulta ryöstäjän kaveri jopa toi ystäväni tippuneen sandaalin ystävälleni, kun huomasivat, että tätä laukkua he eivät mukaansa tule saamaan. Varuillaan saa kyllä olla vähän joka maailman kolkassa, mutta Barcelonassa on kyllä taitavien ryöstäjien suuri keskittymä.
On siellä tuo toiminta kyllä aika röyhkeää sitten välillä. Sisukkaita ovat yrittämään.
Tämä olikin mielenkiintoinen viritys sikäli, että kuvioon liittyi kaksi toisilleen tuntematonta turistia, joista siis toista käytettiin hämäämiseen ja toinen ryöstettiin. Viimeisin vähintäänkin vahvasti epäilemämme pieni ryöstö meillä oli juurikin hotellin kassakaapista Kolumbian Cartagenasta. Aurinkorannikolla ystävältä vietiin puhelin repusta. Eli onhan näitä, ikäviä joka kerta, pilaavat enemmän tai vähemmän päivää, mutta toisaalta pientä, kunhan ei passi ja luottokortit mene.
Joo tämä tapaus oli kyllä kummallinen, luulivat varmaan vievänsä minun reppuni. Täytyy itse oikein alkaa asennoitua, että kyllä se vielä omalle kohdallekin iskee 🙂
On ne näppäriä! Olen kuullut hurjia tarinoita ja ikävä kyllä monesti vorot ovat ulkomaalaisia ja valitettavasti usein he joutuvat tekemään töitä ns. muille.
Itselläni on ihme kyllä omaisuus pysynyt tallessa vaikka välillä olenkin Hulda Huoleton, useimmiten pidän kuitenkin silmällä ympäristöä ja pyrin välttämään tiettyjä tilanteita…
Hyviä vinkkejä! On myös muistettava, että Espanjassa on vahva “löytäjä saa pitää”-periaate; itseltä on meinannut lähteä jopa lasten lelut, kun ollaan leikin välissä käyty juomatauolla ja etäisyys leluun on kasvanut muutamaksi metriksi. Reppuesimerkissäsi voisivat varkaat väittää, ettei reppu ollut kenenkään…mitään ei saa jättää valvomatta.
Maassa maan tavalla, minä Suomen ja Espanjan välillä…
Kiitos viestistäsi.
Tuosta löytäjä saa pitää -taktiikasta en ollut kuullutkaan, hyvä huomio.