Caye Caulkerin saari Belizessa on erittäin rento matkakohde. Tärkeimmät aktiviteetit liittyvät mereen. Snorklausretki Belizen valliriutalle on saarella ollessa ehdoton must-do. Sitä ei todellakaan kannata jättää väliin. Meri tarjoili meille niin monipuolisen kattauksen, että ei paremmasta väliä! Suurimpana erikoisuutena näimme manaatin eli merilehmän.
Tekemistä Caye Caulkerilla
Caye Caulkerin saarella ei juuri aktiviteetteja ole, jos ei auringossa makoilua lasketa. Saaren Go slow -mottoa on helppoa noudattaa. Ei ole kiire mihinkään.
Jos kuumuudessa oikein innostuu liikkeelle, voi vuokrata pyörän ja ajella saaren eteläpäätyyn katsomaan, miten paikalliset saarella asuvat.
Kun saarella vain makoillaan riippumatossa tai aurinkotuolissa, aktiviteetteja on etsittävä sitä ympäröivästä merestä. Monissa paikoissa voi mennä uimaan joko suoraan rannasta tai sitten laiturilta. Snorklaamalla suoraan rannasta ei juuri ole nähtävää, paitsi komean meritähden bongasin Splitissa matalassa vedessä. Split on saaren parhaita uimapaikkoja.
Erään hotellin rannassa on meritähtifarmi, jossa kyseisiä pieniä eläimiä pystyy bongaamaan rannasta paljaalla silmällä. Samaan rantaan aivan matalaan veteen ui myös rauskuja iltapäivisin, koska niitä on ruokittu siellä.
Laiturin nokassa ruokitaan myös suuria tarponeita, suuria petokaloja, joten monta juttua pystyy näkemään ihan rannasta. Eri asia sitten on, miten eettistä on ruokkia villejä eläimiä.
Mereneläviä silmillään syövien kannattaa ehdottomasti lähteä joko snorklaamaan tai sukeltamaan. Snorklausretkiä tarjoavia yrityksiä onkin koko saari täynnä, sukellusfirmoja vähemmän.
Ympäröivä Belizen valliriutta tarjoaa mahtavan pinnan alaisen kokemuksen kummallakin tavalla, sillä se on toiseksi suurin maailmassa Australian suuren valliriutan jälkeen.
Kuuluisa Blue Hole sijaitsee myös Belizessa. Sinne voi tehdä snorklaus- tai sukellusretken Caye Caulkerilta, mutta päädyimme olemaan menemättä sinne. Olin lukenut, että kyseinen paikka ei pinnan tasolta näytä niin erikoiselta, eivätkä maisemat myöskään snorklaten ole parhaat mahdolliset.
Blue Hole näyttäisi upeimmalta ylhäältä katsottuna pienlentokoneesta. Sellaisia lennätyksiä Caye Caulkerilta järjestetään myös, mutta ymmärrettävästi tästä kokemuksesta saa sitten pulittaa jo monta satasta. Se jäi meiltä tekemättä.
Snorklausretki Belizen valliriutalle
Teimme päiväretken snorklaamaan saaren ykköseksi rankatun Caveman Snorkeling Toursin matkassa. Snorklausretket ovat saarella todella kalliita, 90 USD päiväretki ja 45 USD puolipäiväretki. Hinnat ja retken sisältö vaikuttavat olevan samat kaikilla. Hinta sisälsi koko paketin eli opastetun retken varusteineen ja pakattuine lounaineen, hedelmiä, juomia sekä merensuojelualueen pääsymaksun (10 USD).
Cavemanin tarina
Firman omistajan, Mr. Luolamiehen tarina on sykähdyttävä, kuinka paljon siitä sitten lienee totta. Pojan vanhemmat kuolivat hänen ollessaan kuusivuotias. Hän karkasi sijaiskodistaan, ja matkusti Caye Caulkerille, eläen siellä kookospalmussa kuusi vuotta. Yöksi hän sitoi itsensä puuhun, että ei putoaisi.
Elättääkseen itsensä hän myi kookospähkinöitä, ja söi mangoja. Hän piilotteli poliisilta, jotta ei joutuisi kouluun. 12-vuotiaana hän sai töitä mieheltä nimeltä Chocolate” venepoikana. Mies huusi hänelle, kunnes Caveman kerran pelasti miehen veneen karkaamisen avomerelle.
Kouluja käymätön rastapää omistaa nyt saaren suosituimman snorklausretkiyrityksen. Hän todella haluaa, että asiakkaat viihtyvät (ja jättävät hyvää palautetta TripAdvisoriin!). Yritys kunnioittaa asiakkaidensa lisäksi myös merta ja luontoa toiminnassaan.
Snorklaaminen oli mahtava kokemus!
Päiväretkelle lähdettiin aamupäivällä kello 10:30 ja takaisin saavuttiin iltapäivällä eli retki kesti viitisen tuntia. Ensimmäiselle snorklauskohteelle matkaa saarelta on alle puoli tuntia.
Pääsimme snorklaamaan viidellä sitella, Hol Chan Marine Reservessa, Shark Ray Alleyssa, Coral Gardenissa, Chatos Arealla ja pienellä hylyllä. Lämpimässä ja kirkkaassa vedessä ehdimme siis viettää reilusti aikaa.
Vaikka olen myös sukeltanut Kaakkois-Aasiassa, en ole minään yhtenä päivänä nähnyt niin paljon ja monipuolisesti mereneläviä kuin Belizen valliriutalla! Korallien värit eivät ehkä ole upeimmat mahdolliset, mutta paljon kaikkea, suurimpana erikoisuutena manaatti eli merilehmä! Tämän bongaaminen ei ole mitenkään varmaa, mutta meillä kävi lopulta tuuri.
Lisäksi näimme paljon kaloja, erilaisia koralleja, ankeriaan, pallokalan, erilaisia rauskuja, kilpikonnan, barracudan, PALJON vaarattomia viiksihaita (nurse shark) sekä näin myös vilauksen delfiinistä meressä!
Tämä kattaus mereneläviä omassa ympäristössään oli aivan käsittämätön. Ei ihme, että Belizesta puhutaan yhtenä maailman parhaista sukellus- ja snorklauskohteista. Belizen valliriutta ei ole suotta Unescon maailmanperintöluettelon suojelukohde.
Suosittelen ehdottomasti tekemään kokopäiväretken puolipäiväretken sijaan, sillä nähtävää on niin paljon. Ainoana huonona puolena on korkea hinta, mutta kokopäiväretkellä saa myös lounaan. Tätä aktiviteettia ei Caye Caulkerilla kannata missata.
Aika kuluu vedessä todella hyvin. Snorklaamaan voi mennä vaikka ihan aloittelijakin. Ei tarvitse olla huippukuntoinen uimari, sillä vedessä voi pitää pelastusliiviä. Pakollinen se ei kuitenkaan ole.
Jos haluat kokeilla snorklaamista, niin parempia paikkoja kuin Caye Caulker ei monia maailmasta löydy.
Huomioi nämä asiat snorklausretkellä!
Snorklatessa ei saa koskea mihinkään, ei eläimiin, eikä koralliin. Varsinkin kannattaa varoa olemaan koskematta “fire coralia”, nimestäkin voi päätellä, että sen koskemisesta ei hyvää seuraa.
Snorklatessa myös selkä ja takapuoli ovat vaaravyöhykkeellä hieman yllättäen. Nimittäin kovin uhka tulee taivaalta. Kun UV-indeksi on 11 (Suomessa pahimmillaan 6), ei mikään aurinkorasva suojaa tarpeeksi koko päivää vedessä lilluessa. Varsinkin kun Belizessa saa käyttää vain koralliystävällistä aurinkorasvaa, mikä on tietenkin loistava juttu!
Kokemuksen suomalla auktoriteetillä suosittelen käyttämään snorklatessa koko päivän shortseja ja t-paitaa suojaamaan kropan pintaan jäävää osaa palamiselta. Aurinko on tuolla päin maailmaa TODELLA polttava! Siltä täytyy suojautua kolmen V:n taktiikalla: Vaatteet, varjossa oleminen ja voiteet.
Snorklausretkelle kannattaa pakata mukaan seuraavat asiat:
- Oma snorklaussetti, mikäli sellainen löytyy
- Uimashortsit ja paita, joita pitää vedessä
- Auringolta suojaava päähine
- Aurinkorasvaa (koralliystävällistä!)
- Aurinkolasit
- Vettä
- Pientä snaksia
- Pyyhe
- GoPro tai muu vesitiivis kamera, mikäli löytyy
- Käteistä retken maksamista varten (Caye Caulkerilla tykkäävät ottaa maksun käteisenä, eikä kortilla, ja mieluiten tasaraha tai pieniä seteleitä)
Minulle oli hyödyksi myös Lidlistä kuudella eurolla löytämäni vesitiivis kantolaukku, johon pystyi säilömään mukaan tarvittavat arvoesineet.
Meidän retkemme meni muuten kommelluksitta, mutta veneestä hajosi perämoottori toisella pysähdyksellä. Mr. Caveman saapui korjaamaan tilanteen pikaisesti omalla veneellään. Ilmeisesti kyseessä oli joku pikkuvika, kun hän hieman näytti moittivan työntekijöitään, että eivätkö nämä nyt todella itse ongelmaa osanneet ratkaista.
Muita postauksia Väli-Amerikasta:
- Atitlánjärvi Guatemalassa – Kuuluisa järvi upeissa maisemissa
- Tikalin rauniot Guatemalassa – Upeimmat mayarauniot
- Caye Caulker Belizessa – Haiseva paratiisisaari
- Isla Holbox Meksikossa – Kokemuksia & kenelle saari sopii?
- Vinkkejä Isla Holboxille matkustaville
- Valashairetki Meksikossa – Snorklausta maailman suurimman kalan kanssa
- Chichén Itzá – Yksi maailman seitsemästä uudesta ihmeestä
- Väli-Amerikan matkareitti ja parhaat kohteet – Yhteenveto
- Kokemuksia Väli-Amerikasta ja Meksikosta kolmen viikon reissulta
- Väli-Amerikan matkabudjetti – Näin paljon rahaa paloi!
- Väli-Amerikan turvallisuus – Uskaltaako sinne matkustaa?
- Vinkkejä Väli-Amerikkaan – Mitä huomioida käytännössä?
Missä sinä olet kokenut elämäsi parhaat snorklaus- tai sukelluskokemuksesi? Kiinnostaisiko tehdä snorklausretki Belizen valliriutalle?
Tuo veden väri on kyllä mahtava. Ihan uusia kulmia. Unelmissa vain nuo reissut
Kuulostaa hyvältä! Omat parhaat kokemukset taitaa olla Indonesian Bunaken ja Raja Ampat, myös Filippiineillä oli vaikuttavia paikkoja. Varsinkin selkä palaa tosiaan helposti, meillä on käytössä koko vartalon paittävät ns. stinger suitit, jotka nimensä mukaisesti suojaavat tietysti uv-säteilyn lisäksi myös polttiaiseläimiltä. Ei ihan halpoja ole, taidettiin n. 80 euroa / kpl maksaa, mutta ovat olleet aktiivisessa käytössä ja ollaan koettu hyödyllisenä.
Tuollainen asu voisi kyllä tosiaan olla todella hyödyllinen. Voisin harkita sellaista.
Mietin, että onpa ärsyttäviä noi kartellihinnat. Sitten alkoi naurattamaan: oman ammattikunnan taksat ovat suht vakioita Suomessakin😅
Niin ehkä kyse on ihan vain markkinahinnasta, kysyntä & tarjonta ja sitä rataa 🙂
Kyllä kiinnostaa!! Ystävämme kävit juuri kyseisessä paikassa viime vuonna ihan vaan sukelluskokemuksen vuoksi. Me emme sukella mutta snorklaaminen on kyllä ihan mahtavaa. Paras kokemus tähän asti on varmaankiin Havaijilta. Sitten illalla aina sieltä ostamasta kalakirjasta bongaillaan, että mitä tuli päivällä nähtyä.
Merissä on kyllä niin paljon elämää, että siellä riittää bongattavaa ja tunnistettavaa! Pinnan alla on ihan toinen maailma.
En ole moneen vuoteen tai oikeastaan vuosikymmeneen snorklannut, mutta joskus kauan sitten Malediiveillä ja Karibialla kylläkin. Etenkin Malediiveillä oli kyllä veden alla huikeita näkymiä – eikä ne nähdäkseen todellakaan tarvinnut osata sukeltaa, snorkkeli riitti!
Näinhän se on, että snorklaaminen on aika helppoa ja silti voi nähdä paljon upeaa meren elämää.
Vau, mikä kokemus!
Itse olen snorklannut Barbadoksella, ja sielläkin koralliriutan läheisyydessä.
Merikilpikonna on todellakin vesistöjen kuninkaallinen. Se oli aivan upea kokemus. Harmi. silloin mulla ei ollut mukana kameraa. Seuraavan kerran, kun matkustamme jonnekin snorklaamaan, on varmaan pakko hankkia itsellemme sellaisen.
Porukalla taitaa olla jopa vedenkestäviä kännykän suojia, jotta voi ottaa puhelimen mukaan veteen. Ettei ole pakko hankkia actionkameraa, vaikka me ollaan siitä kyllä tykätty.