MaapalloilijaMatkablogi - palloilua ympäri maailman
safari Afrikassa

Safarille Afrikkaan – kansallispuisto vai yksityinen luonnonpuisto?

Ensimmäistä kertaa safarille Afrikkaan matkaa suunnitteleva ei välttämättä tiedä eroa kansallispuiston ja yksityisen luonnonpuiston välillä. Ainakaan minä en tiennyt, sillä en ollut tarkemmin perehtynyt asiaan. Safarikohteita on erilaisia, joten niiden piirteitä ja eroavaisuuksia on hyvä hahmottaa, jotta osaa valita itselleen sopivimman safarin. Lue siis kokemukseni tästä jutusta ennen kuin varaat matkan safarille Afrikkaan!

Safarille Afrikkaan

Suuri haaveeni oli matkustaa safarille Afrikkaan. Toteutin sen kesällä 2023 tekemällä reissun Etelä-Afrikkaan. Matkablogistani löytyykin paljon postauksia siitä, millainen kokemus se oli. Tästä postauksesta löydät hyödyllistä tietoa suunnitellessasi matkaa safarille Afrikkaan.

Olin safarilla Etelä-Afrikassa sekä Krugerin kansallispuistossa että yksityisessä luonnonpuistossa. En juuri tiennyt niiden erosta etukäteen, joten tarkempia odotuksia minulla ei oikeastaan ollut. Halusin vain nähdä eläimiä.

Safarikohteen valintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten budjetti, ajankohta, mitä eläimiä haluat nähdä, millaisen kokemuksen haluat ja millaisia palveluita tarvitset. Safarit voivat olla hyvin erilaisia keskenään. Jokaiselle matkailijalla löytyy sopiva vaihtoehto, sillä valinnanvaraa löytyy jokaiseen matkustustyyliin ja -tottumukseen.

safarille Etelä-Afrikkaan
Gepardi Krugerin kansallispuistossa Etelä-Afrikassa.

Kansallispuistot Afrikassa

Kansallispuisto (National park) on valtion omistama alue, yleensä suuri kooltaan. Laajalla alueella on tavanomaisesti paljon villieläimiä. Maasto ja luonto voivat vaihdella merkittävästi kansallispuiston sisällä, mikäli kyseessä on iso alue.

Esimerkiksi Krugerin kansallispuisto Etelä-Afrikassa on lähes kahden miljoonan hehtaarin eli 20.000 neliökilometrin (km2) kokoinen alue eli ⅔ Belgian koosta. Etelä-Afrikassa kansallispuistoja hallinnoi SAN Parks.

  • Valtion omistama
  • Avoin kaikille pääsymaksua vastaan
  • Voit osallistua järjestetylle safarille tai ajaa autoa alueella itse
  • Voit nähdä Big 5
  • Kävelysafareita ja yösafareita saatetaan järjestää
  • Alueen majoitus- ravintola- ja muut palvelut ovat julkisomisteisia
  • Edullinen safarivaihtoehto
Safari Etelä-Afrikassa kokemuksia

Yksityinen luonnonpuisto

Tässä jutussa käytän kansallispuiston vastakohtana termiä yksityinen luonnonpuisto (Private game reserve), vaikka puisto voi antaa väärän kuvan alueesta. Kyseessä ei ole hoidettu metsä, vaan vapaa luonto. Ehkä termi voisi olla myös yksityinen suojelualue. 

Yksityinen luonnonpuisto on suojeltu alue, jossa on vapaana eläviä villieläimiä. Niitä perustavat ja ylläpitävät yksityiset tahot tai organisaatiot, jotka haluavat suojella luontoa ja eläimiä, mutta usein taustalla on ansaintatarkoitus. Tai toisin päin, ansainnan tarkoitus on rahoittaa suojelu. 

Yksityisiä luonnonpuistoja sijaitsee ympäri Etelä-Afrikkaa. Esimerkiksi lähellä Krugerin kansallispuistoa, Suur-Krugerin alueella, niitä on paljon. 

Yksityiset luonnonpuistot voivat olla tuhansien hehtaarien kokoisia. Esimerkiksi Karongwe Private Game Reserve, jossa vierailin oli 9.000 hehtaaria eli 90 neliökilometriä. Alueet ovat aitaamattomia, jotta eläimet voivat vaeltaa vapaasti Suur-Krugerin alueella. Kuitenkin esimerkiksi ajoteiden ja kylien suojana on aitoja pitämässä luonnonpuistojen eläimet poissa niiltä

  • Yksityisomisteinen
  • Vain alueen asiakkaille eli turistien määrä on rajattu
  • Et voi ajaa itse alueella
  • Voit nähdä Big 5
  • Järjestää kävelysafareita
  • Alueen palvelut ovat yksityisomisteisia
  • Alueen lodgeissa on erilaisia palveluita tarjolla
  • Kallis vaihtoehto
Etelä-Afrikka safari kokemuksia

Safarille Afrikkaan kansallispuistoon

Kansallispuistossa safarin voi tehdä omatoimisesti eli ajaa autoa itse. Tavallinen auto riittää, sillä tiet ovat pääosin päällystettyjä ja hyväkuntoisia. Teiden ulkopuolella ei ajeta.

Voit myös osallistua opastetulle safarille. Suosittelen sitä vahvasti varsinkin ensikertalaiselle, sillä rangerit ovat oivia bongaamaan eläimiä ja kertomaan niistä. Heillä on aivan uskomaton “bush eye”, eli silmä, jolla ruohikossa makaava leijona, kaukana vaeltava sarvikuono tai täydellisesti puunrunkoa vasten maastoutunut pikkulisko havaitaan. 

Koska kansallispuistot ovat avoinna kaikille, ja niissä on edullista vierailla, niissä on ajoittain ruuhkaa. Kun jokin mielenkiintoinen eläin havaitaan, tien varteen kokoontuu runsas joukko autoja. Yksityisautoilijat jäävät helposti blokkaamaan näkyvyyden pitkäksi aikaa, eivätkä anna muille mahdollisuutta nähdä harvinaista eläintä. 

Kansallispuistoissa ei saa ajaa pimeällä, eikä siellä ole siis yösafareita. Kansallispuiston alueella voi majoittua julkisomisteisissa majapaikoissa, jotka useimmiten ovat perustason mökkejä. 

Yllätyin Krugerin kansallispuistossa siitä, että ravintoloiden hintataso oli matala. Siksi kansallispuistossa voi tehdä safarin edullisesti, jos ajaa itse. 

safari Krugerin kansallispuistossa
Safariauto Krugerin kansallispuistossa.

Safarille Afrikkaan yksityiseen luonnonpuistoon

Yksityisessä luonnonpuistossa hypätään aina kokeneen rangerin ajaman nelivetosafariauton kyytiin. Niissä ei ajeta itse. Tiet ovat hiekkateitä ja ajoittain möykkyisiä. Yksityisessä luonnonpuistossa voidaan eläinten lähelle ajaa myös teiden ulkopuolella.  

Safarilla on kuljettajan lisäksi jäljittäjä, joka etsii eläimiä. Safarilla voidaan ajaa myös pimeän tultua, jolloin jäljittäjä näyttää valoa, jotta havaittaisiin yöeläimiä. Puistossa voidaan tehdä myös kävelysafareita rangereiden johdolla. 

Alueen turistien määrä on rajattu, joten ruuhkia ei pääse syntymään. Rangerit kommunikoivat keskenään, joten kun eläin on havaittu, sen lähelle saapuu vain pari kolme safariautoa kerrallaan. Silloin kaikki pääsevät näkemään eläimet hyvin, eikä niiden lähellä ole liiemmin liikennettä. 

Yksityinen luonnonpuisto on helpompi löytää eläimiä, koska ajoteitä menee tiheämmin kuin kansallispuistossa. Lisäksi eläinten määrä alueella on yleensä suurempi.

Jos yksityisessä luonnonpuistossa löytyy Big 5 -eläimet (eli norsu, sarvikuono, puhveli, leijona ja leopardi), niiden näkeminen on siten ehkä todennäköisempää kuin kansallispuistossa. Ainakin eläimiä näkee paremmin ja lähempää kuin kansallispuistossa oman kokemukseni mukaan. 

Yksi Etelä-Afrikan parhaista yksityisistä luonnonpuistoista on Sabi Sands. Vaimoni on siellä ollut safarilla ja hän kirjoittaa siitä omat kokemuksensa blogiin.  

safarille afrikkaan

Kansallispuisto vai yksityinen luonnonpuisto?

Kansallispuistoilla ja yksityisillä luonnonpuistoilla on molemmilla tärkeä rooli eläinten suojelutyössä Afrikassa.

Suurin ero kansallispuiston ja yksityisen luonnonpuiston välillä vierailijan näkökulmasta on palvelut ja oheisohjelma. Yksityisiä luonnonpuistoja on yhtä monta erilaista kuin on puistojakin. Siksi niistä voi valita itselleen sopivimman. 

Yksityisessä luonnonpuistossa voi majoittua mökissä tai teltassa aivan luonnon keskellä. Omalta terassilta pääsee katselemaan luontoa, sillä eläimet ovat oikeasti vapaana aivan lähellä. Yksityinen majoitus on siis laadukkaampaa kuin kansallispuistoissa. 

Palveluita löytyy montaa sorttia. Usein kyseessä on all inclusive, jossa kaikki ruokailut kuuluvat hintaan. Ja ruoka onkin hyvää. Myös muita palveluita saattaa löytyä, kuten uima-allas ja spa-hoitoja. Asiakkaista pidetään hyvää huolta. Toki tästä joutuu maksamaan vähintään useampia satoja euroja vuorokaudessa. 

Valitettavasti minulle tuli hieman tunne Krugerin kansallispuistossa, että safarioppaat suhtautuivat vähän ylimielisesti turisteihin. Olivatko he sitten jo tympääntyneet työhönsä? Kansallispuistossa työ on heidän näkökulmastaan enemmän liukuhihnahommaa kuin yksityisessä luonnonpuistossa, siltä minusta tuntui. 

Jos lähtee safarille Etelä-Afrikkaan, ei kannata jättää safarikokemusta yksityisessä luonnonpuistossa välistä. Suosittelen yhdistämään kansallispuiston ja yksityisen luonnonpuiston samaan reissuun.

Lue seuraavaksi safaripäivästä Krugerin kansallispuistossa tai safarikokemuksesta yksityisessä luonnonpuistossa.

Safarille Afrikkaan

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 comments