Olen kirjoittanut jo monta juttua kesän 2022 kolmen viikon Väli-Amerikan reissultamme. Silti tuntuu, että jotain on vielä sanomatta. Tässä postauksessa haluan jakaa vinkkejä reissaamiseen ja kokemuksia Väli-Amerikasta.
Katso myös Väli-Amerikan matkareitti
Miksi matkustimme Väli-Amerikkaan?
Kesällä 2022 globaali pandemia oli hellittänyt, rokotteita oli otettu kolmin kappalein ja monet maat avanneet rajojaan. Yhteistä kesälomaa vaimon kanssa meillä olisi kolme viikkoa. Siinä ajassa ehtisi jo kauemmas, mutta minne matkustaisimme?
Halusimme kokea uusia maita. Aika riittäisi kauemmaskin matkustamiseen. Kesällä ei kuitenkaan haluaisi matkustaa minnekään viileään, joten eteläinen pallonpuolisko ei houkutellut. Pohdimme, missä päin maailmaa säät suosisivat meitä sopivasti?
Kaakkois-Aasiassa olimme jo jonkin verran matkustaneet. Siksi katsoimme idän sijasta länteen. Väli-Amerikassa olisi mielenkiintoisia maita ja kohteita. Kesä olisi kuuma, kostea ja mahdollisesti tulisi myös sateita. Toisaalta sitä pidettiin hyvänä kohteena kesäajalle, kun pahin turistikausi ei ollut päällä. Syksyllä ei sinne kannata matkustaa, sillä silloin on pahin hurrikaanikausi.
Kun suunta oli lukittu, alkoi matkareitin suunnittelu. Halusimme käydä useammassa maassa. Piipahdimme El Salvadorissa ja Hondurasissa. Vaikutuimme Guatemalasta matkailumaana. Lomailimme Belizessa karibialaisissa tunnelmissa. Lopuksi rentouduimme Meksikossa.
Väli-Amerikassa on yhteensä seitsemän maata. Edellä mainittujen neljän lisäksi niitä ovat Panama, Costa Rica ja Nicaragua. Meksiko ei siis lukeudu Väli-Amerikan maihin, vaan Pohjois-Amerikkaan yhdessä Kanadan ja Yhdysvaltojen kanssa.
Väli-Amerikan turvallisuus
Isoimpana kysymysmerkkinä sekä omana ja sukulaisten jännityksen aiheena ennen matkaa oli Väli-Amerikan turvallisuus. Aiheesta kirjoitin erillisen jutun.
Lyhyesti yhteenvetona sanottakoon, että kun teimme taustatyötä hyvin ja toimimme reissussa fiksusti, koimme reissaavamme turvallisesti. Mitään uhkaavia tilanteita ei tullut vastaan, vaan kaikki meni paljon paremmin kuin odotimme. Tunsimme olevamme suhteellisen turvassa turistikohteissa.
Kirjoitin erillisen postauksen Väli-Amerikan turvallisuudesta, jossa pohdin asiaa tarkemmin.
Turistihuijaukset ja kaupustelu
Väli-Amerikasta mukavan kohteen teki se, että turistihuijauksia ja niiden yrityksiä oli yllättävän vähän. Samoin oli kaupustelua ja aggressiivista tyrkyttämistä, mikä on monissa muissa turistikohteissa yleistä, vaikkakin harmitonta. Oli mukavaa, kun sai pääosin kierrellä ja katsella paikkoja ihan rauhassa.
Jokainen Kaakkois-Aasiassa reissannut tietää, että kun aamupäivän aikana on tarjottu kymmenen kertaa tuktuk-kyytiä, niin ei enää jaksa kovin ystävällisesti kieltäytyä. Näinkin siellä t-paidan, jonka teksti oli “No tuktuk, not today or tomorrow”.
Kokemuksia Väli-Amerikasta
Kun ensimmäisenä aamuna reissussa näimme ulkona olevat palmut ja uima-altaan trooppisen lämmön ottaessa meidät vastaan, muistimme jälleen, miksi kaukomatkailua harrastetaan.
Samoissa hyvissä tunnelmissa meni lähes koko reissu. Näimme upeita ja mieleenpainuvia paikkoja. Erityisesti mayarauniot jäivät mieleen, ykkösenä Tikal Guatemalassa. Siellä haluaisin vierailla uudelleen.
Suosittelen matkustamaan Tikalia ihailemaan mahdollisimman pian. Kohta siellä on turisteja kuin Meksikossa ikään. Ja kun ensimmäinen turisti putoaa raunioilta, niillä kiipeileminen kielletään. Tai sitten rauniot murenevat turistimassojen alla.
Guatemala jäi muutoinkin mieleen loistavana matkailumaana. Sen tärkeimpiä vetonauloja Tikalin lisäksi ovat Antigua ja Atitlanjärvi.
Koimme upeita kokemuksia snorklausreissuissa. Jos vedenalainen maailma kiinnostaa, on Caye Caulker Belizessa hyvä kohde. Yksi unelmistani koki täyttymyksensä taas snorklausretkellä Holboxin saarella Meksikossa, kun näimme valashain!
Lyhyesti ja ytimekkäästi suositukseni Väli-Amerikkaan on tutustua mayojen historiallisiin kaupunkeihin sekä merelliseen maailmaan.
Liikkuminen Väli-Amerikassa
Olen esitellyt matkareittimme ja kulkuvälineet, joilla liikuimme, jo aiemmassa postauksessa. Kuljimme perinteisillä turistien reiteillä, joissa kulkuvälineitä oli hyvin tarjolla. Minibusseja kulki lähes jokaisella reitillä. Meksikossa toimii laadukas ja suosittu bussiyhtiö ADO. Matkoja oli helppo varata netissä etukäteen tai paikan päällä.
Matkustaminen oli kohtalaisen mukavaa. Matkat olivat kuitenkin pitkiä, joten siirtymiin meni useimmiten 3-6 tuntia. Tiet olivat mutkikkaita ja huonossa kunnossa, joten matkanteko oli hidasta. Osassa minibusseista olisi toivonut olevan parempi ilmastointi ja niskatuki, eikä pelkkä matala penkki.
Jos budjetti siihen taipuu, niin suosittelen vahvasti lentämään pidempiä välejä Väli-Amerikassa. Esimerkiksi jo Guatemalan sisällä siirtyminen Antiguan ja Floresin välillä kannattaa lentää, kun ilmojen halki matka on tunnin, maata pitkin puoli vuorokautta.
Luottokortit ja rahan nostaminen
Luottokortit, erityisesti Visa, toimi yllättävän monissa paikoissa reissussa. Sitä paremmin se hyväksyttiin, mitä enemmän alueella oli turisteja. Suurimmassa osassa ravintoloista ja hotelleista pystyimme maksamaan luottokortilla.
Käteistä tarvittiin moniin pieniin ostoksiin ja maksuihin. Muutamissa hotelleissa suosittiin käteistä korttimaksun sijaan, todennäköisesti suurten kustannusten takia.
Käteistä rahaa kannattaa olla reilummin mukana myös sen takia, että välillä korttimaksut eivät toimi esimerkiksi internetyhteyden takia. Toinen syy maksaa käteisellä on korttimaksujen päälle tulevat lisäveloitukset.
Esimerkiksi Meksikossa Holboxilla hotellimme veloitti 5 prosentin lisän luottokortilla maksaessa. Guatemalan Floresissa Tikalin päiväretkeä varatessamme luottokortilla maksaessa lisäveloitus oli 200 quetsalia eli reilut 26 euroa.
Nostimme paikallista valuuttaa niin Meksikossa, Belizessa kuin Guatemalassakin. Myös automaatista rahaa nostaessa kulut ovat suuret. Paikalliset pankit veloittivat huomattavia komissioita, esimerkiksi Guatemalassa 6,5%.
Meillä oli myös dollareita matkakassassamme yhteensä 1000 USD kolmen viikon reissuamme varten. Nämä rahat nostimme automaatista Dallasin lentokentältä siellä konetta vaihtaessamme. Kymppi jäi käteen tästä, kun emme saaneet sitä tuhlattua mihinkään.
Väli-Amerikan hintataso
Olen aikaisemmin kertonut tarkasti Väli-Amerikan reissun matkabudjettimme. Hintataso turistisoituneilla alueilla ei ole mielestäni erityisen edullinen. Erityisesti Meksikon puolella Jukatanin niemimaalla on kallista, samoin Caye Caulkerilla Belizessa. Tässä vielä muutamia hintaesimerkkejä.
Copan, Honduras
- Ruoka-annos ravintolassa 200 lempiraa (noin 8 euroa)
- Olut ravintolassa 45 lempiraa (noin 2 euroa)
- Tuktuk 60 lempiraa (noin 2,50 euroa)
- Sisäänpääsy Copanin raunioille 15 USD (noin 15 euroa)
- Yksinkertainen hotellimajoitus 38 USD (39 euroa)
Guatemala
- Yö Hotel Aurorassa Antiguassa 520 quetzalia (68 euroa)
- Tacot ja juomat kahdelle ravintolassa 165 quetzalia (noin 22 euroa)
- Antigua-Panajachel minibussikuljetus 20 USD per henkilö (noin 21 euroa)
- Yksinkertainen hotelli Panajachelissa 415 quetzalia (noin 55 euroa)
- Intialaiset ruoat ja juomat kahdelle 235 quetzalia salia (noin 31 euroa)
- Kajakin vuokraus kahdeksi tunniksi Atitlanjärvellä 60 quetzalia (noin 8 euroa)
- Paikallinen lounas juomalla 35 quetzalia (alle 5 euroa)
- Litra vettä kaupassa 7,50 quetzalia (1 euro)
Tippaaminen
Useimmissa maissa tavanomainen tippi ravintoloissa on 5-10% laskun loppusummasta. Joissain paikoissa se on jo lisätty laskulle, jota emme aluksi tajunneet (“propina”). Monissa paikoissa sen pystyi lisäämään luottokorttiveloitukselle. Joissain paikoissa piti jättää käteistä.
Muiden kokemuksia Väli-Amerikasta
One With Alpenglow – 3 kuukautta Väli-Amerikassa: reitti ja vinkit
Adalmina’s Adventures – Matka Väli-Amerikkaan infopaketti
Tarinoita maailmalta – Värikäs Väli-Amerikka
Meriharakka – Keski-Amerikan kiertomatkan kustannukset
Cilla Maria – Kuinka paljon maksoi kuusi viikkoa Meksikossa ja Keski-Amerikassa
Löytyykö sinulta kokemuksia Väli-Amerikasta?
Muita postauksia Väli-Amerikasta:
- Atitlánjärvi Guatemalassa – Kuuluisa järvi upeissa maisemissa
- Tikalin rauniot Guatemalassa – Upeimmat mayarauniot
- Caye Caulker Belizessa – Haiseva paratiisisaari
- Snorklausretki Belizen valliriutalle
- Isla Holbox Meksikossa – Kokemuksia & kenelle saari sopii?
- Vinkkejä Isla Holboxille matkustaville
- Valashairetki Meksikossa – Snorklausta maailman suurimman kalan kanssa
- Chichén Itzá – Yksi maailman seitsemästä uudesta ihmeestä
- Väli-Amerikan matkareitti ja parhaat kohteet – Yhteenveto
- Väli-Amerikan matkabudjetti – Näin paljon rahaa paloi!
- Väli-Amerikan turvallisuus – Uskaltaako sinne matkustaa?
- Vinkkejä Väli-Amerikkaan – Mitä huomioida käytännössä?
Heh, niinhän se noiden tuktukien kanssa on Kaakkois-Aasiassa, mutta toisaalta yrittäähän sitä heitäkin ymmärtää, oma elinkeinohan siinä on kyseessä. Myös paikalliset muuten käyttävät niitä aika paljon eli ne eivät ole vain turisteja varten. Ja mitä tuohon lentämiseen tulee, niin se tosiaan usein on nopeampaa ja jopa turvallisempaa, niin Väli-Amerikassa, kuin muuallakin.
Meksikon ja Kuuban lisäksi ei ole Keski-Amerikassa tullut käytyä, mutta toivottavasti tulevaisuudessa ehtii muihinkin maihin tutustumaan.
On se toki kovaa hommaa elannon hankkiminen tuktuk-kuskina. Jännä vain, että toisella puolen maapalloa sitten saa olla huomattavasti enemmän rauhassa.