Etsitkö ensimmäistä reppureissukohdettasi tai muuten vain matkailuinspiraatiota? Kaakkois-Aasia matkailukohteena on ehdottomasti kokonaisuudessaan yksi suosikeistani. Sinne voisin palata uudelleen monta kertaa. Vietin siellä kymmenisen vuotta sitten seitsemän kuukautta putkeen reppureissussa ja vaihto-opiskeluiden parissa. Sen jälkeen olen käynyt vielä kolmen viikon Thaimaan reissussa. Lue 10 syytä matkustaa Kaakkois-Aasiaan, reppureissaajan paratiisiin!
Kaakkois-Aasia matkailukohteena
Kuten joku on todennut, Kaakkois-Aasian reppureissu on nykyajan interrail. Kaakkois-Aasia, erityisesti Thaimaa, Vietnam, Kambodza, Laos, Malesia, Indonesia ja Filippiinit, vetävät puoleensa paljon budjettimatkailijoita. Suosioon löytyy monia hyviä syitä, joiden takia itsekin viihdyin siellä niin hyvin.
Kaakkois-Aasia matkailukohteena on hieman jännittävä ja eksoottinen, rento, edullinen, helppo ja monipuolinen. Sieltä löytyy jokaiselle jotakin, vaikka erityisesti alue tunnetaankin rantalomailusta ja lämpimästä ilmastostaan. En keksi yhtään syytä, miksi ei kannattaisi tutustua Kaakkois-Aasiaan. Ainakin minut se valloitti puolelleen!
1. Kaakkois-Aasian ilmasto
Yhtenä tärkeänä kriteerinä omalle viihtymiselleni reissuissa on, että ei tarvitse palella. Suomen pimeydestä ja kylmyydestä suuntaan erittäin mielelläni sinne, missä aurinko paistaa ja palmupuut on puita vain. Tarjolla saa mielellään olla +30 asteen lämpötiloja. Merivesikin saisi olla vähintäänkin 27 asteista. Näillä spekseillä Kaakkois-Aasia on vahvasti oma suosikkini varsinkin sadekauden ulkopuolella.
Säät suosivat Kaakkois-Aasiassa parhaiten marraskuun ja helmikuun välisellä ajalla, jolloin ei ole sadekausi, eikä kuumin kausi. Myöhemmin keväällä kelit kuumenevat. Sadekausi alkaa toukokuussa ja jatkuu marraskuulle saakka. Elokuusta lokakuuhun on pahinta sadekautta. Kokemukseni mukaan ei sateita liiemmin tullut toukokuun ja heinäkuun välisenä aikana. Myös silloin voi olla hyvä aika kokea trooppinen ilmasto tuolla suunnalla.
2. Kaakkois-Aasian kulttuuri ja historia
Kaakkois-Aasian väkiluku lähentelee 700 miljoonaa. Siksi sinne mahtuu monia erilaisia kiehtovia kulttuureita. Samankin maan sisällä saattaa asua useita erilaisia heimoja tai kansallisuuksia, joilla on omat tapansa, kulttuurinsa ja kielensä. Ihmiset ovat ystävällisiä ja hymyileväisiä.
Monin paikoin Kaakkois-Aasiaa paikallista elämää ei tarvitse lähteä etsimään sen kauempaa. Se elämä tapahtuu siinä kadulla, jota kuljet tai vähintäänkin seuraavasta kadun kulmauksesta kääntymällä sivummalle. Sieltä voi löytyä vaikka joku paikallinen tori, josta paikalliset hakevat päivän tuoreet ruokatarpeensa, koska asunnossa ei ole kylmälaitteita.
Tai kun Mekong-joella Vietnamissa meloessamme opas näytti meille talonsa joen penkalla. Se oli sellainen hökkeli. Siellä he veneilevät joella, hankkivat siitä elantonsa, peseytyvät siellä ja kippaavat jätteensä sinne.
Reissatessa pääsee tutustumaan myös uskontoihin. Esimerkiksi buddhalaisuus on vahvasti läsnä. Se on Kaakkois-Aasian mantereen valtauskonto. Munkkeja näkee paljon, ja monissa hienoissa temppeleissä kannattaa vierailla. Islam on toinen valtauskonto. Islaminuskoisia maita alueella ovat Brunei, Indonesia ja Malesia, vaikka näistäkin löytyy muita vähemmistöjä.
Historiallisista kohteista pitää mainita Angkor Wat -temppelialue Kambodzassa Kaakkois-Aasian yhtenä hienoimmista paikoista. Monissa maissa on verinen historia. Esimerkiksi kannattaa tutustua Pol Potin tekosiin Kambodzassa ja Vietnamin sotaan.
3. Maabongaus Kaakkois-Aasiassa
Kaakkois-Aasiassa monien paikkojen etäisyydet tuntuvat kohtalaisen lyhyiltä. Matkustusreittejä ja -tapoja on tarjolla monenlaisia. Siksi esimerkiksi Malesiassa opiskellessa saattoi pitkällä viikonloppuvapaalla helposti vierailla toisessa maassa. Kulkuyhteyksiä on hyvin tarjolla, ja ne ovat edullisia. Kaakkois-Aasiassa on paljon maita suhteellisen lähellä toisiaan, joten kannattaa tutustua pidemmän visiitin aikana useampiin.
4. Ruoka Kaakkois-Aasiassa
Kaakkois-Aasiassa ruokatarjontaa riittää. Tarjolla on tulista ja mausteista syötävää, mutta myös kaikille sopivia annoksia löytyy. Thaimaan pad thai on tietysti yksi tunnetuimmista. Malesiassa vakioruokaa on nasi lemak, paistettu riisi lisukkeineen. Malesiassa sai myös hyvää intialaista ruokaa, josta pidän kovasti. Indonesian herkkua ovat kanavartaat. Kaiken lisäksi annokset ovat edullisia.
5. Kaakkois-Aasian hintataso
Kaakkois-Aasia on tunnettu edullisesta hintatasostaan, kun ei lasketa mukaan Singaporea. Tarjolla on herkullisia aterioita katukeittiöstä muutamalla eurolla, majoittua voi kympillä per yö ja kohteesta toiseen voi liikkua parin kympin bussilipulla. Kaakkois-Aasia sopii hyvin budjettimatkailijalle ja reppureissaajalle.
Kun palasin takaisin Suomeen kymmenisen vuotta sitten pidemmältä reissulta, olin niin tottunut Kaakkois-Aasian hintatasoon, että jokainen yli vitosen ostos Suomessa tuntui kalliilta. Hinnat tietenkin ovat nousseet sielläkin, mutta varmasti edelleen on tarjolla hyvin vastinetta rahalle. Budjetiksi 50 euroa päivässä, ja reppureissaaja elää kuninkaallisen mukavasti! Jos taas euroa tarvitsee venyttää, niin puoletkin tuosta vie pitkälle.
6. Helppous
Kaakkois-Aasiassa matkustaminen on helppoa paitsi pakettimatkojen ystäville, myös reppureissaajille. Liikkuminen omatoimisesti on kätevää ja edullista eri kohteiden ja maiden välillä. Tarjontaa on paljon. Lähes jokaiselle mahdolliselle välille on tarjolla yhteyksiä. Niissä on tarpeen mukaan yhdistetty vaikkapa bussi- ja lauttakuljetus. Yöbusseissa ja -junissa voi olla ihan mukava nukkua ja samalla siirtyä toiseen kohteeseen. Lisäksi maiden sisällä ja välillä operoi edullisia lentoyhtiöitä. Kaakkois-Aasia soveltuu todella hyvin ensimmäiseksi reppureissukohteeksi.
7. Sukellusmahdollisuudet ja snorklaaminen Kaakkois-Aasiassa
Suoritin alkeis- ja jatkokurssit sukeltamisesta Kaakkois-Aasiassa. Vedet ovat uskomattoman kirkkaat ja nähtävää on paljon. Pinnan alla aukeaa täysin uusi ja erilainen maailma, jo ei maalla ymmärrä, ja siksi se helposti unohtuukin. Kannattaa siis ehdottomasti vilkaista merellistä elämää kaimani valtakunnassa!
Koh Taon saarella Thaimaassa oli tarjolla hyvät olosuhteet ja opetus sukeltamisen aloittamiseen. Kaloja ja muuta vedenalaista elämää oli vaikka millä mitalla. Toinen mieleen jäänyt paikka oli Gilin saariryhmä. Siellä näin mm. haita. Lisäksi jo ihan rannasta käsin snorklatessa pääsi ihailemaan kilpikonnia!
8. Kaakkois-Aasian rannat
Ei siitä mihinkään pääse, että valkoiset hiekkarannat, lämmin merivesi ja kuuma aurinko on yhdistelmä minun makuuni. Ja Kaakkois-Aasiassa tarjontaa tässä suhteessa löytyy. Monet hienot rannat ovat tietenkin turisteja täynnä, mutta aina löytyy suojaisia ja kaukaisia paikkoja, joita massat eivät ole valloittaneet. Paratiisirantoja ja -saaria on tarjolla moneen makuun.
Upeimmaksi rannaksi nostan Phra Nang Beachin Krabilla Thaimaassa. Paikka on kyllä täynnä turisteja, mutta vietimme siellä hienon päivän meloen kajakilla useiden rantojen välillä. Merestä nousevat kalkkikiviset kalliot tekevät paikasta klassisen postikorttimaiseman. Hienoja rantoja löytyi myös mm. Koh Taolta Thaimaasta, Gilien saarilta Indonesiasta ja Malesian vähemmän tunnetuilta saarilta kuten Pulau Perhentianilta.
9. Elämää sykkivät suurkaupungit Kaakkois-Aasiassa
Kaakkois-Aasian suurkaupunkeja ei usein nosteta syyksi, miksi Kaakkois-Aasiaan kannattaisi matkustaa. Ja tämä on vääryys. Kaakkois-Aasian reissussa ei kannata suunnata vain rannoille, vaan kannattaa tutustua myös metropoleihin. Suomen ruuhkat tuntuvat näiden jälkeen aika vaatimattomilta.
Thaimaan pääkaupunki Bangkok on huikea ensikosketus aasialaisuuteen. Laajassa kaupungissa tekemistä ja nähtävää riittää.
Singapore taas on siisti kaupunki, kirjaimellisesti. Se edustaa hyvin erilaista Kaakkois-Aasiaa muuhun verrattuna, mutta vierailun arvoinen kohde se on silti.
Malesian Kuala Lumpurissa riittää nähtävää niin ikään, mm. Petronas Twin Towers. Vietnamin Ho Chi Minh Citystä taas jäi mieleen aivan älytön määrä mopoja, joiden seassa piti kadut ylittää rauhallisesti kävellen. Kambodzan Phnom Penh ja Laosin Vientiane sen sijaan eivät erikoisesti sytyttäneet minua. Vientiane on kuitenkin ehdottomasti Kaakkois-Aasian leppoisin pääkaupunki.
10. Kaakkois-Aasian turvallisuus
Kaikki outo, vieras ja kaukainen helposti pelottaa ihmistä. Kaakkois-Aasiaa voisi jotenkin kuvitella kovinkin turvattomaksi ja vaaralliseksi paikaksi. Mutta oikeasti siellä on hyvinkin turvallista. En ole tuntenut siellä kertaakaan oloani turvattomaksi. Monesti enemmän pelottaa kulkea Tampereen keskustorin halki päivällä kuin Kaakkois-Aasiassa ilta-aikaan. Olen toki sen tyyppinen matkailija, että välttelen turhia vaaroja ja tilanteita, joissa voisi kokea turvattomuutta. Liikenne on se pelottavin asia ollut itselleni Kaakkois-Aasian reissuilla. Kaakkois-Aasia matkailukohteena on kuitenkin mielestäni kohtalaisen turvallinen.
Monesti enemmän pelottaa kulkea Tampereen keskustorin halki päivällä kuin Kaakkois-Aasiassa ilta-aikaan.
Kenelle Kaakkois-Aasia sopii matkakohteeksi?
Kaakkois-Aasia matkailukohteena sopii monenlaisille matkailijoille. Luksuslomakohteita ja shoppailua etsivät löytävät varmasti rahoilleen käyttökohteita. Erityisesti Kaakkois-Aasia on hyvä kohde lämmintä ilmastoa, hienoja rantoja ja kirkkaita vesiä etsiville auringonpalvojille ja sukelluksen harrastajille. Varsinkin jos liikkeellä on pienemmällä budjetilla. Helppouden ja turvallisuuden vuoksi se on reppureissaajien suosima kohde. Näiden syiden takia monet suuntaavat sinne ensimmäiselle reppureissulleen. Niin tein minäkin.
Lue lisää Kaakkois-Aasian matkakohteista:
Malesia matkakohteena – upeita rantoja ja luontoelämyksiä
Millainen kohde on Thaimaan pääkaupunki Bangkok?
Etelä-Vietnamin matkakohteet: Ho Chi Minh City, Phan Thiet ja Mekong
Kaakkois-Aasian upein nähtävyys Angkor Wat
Laos on Kaakkois-Aasian rennoin matkakohde
Singapore on Kaakkois-Aasian helmi
Mitä mieltä sinä olet Kaakkois-Aasiasta matkailukohteena?
SEURAA FACEBOOKISSA JA INSTAGRAMISSA!
Kaakkois-Aasiassa kävin ensimmäistä kertaa 1996 – kun palasin työmatkalta Taiwanista kohti Suomea. Sen jälkeen vierähti toivi kunnes palasin, ja olenkin käynyt useasti marraskuussa Kaakkois-Aasiassa lentäen ensin Bangkokiin, josta on hyvä jatkaa eri kohteisiin edullisesti lentäen. Kaakkois-Aasian maista Thaimaassa on käyty useimmin, mutta suosikkini taitaa sittenkin olla letkeä Laos.
Olemme tähän mennessä matkustaneet Kaakkois-Aasiassa varsin vähän. Viime vuoden lopulla kävimme korallikolmiossa ja alueen merenalainen maailma on heittämättä upeinta, mitä olen nähnyt! Uskon, että tutustumme Kaakkois-Aasiaan vielä lähivuosina, toistaiseksi Afrikka ja Etelä-Amerikka ovat houkuttaneet enemmän.
Hienoa, että otit mukaan maabongauksenkin! Me emme niinkään välitä rannoista, emmekä kovin eksoottisesta ruuastakaan ja hintatasollakaan ei ole niin väliä, mutta silti mielellämme kävisimme tämän koronapandemian jälkeen vaikka Filippiineillä ja Sri Lankalla, jotka ainakin ovat meillä vielä kokematta, Itä-Timor ja Papuakin kiinnostaisi.
Me teimme pari vuotta sitten Kambodza Ja Vietnamin kiertomatkan omatoimisesti. Muuallakin voisi käydä. Laos esimerkiksi ja Myanmar kiinnostaisi kovasti. Kunhan vaan korona antaa myöden. Itse tykkäsin myös, että reissaaminen Aasiassa oli edullista.
Löytyyhän sieltä ihan mitä vaan ja jokaiselle jotakin myös pienemmällä budjetilla matkaaville. Tuli iso ikävä. Milloinhan pääsusi matkaan. Haluaisin niin Balille.
Kaakkois-Aasiasta löytyy vaikka ja mitä ihanaa, kuten ruoka ja rannat, ja sen vuoksi se vetää puoleensa kerta toisensa jälkeen! Voi kun pian taas pääsisi sinne 🙂