MaapalloilijaMatkablogi - palloilua ympäri maailman
väli-amerikan matkareitti

Vinkkejä Isla Holboxille matkustaville

Isla Holbox sijaitsee Jukatanin niemimaan pohjoisosassa, Quintana Roon osavaltiossa Meksikossa. Saari on 40 kilometrin mittainen. Siellä asuu pari tuhatta ihmistä. Saarelta löytyy koskematonta luontoa ja rakentamattomia rantoja. Ota tästä jutusta talteen vinkkejä Isla Holboxille!

Lue myös, millainen saari Isla Holbox on ja kenelle se sopii matkakohteeksi?

vinkkejä isla holboxille

Miten matkustaa Isla Holboxille?

Jukatanin niemimaalle pääsee lentäen esimerkiksi Cancuniin. Sinne saattaa jälleen koronan jälkeen olla suoria lentoja Suomesta, mutta ainakaan kesällä 2022 niitä ei ollut. 

Me lensimme Finnairilla Dallasiin ja sieltä American Airlinesilla Cancuniin. Koko matkan varasimme Finnairin kautta. Alkuun stressasimme, että Yhdysvaltojen kautta lentäminen olisi hankalaa, mutta se osoittautuikin todella käteväksi. Tarvitsimme toki ESTA:t, mutta rajamuodollisuudet hoituivat nopeasti. 

Jos suunnittelet matkaa Dallasin kautta, niin tutustu aiheeseen sekä Finnairin uusiin matkustusluokkiin tämän postauksen avulla.

Cancunista Isla Holboxiin pääsee edullisesti ottamalla ADO-firman bussin Chiquilaan (322 pesoa, noin 16 euroa). Lippu on helppo varata etukäteen netistä. Matka on noin 140 kilometriä, ja matka-aika 2,5 tuntia. 

Chiquilan pienestä kaupungista saarelle pääsee alle puolessa tunnissa hintavalla lautalla (360 pesoa meno-paluu, 18 euroa). 

Holboxin satamassa taksijono vaikuttaa pitkältä, mutta golfkärryt poimivat matkailijoita tavaroineen hyvää tahtia. Pitkän matkan kuljetus maksoi 250 pesoa eli noin 13 euroa. 

Holboxilla ei juuri henkilöautoa ole, vaan ihmiset kulkevat golfkärryillä, mopoilla tai polkupyörillä. Toki esimerkiksi raskaita ajoneuvoja löytyy tarvikkeiden kuljettamiseen, mutta pääosin teillä ei juuri liikennettä ole. 

Holbox matkablogi

Milloin matkustaa Holboxille?

Holboxilla parhaat säät sekä vilkkain turistikausi on tammikuusta huhtikuuhun. Toukokuusta elokuuhun on kuumempaa ja sateisempaa. Ainakin meidän ollessamme saarella elokuussa aurinko paistoi kaiket päivät täydellä terällä. Sadetta emme siis saaneet niskaamme, mutta ilma oli todella kostea ja kuuma. Turisteja oli paljon.

Hurrikaanikausi on pahimmillaan syksyllä, syys-lokakuussa, mutta sen jälkeen marras-joulukuussa alkaa taas olla hyvä aika matkustaa Holboxille.

Hotellisuositus Holboxiin

Koska päätöksemme matkustaa Holboxiin tapahtui nopeasti, varasimme majoituksenkin aivan viime hetkillä, tarkalleen ottaen lautassa matkalla saarelle. Minut pääsi yllättämään saaren hotellien korkea hintataso sekä vapaiden hotellien vähäinen määrä. Oli kuitenkin elokuu. Hinnat olisivat olleet pilvissä, ellei aurinko ei olisi paistanut pilvettömältä taivaalta. 

Vaimo pääsi ensimmäistä kertaa tällä reissulla valitsemaan majapaikkaa. Ja kun tämä oli meidän viimeinen kohteemme kesälomalla, niin emme sitten pihistelleet. Valitsimme viideksi yöksi hotelliksi El Nidon. Hinta oli aika hirvittävä 200 euroa yöltä. Nyt kun katsoin, miltä hinnat vaikuttavat kuumemman lomasesongin alkaessa marras-tammikuussa, satunnainen yö maksaa 220-260 euroa.

Miksi sitten valitsimme (eli vaimo päätti valita) El Nidon?

Booking.comissa arvostelupisteet ovat 9,1. Kuvissa hotelli näyttää uudelta, siistiltä ja viihtyisältä. Siellä on ilmastointi ja uima-allas. Hotelli myös markkinoi olevansa kestävään kehitykseen tähtäävä yritys. Lisäksi hotelli on pelkästään aikuisille.

Hotelli sijaitsee rauhallisella paikalla saaren länsiosassa. Naapureihin on jonkin verran matkaa. Playa Punta Cocosin upealle ja rauhalliselle hiekkarannalle on muutama sata metriä. Yöllä ei bileiden melskettä kuulu, eivätkä valot häiritse upean tähtitaivaan ihailemista. 

Huono puoli sijainnissa on, että matkaa keskustaan tulee noin kolme kilometriä. Hiekkarantaa pitkin sinne ja takaisin on kuitenkin mukava kävellä, kun matka taittuu noin puolessa tunnissa. Rannalla jo noin kilometrin päässä on ravintoloita, joten ainakaan lounasaikaan ei tarvitse keskustaan saakka kävellä. 

Hotellista voi myös vuokrata polkupyörän hintaan 200 pesoa (noin 10€) per päivä. Maasto ei ole mäkistä, mutta teiden kuoppia väistellessä täytyy mutkitella kuin humalainen. 

hotellisuositus isla holbox

Hotellissa tarjoiltiin aamiainen pöytiin. Oli kahvia, teetä, mehua, hedelmiä, jogurttia myslillä sekä listalta valitsemansa annos, joka sisälsi kananmunaa ja lisukkeita eri muodoissa. 

Hotellin ravintola tarjoili myös satunnaisina päivinä kevyttä lounasta parista vaihtoehdosta, mm. quesadillaa tai guacamolea hintaan 120 pesoa (6 euroa). Illallista piti lähteä aina haeskelemaan kauempaa.  

Reissun ainoan käärmehavainnon tein lounaalla, kun ohut ja pitkä käärme luikerteli ravintolan terassien lankkujen päältä. Äkkiä se meni takaisin terassilattian alle niiden välistä. Kyselin henkilökunnalta asiasta. Pieni käärme ei ilmeisesti mitään paniikkia aiheuttanut, eikä sitä myöskään enää löydetty. Sen jälkeen teki mieli katsoa jalkoihinsa.

Hotellihuoneen fengshui miellytti erityisesti vaimoa. Ilmastointi toimi vain klo 10-06 välisenä aikana, mihin olisi kuumuuden keskellä toivonut vaikka tunnin lisää molempiin päihin. 

Uima-allasalue oli molempien mieleen. Saimme hyödyntää sitä suurimman osan ajasta kahdestaan, vaikka oli hotellissa muitakin vieraita. Wifi toimi niin altaalla kuin huoneessa.

Hotellin henkilökunta on ystävällistä ja puhui englantia. He lisäksi auttoivat meitä retkien ja kuljetusten järjestämisessä toiveidemme mukaan. Erityiskiitos seurasta Carlokselle, hotellissa asuvalle ranskanbulldoggille.  

El Nido oli todella viihtyisä hotelli, jossa olisi kyllä kiva majoittua uudestaankin. Saaren majoitusten hintataso vaikutti korkealta, mutta tämä hotelli taitaa olla sieltä kalleimmasta päästä. Vastaavanlainen majoitus aivan rannalta maksaa sitten vielä enemmän.

vinkkejä Isla Holboxille

Mitä tehdä Holboxilla?

Holbox soveltuu parhaiten rentoon ja rauhalliseen lomailuun altaalla ja rannoilla. Tekemistä ei ole liiaksi. Aktiviteetit liittyvät pääosin veteen.

  • Vuokraa polkupyörä tai golfkärry ja lähde tutkimaan saarta.
  • Snorklaa valashaiden kanssa! Merten jättiläiset saapuvat lähivesiin touko-syyskuussa.
  • Ihaile meressä loisstavaa planktonia. Playa Punta Cocolla merivesi hohtaa pimeässä bioluminesenssin ansiosta tiettyinä aikoina kuukaudesta.
  • Mene kolmen saaren venekierrokselle.
  • Tutustu saaren mangrovemetsiin meloen kajakilla tai sup-laudalla.
  • Osallistu kalastusretkelle.
  • Ratsasta hevosilla rannalla.
  • Kävele Punta Mosquitolle katsomaan flamingoja, joita saapuu sinne huhti-lokakuun välisenä aikana.
  • Tee päiväretki mantereen puolelle Chichén Itzán mayaraunioille, Valladolidin kaupunkiin ja cenoteille.

Mitä pakata mukaan?

Saarella lähes kaikki on hintavaa, eikä kaikkea ole välttämättä saatavilla, joten tarvitsemansa tuotteet ja lääkkeet yms. kannattaa tuoda mukanaan.

Saarella oli todella paljon hyttysiä, jotka iskivät kimppuun myös rannoilla auringon laskiessa sekä myös jopa aamupäivällä! Ihmekös tuo, saari on niille suotuisaa kosteaa mangrovemetsää. Pakkaa siis mukaan ehdottomasti hyttysmyrkkyä (DEET).

Malariavaaraa ei saarella ole, mutta denguekuumetta ilmeisesti Meksikossa voi esiintyä ajoittain. Ainakin jos on allerginen hyttysenpistoille, niin valtavia paukamia on tiedossa. Iltoja varten kannattaa siis olla pitkähihaisia vaatteita, vaikka vaimon mukaan nekään eivät suojaa häntä kunnolla pistoksilta. Seuraavalle reissulle hommaan hänelle haarniskan.

Elokuun alussa sää oli loistava! Aurinko paistoi, eikä satanut kertaakaan viiteen päivään. Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta UV-indeksin ollessa 11 (Suomessa kovimmillaan 6), joten hattu, aurinkolasit sekä korallisystävällinen aurinkorasva olivat ehdottomasti tarpeen. Varaudu kuumuuteen.

Saarella ei ole katuvaloja, joten pyöräillessä tai kävellessä teitä tai rantaa pitkin pimeän laskeuduttua tarvitset taskulamppua.

isla holbox meksiko
Lisko, tahtoisin jäädä, mutta moottoritie on kuuma!

Pankkiautomaatit ja luottokortit

Meksikossa on käytössä oma valuuttansa peso. Holboxilla kerrotaan olevan pankkiautomaatti, josta saa nostettua pesoja, mutta itse en sellaista löytänyt, vaikka oikein etsin. Sen sijaan näin useampia automaatteja, joista olisi voinut nostaa dollareita. Niillä voi maksaa Meksikossa monissa paikoissa. Automaateista on kuulemma usein käteinen lopussa.

Luottokortti (ainakin Visa) toimi monessa paikassa Holboxilla, mutta ei kaikissa. Lisäksi yhteydet saattavat katketa, jolloin luottokortti ei toimi. Kannattaa siis olla reilusti käteistä kaiken varalta mukana. Ainakin meidän hotellilla retkien ja palveluiden hintaan lisättiin 5%, jos maksoi luottokortilla.

holbox vinkkejä

Terveys ja turvallisuus

Meksikoon ja Holboxille matkustettaessa riittää tavanomaiset perusrokotukset. Esimerkiksi siis lavantautirokotetta ja keltakuumerokotetta ei tarvittu, eikä malariaa vastaan tarvinnut Holboxilla suojautua estolääkityksellä.

Koronaan liittyviä maahantulorajoituksia ei Meksikossa ollut. Maahan päästäkseen ei siis tarvittu rokotuksia tai karanteenia.

Selvää lienee kaikille, että Meksikossa ja Holboxilla hanavesi ei ole juomakelpoista.

Suurin osa on huolissaan Meksikon turvallisuudesta ennen sinne matkustamista. Media nostaa esiin huumekartellit ja väkivaltarikokset. Holbox on maan turistikohteista aivan sieltä turvallisimmasta päästä. Saari on rauhallinen, turisteihin suunnatut väkivalta- ja omaisuusrikokset harvinaisia. Kannattaa kuitenkin pitää huolta tavaroistaan, ja välttää kävelemistä yksin pimeällä. Päivällä saarella voi kuljeskella huoletta.

meksiko vinkkejä

Holboxin hintataso

Isla Holboxia ei voida pitää minään pienen budjetin reppureissaajan unelmakohteena. Saaren hintataso on korkea. Tämä huomaa jo matkalla saarelle niin lauttalipun hinnassa, ja kun kuulee saarella takseina toimivien golfkärryjen hinnaston.

Syömiseen meillä kahdella meni yleensä ravintolassa tippeineen noin 700-1000 pesoa (35-50 euroa) kahdelta hengeltä, kun söimme yksinkertaiset ateriat juoman kera. Olut maksoi ravintolassa 50 pesoa (2,50 euroa).

holbox matkablogi

Muita postauksia Väli-Amerikasta:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 comments