Missä on turisteja, on myös rahaa. Missä on rahaa, on myös henkilöitä, jotka haluavat sitä haltuunsa muilta viekkaudella ja vääryydellä. Monet hyväuskoiset turistit joutuvat vuosittain erilaisten huijausten ja varallisuuden anastamisen kohteiksi matkoillaan. Siksi esittelen maailman yleisimmät turistihuijaukset sekä miten ne voi välttää.
On hyvin luonnollista, että alemman tulotason maissa, joissa elanto on tiukassa ja riippuu turisteista, paikalliset haluavat hyötyä matkailusta. Joillekin jokainen euro on paljon arvokkaampi kuin meille. Matkailija maksa toki aina paikallista enemmän, varsinkin maissa, joissa hintataso ei ole selkeästi kaikille yhteisesti esillä.
Lue myös: Pelottavimmat reissukokemukseni
Yleisimmät turistihuijaukset
Nyrkkisäännöntä pidän, että mitä lähempänä turistikohteita ollaan, ja mitä avualiaampi paikallinen tulee juttusille, sitä todennäköisemmin kyseessä on jonkin sortin huijaus tai ryöstön yritys. Jos jokin tarjous on epätodellisen hyvä, se useimmiten on epätodellinen.
Kannattaa aina pitää huolta arvoesineistään. Rahaa tai luottokortteja ei kannata levitellä näkyvillä. Matkatavaransa on koko ajan pidettävä oman katseensa alla. Ja erityisesti kannattaa välttää humalaista toikkarointia pitkin pimeitä kujia yksinään.
Lue myös: Yleisimmät turistihuijaukset Barcelonassa ja miten voit välttää ne. Tässä jutussa kerron lisäksi, millaista härskiä ryöstöä todistin Barcelonassa.
Taksihuijaukset ovat yleisimmät turistihuijaukset -listauksen kärkisijalla
Taksi on usein se ensimmäinen kosketus uuden maan elämään, kun olet saapunut lentokentälle, ja sieltä pitäisi päästä majapaikkaan. Suosin julkista liikennettä mielelläni, mutta on paikkoja, joissa pitää hypätä taksin kyytiin. Takseilla on monessa maassa huono maine. Erityisesti lentokenttien läheisyydessä taksia ottaessa joutuu helposti maksamaan ylihintaa tai joutuu muun huijauksen kohteeksi
Taksien yleisimmät turistihuijaukset ja kuinka välttää ne?
- Selvitä etukäteen, mitkä ovat luotettavia taksiyhtiöitä. Ota lentokentältä virallinen taksi.
- Pyydä taksia käyttämään taksamittaria. Esimerkiksi Bangkokissa kaikki taksikuskit eivät siihen suostu, mutta aina löytyy toinen kuski, jonka kanssa sopia asiasta. Kuljettajat esimerkiksi valehtelevat taksamittarin olevan rikki.
- Käytä applikaatioita, joiden avulla voi tilata luotettavan taksin, eikä hinta pääse yllättämään.
- Jos taksamittaria ei ole käytössä, eikä applikaatiolla taksin hankkiminen ole mahdollista, sovi hinta tarkasti etukäteen. Hanki etukäteen tietoa hintatasosta, jotta et maksa liikaa. Monissa maissa taksin hinta voi olla mitä vain aivan laillisesti, jos hinnasto on ilmoitettu taksin ikkunassa.
- Kun annat kuskille käteistä rahaa, katso, ettei hän vaihda sitä väärennökseen tai pienempään seteliin.
Lue myös: Taksikokemuksia Meksikosta ja Väli-Amerikasta. Näin minua yritettiin huijata Cancunin lentokentällä.
Ilmaislahjat – Ystävällisyydestä aggressiivisuuteen
Älä ota hyväntahtoiselta vaikuttavalta henkilöltä mitään vastaan ilmaiseksi. Henkilö esimerkiksi saattaa puikata ranteeseesi ystävärannekkeen muka lahjana, mutta kun se on sinulla, alkaa rahan vaatiminen.
Pikkusummalla tällaisesta aggressiivisesti maksua vaativasta henkilöstä pääsee kyllä eroon, mutta parempi on välttää koko ikävää tilannetta. Kieltäydy ilmaislahjoista määrätietoisesti ja kävele pois. Kun tällainen huijari lähestyy sinua, sano hänelle heti, että tiedät, mitä hän aikoo yrittää. Se saa huijarin toisiin aatoksiin.
Itse olen kerran langennut tähän rannekoruhuijauseen, kun jannu sen ovelasti viritteli Gambiassa. En muuten lankea toista kertaa.
Kerjäläiset – Surullisen yleinen turistihuijaus
Turistista voi tuntua oikealta jakaa varallisuuttaan vastikkeetta räsyiselle lapselle, rammalle miehelle tai pientä lasta sylissään pitävälle äidille. Kun tarkemmin ajattelee, ei rahan antaminen kerjäläiselle ehkä olekaan viisasta. Tähän on monia syitä.
Ensimmäiseksi rahan antaminen kerjäläisille ei ratkaise maailman köyhyyttä, eikä kerjäläisongelmaa. Päinvastoin, helpon rahan saaminen johtaa passivoitumiseen. Ei kannata työskennellä aktiivisesti oman tilanteensa parantamiseksi, jos rahaa tuleekin ilmaiseksi. Kokeileppa joskus antaa kolikko köyhässä maassa yhdelle lapselle, niin pian perässäsi juoksee kymmenen lapsen lauma. Rahan antaminen siis vain pahentaa tilannetta.
Toiseksi ei voi koskaan olla varma, että rahat menevät oikeasti hyvään tarkoitukseen. Rahan saaja voi käyttää ne päihteisiin, ei suinkaan lastensa ruokkimiseen. Pahimmassa tapauksessa rahat eivät päädy kerjäläisen haltuun, vaan kerjäysbisneksen organisoineelle rikollisliigalle. Jos Slummien miljonääri -elokuva ei ole tuttu, niin katso se.
Jos haluat auttaa, etsi luotettava hyväntekeväisyysjärjestö, ja anna rahasi sinne.
Rahanvaihtohuijaus on yleinen turistihuijaus
Käteistä rahaa vaihtaessa huijauksen vaara on suuri. Kannattaa siis selvittää luotettava rahanvaihtopiste. Tavanomaista on, että lentokentän rahanvaihtopisteellä saa huonon vaihtokurssin.
Epäilyttävissä ja epävirallisissa paikoissa rahaa vaihtaessa kurssi voi olla parempi, mutta voi joutua huijauksen uhriksi. Tavanomaista on, että rahanvaihtaja laskee setelit sinulle väärin. Tarkista siis, paljonko sait rahaa vaihdossa. Toinen vaihtoehto, jota vieraassa maassa on vaikeampi havaita, on väärien seteleiden saaminen.
Olen vältellyt rahan vaihtamista, jos ei ole pakko. Sen sijaan nostan mieluummin rahaa luottokortilla pankkiautomaatista kohteessa. Se on usein myös edullista.
Jos haluaa pelata varman päälle, voi matkakassan vaihtaa jo kotimaassa. Tällöin saa usein huonon vaihtokurssin. Lisäksi joutuu kanniskelemaan suurta määrää käteistä reissun alkupuolella.
Ystävälliset neuvonantajat ovat yleisiä turistikohteiden lähettyvillä
Luotettavan oloinen, siististi pukeutunut ja hyvin englantia puhuva mies lähestyy sinua lähellä turistikohdetta kysyen, minne olet menossa. Kun kerrot paikan, hän alkaa harmitella, että juuri se on tänään kiinni jostain syystä. Mutta eipä hätää, hän tietää vähemmän turistien tunteman kohteen, joka on yhtä hyvä. Ja tuossa olisi tuktuk valmiina viemään sinut sinne.
Tämän kuvion kohdatessasi voit olla varma, että sinua yritetään huijata. Erityisesti nämä huijausyritykset ovat jääneet mieleeni Bangkokissa, jossa meitä yritettiin saada jokiajelulle tai lähtemään toiselle temppelille.
Varsinaisesti vaarallisia nämä huijaukset eivät ole, mutta voit joutua maksamaan liikaa tai turhasta. Lisäksi jätät turhaan väliin haluamasi kohteen. Oikeasti se ei suljettuna, mitä huijarit väittävät. Ei kannata uskoa, vaan jatkaa matkaa.
Täältä voit lukea minun kokemuksiani näistä turistihuijauksista Bangkokissa.
Tuktuk yms. turistihuijaukset ovat yleisiä Bangkokissa
Jatkona edelliseen kohtaan voi todeta mm. Bangkokissa yleiseksi turistihuijaukseksi sen, että tuktuk-kuljettaja saattaa luvata viedä sinut ilmaiseksi tai halvalla johonkin kohteeseen. Kun hyppäät kyytiin, niin hän viekin sinut johonkin kauppaan tai liikkeeseen, jossa sinulle sitten myydään jotain väkisin tai ylihintaan.
Tämä ei ole vaarallista, mutta voi olla epämiellyttävää kyllä. Jos hinnat tuntuvat korkeilta, etkä halua ostaa, uskalla kieltäytyä rohkeasti. Parasta toki on, jos et hyppää näiden huijareiden kyytiin.
Kaupustelijoiden kalliit hinnat – Tyhmä maksaa liikaa
Yleinen tapa saada turisteilta nyhdetyksi rahaa on pyytää toreilla ja basaareissa kolme tai neljä, jopa kymmenkertainen hinta tuotteesta. Tämän huijauksen välttämisessä auttaa ymmärrys tuotteen ja maan hintatasosta sekä hyvät tinkimistaidot.
Toisaalta monissa maissa tinkiminen kuuluu kulttuuriin ja kaupankäyntitapoihin, joten tinkaamisen unohtaminen on asiakkaan oma moka. Idea ei ole viedä leipää köyhän myyjän ja tämän lasten suusta, vaan päätyä maksamaan summa, joka on molemmille hyvä.
Paras tapa viimeisen hinnan kuulemiseen on kävellä pois. Silloin myyntihalukas kaupustelija tekee parhaan tarjouksen.
Katso myös lähtiessäsi, että saat sen tuotteen, jonka olet halunnut ja josta olet maksanut. Yleinen huijaus on vaihtaa tuote toiseen, halvempaan ja huonolaatuisempaan ennen sen antamista ostajalle. Laske myös vaihtorahat.
Hämäys ja varkaus – ikävimmät turistihuijaukset
Turistikohteissa varkaat käyttävät monenlaisia keinoja hämätäkseen “asiakastaan”, ja sitten viedäkseen häneltä rahaa tai arvoesineitä. Uhrin huomio on tapana kiinnittää toisaalle tai toisen ihmisen toimesta. Sitten kohteelta viedään jotakin taskusta tai laukusta.
Yleinen tapa toimia on törmääminen ahtaassa tilassa, esimerkiksi metrossa tai muussa julkisessa kulkuvälineessä. Samalla varkaan käsi käy taskussa tai laukussa. Toinen temppu metrossa on napata jotain uhrilta juuri kun ovet ovat sulkeutumassa ja poistua nopeasti liikennevälineestä.
Suosittelen käyttämään rahavyötä tai muuta vastaavaa vaatteiden alle tulevaa käteisen, pankkikorttien ja matka-asiakirjojen säilytyspaikkaa. Älä pidä lompakkoa farkkujen tai takin taskussa. Pidä reppusi ja laukkusi etupuolellasi metrossa tai muissa ruuhkaisissa paikoissa. Tarkkaile ympäristöäsi.
Näitä hämäyksiä on monia. Esimerkiksi uhrin päälle voidaan heittää sinappia, ketsuppia tai jopa eläimen ulostetta. Sitten ystävällinen henkilö tulee kertomaan asiasta ja nenäliinan kanssa puhdistamaan vaatteitasi. Samalla heidän on hyvä kopeloida taskujasi.
Älä päästä ketään iholle, vaan jatka matkaasi!
Sormushuijaus
Sormushuijaus on yleinen myös Euroopan kohteissa, kuten Pariisissa ja Roomassa. Tunnettujen turistikohteiden läheisyydessä näitä huijauksia tapahtuu paljon.
Huijauksessa joku on pudottanut sormuksen maahan. Toinen henkilö tulee nostamaan sen, ja kysyy, onko sormus sinun. Kun vastaat ei, tämä henkilö haluaa myydä sormuksen sinulle halvalla. Älä ota sormusta, äläkä maksa siitä. Se on täyttä rihkamaa ja koko show lavastusta. Kieltäydy tiukasti, lähde pois ja huolehdi arvoesineistäsi tässäkin tilanteessa.
Hotellisi työntekijä
Kadulla kävellessäsi paikallinen tulee ystävällisesti juttelemaan sinulle kuin tuntisi sinut. Hän sanoo olevansa hotellisi työntekijä, tarjoilija tai jotain muuta vastaavaa. Hän kertoo jostain tilaisuudesta tai tapahtumasta tai sitten kutsuu kotiinsa. Hän pyytää mukaansa ja lupautuu näyttämään tietä. Tai ehkä hän kertoo jostain teille suunnatusta erikoistarjouksesta. Joka tapauksessa yrityksenä on saada henkilö ostamaan jotakin tai maksamaan “vieraanvaraisuudesta”, jota hän saa kokea.
Klassinen kuppipelihuijaus
Tätä huijausta saattaa vielä joskus nähdä. Siinä pelin pyörittäjä liikuttelee kolmea kuppia, joista yhden alla on esine piilossa. Kilpailijan pitää arvata, missä kupissa esine on piilossa. Sitten joku “yleisön jäsen”, pelihuijarin kumppani, osallistuu peliin ja voittaa siitä rahaa.
Näyttää siltä, että pelissä on helppo voittaa. Mutta kun hyväuskoinen turisti haksahtaa maksamaan pelimaksun, ei kupin alta löydykään voiton merkkiä, vaan rahat menivät pelin järjestäjälle.
Feikkipoliisit tai muut viranomaiset
Siviiliasuisiin, itsensä viranomaisiksi tai poliisiksi esitteleviin kannattaa aina suhtautua suurella varauksella. Todennäköisesti kyseessä on huijaus.
Varmistu aina, että viranomaisella on aidot virkamerkki ja henkilöllisyystodistus. Älä anna lompakkoasi tai henkilöpapareitasi heidän käsiinsä.
Lue myös: Näin päädyin poliisin kyytiin Albaniassa
Yleisimmät turistihuijaukset ravintoloissa
Kaikki matkailijat tietävät, että mitä lähempänä turistikohteita ollaan, sitä varmemmin ravintolat myyvät ylihintaista kuraa. Näin toimitaan, koska uusia matkailijoita riittää, eikä ravintolan tarvitse miettiä mainettaan. Onneksi nykyään on internet, josta voi vilkaista ravintolan saamia arvosteluja ennen sinne astumista.
Yleisiä pikkuhuijauksia ravintoloissa on tuoda pöytään jotain mitä ei ole tilattu, esimerkiksi leipää, ja sitten laskuttaa siitä ekstraa. Toinen tapa on lisätä laskulle ylimääräisiä tuotteita.
Myös hinnoittelulla saatetaan huijata asiakasta. Jos menussa ei ole hintoja, ne kannattaa tarkistaa ennen tilaamista, jotta välttyy ikävältä yllätykseltä ravintolalaskun suhteen. Jotkut ravintolat huijaavat niin, että tilaat pahaa aavistamattomana esimerkiksi oluen, mutta lasku onkin siitä vaikkapa sata euroa, kun satuit tilaamaan vähän kalliimman tuotteen.
Hinnat kannattaa varmistaa etukäteen. Älä istahda ravintolan pöytään, jos et ole nähnyt hintoja.
Ravintoloiden suhteen tehty etukäteen tehty selvitystyö usein palkitaan, jotta ei haksahda pahimpiin turistipaikkoihin. Mitä aggressiivisempi on turistiravintolan sisäänheittäjä, ja mitä parempia tarjouksia hän latelee, sitä varmemmin kannattaa etsiä toinen ruokapaikka.
Väärennöksien myyjät
Tämä huijaus menee niin, että hyvin pukeutunut, usein englantia puhuva mies kyselee sinulta reittiä jonnekin. Hän juttelee mukavia ja vaikuttaa kivalta. Sitten hänellä sattuukin olemaan merkkivaatteita mukanaan, joita hän voisi myydä sinulle halvalla kiitokseksi avustasi. Jep, arvaat varmaan jo, että kyseessä ovat halvat ja huonolaatuiset väärennökset, joista joutuisit maksamaan järkyttävää ylihintaa. Välttele tällaisia avuntarvitsijoita.
Flirttailija tai uusi hyvä ystävä
Tämä on klassikko, johon olisi niin ihana langeta, kunnes totuus valkenee. Joko se on vetävän näköinen daami tai mukavalta vaikuttava herra, joka lähestyy yksinäistä turistia jutellakseen ja tutustuakseen. Sitten hän kutsuu sinut drinkeille johonkin yökerhoon, jossa järkyttävän suuren loppulaskun maksaja on sinä uuden tuttavuutesi jo kadottua maisemista.
Varovasti luottokortin kanssa
Ole valpas ja varo erilaisia luottokortteihin ja pankkiautomaatteihin liittyviä huijauksia.
ÄLÄ KOSKAAN OTA APUA VASTAAN PANKKIAUTOMAATIN KÄYTTÄMISESSÄ!
Suosi pankkiautomaatteja, jotka sijaitsevat turvallisissa paikoissa kuten kauppakeskuksissa tai pankkien auloissa.
Varmista ensin pankkiautomaatin läheisyys, ettei siinä norkoile epäilyttäviä henkilöitä. Suojaa PIN-koodisi näppäillessäsi se. Muista se ulkoa, älä vain kirjoita sitä korttiin. Varmista, ettei kukaan ole lähellä vilkuilemassa.
Varmista ennen rahan nostamista, että pankkiautomaatti vaikuttaisi olevan kunnossa. Jos jokin näyttää vinolta, löysältä tai vaurioituneelta tai korttipaikka pullottaa epäilyttävästi, älä käytä automaattia. Ideana on havaita mahdolliset kortinlukijalaitteet.
Katso, ettei kortin syöttöaukossa ole mitään epäilyttävää. Siellä voisi olla esimerkiksi jotakin, johon korttisi jää kiinni, eikä näin ollen enää tule ulos. Jos kortti jää jumiin, älä enää syötä tunnuslukuasi.
Jos korttisi jää jumiin masiinaan, kuolleta se välittömästi, sillä kyseiset ryövärit ovat aikeissa käyttää sitä sinun luovuttaessasi ja poistuessasi paikalta.
Varo laupiaita samarialaisia. Jos sinulla on ongelmia, pankkiautomaatin kanssa, saattaa paikalle tulla ystävällisiä paikallisia “auttamaan”. Jep, he auttavat sinua pääsemään eroon pankkikortistasi samalla, kun ovat jo urkkineet tunnuslukusi.
Kun olet saanut rahasi ja luottokorttisi, laita ne mahdollisimman äkkiä turvalliseen paikkaan pois näkyvistä. Varkaat saattavata tarkkailla, mihin ne laitat napatakseen ne sinulta.
Älä anna ravintoloissa viedä luottokorttia pois silmistäsi, kun maksat laskuasi.
Miten välttää yleisimmät turistihuijaukset?
Kannattaa aina selvittää etukäteen, mitkä ovat kyseisen matkakohteen yleisimmät turistihuijaukset.
Perustavaa laatua oleva vinkki on, että älä näytä turistilta. Älä ainakaan näytä turistilta, joka ei tiedä, mitä on tekemässä ja minne on menossa. Eli älä haahuile tai lue turistikarttaa risteyksissä, sillä erityisesti silloin huijarin on helppo tunnistaa uusi uhri.
Toimi itsevarmasti, äläkä vaikuta eksyneeltä peuralta ajovaloissa!
Saapuessasi kohteeseen taksikuskit usein viattomasti kyselevät, onko tämä ensimmäinen kertasi kyseisessä maassa. Vastaan aina, että ei ole, olen käynyt täällä aiemmin, jotta he unohtaisivat yleisimmät turistihuijaukset kuten ajeluttamisen pidempää reittiä perille.
Taitavat huijarit yrittävät rakentaa luottamussuhdetta kanssasi. Esimerkiksi, kun he kysyvät, mistä olet kotoisin, he sitten kertovat käyneensä siellä tai että joku sukulainen asuu tai opiskelee siellä tai muuta vastaavaa. Näille “uusille ystäville” ei kannata esimerkiksi paljastaa hotellia, jossa yövyt, vaikka he saattavat sitäkin tiedustella. Monet näistä ystävällisistä ihmisistä lopulta yrittävät kaupustella jotakin.
Näin vältät yleisimmät turistihuijaukset
- Yritä näyttää vähemmän rikkaalta turistilta välttääksesi yleisimmät turistihuijaukset ja ryöstöyritykset.
- Älä luota sokeasti sinua auttamaan tuleviin tai muuten sinua kohtaan ystävällisesti käyttäytyviin henkilöihin. Monet yrittävät vain hyötyä rikkaan turistin rahoista jollain keinoin.
- Älä anna lompakkoasi tai passiasi poliiseille, jos et voi olla varma heidän aitoudestaan ja hyvistä tarkoitusperistä.
- Älä päästä ketään “iholle”. Halailijoiden ja muiden käpälöitsijöiden tarkoituksena voi olla puhdistaa taskusi arvoesineistä.
- Varo väärennettyjen lippujen myyjiä. Osta pääsyliput virallisilta sivustoilta tai lipputiskeiltä.
- Vältä ruuhkaisia turistipaikkoja ja epämääräisiä väkijoukkoja. Joskus härdelli on tahallaan järjestetty turistien huomion kiinnittämiseksi, jotta taskuvarkauksien toteuttaminen olisi helppoa.
- Ole valppaana erityisesti, jos huomiotasi yritetään kiinnittää muualle.
- Älä koskaan hyväksy repeytyneitä, kuluneita tai vaurioituneita seteleitä vaihtorahoina tai rahanvaihtajilta. Niistä voi olla vaikea päästä eroon tai ne voivat väärennöksiä isommalla todennäköisyydellä.
- Laske tarkasti saamasi vaihtorahat tai rahanvaihtajalta saamasi rahat. Joskus he laskevat seteleitä tahallaan hitaasi, jotta vain sortuisit nappaamaan nipun heiltä enempiä välittämättä.
- Älä anna kenenkään auttaa sinua pankkiautomaatilla rahaa nostaessasi.
- Älä anna rahaa tai osta ruokaa tms. kerjäläisille. Älä anna omatuntosi johdattaa sinua huijauksen uhriksi, vaikka se pahaa tekeekin.
- Jos vuokraat mopon tai auton, ota aina kuvat naarmuista yms. etukäteen, jotta sinulta ei yritetä veloittaa niiden korjaamisesta.
- Älä osta kalliita luksustuotteita random-tuttavuuksilta, vaikka diili olisi kuinka hyvä. Muista, että jos tarjous on liian hyvää ollakseen totta, se on todennäköisesti huijaus. Et todennäköisesti saa aitoa muotinahkatakkia halvalla Pariisissa tai laatujalokiviä puoli-ilmaiseksi Bangkokissa. Älä ole ahne!
- Varmista ravintoloiden ja tilaamiesi tuotteiden hinnat etukäteen, jotta lasku ei yllätä.
- Ole tarkkana taksien kanssa: Tunne reittien pituus ja hintataso. Sovi hinnat etukäteen, jos taksamittari ei ole käytössä.
- Älä ota vastaan kutsuja tilaisuuksiin ihmisiltä, joita et tunne. Varmista etukäteen, paljonko sinun odotetaan maksavan osallistumisestasi tapahtumiin, joihin sinut on kutsuttu.
- Jos huomaat, että sinua yritetään huiputtaa, kieltäydy napakasti ja poistu tilanteesta nopeasti. Älä ole liian ystävällinen kaikille, uskalla sanoa EI, jos jokin ei tunnu hyvältä! Luota vaistoihisi!
Lue myös: 5 x reissumoka, joihin olen sortunut
Miten välttää ryöstetyksi tuleminen matkoilla?
- Vartioi aina matkatavaroitasi.
- Säilytä arvoesineet paidan sisäpuolella tai rahavyössä. Älä kanniskele lompakkoa ja puhelinta taskussa.
- Ole tarkkana, kun käsittelet rahaa tai luottokorttejasi. Koita tehdä se piilossa katseilta, etteivät varkaat näe, missä säilytät arvoesineitäsi.
- Pidä laukustasi tukevasti kiinni, ja ruuhkaisissa paikoissa pidä se etupuolellasi nappaajien varalta. Esimerkiksi ohiajava moottoripyöräilijä voi yrittää anastaa laukkusi vauhdista.
- Älä laita laukkuasi lattialle tai säilytä tuolin nojalla julkisissa paikoissa kuten ravintolassa, jottei se lähde nopeajalkaisen voron matkaan. Älä myöskään laske arvoesineitä pöydälle, sillä niille voi käydä samoin.
- Jätä arvokkaat korut ja kellot suosiolla kotiin tai hotellin tallelokeroon. Kamerakin kannattaa olla piilossa, kun sitä ei käytä, sillä kaulastakin se voidaan anastaa.
- Mieti, kenelle annat kamerasi pois kuvan ottamista varten, ettet anna sitä varkaalle, joka aikoo kadota sen kanssa.
- Kanna kaupungilla vain sen verran rahaa mukana kuin päivän aikana tarvitset.
- Nosta pankkiautomaateista rahaa vain päivällä. Suosi sisätiloissa olevia pankkiautomaatteja, kuten pankeissa tai ostoskeskuksissa sijaitsevia. Varmista selustasi rahaa nostaessasi, ettei kukaan tarkkaile sinua tai yritä urkkia tunnuslukuasi. Älä nosta isoja määriä kerralla.
- Jos menet uimaan, älä jätä tavaroitasi rannalle vartioimatta.
- Pidä juomaasi silmällä baareissa, jotta kukaan ei pääse lorauttamaan sinne mitään. Suosi pullotettuja juomia, jotka vielä itse avaat.
- Älä käytä epäilyttäviä ja epävirallisia langattomia verkkoja.
- Älä anna kenellekään luottokorttisi tietoja puhelimessa, vaikka soittaja esittäisi olevansa hotellisi respasta.
Vaikka huijareista kannattaa olla tietoinen ja yleisimmät turistihuijaukset muistaa, älä murehdi liikoja, vaan nauti matkastasi. Olen kohdannut paljon mahtavia ihmisiä reissuillani, jotka ovat pyyteettömästi auttaneet minua.
Valitettavasti huijausyrityksiä olen kohdannut paljon, mutta mihinkään vakavaan en ole koskaan haksahtanut, eikä minulta ole edes varastettu koskaan mitään.
Lue seuraavaksi: Väli-Amerikan turvallisuus – uskaltaako sinne matkustaa?
Tuleeko sinulle mieleen lisäyksiä maailman yleisimmät turistihuijaukset -listaukseen?
Informatiivinen artikkeli. Taksihuijauksiin ei ole ikinä tullut törmättyä. Oma kokemus on se, että parasta on ottaa vain taksi ja sopia etukäteen hinta määränpäähän. Aina hinta on pitänyt, jonkun euron olen lähtötilanteessa usein tingannut. Ja joo, lahjoja ei tosiaan kannata ottaa vastaan, ei edes Suomessa. Samaa mieltä olen erityisesti myös tuosta rahanvaihdosta, aina automaatista. Muutenkin helppoa olla samaa mieltä useimmista. Myös vinkit huijatuksi ja ryöstetyksi tulemisen välttämiseksi ovat hyviä.
Niin, lopulta sitä kuitenkin pärjää maalaisjärjellä, kunhan ei sokeasti luota kaikkiin vastaantulijoihin.