Neljäs päivämme Kiotossa oli pääosin pilvinen, mikä piti lämpötilan hieman alempana, hiostavissa hellelukemissa kuitenkin. Päivän aikana kolusimme useampia Kioton tärkeimpiä nähtävyyksiä sekä kävimme Osakassa ihmettelemässä sen värivaloja.
Kinkaku-ji on Kioton tärkeimpiä nähtävyyksiä
Aamulla suuntasimme paikallisbussilla Kinkaku-jin buddhalaiselle temppelille. Kyseessä on todella suosittu turistinähtävyys, joten oletin sen olevan täysin ylimainostettu kohde.
Aamulla heti kello yhdeksän aukeamisajan jälkeen ei väkeä vielä ollut liikaa paikalla. Sisään alueelle pääsimme jonottamatta. Me pääsimme ihailemaan Kultaisen paviljongin temppeliä pienen hetken rauhassa. Sen jälkeen väkeä alkoi saapua paikalle enemmän ja enemmän.
Miljöö japanilaisine puutarhoineen ja lampineen sekä itse kullanvärinen paviljonki olivat ennakko-oletuksista huolimatta ehdottomasti näkemisen arvoiset. Paikka ei turhaan ole jokaisen Kioton kävijän listoilla.
Kinkaku-ji kuuluu myös Unescon maailmanperintöluetteloon. Minulle se oli Kioton ja ehkä ehkä koko Japanin parhaita nähtävyyksiä.
Temppelialueilla vierailu ei Japanissa yleensä pahemmin rasita lompakkoa. Tämä taisi olla kohteistamme kallein, 500 jeniä per henkilö eli vain noin 3,20 euroa hyvällä nykykurssilla. Tyypillisesti temppelit ovat auki klo 9-17.
Kinkaku-jilta otimme bussin vahingossa väärään suuntaan, ja päädyimme käymään Kioton kasvitieteellisessä puutarhassa (Kyoto Botanical Gardens). Monetkaan kukat eivät siellä kuitenkaan kukkineet, joten kesäkuussa käynti oli hieman turha. Lompakko ei tästä kuitenkaan rasittunut kuin 200 jenin verran per henkilö eli noin 1,30 euron pääsylipun verran.
Imperial Palace
Kasvitieteelliseltä puutarhalta otimme suunnaksi lounaspaikan aivan Kioton Imperial Palacen vierestä. Sinne menimme vasta läheisessä ravintolassa nälän sammutettuamme. Lounaat kahdelle hengelle maksoivat thaimaalaisessa paikassa noin 15 euroa.
Keisarilliseen palatsiin sai tutustua joko maksuttomalla, opastetulla kierroksella tai myös maksutta omaan tahtiin. Me valitsimme jälkimmäisen vaihtoehdon, ja olimme siihen ihan tyytyväisiä. Alueella kannatti käydä erityisesti rakennuksia ympäröivän puutarhan takia.
Palatsi toimi keisarillisen perheen kotina vuoteen 1868 saakka, jolloin pääkaupunki siirrettiin Kiotosta Tokioon. Palatsi sijaitsee laajassa Imperial Parkissa. Palatsi aukeaa aamulla yhdeksältä, mutta maanantaisin se on kiinni.
Nijon linna
Seuraavaksi kävelimme yhden kahvilapysähdyksen taktiikalla läheiselle Nijon linnalle. Vallihaudoin ympäröity puinen rakennus toimi erään shogunin kotina jo 1600-luvulla. Sisätilat olivat mielenkiintoiset, mutta siellä ei saanut kuvata.
Nijon linnan rakennukset ovat parhaiten säilyneitä esimerkkejä Japanin feodaalikauden arkkitehtuurista. Se lisättiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1994.
Monilla Japanin historiallisilla rakennuksilla on se ongelma, että ne on tuhottu menneiden aikojen sodissa, toisen maailmansodan pommituksissa tai muuten vain jossain kohtaa palaneet maantasalle. Siksi monet rakennukset ovat entisöityjä versioita vanhojen aikojen rakennuksista.
Linnan aukioloajat ovat 8:45-17:00 päivittäin. Lipun hinta on aikuiselta 1300 jeniä eli reilut kahdeksan euroa.
Muita Kioton tärkeimpiä nähtävyyksiä on Fushimi Inari Taisha, jossa vierailimme jo aiemmin.
Dotonbori, Osaka
Pitkän turistipäivän jälkeen haimme virtaa hotellimme loungen tarjoiluista. Oli mukavaa iltasella hotellille palattuaan päästä ottamaan kylmä Asahi-olut ja vähän pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä purtavaksi.
Snäksien voimalla jaksoimme lähteä vielä Osakaa katsomaan. Halusimme nimittäin nähdä Dotonborin alueen kuuluisat neonvalot illan hämärässä. Junailimme osakaan JR-junalla, ja jatkoimme paikallisella metrolla perille.
Alueella oli todella paljon väkeä liikkeellä, vaikka oli sunnuntai-ilta. Mielenkiintoinen visiitti oli tämäkin. Kävimme jossain sushi-paikassa syömässä illallista. Siellä koko henkilökunta tervehti asiakkaita jollain huudahduksella sekä heidän saapuessaan että poistuessaan.
Dotonbosissa oli sellainen hässäkkä päällä, että oli oikein kiva palata takaisin rauhalliseen Kiotoon pienen visiitin päätteeksi.
Lue myös reissuvinkit Japaniin, millainen on Japanin hintataso sekä tutustu Tokion ja Kioton nähtävyyksiin.
Japanin matkapäiväkirja:
Osa 2. Japaniin saapuminen ja ensimmäinen ilta Kiotossa
Osa 3. Kioton nähtävyyksiä ja aktiviteetteja
Osa 4. Päiväretki Naraan ja iltapäivä Arashiyamassa Kiotossa
Osa 5. Kioton tärkeimpiä nähtävyyksiä ja vierailu Osakassa
Osa 6. Päiväretki Hiroshimaan, Himejiin ja Miyajimaan
Osa 7. Fuji-vuori ja Kawaguchi-järvi
Osa 8. Tokio yläilmoista – Skytree ja Asahi Brewery
Osa 9. Imperial Palace & East Garden
Joo, kyllä Kioto on ilman muuta Osakas miellyttävämpi ja nähtävyyksiltäänkin kiinnostavampi kaupunki. Kinkaku-ji on sellainen paikka, että siellä on tosiaan hyvä olla heti aukeamisaikaan, väkeä nimittäin riittää.
Oli hyvä valinta Kiotossa, eikä ollenkaan Osakassa. Tykättiin Kiotosta.