MaapalloilijaMatkablogi - palloilua ympäri maailman
santa catalinan kaari

Väli-Amerikan turvallisuus – Uskaltaako sinne matkustaa?

Kun kerroimme tulevasta matkastamme Väli-Amerikan maihin, saimme lähipiiriltä huolestuneita kommentteja turvallisuudestamme. Meiltä kyseltiin, tarvitseeko sitä nyt ihan kaikkialle matkustaa? Onko Väli-Amerikka turvallinen matkakohde? Miten te sinne uskallatte matkustaa? Tällainen on Väli-Amerikan turvallisuus omatoimimatkailijalle kokemuksieni pohjalta.

Katso myös Väli-Amerikan matkareittimme

Tikal Guatemala
Väli-Amerikassa on upeita mayaraunioita. Kuva Tikalista, Guatemalasta.

Väli-Amerikan turvallisuus

Turvallisuus mietitytti meitäkin paljon ennen reissua. Ulkoministeriön matkustustiedotteita lukemalla voi päätellä, että välittömästi koneesta poistumisen jälkeen joku ryöstää, ja ennen hotellille pääsyä joku uhkaa aseella.

Minä otan turvallisuusasiat vakavasti, teen selvitystyötä etukäteen ja reissussa olemme todella varovaisia. Silti täältä kaukaa Suomesta katsottuna asiat näyttävät hyvin erilaisilta kuin paikan päällä. On vaikea nähdä ulkoministeriön matkustustiedotteiden takana oleva todellisuus.

Me matkustimme tunnetuissa ja turvallisiksi todetuissa turistikohteissa. Emme kohdanneet mitään uhkaavaa tai vaaratilanteita. Jotenkin olimme henkisesti varautuneita, että ainakin meidät ryöstetään. Mitään ei sattunut taaskaan. Varmasti oli hyvää tuuriakin matkassa, mutta toisaalta turha pelottelu varmasti estää monia kokemasta näitä matkakohteita. 

En silti sano, että Meksiko ja Väli-Amerikka olisivat täysin turvallisia maita matkustaa. Eihän sellaista maata olekaan. Turistialueet sen sijaan ovat suhteellisen turvallisia matkustajille, erityisesti varovaisuutta noudattaville. Turvallisuustilanne on paljon parempi kuin mitä annetaan ymmärtää mm. uutisissa.

Ryöstön kohteeksi joutuminen on tietenkin mahdollista. Jos niin kävisi, olisi parempi vain luovuttaa arvoesineet suosiolla pois. Siksi ei kannata kanniskella arvotavaroita mukanaan. 

Jos miettii, kuinka paljon Guatemalassa ja Meksikossa käy turisteja, niin todennäköisyys, että jotain sattuu, on todella pieni. En ole kuullut kenenkään tulleen ryöstetyksi siellä. Sen sijaan olen kuullut melkein jokaisen Barcelonassa käyneen tulleen ryöstetyksi, ryöstöyrityksen kohteeksi tai nähneen ryöstön. 

Ehkä se ero Espanjan ja Väli-Amerikan välillä on se, että jälkimmäisessä saattaa joutua helpommin aseellisen ryöstön uhriksi. Siksi jälkimmäinen kohde on ajatuksissa pelottavampi. Emme osaa pelätä tuttuun ja turvalliseen Espanjaan matkustamista samalla tavalla. 

Lue ehdottomasti myös juttu yleisimmistä turistihuijauksista ja miten ne voi välttää. Näitä turvallisuusvinkkejä et halua missata!

caye caulker
Palmun alla turvallisuushuolet on helppo unohtaa. Kuva Caye Caulker, Belize.

Ulkoministeriön matkustustiedotteet Väli-Amerikan turvallisuudesta

Monilla mailla on todella väkivaltainen maine. Esimerkiksi Hondurasissa en olisi halunnut matkustaa muualle kuin Copanin raunioille tehtyäni taustatutkimusta asiasta. Maa on majaillut ainakin jossain vaiheessa maailman murhatilastojen kärjessä. Copanissa eräs paikallinen matkaopas vahvisti saman asian kuin omakin fiilis oli, siellä oli rauhallista. 

Guatemalassa Antigua, Flores ja Atitlanjärvi olivat leppoisia kohteita. Guatemala Citya sen sijaan suositeltiin välttämään. Väli-Amerikan turvallisuus mietityttää, kun lukee ulkoministeriön matkustustiedotteita.

“Runsaan huume- ja jengirikollisuuden johdosta maan turvallisuustilanne on yleisesti ottaen heikko koko maassa, myös turistien suosimissa kohteissa. Rikolliset turvautuvat usein väkivaltaan ja aseisiin.”

UM matkustustiedote, Guatemala

Saarikohteet Belizen Caye Caulker ja Meksikon Isla Holbox ovat erittäin turvallisia suhteessa kyseisten maiden moniin muihin kolkkiin. 

“Belizessä liikuttaessa kannattaa noudattaa normaalia varovaisuutta. Belize Cityn turvallisuustilanne on heikko, ja väkivaltainen rikollisuus on yleistä. Kaupungilla kävelemistä tulee välttää etenkin yksin ja pimeän tultua. Guatemalan ja Belizen rajaseudulla rikollisuutta esiintyy runsaasti.”

UM Belize matkustustiedote

“Suurimmissa matkailukohteissa, kuten Cancunissa, Playa del Carmenissa ja Tulumissa, ei ole havaittu samaa huumeisiin liittyvää väkivaltaa ja rikollisuutta kuin muualla Meksikossa. Niissäkin on kuitenkin viime aikoina raportoitu useita ampumavälikohtauksia ja muita väkivaltaisuuksia organisoidun rikollisuuden välienselvittelyn vuoksi, myös matkailijoiden suosimissa paikoissa. Seuraa paikallisviranomaisen ohjeita ja pysy valppaana.”  

UM Meksiko matkustustiedote

Costa Ricaa pidetään Väli-Amerikan turvallisimpana maana matkustaa. Sinne me emme tällä kertaa matkanneet. 

“Costa Rican poliittinen tilanne on vakaa ja maan turvallisuustilanne on kohtuullinen. Varovaisuus on tarpeen erityisesti matkailijoiden suosimissa kohteissa… Taskuvarkauksia ja ryöstöjä esiintyy erityisesti väenpaljoudessa, linja-autoasemilla, liikennevälineissä ja matkailijoiden suosimissa kohteissa. Aseellisia ryöstöjä on sattunut myös päiväsaikaan vilkkailla kaduilla.”  

UM Costa Rica matkustustiedote

Panama, jossa emme myöskään käyneet, on toinen turvallisimmista Väli-Amerikan maista. 

“Panama on turvallinen maa matkailijalle, mutta on hyvä noudattaa yleistä varovaisuutta.”

UM Panama matkustustiedote
väli-amerikan matkareitti
Antigua Guatemalassa on tunnettu ja turvalliseksi luokiteltu matkakohde.

Miksi Väli-Amerikalla on vaarallinen maine?

Väli-Amerikassa on lähihistorian aikana ollut useissa maissa 1900-luvulla sisällissotia sekä raakoja sotilasdiktatuureja, joiden johdosta murhaaminen on ollut arkipäiväistä. 

Nykyään taas huumekauppa rehottaa. Etelä-Amerikan Kolumbian, Perun ja Bolivian tuottama kokaiini matkaa Väli-Amerikan ja Meksikon halki sen suurimmalle markkina-alueelle Pohjois-Amerikkaan. 

Kun huumeiden salakuljetus yhdistetään epävakaaseen hallintoon, köyhyyteen, jengisotiin ja ihmiskauppaan, osassa Väli-Amerikan kaupungeissa turvallisuustilanne on todella huono.       

Atitlánjärvi
Atitlánjärvi tulivuorineen Guatemalassa on leppoisa paikka.

Turvallisuusvinkkejä Väli-Amerikkaan

Kun reissussa välttelee pahamaineisimpia suurkaupunkeja, turistikohteissa pahin ongelma on taskuvarkaudet ja ryöstöt. Ei siis kannata pitää esillä kelloja, koruja tai muuta arvotavaraa kuten kameraa. Ympäristöään kannattaa tarkkailla ja siitä olla tietoinen.

Arvoesineet ja raha

Passia, luottokortteja ja käteistä ei kannata turhaan kanniskella mukanaan. Kun näitä pitää kantaa mukanaan, suosin itse paidan alle tulevaa rahavyötä. 

Käteistä rahaa kannattaa pankkiautomaateista nostaa pankeissa tai ostoskeskuksissa mieluummin kuin kadunvarsilla. Nostaminen kannattaa tehdä päiväsaikaan. Ympäristö kannattaa varmistaa, ettei siellä notku epämääräisiä tyyppejä kyttäämässä. 

Liikkuminen

Pimeällä liikkumista, varsinkin yksin, kannattaa välttää. Terveellä järjellä voi päätellä, millaisilla alueilla kannattaa liikkua. Asiaa kannattaa myös tiedustella hotelleista ja paikallisilta. 

Myös yöbusseja suositellaan Väli-Amerikassa välttelemään, sillä joskus ne joutuvat ryöstön kohteeksi. Päiväsaikaankin busseissa kannattaa pitää arvotavaroistaan hyvää huolta. Ei kannata laittaa niitä ruumaan, ylähyllylle tai edes jalkoihinsa. 

Huijaukset ja korruptio

Turistihuijauksia ja niiden yrityksiä koimme Väli-Amerikassa yllättävän vähän, oikeastaan kunnolla vain Cancunin lentokentällä taksibuukkaajan toimesta. Aggressiivisia kaupustelijoita ei juuri ole verrattuna moniin muihin maihin. Taksien kanssa hinta kannattaa neuvotella etukäteen.

Kannattaa muistaa, että maat ovat erittäin korruptoituneita, eikä myöskään virkavaltaan voi luottaa. 

Lue myös: Yleisimmät turistihuijaukset ja miten ne voi välttää.

Muita huomioita

Kun nyt saarnaamisen alkuun pääsin, niin laitetaan vielä muutama kielto, joiden nyt pitäisi olla jokaiselle muutenkin itsestään selviä.

  • Älä juo hanavettä, sillä se ei todellakaan ole juomakelpoista.
  • Älä käytä huumeita, sillä rangaistukset ovat ankaria.
  • Äläkä hukkaa tervettä järkeäsi hankkimalla kovaa humalatilaa. 
  • Älä unohda päivittää perusrokotuksiasi.
  • Älä unohda ottaa matkavakuutusta.

Luonnonilmiöt

Muita turvallisuusuhkia Väli-Amerikassa aiheuttavat liikenne, aktiiviset tulivuoret sekä luonnonilmiöt. Hurrikaanikausi on virallisesti kesäkuusta marraskuuhun. Costa Ricaan ja Panamaan hurrikaanit osuvat kuitenkin harvemmin. Olimme reissussa heinä-elokuussa, ja sää oli tuolloin leppoisa, eikä juuri edes tuulia ollut, myrskyistä puhumattakaan.

Sen sijaan kesällä UV-indeksi oli todella korkea (11) ja aurinko polttava. Kannattaa siis pakata mukaan auringolta suojaavaa hattua, aurinkolaseja sekä aurinkorasvaa. Pahimpaan aikaan eli kello 10-16 kannattaa suojautua kolmen V:n taktiikalla eli muistaa voiteet, vaatetus ja varjoon hakeutuminen. 

Hyttysten levittämät taudit

Mukavaksi Väli-Amerikan turistikohteissa reissaamisen tekee se, että alueella ei ole korkeaa malariariskiä. Emme siis syöneet malarianestolääkitystä. Alueella hyttyset kuitenkin levittävät denguekuumetta, jota vastaan ei voi rokottautua. Sitä levittävät hyttyset ovat aktiivisia päivällä toisin kuin malariaa levittävät. 

Muutenkin hyttyset olivat monissa paikoissa riesana, joten kannattaa varata mukaan pitkähihaisia vaatteita sekä hyttyskarkotetta. Moskiitot pistivät meitä oikein urakalla mm. Meksikossa, mutta emme saaneet kuin isoja, kutisevia paukamia. Kortisonivoiteelle ja allergialääkkeelle tuli käyttöä. 

Lue myös: Aloittelevan matkailijan virheet ja miten ne voi välttää.


Onko Meksikoon turvallista matkustaa? Lue CillaMarian kattava postaus aiheesta.

väli-amerikan matkareitti
Isla Holboxin rannat houkuttavat turisteja Meksikossa.

Millainen sinun mielestäsi on Väli-Amerikan turvallisuus? Uskaltaisitko matkustaa sinne? Millaisia kokemuksia ja vinkkejä sinulta löytyy?


Lue myös, paljonko rahaa meni kolmen viikon Väli-Amerikan reissulla sekä kokemuksiani Väli-Amerikassa matkustamisesta.

Muita postauksia Väli-Amerikasta:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 comments