MaapalloilijaMatkablogi - palloilua ympäri maailman
vinkkejä safarille Etelä-Afrikkaan

Vinkkejä safarille Etelä-Afrikkaan

Safari Afrikassa on monen bucket listilla oleva haave. Minä toteutin unelmani päästä safarille ja nähdä mm. Big5-eläimet Etelä-Afrikassa kesällä 2023. Tähän postaukseen kokosin vinkkejä safarille Etelä-Afrikkaan. 

Tästä jutusta löydät vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

  • Millaisia safarivaihtoehtoja löytyy?
  • Kuinka monta päivää kannattaa viettää safarilla?
  • Onko safarilla turvallista?
  • Minne mennä safarille Etelä-Afrikkaan?
  • Milloin matkustaa safarille Etelä-Afrikkaan?
  • Miten pukeutua safarille?
  • Mitä pakata mukaan safarille?
  • Tippaaminen safareilla
  • Vinkkejä valokuvaamiseen
  • Yleisiää vinkkejä Etelä-Afrikkaan safarille

Vinkkejä safarille Etelä-Afrikkaan

Safarille Etelä-Afrikkaan voi matkustaa varaamalla valmismatkan Suomesta, jolloin lennot, kuljetukset, safarit ja majoitukset kuuluvat samaan pakettiin. Hinnat alkavat parista tonnista. 

Toinen vaihtoehto on omatoiminen safari, jolloin varaa lennot ja majoituksen itse. Paikan päällä sitten joko vuokraa auton ja ajaa itse kansallispuistossa tai osallistuu järjestetyillä safariajoille. 

Minä toteutin safarin niin, että varasin lennot itsenäisesti Johannesburgiin. Siellä liityin kansainväliseen matkaseurueeseen, jolla oli opas ja kuljettaja koko ajan käytössä. Kuljetukset, safarit, majoitukset ja lähes kaikki ruoat kuuluivat pakettiin. Kyseinen G Adventuresin paketti on tällä hetkellä alkaen 1800 euroa. Ja lennot Suomesta siihen päälle pitää maksaa itse tietenkin.  

Montako päivää viettää safarilla?

Helppo vastaus on, että mahdollisimman monta! Mitä enemmän on mahdollisuuksia, sitä varmemmin bongaat haluamasi eläimet. Mutta muista, että mikään ei ole oikealla safarilla taattua. Omalla reissullani olin safareilla neljänä perättäisen päivänä, joista kaksi oli täysiä safaripäiviä, eikä todellakaan ehtinyt tulla tylsää. Aivan ehdottomaksi minimiksi sanoisin kaksi tai kolme päivää. Neljästä päivästä alkaen ylöspäin on hyvä määrä.

Safarimatkalla kannattaa hyödyntää jokainen tarjolla oleva safariajo. Se parantaa mahdollisuuksia nähdä eri eläimiä.

vinkkejä safarille Etelä-Afrikkaan

Etelä-Afrikan turvallisuus safareilla

Etelä-Afrikan turvallisuus on monia mietityttävä seikka, eikä suotta. Maassa on köyhyyttä ja rikollisuutta. Silti sinne voi tehdä turvallisen safarimatkan.

  • Erityisesti kansallispuistojen ja yksityisten luonnonpuistojen alueella on täysin turvallista matkailla, kunhan noudattaa sääntöjä ja ohjeita eli esimerkiksi pysyy autossa niissä paikoissa, joissa sieltä ei saa pois nousta.
  • Varo levähdyspaikoilla varastelevia apinoita! Ne menevät autoihin avonaisista ikkunoista ja hiipivät varastamaan ruokasi pöydältä tai kassista. Pahimmassa tapauksessa ne käyttäytyvät aggressiivisesti ja hyökkäävät, kuten Krugerin kansallispuistossa kävi eräälle seurueemme naiselle.
  • Suojaudu hyttysiltä pitkillä vaatteilla ja karkoitteella. Osa Etelä-Afrikan safarikohteista on malariavapaita, osaan suositellaan malarianestolääkitystä.
  • Suojaudu auringolta: Päähine, aurinkolasit ja aurinkorasva!
  • Ota mukaan henkilökohtainen lääkityksesi.
  • Pidä matkavakuutus aina voimassa!
leijonat

Mihin safarille Etelä-Afrikkaan?

Etelä-Afrikka tarjoaa varmasti ikimuistoisen safarielämyksen, sillä se on monipuolinen kohde niin maisemien kuin eläimistönkin ostalta. Maan tunnetuin safarikohde on Krugerin kansallispuisto (Kruger National Park). Se on maan vanhin ja suurin, joten se on varma valinta safarikohteeksi Etelä-Afrikassa. 

Etelä-Afrikan kansallispuistot ovat valtion omistamia. Niiden lisäksi siellä on runsaslukuinen määrä yksityisiä suojelualueita (Private Game Reserve), jotka järjestävät safarielämyksiä maillaan. Krugerin kansallispuiston läheisyydessä sijaitsevat yksityiset suojelualueet muodostavat yhdessä Suur-Krugerin (Greater Kruger) alueen, jossa eläimillä on vapaa kulku. 

Suurimpia eroja kansallispuistojen ja yksityisten suojelualueiden välillä on kokemuksen yksityisyys, palvelun laatu ja sen hinta. 

Olin järjestetyllä safarilla Krugerin kansallispuistossa sekä yksityisellä suojelualueella. Kansallispuistossa autoja oli paljon ja eläimet olivat usein kauempana tiestä ja näköpiiristä. Tosin näimme me heti aamun alkajaisiksi kolme gepardia aivan tien vieressä. 

Koko päivän safarin aikana eläimiä näkyi todella paljon, joten kokemus oli loistava. Kansallispuistojen paikallisista oppaista vain tuli vähän sellainen tunne, että he ovat jo hieman kyllästyneet safarituristeihin. 

Safari Krugerin kansallispuistossa on erityisen edullinen, jos sen tekee omatoimisesti vuokra-autolla. Sisäänpääsymaksu päiväksi on vain muutamia kymppejä per henkilö. Suosittelen Krugerin kansallispuistoa ensimmäiseksi safarikohteeksi kuitenkin opastettuna, sillä opas bongasi eläimiä todella taitavasti.

Yksityisessä luonnonpuistossa elämys oli todella ainutlaatuinen. Yövyimme luksusteltoissa keskellä luontoa, jolloin eläimiä, lähinnä antilooppeja ja pahkasikoja, näki omalta terassilta. Safariautoja alueella oli vähän. Eläimiä pääsi näkemään paljon ja läheltä. Palvelu pelasi mm. ruokailujen osalta kirjaimellisesti jatkuvalla syötöllä. Tästä lystistä tietenkin joutuu pulittamaan vähintäänkin satasia vuorokaudelta. 

Suosittelen todella Etelä-Afrikassa menemään myös yksityiseen luonnonpuistoon safarille. Se kannattaa vähintäänkin yhdistää Krugerin kansallispuiston kanssa. 

Kokemuksiini Karongwe Private Game Reservesta voit tutustua tässä postauksessa.

Millaista safarilla on?

Tyypillinen safaripäivä yksityisessä luonnonpuistossa alkaa herätyksellä kello viisi. Sen jälkeen nautitaan pikaisesti kahvia ja kevyttä aamiaista. Ensimmäinen safariajo alkaa 5:30, kun aamu alkaa hiljalleen sarastaa. Kunnon aamiainen nautitaan sitten ensimmäisen kolmen tunnin safarin jälkeen. Päivä toinen kolmen tunnin ajo on iltapäivällä.

Krugerin kansallispuistossa meni joskus hieman pidempiäkin pätkiä, kymmeniä minuutteja, ettei eläimiä juuri näkynyt. Etelä-Afrikassa pitää huomioida, että eläinlaumat eivät ole yhtä valtavan massiivisia kuin Avaran luonnon dokumenteissa Keniasta ja Tansaniasta.

Safarilla sitten näkee niitä eläimiä, mitä satutaan näkemään. Oppaatkaan eivät tiedä, missä ne ovat. Oppaille voi kuitenkin esittää toiveita, mitä eläimiä haluaisi nähdä.

Safarille Etelä-Afrikkaan
Nuoren seepran aamuvillit Karongwe Private Game Reservessa.

Milloin matkustaa safarille Etelä-Afrikkaan?

Paras aika matkustaa safarille Etelä-Afrikkaan on paikallinen talvi eli toukokuusta syyskuuhun. Kuiva talviaika on paras aika eläinten bongailuun, sillä pitkänä rehottava kasvillisuus ja vehreät lehdet eivät estä näkyvyyttä. Toisaalta kuiva maasto ei ole niin kaunista katseltavaa, mutta eläimiähän vartenhan sinne matkataan. 

Tein oman safarimatkani Etelä-Afrikkaan heinäkuussa. Myönnän yllättyneeni, kuinka kylmä silloin oli. Öisin lämpötila laski viiteen asteeseen, päivisin ei päästy paljon yli kahdenkymmenen asteen Krugerissa. Päivälämpötilat siis ovat talvella siinä 15-25 asteen vaiheilla. Aamut voivat olla todella kylmiä ja illat viilenevät nopeasti. 

Yksi hyvä puoli kylmässä ja kuivassa talvessa on malariariskin pieneneminen. Krugerin alueelle nimittäin suositellaan malarialääkitystä, mutta en nähnyt siellä ainoatakaan hyttystä. Pitkähihaisia myös täytyi pitää koko ajan päällä viileyden takia, joten useammat matkaseuralaiseni eivät syöneet malarianestolääkitystä. 

Kesää ei pidetä hyvänä aikana safarille Etelä-Afrikkaan, koska päivälämpötilat voivat olla paahtavan kuumia, sadekausi on menossa ja kasvillisuus on vehreä sekä korkea, mikä haittaa eläinten bongailua. Vaimoni oli safarilla Etelä-Afrikassa tammikuun alkupuolella, mutta häntä nämä seikat eivät tosin lainkaan vaivanneet. Eli käytännössä safarille voi mennä ympäri vuoden!

vinkkejä safarille Afrikkaan
Etelä-Afrikassa osalta sarvikuonoista on katkaistu sarvi, jotta se ei joutuisi salametsästäjien kohteeksi.

Miten pukeutua safarille?

Mitä vinkkejä safarille pukeutumiseen minulla on? Ensimmäinen ja yksinkertainen vastaus omien kokemuksieni pohjalta on ehdottomasti, että pukeudu lämpimästi!

Etelä-Afrikan talvi yllätti minut viileydellään. Siksi suosittelen varaamaan tarpeeksi vaatetta mukaan. Kun luulet, että sinulla on tarpeeksi, pakkaa vielä yksi vaatekerros. Kerrospukeutuminen on nimittäin tärkeää, jotta tarvittaessa vaatetta voi päivän lämmetessä vähentää ja illan viiletessä lisätä. 

Kolme kerrosta vaatteita, alimpana merinovillakerrasto, ei ollut lainkaan liikaa. Päällimmäisenä kannattaa olla vettä ja tuulta hylkivät lämpimät takki ja housut. Niissä on hyvä olla paljon vetoketjullisia taskuja tarvikkeiden, kuten snäksien, kameran vara-akkujen ja puhelimen säilyttämistä varten. Avoimista taskuista tavarat putoavat istuessa helposti. 

Kylmyyttä varten pitää olla lämmin pipo, hanskat ja kaulahuivi mukana. Huivin on hyvä olla sellainen, että sen voi kietoa naaman suojaksi avonaisessa safariautossa viimaa vastaan. 

Kuumia päiviä varten pitää olla mukana auringolta suojaava hattu tai lakki. Ja aurinkoa varten tietenkin aurinkolasit. 

Vaatteiden on hyvä olla luonnonmukaisen värisiä, tummia, luonnollisen vihreitä tai khakin väriset. Musta, tummansininen ja oliivinvihreä käyvät hyvin. Tärkeintä on, että vaatteet nyt eivät ole räikeän kirkkaan punaiset tai keltaiset esimerkiksi. 

Kengiksi riittää lenkkarit. Safariautoista ei nimittäin poistuta kansallispuistoissa jaloittelemaan. Yksityisessä luonnonpuistossa näin voi kuitenkin tapahtua, mutta vaelluskengät ovat silti turhat. 

Lämpimiä päiviä varten kannattaa pakana yksityisiin luonnonpuistoihin mukaan myös uima-asu. Monissa niissä on nimittäin uima-allas, jossa voi vilvoitella päivän kuumimpina hetkinä safareiden välissä. 

Illallista varten ei tarvita erityisen siistiä vaatetusta. Sään mukainen ulkoilu- tai safarivaatetus oli ainakin meidän lodgessamme normaali pukeutuminen koko päivän ajaksi.

safaripäivä Etelä-Afrikassa kokemuksia
Gepardeja lähetyttiin jalan Karongwe Private Game Reserven mailla. Uskomaton kokemus!

Vinkkejä safarille pakkaamiseen

Mitä sitten kannattaa pakata mukaan safarille? Pakkaa mukaan safarille ainakin:

  • Juotavaa
  • Pientä evästä
  • Hyönteismyrkkyä hyttysiltä suojautumiseen
  • Aurinkorasvaa
  • Kiikarit, sillä eläimet ovat usein kaukana
  • Kamera pitkällä putkella tai hyvällä zoomilla
  • Kameran vara-akku tai useampi
  • Useampi muistikortti kameraan
  • Varavirtalähde puhelimelle
  • Taskulamppu tai otsalamppu (Majapaikoissa valaistus on öisin vähäistä tai sähköt voivat olla poikki)
  • Kertakäyttöinen sadetakki tai muu kevyt sadeasu
  • Käteistä rahaa tippejä yms. varten 
vinkkejä safarille etelä-afrikkaan
Yksityisessä luonnonpuistossa kuljettajan lisäksi safariautoissa on jäljittäjä, joka istuu keulilla.

Tippaaminen safarilla Etelä-Afrikassa

Tippaaminen eli juomarahan antaminen henkilökunnalle on tärkeää Etelä-Afrikassa, sillä työntekijöiden tulotaso on usein matala. Tippeihin kannattaa varata ainakin siis 50 euroa päivässä eli 1000 randia pieninä seteleinä. Dollarit tai eurot eivät ole suosittuja, sillä paikalliset joutuvat vaihtamaan ne kuitenkin paikalliseen valuuttaan. Pidä käteistä mukana, sillä kaikkialla kortti ei käy, eikä automaatteja ole!

  • Kansallispuistossa kuljettajana toimivalle oppaalle tippi on 200-300 randia eli 10-15 euroa päivässä.
  • Yksityisessä luonnonpuistossa safariajolla on oppaan lisäksi jäljittäjä, joille molemmille tippi on päivässä saman verran eli tippeihin kuluu yhteensä 20-30 euroa.
  • Ravintoloissa ja majapaikoissa tippi on 10-15% laskun loppusummasta. Sama prosentti pätee muissakin palveluissa kuten spa-hoidoissa.
  • Majapaikoissa yleinen tippi voi olla esimerkiksi myös 200-300 randia päivältä, joka laitetaan tippiboksiin vastaanottotiskillä. Vaihtoehtoisesti tipin voi jakaa suoraan henkilökunnalle käteen.
  • Auton tai bussin kuljettajalle tippi on 100-200 randia päivässä eli 5-10 euroa.
  • Taksikuski 10-20% matkan hinnasta.
  • Laukunkantaja 10-20 randia eli 0,5-1€.
safari Krugerin kansallispuistossa
Krugerin kansallispuistossa safariauto oli katettu, yksityisessä luonnonpuistossa sen sijaan ei ollut.

Vinkkejä safarille valokuvaamiseen – aloittelijan neuvot

Minä olen aloittelija valokuvaajana ja aivan aloittelija villin luonnon kuvaamisessa. Silti safarilla voi saada ihan hyviä kuvia eläimistä. Ei se kuitenkaan helppoa ole, jouduin toteamaan. Esimerkiksi eläin näkyy vain osittain tai sen edessä on heinikkoa, johon kamera sitten tarkentaa eläimen sijasta. Tai satut istumaan väärällä puolella safariautoa, etkä saa eläintä kuvattua, koska parempi näkyvyys on toisella puolella. 

Omien kokemusteni pohjalta minulta kuitenkin löytyy muutamia vinkkejä safarille valokuvaamiseen liittyen. Kaikki jutun kuvat on otettu alla mainitulla kalustolla.  

vinkkejä safarilla valokuvaamiseen

Hyvä objektiivi safarille

Meillä on ihan perushalpa Olympus OM-D E-M10 Mark III -järjestelmäkamera. Safaria varten hankin objektiiviksi M.Zuiko 100-400mm f/5-6.3 ED IS -telezoomin. Objektiivin kinovastaavuus on 200-800mm. Se on myös pölyltä ja kosteudelta sääsuojattu, joten siksi se sopii safareille.

Tätä objektiivi-investointia en katunut hetkeäkään, vaikka se käytettynäkin maksoi 900€. Uutena se maksaa noin 1.200€, mutta silti se on tässä kategoriassa halvimmasta päästä oleva budjettimalli. Eli kallista on tämä valokuvaaminen, vaikka zoom-objektiivi on edullisempi kuin laadukas kiinteän polttovälin telelinssi. Zoomin luomat mahdollisuudet auttoivat ainakin aloittelijaa safarilla kuvaamisessa, kun käytössä oli vain yksi kamera. 

75-300mm objektiivi olisi ihan minimi, millä lähtisin safarille kuvaamaan. Toki enemmänkin kuin 100-400mm olisi saanut olla. Safariporukan isoimman putken ansiosta sain kuitenkin kuvia kohteista, joihin muiden zoom ei yltänyt. Lisäksi sain sen johdosta etuoikeuden kuvata gepardeja parhaalta paikalta, joten investointi ehdottomasti kannatti.

Hyvällä zoomilla varustettu objektiivi safarilla korvaa tarpeen pitää kiikareita mukana, koska sillä näkee kaukana olevat eläimet ja voi samalla kuvata niitä.

Ajattelin ensin, että 20 senttiä pitkä ja reilun kilon painoinen objektiivi olisi kokonsa puolesta hankala käsiteltävä, mutta safariajoneuvoissakin kuvaaminen onnistui hyvin. Siellä kun saa usein tuettua objektiivin tai sitä pitävän kätensä johonki.n 

Olisi ollut ihan kiva, että tuollaisen hieman hintavamman objektiivin olisi saanut vaikka vuokrattua ensimmäiselle safarireissulle testiin. Voisin itse tuota vaikka jollekin vuokratakin. Objektiivikiinnitys siinä on yksinkertainen Micro Four Thirds (MFT). 

Safari Etelä-Afrikassa kokemuksia

Vinkit kuvaamiseen aloittelijalle

  • Lue kameran manuaali kotona ja opettele säädöt
  • Testaa ja harjoittele kuvaamista ja säätöjä kotona ennen matkaa
  • Opettele käyttämään manuaaliasetuksia, sillä P-automaattiasetukset voivat johtaa siihen, että kuvat ovat käyttökelvottomia
  • Käytä lyhyttä suljinaikaa (esim. 1/500), jotta eläimen liike pysähtyy kuvissa, eikä niistä tule tärähtäneitä
  • Pidä kamera aina valmiina kuvaamiseen safarilla
  • Ota testikuvia heti safarilla lähdettäessä ja katso, miltä ne näyttävät (Tarvitseeko säätää jotain?)
  • Lähikuvissa tarkenna eläimen silmiin
  • Pidä ladattuja vara-akkuja ja tyhjiä muistikortteja mukana
  • Safariautossa ei kolmijalkaa voi käyttää, joten sellaista voi olla turha raahata reissuun 
  • Opiskele tunnistamaan yleisimmät eläimet jo etukäteen
vinkit safarille afrikkaan
Leopardi kaukana puussa. Tämän parempaa kuvaa en kyseisestä eläimestä saanut, eikä pienemmällä zoomilla olisi saanut tätäkään, sillä eläin oli niin kaukana, ettei paljaalla silmällä tahtonut erottaa.

Muita vinkkejä safarille Etelä-Afrikkaan

  • Suomalainen ei tarvitse viisumia Etelä-Afrikkaan, 6 kuukautta matkan jälkeen voimassa oleva passi riittää, jos matkan kesto on alle 90 päivää.
  • Etelä-Aafrikassa pärjää hyvin englannilla. Virallisia kieliä on yhteensä 11.
  • Suomi ja Etelä-Afrikka ovat samalla aikavyöhykkeellä. Etelä-Afrikassa kesäaika ei kuitenkaan ole käytössä.
  • Etelä-Afrikan valuutta on randi (ZAR). Eurolla saa noin 20 randia.
  • Randeja voi nostaa automaateista. Yleisimmät luottokortit käyvät Etelä-Afrikassa suhteellisen hyvin monissa paikoissa. Varaudulla käteisellä tippeihin ja maksamiseen mm. bensa-asemilla.
  • Etelä-Afrikasta löytyy länsimaalaista tasoa olevia suuria marketteja, joissa on laaja valikoima tuotteita. Hinnat eivät kuitenkaan ole erityisen edulliset.
  • Liikenne on Etelä-Afrikassa vasemmanpuoleista.
  • Vesijohtovesi on puhdasta ja juotavaa monissa paikoissa, mutta meidän oppaamme ei suositellut sitä juomaan, koska bakteerikanta on kuitenkin niin erilainen.
  • Jännite on 230 volttia. Pistoke on kolmepinninen tyyppi M, joten tarvitset adapterin matkalle.
  • Sähkökatkot ovat yleisiä. Esimerkiksi Johannesburgissa sähköt katkaistiin säännöllisesti päivisin alueittain pariksi tunniksi sähkön riittävyyden takaamiseksi. Johannesburgissa lodgessa myös yöksi sähköt katkaistiin, koska sitä tuotettiin omalla generaattorilla.

Lue seuraavaksi, millainen oli safaripäivä Krugerissa tai yksityisessä luonnonpuistossa.

safari Krugerin kansallispuistossa

Onko sinulla vinkkejä safarille Etelä-Afrikkaan?

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 comments