MaapalloilijaMatkablogi - palloilua ympäri maailman
vinkkejä Väli-Amerikkaan

Vinkkejä Väli-Amerikkaan – Mitä huomioida käytännössä?

Väli-Amerikan seitsemän maata, Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua ja Panama, ovat mielenkiintoisia matkakohteita. Alueelta löytyy sademetsiä, upeita hiekkarantoja, turkoosia merta, aktiivisia tulivuoria, kiehtovia mayaraunioita sekä luonnon monimuotoisuutta niin maalta kuin merestäkin. Tästä postauksesta löydät käytännön vinkkejä Väli-Amerikkaan.

väli-amerikka vinkkejä
Mayarauniot ovat suosittuja kohteita Meksikossa ja Väli-Amerikassa

Vinkkejä Väli-Amerikkaan

Omalla Väli-Amerikan ja Meksikon reissullamme reitti kulki etelästä pohjoiseen mukaillen nk. gringo trailia. Aloitimme El Salvadorista, Hondurasin kautta Guatemalaan, josta matka jatkui Belizeen ja lopuksi Meksikoon.

Parhaita kokemuksiamme olivat Guatemala kokonaisuutena, erityisesti Tikalin rauniot, snorklaaminen Belizen valliriutalla ja Meksikossa valashaiden kanssa, Holboxin rannat sekä Chichen Itza. Seuraavaksi käytännön vinkkejä Väli-Amerikkaan, kun suunnittelee matkaa.

Milloin matkustaa Väli-Amerikkaan?

Väli-Amerikan ilmasto on ympäri vuoden lämmin, 25-35 astetta. Vuoristossa on viileämpää. Paras aika matkustaa on marraskuusta huhtikuuhun, jolloin on kuiva kausi. Se on myös suosituinta aikaa matkustaa Väli-Amerikkaan. Syksyllä Karibianmerellä on hurrikaanikausi, jolloin ei yleisesti suositella matkustamista.

Me matkustimme heinä-elokuussa, jolloin sää oli myös hyvä. Sateita tuli kolmen viikon aikana kolmena päivänä reilusti, mutta suurimman osan ajasta saimme nauttia upeasta säästä. Oli kyllä kuumaa ja kosteaa.

vinkkejä Väli-Amerikkaan

Pärjääkö Väli-Amerikassa englannilla?

Väli-Amerikan maissa ja Meksikossa Belizea (englanti) lukuun ottamatta puhutaan espanjaa. Monet asiakaspalvelutehtävissä esim. ravintoloissa, hotelleissa ja kuljettajina toimivat eivät puhu englantia, siis eivät ollenkaan. Eivät siis edes ymmärrä yksinkertaista puhuttua englantia. 

Paikallisilla oli usein tapana alkaa selittää asioitaan espanjaksi entistä enemmän ja nopeammin, kun huomasivat, että emme ymmärrä heitä. Aivan kuin se peräkylän mummo, joka luulee ulkomaalaisen ymmärtävän suomea, kunhan vain huutaa tarpeeksi kovaa.  

Me emme puhu vaimon kanssa espanjaa. Hän sentään on opiskellut sitä ja ymmärtää jonkin verran. Espanjan alkeista olikin todella paljon hyötyä. Kannattaa opetella ainakin perusfraasit ja lukusanat. 

Muutaman kerran oli todella haastavia tilanteita asioita pelkästään espanjaa puhuvien kanssa. Tällöin teknologia pelasti. Olin ladannut puhelimeen Google Translatorin kääntämään espanjaa englanniksi. Sitä oli kätevä käyttää, kun henkilö pystyi puhumaan siihen, ja me saimme käännöksen englanniksi. Sama toimi tietenkin myös toiseen suuntaan. 

Google Translate -offline applikaatio siis pelasti meidät oikeasti pari kertaa, kun monimutkaisemmasta asiasta piti saada selkoa. Toisaalta välillä käännös jätti meidät arvailemaan sanoman lopullista sisältöä. Lopulta kaikki kuitenkin aina järjestyi. 

Väli-Amerikka

Turvallisuusvinkkejä Väli-Amerikkaan

Väli-Amerikassa matkaillessa turvallisuusasioista kannattaa ottaa selkoa etukäteen. Turvallisuutta ei kannata laiminlyödä, mutta ei myöskään pelätä liikaa.

  • Väli-Amerikan maiden pääkaupunkeja kannattaa vältellä, ja olla tarkkana niissä matkaillessaan, sillä rikollisuus on niissä suuurinta.
  • Varo taskuvarkaita erityisesti bussiasemilla ja muissa ruuhkaisissa paikoissa. Älä suotta pidä arvoesineitäsi esillä. Jos sinut ryöstetään, älä tee vastarintaa, sillä vastapuoli voi olla aseistettu.
  • Vältä liikkumasta yksin pimeällä kaupungeissa sekä kaukaisilla paikoilla, kuten rannoilla.
  • Vältä yöbusseja, sillä maantieryöstöt kohdistuvat useimmiten niihin.
  • Huumeet ovat laittomia, joten pysy niistä erossa.
  • Poliisit ovat korruptoituneita, ja voivat yrittää saada lahjuksia mm. lavastamalla syylliseksi. Älä anna rahaa, vaan vaadi, että menette selvittämään asian lähimmälle viralliselle poliisiasemalle.
  • Ole selvillä luonnonilmiöistä, kuten mahdollisista hurrikaaneista, purkautuvista tulivuorista ja voimakkaista virtauksista mennessäsi mereen uimaan.
  • Hirmumyrskyjen kehittymistä voi seurata hurrikaanikeskuksen (National Hurricane Center) verkkosivuilta.
  • Ota matkavakuutus ja hanki tarvittavat rokotteet.
  • Älä juo hanavettä.
varo rauskuja
Joillain rannoilla saa varoa, ettei asku rauskun päälle.

Väli-Amerikan valuutat ja maksaminen Väli-Amerikassa

Useimmissa Väli-Amerikan maissa on oma valuuttansa. El Salvadorissa käytössä on Yhdysvaltain dollari, samoin kuin myös Panamassa (Panaman balboa on käytännössä USD-seteleitä, mutta paikallisia kolikoita). 

Muissakin maissa dollari on silti yleisesti hyväksytty ja tärkeä valuutta. Hondurasissa ja Meksikossa sillä maksaminen onnistui hyvin. Belizessa paikallinen Belizen dollari on sidottu dollariin siten, että kaksi paikallista dollaria on yksi USD. 

Guatemalassa on oma valuutta quetzal, eikä taaloja käytetä ja hyväksytä yhtä yleisesti maksuvälineenä kuin monissa muissa maissa. 

Pakkaa mukaan pari luottokorttia ja reilusti dollareita sekä paikallista valuuttaa. Kaikkialla maksukortti ei käy tai yhteydet eivät toimi. Visa vaikutti olevan hyväksytyin luottokortti.

Taustalla oleva tulivuori peittyy pilvien syleilyyn.

Mitä pakata mukaan Väli-Amerikkaan?

Pakkaa mukaan tarvitsemasi lääkkeet. Meillä hyötyä oli lisäksi laastareista, rakkolaastareista, haavanpuhdistusvälineistä, allergialääkkeistä ja kortisonivoiteesta. Aurinkorasvaa kului tietenkin myös paljon. Hyttysiltä suojautumiseksi tarvitsimme hyönteiskarkotetta. Hyttysverkolle ei sen sijaan tullut käyttöä.

Auringolta suojaavien varusteiden kuten hatun ja aurinkolasien lisäksi kannattaa pakata mukaan lämmintäkin vaatetta. Korkeammalla sijaitsevalla Atitlanjärvellä meillä tuli hotellihuoneessa yöllä kylmä, vaikka oli kaikki vaatteet ja peitot päällä.  

Elektroniikan lataamiseen tarvitset amerikkalaismallista adapteria. Virtapankki on hyvä olla mukana myös, mikäli sellainen löytyy.

Suosittelen rahavyötä tai muuta vaatteiden alle tulevaa varustetta passin, luottokorttien ja rahan kuljettamiseen.

fregattilintu
Drone ei päässyt reissuun mukaan, koska sen lennättäminen ei olisi ollut sallittua useissa maissa. Belizeen sellaista ei edes olisi saanut tuoda.

Suunnittele ja varaa etukäteen

Reittiä voi ja kannattaa suunnitella etukäteen, erityisesti, jos aikataulu on tiukka. Parhaat tavat siirtyä paikasta toiseen vaativat jonkin verran tiedon etsimistä. Kuljetuksia voi varata etukäteen netistä.

Esimerkiksi varasin etukäteen kuljetukset Gekko Trails Explorerin kautta kahdelle välille, ja homma toimi moitteettomasti. Hotelli on kiva olla varattuna etukäteen, sillä nämä minibussikuljetukset vievät suoraan perille saakka.

caye caulker

Viisumit ja rajamuodollisuudet

Viisumia suomalainen ei Väli-Amerikan maihin tarvitse. Passin pitää olla voimassa 6 kuukautta saapumisen jälkeen. Joissakin maissa pitää maksaa maahan tullessa tai sieltä poistuessa erilaisia raja- tai turistimaksuja.

Jos Meksikoon tai Väli-Amerikkaan matkustaa Yhdysvaltojen kautta, pitää hankkia etukäteen ESTA-matkustuslupa verkossa.

Guatemalan rajamuodollisuudet olivat helpoimmat, lappuja ei tarvinnut täytellä, eikä mitään maksuja peritty.

Hondurasiin vaadittiin applikaation kautta etukäteen täytetty maahantuloilmoitus. Se vaati paljon tietoja, mutta ei niitä rajalla pahemmin ihmetelty. Rajalla perittiin 3-4 dollarin suuruinen maksu maahan saapuessa.

Belizessa oli voimassa pakollinen, paikallinen matkavakuutus, jonka pystyi ostamaan etukäteen verkosta (18 USD), mutta tämä sääntö peruttiin ennen maahan saapumistamme. Belizesta poistuessa maksoimme exit-maksuja 20 USD.

Täysin rokotetuilta matkailijoilta ei vaadittu koronatestejä, eikä karanteeneja. Osalla rajoista piti näyttää koronarokotustodistus.

Vinkkejä Väli-Amerikkaan

Meksikon rajamuodollisuudet ja turistivero

Meksikoon saavuttaessa täytetään maahantulokaavake, jonka toinen osa on säilytettävä poistumiseen saakka. Jos sen hukkaa, kannattaa mennä ajoissa selvittämään asiaa lentokentälle lähtöpäivänä.

Meksikoon, Quintana Roon alueelle matkaavan pitää maksaa turistivero (Visitax). Alueella sijaitsevat mm. Bacalar, Cancun, Playa del Carmen, Cozumel, Holbox, Isla Mujeres, Riviera Maya, Puerto Morelos, Grand Cost Maya ja Tulum.

Vero on maksettava siinä vaiheessa, kun poistuu Quintana Roon alueelta. Maksun voi suorittaa verkossa etukäteen tai lentokentällä lähtiessä tai saapuessa. Verkossa maksaessa saa QR-koodin, joka pitää näyttää maasta poistuessa. 

Turistivero on 24,90 USD (noin 24 euroa), joka sisältää valtiollisen veron osuuden 224 MXN (10,50€). Maksu koskee jokaista yli viisivuotiasta.

Käytännössä tätä maksua ei Cancunin lentokentällä tarkkailtu millään lailla, joten emme sitä maksaneet. Sen sijaan maksoimme maahan saapuessa Belizesta noin 30 euron maksun.

Jostain ihmeellisestä syystä, joka ei oikein selvinnyt, meidän piti asioida lentokentän immigration-tiskillä lähtöpäivänä. Sellainen löytyi Cancunin lentokentällä sekä ennen että jälkeen turvatarkastuksen.

Muita postauksia Väli-Amerikasta:

vinkkejä väli-amerikkaan
Oliko näistä vinkeistä hyöytä? Löytyykö sinulta vinkkejä Väli-Amerikkaan?

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 comment